Šta je novo?

i5-4690K Overclocking

Do koje temperature se sme da se idete u prime95, a do koje u igrama?

Recimo da je do 85°C sasvim bezbedno da vrtiš Prime95 satima/ceo dan.

Po mom iskustvu, ako u AVX Prime95 ne prelazi 85°C u igrama nikad ne ide preko 55-60°C.

Hvala KOLOSu sto mi je ustupio jedan ty143 po neverovatnoj ceni :)
Push pull sa mojim (koji je duplo sporiji), jedva stao monstrum u kuciste. Zice za kacenje sam morao da pravim.
Temperature 10 stepeni nize :)
Ranije je posle 10min pipao 100,pa se gasio. Sada posle pola sata pipnuo 92 na dva luda jezgra, druga dva 83.
Dobicu reumu dok testiram, okrenuto mi kuciste ka nogama, userava kako duva :-D
414c57ba91e619d9b1e8c2264eaf964a.jpg
1643efd6b97fe051034343d78ee9dfa4.jpg
7036ed6083eef02316a8703c9025390f.jpg

Da mozda probas da stavis neku izolir traku po ivicama hladnjaka da zatvoris ta rebra, tako da taj TY gura vazduh kroz citav hladnjak i da ne bezi puno vazduh sa strana. Ja sam to jednom uradio na Hyper 212+ i od toga sam dobio 3C nize temp :)

Brate, trebalo mi pola sata da ga namestim, nema sanse opet da ga skidam pa ispocetka :-D
Te zice sto sam napravio su mlitave, pa mi je tesko da okacim ventove... Kad dodjem do sledeceg zida sa voltazom i 100c,onda cu to da probam :-D

Ne znam samo, jel lose sto imam dva venta razlicite snage. Jedan 2500,drugi 1200 obrtaja. Kada namestim da rade na minimum snage, novi radi na 600,dok se stari ne vrti, nego onako pokusava da se pokrene, ne znam da li mu smeta to, da se ne pokvari. Meni odgovara da je ugasen, ali to sto nije skroz mi je cudno, nego se mrdne onako malcice, na svake 3 sek.

Poslednja izmena:
Jel su oba na istom CPU 4-pin konektoru?
Ma trebao si da probaš samo push sa TY-143, a tvoj TR stavi dole na kućište umesto FD-a, kao što si i planirao.
Čak mislim da tvoj TR smeta ovom na 2500 RPM, jer je duplo sporiji i blokira protok vazduha. Probaj.

Jedan je na cpu fan1 4pin,drugi na cpufan2 3pin. Odvojeni su, ali ih bios kontrolise kao da su jedan. Jedino da drugi vezem kao case fan, pa da napravim profil za njega posebno, da se podudara sa cpu fan.
Probacu i bez njega, joooj ko ce da skida sve opet :-D

Hajde, hajde nemoj da budes lenj :d I to je tacno da ovaj sporiji sam sputava protok vazduha, probaj da skines njega samo, ako su zice mlitave ne bi trebalo da je tesko :)

Brate, trebalo mi pola sata da ga namestim, nema sanse opet da ga skidam pa ispocetka :-D
Te zice sto sam napravio su mlitave, pa mi je tesko da okacim ventove... Kad dodjem do sledeceg zida sa voltazom i 100c,onda cu to da probam :-D

Ne znam samo, jel lose sto imam dva venta razlicite snage. Jedan 2500,drugi 1200 obrtaja. Kada namestim da rade na minimum snage, novi radi na 600,dok se stari ne vrti, nego onako pokusava da se pokrene, ne znam da li mu smeta to, da se ne pokvari. Meni odgovara da je ugasen, ali to sto nije skroz mi je cudno, nego se mrdne onako malcice, na svake 3 sek.

