Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

:D

onda nediraj nista ;) :)
inace dobar ti taj ram :)

Necu neko vreme :) Ko zna, ako budem imao vremena mozda se i iscimam da vidim koliko bi dobio poliranjem kulera, procesor ne bi... A ram je stvarno mocan, dobio i neki Corsair cooler za njega, ne znam kol'ko radi ali ne mogu da ga montiram od Megahalemsa...

Bolji je za koji stepen. Provereno. Imam jos par ljudi koji mogu to da potvrde.

Planiram da pazarim jedan i5 750 koji bi OC na 3.8-4.0Ghz. Prezadovoljan sam Vendettom 2 koja sada imam (bez problema hladi C2D E8500 na 4Ghz), ali nigde ne mogu da nadjem kod nas 1566 mounting kit za Vendettu 2 kod nas. OCZ nije ni izbacio takav kit ali sam video na njihovim forumima da ovaj pasuje savrseno:

XIGMATEK ACK-I5361 Intel Core i7/Core i5 compatible Bracket Set

Sad je samo pitanje da li ovo ima kod nas ili da li postoji neka druga mogucnost koju bi mogao da pazarim kod nas?

Poslednja izmena:
Planiram da pazarim jedan i5 750 koji bi OC na 3.8-4.0Ghz. Prezadovoljan sam Vendettom 2 koja sada imam (bez problema hladi C2D E8500 na 4Ghz), ali nigde ne mogu da nadjem kod nas 1566 mounting kit za Vendettu 2 kod nas. OCZ nije ni izbacio takav kit ali sam video na njihovim forumima da ovaj pasuje savrseno:

Sad je samo pitanje da li ovo ima kod nas ili da li postoji neka druga mogucnost koju bi mogao da pazarim kod nas?

Neces ti sa tom Vendetom da se naklokujes na i5.

Neces ti sa tom Vendetom da se naklokujes na i5.

Pa ja sam video na ovom forumu par korisnika koji voze i5 750 i Vendettu 2 na 4+Ghz, a na netu ima slucajeva i do 4.4Ghz. E sad mozda lazu, to ne znam.
Ali sam u svakom slucaju siguran da bi Vendeta bolje hladila i5 750 od npr. CM Hyper 212 + i slicnih kulera za koje dosta njih navodi da su "best buy" kod OC istog.
Mozda gresim, ali to je moje trenutno licno misljenje a to pokazuju i par testova koje sam nasao online a u kojima je uzeta u obzir Vendetta 2 i ove trenutno aktuelne serije 1156 kulera. Naravno ima i kulera u visem cenovnom rangu koji to mnogo bolje rade...

Pa ja sam video na ovom forumu par korisnika koji voze i5 750 i Vendettu 2 na 4+Ghz, a na netu ima slucajeva i do 4.4Ghz. E sad mozda lazu, to ne znam.
Ali sam u svakom slucaju siguran da bi Vendeta bolje hladila i5 750 od npr. CM Hyper 212 + i slicnih kulera za koje dosta njih navodi da su "best buy" kod OC istog.
Mozda gresim, ali to je moje trenutno licno misljenje a to pokazuju i par testova koje sam nasao online a u kojima je uzeta u obzir Vendetta 2 i ove trenutno aktuelne serije 1156 kulera. Naravno ima i kulera u visem cenovnom rangu koji to mnogo bolje rade...

Moja greska onda, nisam znao da je Vendeta sposobna za tako nesto?

Ovo ima u benchhouse cenovniku, proveri.

Montaza za 775/1156/1366 Xigmatek I5363 Montage-Kit 4 Heatpipes

Ovo ima u benchhouse cenovniku, proveri.

Montaza za 775/1156/1366 Xigmatek I5363 Montage-Kit 4 Heatpipes

Evo sad sam skinuo cenovnik i pogledao i nema... :(
A i mislim da mora da bude ovaj XIGMATEK ACK-I5361 a ne I5363 jer samo taj pasuje za Vendettu 2.

@JBL

Reci mi da li taj H50 vrsi posao za OC i5 i da li je tih? Hvala.

Vrsi posao,za tisinu po defaultu neznam,posto sam ja taj fabricki kuler odma skinuo i stavio dva kom. Sharkoon Silent Eagle @ 2000rpm al ih za svaki dan drzim na 1000rpm,trenutno mi je procesor na 4ghz za svaki dan,idle temp su 31-37 a load pod linxom max 70,pusticu da provrti jedan linx pa cu okaciti slike :) Ovako sada kako stoji je jedva cujno

Poslednja izmena:
Odlicno, ajd plz okaci slike, bas me zanima taj H50. A da se postavi Noctua 12" mesto tog Sharkoon-a? Uzeo bih ga prvenstveno zbog tisine u radu.

