Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

da vas pitam, meni iako podeseno u biosu na +0.6 hardware monitor pokazuje vcore voltage 1.26 samo u idle. Kada sva 4 jezgra rade na full, voltaza padne na 1.24. Zbog cega se ovo desava, da li imate ideju?

to je Vdroop - pad napona pri opterećenju, na nekim pločama se može eliminisati podešavanjem odgovarajuće opcije u BIOS-u (Load Line Calibration)

@Borab
Naravno, za jedno 2-3 stepena, ali bi poveco buku.

Evo mog uspesnog overkloka, zahvaljujuci savetima gurua, par postova iznad.
Bez dizanja napona na 3.8Ghz. Evo skrinova.
Linx i Intel burn test su prosli.
Dalje nisam imao stiskavac.

Nije mi samo jasno kako cpu pokazuje ovaj napon , a u biosu nisam dirao taj deo ?

Daj mu malo vishe memorije za linx test. 772 je pre malo, barem 1536 ako ne celu slobodnu. to ce ti solidno podici opterecenje.

off

@fenom dva
ja u kuci imam dva fenoma x4, ali i dalje smatram da je bolji intel. ne toliko i5, koliko i7 (920)

ono shto je meni impresivno je da si uspeo da nabijesh toliko postova za tako kratak vremenski period, govoreci mimo tema i pisavshi ogroman broj ovakvih lozachkih postova i sve to nekaznjeno, al' dobro...to govori samo jedno

Daj mu malo vishe memorije za linx test. 772 je pre malo, barem 1536 ako ne celu slobodnu. to ce ti solidno podici opterecenje.

off

@fenom dva
ja u kuci imam dva fenoma x4, ali i dalje smatram da je bolji intel. ne toliko i5, koliko i7 (920)

ono shto je meni impresivno je da si uspeo da nabijesh toliko postova za tako kratak vremenski period, govoreci mimo tema i pisavshi ogroman broj ovakvih lozachkih postova i sve to nekaznjeno, al' dobro...to govori samo jedno

O cemu ti pises, covece o kakvoj kazni. Zato sto iznosim genezu dogadjaja.

^
Oprosti coveku, klokuje vec 3-4 dana ne cudi me da je prevideo:D

^
Videh ovde na ovom linku sve neki misevi preko 4.4ghz na vazduhu:p

Engeneering sample, ce da vidimo u realnosti i kod nasih kupaca kako ce da se pokaze. Svaka cast za rezultat sa linka. Ali cekamo neki i odavde. Ali to u stvari i nije i5 750, vec 650-ca koje bar ovde nema u prodaji, a i kada je bude bilo ne verujem da ce biti takav "sample". :) Ako bude svaka cast Intelu, opet su izvukli kec iz rukava, ako ne onda cete valjda vi opet da izmislite po neku pricu, bice ubedjivanja u nesto trece i slicno...

Poslednja izmena:
imajte samo na umu da to to dvojezgarne i5-ice

imajte samo na umu da to to dvojezgarne i5-ice

Na onom cpu-z pise da je threads: 4, tako da bi trebalo da je 4-jezgarac, ako ipak nije, onda ne razumem toliku radost za 4,7ghz, kad su dvojezgarci prevazidjeni, lep rezultat u oba slucaja to ne moze niko da porekne, na tom fabricki odabranom primerku.

Poslednja izmena:
4 threads, 2 cores :), koliko sam skapirao oni ce zadrzati tehnologiju sa i7 gde se dupliraju thredovi, sad treba videti u praksi sta ce to znaciti, ali ako je analogija sa i5 750 i i7 na mestu onda im dupliranje thredova u praksi nece doneti koliko ce oduzeti sakacenje na 2 jezgra

4 threads, 2 cores :), koliko sam skapirao oni ce zadrzati tehnologiju sa i7 gde se dupliraju thredovi, sad treba videti u praksi sta ce to znaciti, ali ako je analogija sa i5 750 i i7 na mestu onda im dupliranje thredova u praksi nece doneti koliko ce oduzeti sakacenje na 2 jezgra

Hvala na objasnjenju! :wave:

I sada da pitam ove prezentere linka ka ovom procesoru i simpatizere, sta sad treba da se odusevljavamo ovim i5 650, zato sto ima 2 jezgra i 4 threada? I to u temi i5 750, posto ocigledno ne mozemo da se odusevljavamo ovim i5 750.