Koliko sam citao, bitno je da u push-pull budu isto ventovi. Ubi me gde sam to procitao i mozda je bio bullshit totalni. Ono sto se sigurno secam je da je bitno ovaj iza vent, sto izbacuje napolje vruc vazduh da ima vise CFM nego taj na hladnjaku da se ne bi vruc vazduh vracao unutra u kuciste i cirkulisao :)

Probacu sutra-prekosutra sve, nisam kuci sad :)
Dva mi izbacuju iza, valjda je ok, tj jedan iza i jedan gore. Mogu da ubacim i jos jedan gore, ali vecinom povrsine dolazi ispred prvog na kuleru, ne znam znaci li nesto i njega da stavim... U februaru stizu bequiet silent wings 2 14ice,pa ce vise da izduvava

Ako stavis dva ventilatora jedan iza drugog, a imaju isti CFM, onda time mozes samo povecati staticki pritisak ali nece vise vazduha proticati. Zato je bitno da budu dva ista venta za push/pull, jer nece sputavati jedan drugog za slucaj da jedan sporiji od drugog, tj. da gura manje vazduha.

Probacu sutra-prekosutra sve, nisam kuci sad :)
Dva mi izbacuju iza, valjda je ok, tj jedan iza i jedan gore. Mogu da ubacim i jos jedan gore, ali vecinom povrsine dolazi ispred prvog na kuleru, ne znam znaci li nesto i njega da stavim... U februaru stizu bequiet silent wings 2 14ice,pa ce vise da izduvava

Sad sam skontao da su ti oba iza (140mm exhaust i 140mm pull isti) tako da je to vrh. E sad samim time sto ti je napred jaci nije problem jer on ima resetku tj hladnjak kroz koji gura i samim time ne prodje sav vazduh po specifikaciji, tako da nije nista strasno sto ti je taj iza u pull slabiji. Barem kad je u pitanju tako debeo hladnjak. Da je nesto sitnije ovaj u pullu bi ga sputavao vise.

Iza i gore su 12ice, fractal i nanoxia. Mogu da stavim jos jedan gore, ima mesta, ali ne znam da li ima efekta jer se nalazi dosta napred, razumete valjda na sta mislim :-D

Iza i gore su 12ice, fractal i nanoxia. Mogu da stavim jos jedan gore, ima mesta, ali ne znam da li ima efekta jer se nalazi dosta napred, razumete valjda na sta mislim :-D

Aha. Cek nisu isti TY fanovi crni u pull i ovaj u exhaustu? (delovali mi isto, nisam gledao lepo...) EPIC PAINT SKILLS INCOMING.

612d871fae481face0969a0bbf35d9e1.jpg

Sto se tice potencijalnog dodatnog ventilatora gore, ja bih mozda cak stavio kao intake ako je ispred venta broj 1. i ako nemas vec u istoj horizontali spreda neki koji duva ka kecu. (valjda si shvatio sta hocu da kazem)
Ako imas napred vent koji ti duva u toj horizontali ka ventu 1, exhaust na vrhu bi ti krao svez vazduh, a intake na vrhu bi ti ga gurao na dole, tako da na vrhu napred ne bih dodavao u tom slucaju.

Malo nevezano za temu, ako nekome ne mrzi napise neku statistiku jer ja sam vec totalno izgubljen..
dakle,

x V y GHz - izuzetan primerak
x V y GHz - dobar primerak
x V y Ghz - solidan primerak
x V y Ghz - los primerak

fala :d

Malo nevezano za temu, ako nekome ne mrzi napise neku statistiku jer ja sam vec totalno izgubljen..
dakle,

x V y GHz - izuzetan primerak
x V y GHz - dobar primerak
x V y Ghz - solidan primerak
x V y Ghz - los primerak

fala :d

1.2V 4.6 ghz ulazi u windows je dobar, ako prolazi testove stabilno je odlican.
1.2V 4.5ghz stabilan je ok-dobar primerak

1,360V 4,4GHz - stone age primerak

Evo i mene,nisam bio tu par dana :)

Probao sam bez TY-147, znaci samo TY-143....:

sa otvorenim kucistem,razlika u odnosu na push-pull je nekoliko stepeni. Znaci ipak je bolje push-pull,pa makar i sa jednim duplo sporijim ventom.
Sa zatvorenim kucistem push-pull pobedjuje i samo push sa otvorenim.