Evo i screen-a :) Znaci H50 sa 2 x Sharkoon Silent Eagle push 1900rpm / pull 1400rpm, pasta Noctua NT-H1 :)

Prilozi

• linx.jpg
    linx.jpg
    489.6 KB · Pregleda: 160
evo, procitah celu temu (preskacuci "i5 vs ph2", naravno), pa reko' da pitam:

da li se za sva ova klokovanja podrazumeva iskljucivanje opcija tipa Turbo/EIST/C1E/nesto_cetvrto ili sve to funkcionise regularno?

Zabo sam dobar primerak izgleda, imam osecaj da moze jos ali nemam zaista potrebe, hladi ga onaj univerzalni hyper 212 plus, ovo je prvi klok koji sam probao i odma rock stable!:smoke: Takodje svaka pohvala za ovu plocu, vrlo je jednostavna za podesavanja.

Sve pohvale za clock , mogo bi da probas malo da smanjujes voltaze , uveren sam da moze to malo bolje.
I da ... learn to resize image :D

Zabo sam dobar primerak izgleda, imam osecaj da moze jos ali nemam zaista potrebe, hladi ga onaj univerzalni hyper 212 plus, ovo je prvi klok koji sam probao i odma rock stable!:smoke: Takodje svaka pohvala za ovu plocu, vrlo je jednostavna za podesavanja.

Smanjuj slike u buduce, Vcpu je sasvim OK i nece na manjoj da radi lepo (doduse, probaj), Enejbluj Turbo Bust pa probaj onda (dobices mnozilac 21 sa TurboBustom) pa posalji onda PrintScreen sa voltazama... (poigraj se malo)!!!

pozz

Poslednja izmena:
Evo i mog iskustva sa i5-750.
OC & 3800Mh sa malo podignutim naponom. CPU cooler Mugen 2 (skoro necujan), ploca Asus P7P55D.
Jedino imam problem sa malo mesta u kucistu pa sam jedva sve spakovao...
Procesor moze da se potera odma i na 4200Mh (probao iz cuga) ali mi je problem temperatura, koja ide oko 83C, test LinX, pri tom kloku napon je 1.35V.
U neko dogledno vreme cu nabaviti mozda CM 690 Case pa cu probati vise za 24/7. Za sada ovoliko. :)

Prilozi

• i750 @ 3800.jpg
    i750 @ 3800.jpg
    134.8 KB · Pregleda: 130
Poslednja izmena:
Kod mene na 4GHz ide u 100C sa Prolimatech Meghalems i Scythe S-Flex SFF21E (1200RPM max), ne znam gde gresim. Na 3.6GHz temps idu do 72-76C. Ima li neko neku ideju, mozda treba efektivniji fan? Mozda sam preterao sa pastom, prvi put sam montirao kuler ovog tipa?

Poslednja izmena:
OC & 3800Mh sa malo podignutim naponom. CPU cooler Mugen 2 (skoro necujan), ploca Asus P7P55D.
Procesor moze da se potera odma i na 4200Mh (probao iz cuga) ali mi je problem temperatura, koja ide oko 83C, test LinX, pri tom kloku napon je 1.35V.
U neko dogledno vreme cu nabaviti mozda CM 690 Case pa cu probati vise za 24/7. Za sada ovoliko. :)

Mozda bi trebalo da stavis memoriju na "all" u linxu, jer se tako testira potpuna stabilnost na odredjenom kloku, mada ce temperatura otici za nekoliko stepeni vise ^

Kod mene na 4GHz ide u 100C sa Prolimatech Meghalems i Scythe S-Flex SFF21E (1200RPM max), ne znam gde gresim. Na 3.6GHz temps idu do 72-76C. Ima li neko neku ideju, mozda treba efektivniji fan? Mozda sam preterao sa pastom, prvi put sam montirao kuler ovog tipa?

Daj neke podatke kako si podesio u biosu : mnozioc, blck, napone za cpu i qpi, koji je bios ploce itd.. Megahalem je jedan od najboljih vazdusnih kulera, tako da bi trebao da drzi @ 4 ghz max. temperature ~ 70-75 c..(mada zavisi i od primerka procesora kao i od kvaliteta maticne). Moguce je da nisi pravilno naneo pastu.

