Šta je novo?

i7 4790K 4 GHz Base and 4.4 GHz Turbo Clock

@demios

Koliko si dobio sa trecim TY-143 nizu temperaturu u max loadu od prilike - stepen, 2? Mislio sam da nema ama bas nikakve razlike u performansama ako se doda treci fan na Phanteks heatsink?

I koliko "jede" vcore na tvom 4790k za 4,8GHz-a?

~1.27v, nisam josh otkrio napon na kom ne troltuje sa gfloipsima, a da je max spushten.

Znaci nekih 15% nizi skor od [email protected]. Na istom kloku je onda mozda 11-12% razlika. Nedovoljno za prelazak na novu platformu za 4930k korisnike ;) . Pogotovu sto i 4930k moze na 4.4-4.5ghz lagano da se nategne.

Moj ne može preko ovoga (bar ja ne znam kako a da ne ode preko 1.3V), a da li se isplati ili ne zavisi od slučaja do slučaja.

Vec imas solidan klok. 200mhz nece doneti nista spektakularno. Ja sam imao dva 4930k kompleta. Jedan je mogao 4.4ghz @1.28v a drugi na 1.296v. 4.5ghz prvi 1.344v a ovaj drugi na 1.36v tako nesto.

Ko god ima krstenu Z77 plocu i i7 2600K nema potrebe da prelazi na procesor koji nije doneo nista novo u odnosu na 4770K...znaci samo filuju vec 2 godine a nisu mrdnuli ni mm ...... SRAMOTA za Intel ! Furuna ko furuna.....nazalost....

Pa, glavna razlika je DDR4 koji je tek u procesu sirenja i prihvacenja. Da ima razlika u odnosu na DDR3 ima, ali da su bas drasticne i nisu (kako za koga). U svakom slucaju je nova platforma vise future proof, kako god se gledalo na to.
Kome ne treba, nema razloga da prelazi. X79 i dalje pruza vrhunske performanse za vecinu korisnika..

Samo da dodam posto je ovo 4790k tema a par strana u nazad se pricalo o VID-u , na mom procesoru je 1,133v

Bilo bi lepo da neko izvrti sa 4930k/4960x na slicnom kloku. *******i mozda?

Evega :p 10% slabiji od 5820k na 4.4ghz...

CINEBENCH 4.4ghz ht ON.jpg

Ne pratim temu vezanu za procesore pa sam tek sad video da ste me ogovarali :p

Al poceo sam da je pratim posto imam nameru da se ponovim sa nekim 8/12 core cpu-om :p

Imam pitanje.
Kada overklokujete 4790k da li stavite iste mnozioce na jezgrima (npr. 46 46 46 46) ili razlicite kao sto je po fabrickom (44 44 43 42) ?
Trazio sam po netu i video razlicite varijante.

svako sukcesivno jezgro mora da bude isto ili sporije od prethodnog. Ako ti je jezgro 0 hladnije od ostalih a jezgro 3 najtoplije mozes da napravis 47-46-46-45 recimo. Meni je slucaj obrnut tako da sam svuda isto vozdigao, pa poslednje jezgro ima 7 stepeni nizu temperaturu. C'est la vie

meni se cini da ce da ide na 8c xeona,verovatno ce kostu srce da okine. :)

@DoX
@umart
Tako nesto :) Ima ovih serverskih kolko volis :p

Evega delija :D
http://ark.intel.com/products/81061/Intel-Xeon-Processor-E5-2699-v3-45M-Cache-2_30-GHz

Mislim da mogu da ga imam za 1000e

A udenucu ga u ovu plojku :D
http://www.asus.com/rs/Motherboards/X99PRO/overview/

Samo jos uvek razmatram da li je to dobro za mene, posto mene pre svega zanimaju igrice i nesto po malo posa za koji mi je potrebno sto vise jezgara, pa racunam sa ovim cu zavrsiti brze sta treba kako bi mi ostalo sto vise vremena za igrice hehe :D:p

Kojim programom je najbolje testirati stabilnost 4790k? Prime95 smallfft previse podize temperaturu. Kakvi su AIDA64 i Intel Extreme Tuning Utility?

Igraj nesto, ako nije neophodno za posao da bude 100% stabilan. Ako pukne dodaj jos napona i u krug :D

AIDA64 pucala na sve ispod 1.221V, sad sljaka na 4.7GHz, IETU takodje. Neka odradi ovo jos nekih sat vremena pa cemo da probamo nesto zahtevnije :)

Probaj prime, linx bez custom vode ne vredi isprobavati na haskiju :)

Prime ce da napravi nuclear meltdown u procesoru :D

Ma nije prime tako opasan ;)

4,6Ghz bez dizanja voltaže, da li je bezbedno?

najgore sto moze da se desi je da popijes bsod.

AIDA64 pucala na sve ispod 1.221V, sad sljaka na 4.7GHz, IETU takodje. Neka odradi ovo jos nekih sat vremena pa cemo da probamo nesto zahtevnije :)

Meni bar je znao da prodje i po par sati AIDA64 sa svim upaljenim i samo sa FPU stikliranim i opet posle pukne u WoT-u, youtube ili BF4 cak i BF3 je dobijao BSOD.

@Kasa5033
U pravu si, AIDA64 prosla, ali igre pucale. Zlatnu sredinu sam nasao na 1.24v za 4.7GHz, temperature potpuno zadovoljavajuce. Ceo dan, ni jedan bsod ili "zakucavanje"
@Exodusbgd
Koliko ti pokazuje default napon?

Ako hoces za stabilnost da probas x264 encoder loop. On koristi AVX instrukcije i moze lepo da istestira stabilnost, a nece zagrevati procesor kao Linx i prime 95. Kada prodje taj loop jedno 5-10 puta, bez i jednog BSOD-a sa datim naponom i frekvencijom, onda je 99% stabilan i u vecini igara i programa koji se koriste.

@Kasa5033
U pravu si, AIDA64 prosla, ali igre pucale. Zlatnu sredinu sam nasao na 1.24v za 4.7GHz, temperature potpuno zadovoljavajuce. Ceo dan, ni jedan bsod ili "zakucavanje"
@Exodusbgd
Koliko ti pokazuje default napon?
1.100v

@Kasa
Ok, probacu i to sada :)
@Exodusbgd
Jel 1.1v pokazuje na 4GHz ili kad upali turbo pri load-u?

Vrh Dno