Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

Nikada nisam ni na jednom forumu prochitao 10 stranica i da mi nije bilo nishta manje jasno negoli pre pochetka chitanja.
Tema se zove i5-750 overclock a najmanje ima 24/7 OC rezultata ...
E a sada pojasnjenje shta je za mene 24/7 OC rez:
Da prolazi LinX gde je mem na all i 50 pasova sa sve nekim od software-a za merenje min i max temperatura!
Ja to nisam video u ovih 150 postova....zhalosno...znachi nijedan rez od 4GHz a da prolazi LinX...mislim u chemu je fazon...niko nema m..a da kazhe e meni ne radi full stable..gluposti...

Nikada nisam ni na jednom forumu prochitao 10 stranica i da mi nije bilo nishta manje jasno negoli pre pochetka chitanja.
Tema se zove i5-750 overclock a najmanje ima 24/7 OC rezultata ...
E a sada pojasnjenje shta je za mene 24/7 OC rez:
Da prolazi LinX gde je mem na all i 50 pasova sa sve nekim od software-a za merenje min i max temperatura!
Ja to nisam video u ovih 150 postova....zhalosno...znachi nijedan rez od 4GHz a da prolazi LinX...mislim u chemu je fazon...niko nema m..a da kazhe e meni ne radi full stable..gluposti...

Hehehehe, svaka cast!

Shto bi rekli...da ozhivimo temu:
3.9GHz 24/7 ....znachi jako mu fali bolje hladjenje!

Prilozi

• Linx3.9GHz.png
    Linx3.9GHz.png
    291.7 KB · Pregleda: 229
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
ne to da ide sa tom Tx3om

Evo i ja malo da se prikljucim temi, cisto da je osvezimo :)

Hteo bih takodje da se zahvalim clanovima hohoyi i borabu na nekim korisnim informacijama. :wave:

E sad, linx je radjen na xpsp3 pa mozda i nije toliko merodavno, posto ipak nije sva memorija zauzeta nego svega 2 gb, ali bez obzira solidno-prosecan OC za 24/7 sa kulerom iz 'masine'.Za vecu frekvenciju nisam ni nesto pokusavao posto mislim da treba bolji kuler ^^, a ni ne svidja mi se za 400 mhz+ vise prevelik napon u odnosu na dobitak u OC-u.

podesavanja iz biosa :

vcore = 1.26875v (cpuz = 1.264v)
cpu clock ratio = 18, blck = 200, qpi clock ratio = x32
qpi/vtt (trenutno) = 1.21v (po intelu max. dozvoljena "safe" voltaza)
pch core = default/1.050v
cpu pll = default/1.800v
SPD = 2:8, mem = 1600 mhz, 9,9,9,24 @ ~ 1.62v
LLC = enabled (sa najnovijim biosom F4 ako stavim na disabled linx nece ni da mrdne,tj.izbaci gresku i ima prilican vdrop = 1.232v/idle) :sceptic:
Zanimljivo, linx prolazi sa qpi 1.21v sa LLC ON (75 krugova) al zato x264 neko duze enkodiranje nece, pa moram da povecam na ~ 1.3v :S:.Sve igre rade normalno, nema zapucavanja i sl.
Sve u svemu, 'polovicno' podeseno dok ne nabacim win 7 koji bi trebao da bude merodavan za neki 24/7 stabilan OC.

Prilozi

• linx 75 loops.JPG
    linx 75 loops.JPG
    440.4 KB · Pregleda: 145
vcore = 1.35V
cpu clock ratio = 19, blck = 205
qpi/vtt = 1.29V
pch core = default
cpu pll = default
mem = 1640 mhz, 7,7,7,24 @ ~ 1.60V ( no pazi...ja imam Geil Evo...)
LLC = enabled
to je za 3.9GHz 24/7
poenta je da je ipak ovo sve prevruce za moj ukus...znachi jedva chekam tu shnalu za Z600 i da stavim njega na ovaj CPU...ochekujem makar 7-10C manje...mozhda nisam u pravu...no ljudski je nadati se :)
za 3.8Ghz 24/7 ti je dovoljno
vcore = 1.325V
cpu clock ratio = 19, blck = 200
qpi/vtt = 1.25V
pch core = default
cpu pll = default

Poslednja izmena:
Evo i mojih rezultata, 4GHz stabilno, mozda bi mogao jos malo da ga iscedim ali nisam imao vremena da se igram...