Znaci u svim slucajevima mi je bolje da ostane push-pull,kako sam ga u startu stavio. Da imam dva 143,bilo bi bolje,ali *** kad nemam :) Gurace ovako jos mesec i po,dok se ne uzme nepton...

A kontrolu ventilatora sam resio tako sto sam ty147 zakacio kao case fan,pa cu odvojeno da ga podesim, kad on radi na 100 posto, ty143 da radi na 50 posto (tada su iste brzine)...pa posle samo ty143 da ubrzava.... onako na cpu1+cpu2 nije moglo na min obrtajima, sporiji se gasio i mucio...

hmm, sada kada stavim adaptive, ne spusta mi voltazu kada je komp idle... ne znam zbog cega...

EDIT:
ipak radi... trebalo mu je vremena da krene :D

Poslednja izmena:
Još uvek si na 4.8GHz? Poteraj to malo... :D

On i da hoće na 5GHz, trebaće mu sigurno oko 1.42-1.45V, tako da mislim da je 4.9GHz realno za 24/7...

Pa ne znam kako da saznam, bas me zivo interesuje do koliko ce ga nepton ohladiti.... :)
Jedino da izbacim kuciste na terasu,pa da probam :D

A i zaboravljam na nesto isto tako bitno... PLOCA... tesko da moze da izvuce maks,ipak je to ploca od 120-130e...

Poslednja izmena:
@KOLOS

Koju verziju biosa ploce koristis? Primetio sam nesto bas cudno, naime svaki put kada promenim neki parametar u biosu i odem na SAVE, on mi prijavljuje na listi i multipiler? Znam da na proslim plocama uvek bude prijavljeno samo ono sto menjas, medjutim ja sam mulitpiler odavnoi promenio a ovaj ga stalno prijavljuje? Jel to neki bug ili mozda nesto drugo?

@KOLOS

Koju verziju biosa ploce koristis? Primetio sam nesto bas cudno, naime svaki put kada promenim neki parametar u biosu i odem na SAVE, on mi prijavljuje na listi i multipiler? Znam da na proslim plocama uvek bude prijavljeno samo ono sto menjas, medjutim ja sam mulitpiler odavnoi promenio a ovaj ga stalno prijavljuje? Jel to neki bug ili mozda nesto drugo?

To je normalno i moja to isto radi.

@Ivica
Da, nece biti lako na ploci sa 4-ofaznom VRM da postignes toliiiko visok clock. A i mosfeti korisceni nisu legendarni.

Poslednja izmena:
^
+1

@ivica

Možeš bar da proveriš koliko mu min V treba da uđe u Win na 5GHz ako ništa drugo. I daj sliku da vidimo petardu :D

Ja sam sa Nepton-om dobio oko 8°C u odnosu na U14S koji je nešto bolji od tvog TR-a...teško je proceniti(jer je tvoj skalpiran) dok ne probaš.

Računaj da je Nepton u rangu sa NH-D15, pa ako on može da ohladi sklapiran procesor @1.45V, onda si na konju. :D

Poslednja izmena:
Trebalo bi da moze da ohladi, samo nece moci da radi linx/prime, nego neki x264 encoding i malo normalnije testove :D

Trebalo bi da moze da ohladi, samo nece moci da radi linx/prime, nego neki x264 encoding i malo normalnije testove :D

To i Hyper 212+ hladi :D Za igre i generalana rad na kompu sto ne zahteva AVX, i stock hladnjak moze da drzi 1,3V pod kontrolom, znam jer sam to radio :D Crysis 3, 1,280V, 4,2GHz, Stock intel hladnjak na 1500rpm i max temp je bio..... 70C :d

Vrh Dno