Ahh, opet abortiranje!

@Prostreet
Posto ocito da ti imash CPU koji vec radi na 4400+ Mhz na vazduhu (ili rekao bih po nacinu na koji komentarises da moguce da ti CPU radi i na celih 5Ghz na vazduhu) pa je tebi ovaj rezultat od 4400 mhz na vazduhu mizeran,
taj link ni nije bio upucen tebi, to je bilo upuceno nama smrtnicima koji se lomimo tu oko 3800-4200 mhz na vazduhu.

Slazem se sa tobom da je recimo i5 650 i taj link zasluzio posebnu temu, ali opet sa druge strane nevidim sto te je to bas toliko pogodilo ?

za 96,24% korisnika (medju kojima sam i ja da nebi bilo zabune) 4 threada i 2 core-a ili 8 threadova i 4 cora, ili ... kako ti se vec svidja (i da nisu ili neke LE ili single varijante CPU-a)
jos uvek neznace nista niti ce u skorije vreme znaciti.

Prevedeno na staro japanski jezik:
96,24% korisnika koristi masinu za Download, gledanje filmova, igrice, i neki manje ozbiljne ili relativno ozbiljnije programe, koji se jos uvek pisu po starom dobrom rumunskom obicaju: "Sto veci clock CPU-a i sto vise RAM-a."
Sto bi u daljemo kontekstu znacilo ... kako god da okrenes ako je cena nekog dvojezgarca prihvatljiva i jos ako se moze dobro clockovati on jos uvek ima smisla i jos ce jedan period imati, bio to AMD ili Intel totalno nebitno.

Sa i5750 niko nije odusevljen niti se od ikog trazi da bude odusevljen (pogotovo ne od tebe jer si ti ove tehnologije realno odavno prevazisao), niti je iz nekog specijalnog ugla to realno neki CPU za odusevljenje, ali je ovo tema o OC-u tog CPU-a pa kako god da okrenes nevidim u cemu je problem sto ljudi pricaju u ovoj temi o tom CPU-u i njegovom clockovanju?!

Ali na kraju krajeva, problem citave price je ...
sto sutra da se pojavi AMD Phenom III koji se clockuje na 5500Mhz na vazduhu ili Intel i9 koji se clockuje na 5500Mhz na vazduhu i da neki clan otvori temu o clockovanju nekog od tih procesora sa SS-ima ti bi opet ulazio u temu i abortirao ljude koji pricaju i raspravljaju o tome,
naravno argumentovano tvrdeci kao sve to nema smisla i cemu sve to, jer u tom momentu ti bi vec davno prevazisao te CPU-ove i njihove clockove, kao i sad sto si vec sad prevazisao PII i I5/i7 i tih tricavih 4Ghz oko kojih se mi trenutno mucimo.

Live long and prosper !

Engeneering sample, ce da vidimo u realnosti i kod nasih kupaca kako ce da se pokaze. Svaka cast za rezultat sa linka. Ali cekamo neki i odavde. Ali to u stvari i nije i5 750, vec 650-ca koje bar ovde nema u prodaji, a i kada je bude bilo ne verujem da ce biti takav "sample". :) Ako bude svaka cast Intelu, opet su izvukli kec iz rukava, ako ne onda cete valjda vi opet da izmislite po neku pricu, bice ubedjivanja u nesto trece i slicno...
da, ES su u najvise slucajeva losiji od retail primeraka, jos kada se obnovi revizija, bude jos bolje. nema veze sto je 650 isto je i5 :) a naravno da nema u prodaji kada ih jos intel nije ni izbacio na trziste
I sada da pitam ove prezentere linka ka ovom procesoru i simpatizere, sta sad treba da se odusevljavamo ovim i5 650, zato sto ima 2 jezgra i 4 threada? I to u temi i5 750, posto ocigledno ne mozemo da se odusevljavamo ovim i5 750.
pa zar je zabranjeno u temi o intel core i5 pisati o intel core i5?
treba da se odusevljavamo frekvenciji od 4.6GHz na vazduhu (mada to je tako lose, bolji je amd)