Prilozi

• oc.jpg
    oc.jpg
    370.9 KB · Pregleda: 180
Posle proste zamene mog I5-750 za I7-860, odlucio sam da ga drzim na def. sa ukljucenim Ht+Turbo, pa nek sam odlucuje kada ce ga ukljuciti. Razlog je vrlo prost. Cemu overklok, kada nema nista za igranje, a ne vidim svrhu oc za internet i razne desktop slabasne programe.A i razlika u potrosnji struje nije mala. Evo par rezova sa tako podesenim klokom.
3d Mark 06 : 19.655 ( 5850 na def.)
Vantage: 14.585 ( 5850 na def.)

vcore = 1.4V
cpu clock ratio = 20, blck = 200
qpi/vtt = 1.29V
pch core = default
cpu pll = default
mem = 1600 mhz, 7,7,7,24 @ ~ 1.60V
LLC = enabled
to je za 4.0GHz 24/7

Prilozi

• 16-01-2010 4GHz stable.jpg
    16-01-2010 4GHz stable.jpg
    391.6 KB · Pregleda: 202
Stvarno je to pretoplo, ja ga ne bih drzao za 24/7. Jeste da imam Megahalems ali vidis da meni posle 3 sata Lynxa max temp bila 81C.

Takve temp su i kod mene isto u Linx-u, ide lagano na 90 i neki. Mislio sam odavno uzeti megahalems ali tada me je mrzelo da ga vucaram po gradu a osim u linx-u temp mu nigde ne prilazi ni blizu toga tako da mi i nije nesto preterano potreban jer su temp doooosta manje

A ja jos mislio da su moje visoke, znaci onda vredi kinta za Megahalems :) Ja sam u sustini planirao da stavim H50 ali verovatno nista ne bih dobio osim mesta u kucistu...

Pa ja kontam da je 80c normalno, 3 sata lynxa, ipak ga nista nece opteretiti kao lynx... 4GHz 1.35v

Slazem se ali evo pogledaj moja 2 screen-a.

4.2ghz bez HT-a

4.0 ghz sa HT-om

Ti imash cooler koji je po svim merenjima bolji od mog TRUE BLACK i zato smatram da su ti velike temperature ;)

Ne znam, jedino mi pada na pamet da je Lynnfield topliji... I ja sam ocekivao temperature oko 75C. Pasta je OCZ Freeze, kontam da sa njom nije problem... Nisam polirao podnozje mada mislim da ni tu ne bi mnogo dobio...

Ono sto Oki ne govori je da je njegov true lapovan , sa washer modom najverovatnije , i poliranim CPU-om + ambijentalna temperatura pri testu verovatno bila ~10c, sve to rasklopljeno na stolu dok duva sobni vent direknto hladan vazduh sa prozora na setup :D
Salu na stranu , ma ok su temp , sve ti je stabilno to je najbitnije , lazu senzori , zavisi i od provetrenosti kucista , ambijentalne temperature , hiljadu faktora ... Npr meni kad je gpu cooler dok radim linx na def. (~13%) temperature u proseku ~3c vece za cpu ... Stavim ga manuelno na 50% iste opadnu za tih 3c... Etc... Najbitnije je da je stabilno , a te temp. sto linx daje u ZIVOTU nece niko videti ...

Poslednja izmena:
To jeste :) Ne brinem se ja za stabilnost ali opet kompka zasto :) Mislim ja na Antec Twelve Hundred imam 6 dvanaeski i jos Big boy od 20cm, mora da bude 'ladno :p

ako si siguran da si ga dobro namontirao onda ostaje samo jedna rec Primerak ;) i pomori se sa tim eventualno da je brutalno neravan ili sonde nevaljaju ili se jednostvano tvoj primerak greje mnogo imao sam E8400 koje pokazivao 60c po orthosm pri naponu od 1.52 :d
Inace te OKI jeve temeperature su u antecu 182 sa zatvorenom stranicom ;) ambijentalna temp je normalana ili povisena
750 nikako nemoze da se greje vise od 920

Sto se montaze tice tu nema sta, montiranje je prilicno dobro reseno i nema mnogo prostora za gresku. U svakom slucaju ja sam zadovoljan, ne verujem da bi mogao nesto preko ovih 4GHz a i ovako je super stabilno, ne brinu me temperature...

TRUE jeste lapovan, procesor nikada ne lapujem jer ce ici dalje zbog garancije. Ambijentalna temperatura je oko 22c u zatvorenom kucistu Antec 182. Na njega je nakacena Noctua P12 na 1200rpm a izduvava Sharkoon na 1000rpm.

Washer mod se podrazumeva kada je TRUE u pitanju i od prilike to bi bilo to. Mislim da je ova moja postavka, najbrzi nacin dolaska do 4ghz za 24/7 sub 80c

:wave:

a odakle ti to da je Megahalems bolji od TRUE Black :D

Nazad
Vrh Dno