Kao shto ti reche srbans...stavi u LinX-u memoriju na all...tek cesh onda videti da li je stabilan na 3.8GHzna toj voltazhi...a ovo za 4.2GHz...na 1.35V???
Shta pishe na kutiji...tj. interesuje me tachna oznaka procesora i kada je kupljen ako mozhe...izgleda koliko sam primetio da su se pojavili neki novi i5 750 ...jer ispade da su dosta hladniji negoli prvi i da se bolje klokuju...

Poslednja izmena:
FSB Ratio=20, blck=200, vcpu=1.360V, bios F5, za QPI nisam podesavao bas nista. Pastu sam naneo na CPU i razmazao ravnomerno po povrsini, naneo sam i na dodirnu povrsinu kulera ali mnogo tanji sloj nego li na CPU. Sam hladnjak sam po montiranju pritegao srafcigerom lagano dok nisam osetio otpor, to je sve.

Jos nesto, intel Turbo=off i ostale opcije sto se tice C1 i ostalih stanja su off.

Poslednja izmena:
@ rushko

Tvoj kuler je bolji od mog, pa da ne preterujem bar za 2 klase. Sto se tice nanosenja paste mislim da je dovoljno da naneses samo 'zrno' na sredinu IHS baze i kad stavis kuler, trebalo bi da se pasta rasporedi solidno, mislim da nema potrebe da se maze i kuler sa pastom posto moze samo da napravi kontraefekat ^^. Neko me neko ispravi od iskusnih hardverasa ako gresim.
Ako si qpi napon ostavio na 'auto' to je sigurno jedan od razloga zasto ti se greje cpu tako mnogo posto sam imao slicno iskustvo (dok nisam povatao sta i kako). Instaliraj easytune gigabajtov soft. utility za OC, pa ces tacno videti koliko ploca dodaje napona. Ako je vise od 1.4 v probaj da ga smanjis na ~ 1.3 v pa testiraj linx jedno 20 krugova, ako prodje opet smanji za korak nize.. isto tako i za v core, dok ne nadjes granicu za stabilnost :)

poz

FSB Ratio=20, blck=200, vcpu=1.360V, bios F5, za QPI nisam podesavao bas nista. Pastu sam naneo na CPU i razmazao ravnomerno po povrsini, naneo sam i na dodirnu povrsinu kulera ali mnogo tanji sloj nego li na CPU. Sam hladnjak sam po montiranju pritegao srafcigerom lagano dok nisam osetio otpor, to je sve.

Jos nesto, intel Turbo=off i ostale opcije sto se tice C1 i ostalih stanja su off.

Za pastu , po tvom opisu si stvarno preterao.
Sto se tice montiranja cpu coolera, imas jedan od najboljih air hladnjaka ... Tako da problem tvoj moze biti ili u losoj provetrenosti kucista ... Ili u pogresnom nanosenju paste , ili u samoj cinjenici da nisi lepo montirao isti sto po tvom opisu "pritezivanja" sumnjam da je takodje slucaj. Slobodno malo jace pritegni ... Ipak ako si samo lagano pritegao do prvog otpora... Premalo je to . Ne brini se , nece nista se iskriviti ni puci ako malo pritegnes... Ljudi ovde rade razne washer modove za true ... Slobodno pritegni svoj cooler , ne bash "krvnicki" al ... ma osetices sam kad je dosta. Ipak je to tezak komad alu/bakra , treba ga lepo pritegnuti da se ne bi "krivio" i uvijao kada ispravis kuciste u normalan polozaj . Takodje moze biti i do toga da je isti neravan ... Al sve ovo pojedinacno ne objasnjava tvoje temperature , vec mora da je kombinacije necega ...

@ abacus
Sad mi je kasno da trazim kutiju (u decjoj sobi je :) ), sutra prepisujem sa kutije sta pise...
Kupljen je pre 5 dana. Tih 4.2GH na 1.35V su ispali slucajno, nisam sracunao koliko je 21 x 200 :) . Slikao sam validaciju CPU-Z ali se ne vidi napon?
Mislim da cu prekosutra imati vise vremena da se poigram i prenesem isustva.
Pozdrav.

Prilozi

• OC4200.jpg
    OC4200.jpg
    129.2 KB · Pregleda: 111
Ovo je na kutiji...
Ako se ne vidi dobro, reci sta treba da napisem.
Pozdrav.

Prilozi

• Picture 1.jpg
    Picture 1.jpg
    36.2 KB · Pregleda: 92
Upravo sam pritegao malo jace, ipak je bilo labavo:) Jedno je kad to radis dok ploca stoji vodoravno, sasvim druga prica kad je uspravis. Temperature pale za 5-6 C na 3.6GHz, testiracu malo kasnije 4GHz da vidim ima li boljitka. Hvala na savetima.

Nazad
Vrh Dno