Šta je novo?

i5-4690K Overclocking

Da, vidim nesto mi tu ne pase, ambient temperatura bila fazon 10 stepeni, ako ne i manje. Oladio si je za sve pare hah.

Ja sam stao na 1.175V i 4.5Ghz. Oce u windows sa 1.2V i 4.6ghz ali nije stable, pa necu ni da ga maltretiram zbog 100-200mhz.

Cekaj, ne mozes da ga ohladis sa Cryorigom na vise od 1,2V ?

Onda ti imas tesko djubre od silikona sto drzi IHS. To kada bi skalpirao, svasta bi tu moglo da se odradi :)

Onda ti imas tesko djubre od silikona sto drzi IHS. To kada bi skalpirao, svasta bi tu moglo da se odradi :)

Veruj mi opasno razmisljam, samo mi se ne baca garancija. Sacekacu broadwell verovatno da vidim mozda samo prodam ovaj proc i uzmem broadwell ako budu imali bolji TIM ispod IHS-a. Ako ne, ide ovaj na skalp i cao :)

Pre ćeš videti zalemljen CPU. :p

Ako na Broadwell-u ne bude soldered IHS, prelazim na AMD u inat! :p

Vala bas, stvarno ne moraju tolike skrtice da budu :) Malo skuplji TIM i zaleme IHS i nema maltretiranja, koliko moze to skuplje da ih izadje...

Ja sam tek sad skoro skontao da nije problem u onoj pasti,nego u silikonu koji drzi ihs,predebeo je... Gledao sam pre neki dan temu na nekom forumu gde je lik merio digitalno, pre i posle delida, debljinu celog procesora... Pa je probao sa novim lepljenjem i bez lepljenja,ogromne su razlike,iako je razlika u debljini vrlo mala... Verovatno ne bude lepo pritisnut ihs na proc,pa je zato problem sa temperaturama...

Poslednja izmena:
Da, a to od primerka do primerka je kako ti zapadne. TIM su navodno popravili na Devils Canyon, ali to sa nezalemljenim vec zalepljenim IHS i dalje kolje uzasno.
A i to sto kazes, ako je predebeo sloj silikona mozda IHS ni ne nalegne na proc.

Da, a to od primerka do primerka je kako ti zapadne. TIM su navodno popravili na Devils Canyon, ali to sa nezalemljenim vec zalepljenim IHS i dalje kolje uzasno.
A i to sto kazes, ako je predebeo sloj silikona mozda IHS ni ne nalegne na proc.

da bre,kazem ti,gledao sam bas lik detaljno napisao, u decimale merio debljinu i temperature uporedjivao,na istom procesoru...

Ništa tu nema čudno, kada kuler ne legne savršeno na procesor primeti se razlika u temperaturi, a de neće biti razlike kada IHS ne nalegne dobro...
Ivice, čim budeš imao vremena ponovo natenane to sve lepo namesti, pa onda testiraj :)

Evo sad je namesteno,nabavljen CLP,stavljen lepo kao sa klipova sa youtube.... nema razlike NIKAKVE... na 1.31v 4.8ghz, otvoreno kuciste ali zatvoren prozor,normalna neka sobna temperatura, posle 5 minuta na jednom jezgru nabije 99 stepeni i sam sam ga prekinuo.... Nije to konstantno,nego samo pipne tu temperaturu,vrti se oko 80-90,ali opet ako pipne 100,ugasice mi se komp...
Znaci definitivno me koci kuler,do 1.3v moze i nekako,ali preko ne... Ceka se kraj februara da se uzme nepton 240m.
Inace ova identicna podesavanja sam pre testirao sa otvorenim prozorom,cisto da proverim da li je proc stabilan.... prosao je sat vremena linxa,ali mi je kasnije na youtube dao plavi ekran... :/
Ovo pisem sa kompa,okacicu sa telefona sliku da vidite koliko je CLP-a bilo pre,a iste temperature... Imam osecaj da moze i bez njega da se stavi,nece biti razlike...

4acdffbfac3a70068c1f6565b406f428.jpg

eto slike,znaci bukvalno je bio obojen samo... a sada je onako lepo naneseno,nisam slikao ali znate na sta mislim.

Poslednja izmena:
Mene i ne bi trebao cooler da zaustavlja, trebalo bi da hladi 3-4 stepena bolje nego taj 240M nepton.
Dobra strana svega ovoga je izgleda su stavili dovoljno silikona u moj primerak da mogu ribi da povecam sise onako fino. :D

Verovatno. Meni je pre delida na 1.19 na 4.6ghz macho hladio ok... islo je cini mi se do 90-95 u linxu. Cudi me da tebi tako lose hladi taj kuler...

Verovatno. Meni je pre delida na 1.19 na 4.6ghz macho hladio ok... islo je cini mi se do 90-95 u linxu. Cudi me da tebi tako lose hladi taj kuler...