Poslednja izmena:
da, ES su u najvise slucajeva losiji od retail primeraka, jos kada se obnovi revizija, bude jos bolje

Ovo je 100% tacno, uvek sam imao ES primerke i uveke su bili zamnjeni nakon kratkog vemena upravo zbog OC potencijala.

Posto je tema vezan za i5 4 cores procesor uskoro svi koje zanima ova tema ako je budu pratili videce realne rezultate OC potencijla primerka koji cu od sutra imati na raspolaganju pa cemo videti dali moze ili ne moze da se klokne uspesno na 4ghz, dali se pregreva i sa kojim vazdusnim hladnjakom je dostizan taj klok ako je upste dostizan. Slike setupa i rezultati sve u fullu kao i uvek, cisto da ne bude zablude i besmislenih pitanja;)

Ovo je 100% tacno, uvek sam imao ES primerke i uveke su bili zamnjeni nakon kratkog vemena upravo zbog OC potencijala.

Posto je tema vezan za i5 4 cores procesor uskoro svi koje zanima ova tema ako je budu pratili videce realne rezultate OC potencijla primerka koji cu od sutra imati na raspolaganju pa cemo videti dali moze ili ne moze da se klokne uspesno na 4ghz, dali se pregreva i sa kojim vazdusnim hladnjakom je dostizan taj klok ako je upste dostizan. Slike setupa i rezultati sve u fullu kao i uvek, cisto da ne bude zablude i besmislenih pitanja;)

Jedva cekam, ovako stalno ispadam ovcar banja.

Da se nadovezem na Hohoyu, koji je vrlo lepo opservirao sva desavanja, a delimicno i na sebe. Da nisam naseo na glupi hype i marketing i da sam imao mogucnosti ( kao sa 5850 ) da istestiram na dva dana ovaj I5 i celu platformu, siguran sam da nikad ne bih menjao moju bivsu konfu (Q6600+X38) za ovu koju imam sada, jer nema quantnog skoka. Al , sta da se radi. Nista, cekam nVidia dx11, ionako je sve u video karti ili sam opet u tripu ?

Poslednja izmena:
Mrzelo me da citam sve sto ste napisali, mnogo texta, a nije knjizevni :D Ali ovo sam procitao da se ES primerci losije klokuju, to verovatno znaci da ce ovaj Intelov dvojezgarac da ide na vazduhu preko 5 Ghz?

Ispod 6 Ghz na default naponu ce biti neuspeh Intela, tako da se iskreno svi nadamo da ce znaci biti makar 6,5 Ghz sa nekim minimalnim korekcijama napona, naravno na vazduhu.

Ali kao sto vec rekoh, to su frekvencije koje su sad vec prevazidjene za tebe, tako da opusteno.

Ispod 6 Ghz na default naponu ce biti neuspeh Intela, tako da se iskreno svi nadamo da ce znaci biti makar 6,5 Ghz sa nekim minimalnim korekcijama napona, naravno na vazduhu.

Ali kao sto vec rekoh, to su frekvencije koje su sad vec prevazidjene za tebe, tako da opusteno.

Hehehehe, dobar stos, jel' ce moci da tera te frekvencije sa HyperTX2 kulerom?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Uz svo duzno postovanje prema ostalima... Koga mrzi da cita bolje i da ne pise nista ;)

*******i, svaka cast, ocekujem rezultate uskoro. Mislim da vecinu ljudi, a naravno i mene licno, zanima da li i5 750 moze stabilno na 4Ghz. ;)

Poslednja izmena:
jedno pitanje,
dali je i5 dual core a i7 quad core?

Nazad
Vrh Dno