I mene iskreno, mada cak i na stock voltazi i stock cooleru je isao dosta visoko 65+ pri gamingu... Ja sam mislio da je do krsh stock coolera ali vidim ni sa ovim nije nesto bolje. Jos cu da probam kad me ne bude mrzelo da skidam cooler sa drugom pastom, mozda se popravi situacija malo sa MX-4. Ali nije iskljuceno da ga silikon previse izoluje i ne odvlaci dobro temp IHS.

kod pasti nema neke razlike,ja probao pre neki dan dve-tri, isti djavo skroz... mozda bi se videla neka razlika u prosecnim temperaturama,kada bih testirao sve isto vremenski, ali ovako na prvi pogledaj mi je isto...

sad sam mu bacio cinebench r15, prvi put u zivotu da probam.... 709 poena ima,jel ok to?

Poslednja izmena:
Ja kada sam moj klao, samo skidanje tog silikona i ostavljanje paste dalo mi je 10c manje. Pasta koju intel koristi je vrlo kvalitetna, ali je taj sloj silikona dosta debeo. Kod mene je bio značajno tanji nego kod vas, jer je Hyper 212+ hladio 1,25V u Linx-u, a ne Cryorig ili Macho. Ja sam moj jedva i zaklao, istupio sam dva zileta na dva ćoška dok sam zavukao treci konacno. Trebalo mi je pola sata dok sam zavukao zilet pod dva ćoška. Ja bih sa Noctua NH-D14 mogao komotno da hladim 1,45V, dok bih sa Nepton 280L došao do voltage limita :D

Ja sam pokusao stegom prvo, samo stega, bez daske i lupanja. Nisam uspeo, pa reko' da ga ne natezem (10god sam skratio sebi zivot i ukakio se malo), onda sam probao ziletom i lagaaaaano ga skinuo. Pod coskove ko od sale, pa sam okolo polako, bilo tesko jedino ispod onih ispupcenja, gde ga stezu ona vratanca na ploci.

Ja sam na 4.5ghz izvukao 651 cinebench score, tako da pretpostavljam da je fin score. Svaka tebi cast, ja ne bih imao muda sam. Ima da saljem nekom klanicharu :d

651 poen u cinebench r15?
Onda moj phenom još nije za bacanje, pošto sam ja dobio 649 doduše na 4.3ghz, ali na ovoj frekvenciji za svaki dan (4.12) imam 628 poena :)

Ih 2 jezgra vise ima taj thuban :)
U cinebenchu to pravi ogromnu razliku.

Ja sam mislio tako, da nemam mida za zilet, pa sam probao stegu, jer na yputube izgleda laganica... Tebra, ocelavio sam od stresa xD
a kad sam uzeo zilet, laganica... Samo polako, da ne upada unutra mnogo, bas lagano ide... Kada sam prosao skroz okolo, gurnuo sam nozic (skalper) celom duzinom, na desnoj strani, i samo podigao onako, kao polugom.

Ma pusti ti jezgra. :p
Ali džaba cinebench, kada ga i5 u igrama blago rečeno, samelje. :)

Ivice, stavi TR TY-143 vent umesto tvog 1300 RPM TR-a, najmanje 5 stepeni će biti niže temperature. :)

Razmisljao sam, pogotovu sad kad sam ih video i cuo kod Demiosa :-D Majko moja, avion :-D
Ali nema ih ovde, tj ima ali cene velike. A iz nemacke kad stignu komponente, nece mi trebati jer uzimam neptona. Mozda uzmem jedan da ga prodam uz macho-a :)

Rano sam se ponadao da je stabilno :) Naime ono sto znam je da Input Vocre =Auto, LLC=Auto, ViD=1.2v mi daje stabilan OC. Medjutim koristeci onu formulu da smanjim Input Vcore na 1.7 mi je posle nekoliko dana dalo plavi ekran. Desilo se to u Dota 2 u sred partije, samo izlete Whea error. Sta da prvo radim, da vratim input vcore na auto sto mi maximalno u doti ili opterecenju sa ovim parametrima daje 1.744 ili da krenem LLC da povecavam od keca na gore? Inace LLC na auto ide direktno na lvl.8 i pri tome VRM se greje solidno.

Nema potrebe toliki LLC da ides. I na saberu cim stavis auto baci ga na lvl 8. Ja ga drzim na lvl 1.

Input voltage digni na 1.720 npr, a core voltage na 1.21V i trebalo bi da bude stabilno, s obzirom da je nakon nekoliko dana pokazalo tek nestabilnost, male cifre su u pitanju.

Kod mene je trenutno ovako: Input Voltage 1.65V, Core Voltage 1.191V, LLC lvl 5. Tako je stabilan sa 1866 RAM-om i x35 Cache Ratio-m(@1.075V).

Sa 2133 RAM-om i x40 Cache-om(@1.175V) mora: Input Voltage 1.7V, Core Voltage 1.205V, LLC lvl 8.

Probaj LLC na srednju vrednost(lvl 5) i igraj se sa Input Voltage i Core Voltage, eksperimentiši malo. :)

Hah, tek sad vidim da nisam ispravio podatke u "Moja masina". I ja sam presao na Sabertooth M2. Malo cu povecati Input voltage, pa ako i to ne pomogne onda i core voltage na 1.21v. Ah da, bas sam citao na vise mesta da je preporucljivo i to bas LLC lvl5 :) Malo ce se zagrejati VRM , ali to mu je i posao :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno