Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

I ja isto nemam pojma sta je to. Moze li se pojasniti oko tog rss feed, sta je to?

Potrebna mi je pomoc oko novog kulera za masinu koja ce primarno biti koristena kao HTPC, a sekundarno za 720p gejming. Trenutna HTPC masina (AMD E-350, 2GB RAM) "prelazi" kod roditelja, kuciste ostaje Silverstone Milo ML-03B, a napajanje Seasonic 430W.

Ploca ce biti AsRock FM2A88M Extreme4+ (mATX), procesor A10-6790 (undervolt, zbog grejanja i prostora u kome ce se nalaziti). Mislio sam da cekam A8-7600, ali ga nece biti jos uvek neko vreme, tako da za pocetak ide Richland.

Najveca dilema mi je kuler... mora biti top-blower, u kuciste staju modeli do 7cm, pa su u igri sledeci modeli:

Cooler Master GeminII M4 (~3500 RSD)
Noctua LH-9a (~4200 RSD)
RAIJINTEK Pallas (~4900 RSD), 68mmm odnosno knap staje, a pitanje je koliko ce ventilator biti pokriven gornjom stranicom kucista

Nekako sam najblizi da uzmem Noctua, ali u tom slucaju se gubi mogucnost kacenja na Intel platformu, plus sto pokriva samo procesore do 65W.

Ima li neko iskustva sa ovim modelima i sta bi preporucili :)

Sto ne narucis preko e-bay ili ali express?

edit: u stvari kad razmislim mozes ga naruciti i direktno od njih samo ti treba paypal nalog. Ja sam tako uradio za rezervni ventilator i stigao mi je posle 10ak dana.

Poslednja izmena:
Ja imam samo jedno pitanje ako nije problem da me uputi ko zna o cemu se radi.Naime video sam jedan HTPC onako usput , bas sam bio u prilici da ga gledam kako se pali , znaci ono standardno dize se bios ucitava obican pc , i posle se pojavljuje plava slika i nesto slicno onom windowsovom playeru , vrv neki softwer ili os koji se koristi bas samo za to , e sad mene interesuje da li znate o cemu se radi i koji je to os-softwer da bi ubacio isti , odma cu vam reci i zasto .. Pa napravio sam sve i malo mi je bzveze sto mi je i taj htpc u winodwsu i dok ne nabodem sa onim mojim bezicnim daljince, (onaj krugic je katastrofa) pogotovo velika rezolucija male ikonice , ocoravih .. a kazem ovo sto sam video neki odlican softwer odma se pali sam , sve sto radi je sortira filmove , muziku , cak skida i titlove sam i namesta sve one tako reci covere da se vidi sa nazivom iznad .. Jako lepo izgleda jako je jednostavno za koristenje brzo radi .. A meni nista vise od toga i ne treba .. a posto ja u sobi vec imam jedan pc koji mogu da povezem na tv na windowsu onda ovaj bukvalno vidim kao visak .. ovako ako bi to namestio vrv bi bilo mnogo lakse i bolje za koristenje.

Hvala unapred

Ili XBMC koji se pokreće sa Windows-om.

Imam već duže vrijeme htpc i s vremena na vrijeme mi zatreba dvd. E sad ja imam neki (dal je asus ili neki drugi, nemam pojma) koji jeste i nov i brz ali se čuje kao avion kad uzleće. Ima li neki koji bi mogao da se svrsta u kategoriju tihih?

Izvinjavam se ako sam napravio zabunu. Mislio sam na rss downloader u utorrentu.

A utorrent u okviru XBMC?
Gledam kako je najbolje iskoristiti XBMC za gledanje tj. stream online filmova....do sada je to bio Icefilms plugin. Ako spominjes utorrent znaci mora se cekati da se ceo film downloaduje?

Pa da, mora. Ali ovako imaš epizodu neke serije čim se pojavi. Na primer, Game of Thrones izlazi u ponedeljak u 4 ujutru po našem vremenu. Namestiš rss feed, serija se skine čim izađe i ti je ujutru kad ustaneš gledaš uz kafu.
Nema seckanja, keširanja, radi u HD-u normalno...

Jes`...mada kad nemam ideju, ja sam masu dobrih filmova gledao preko Icefilms a da nisam nikad cuo za njih. Npr. filtriram po zanru i vremenu izlaska, i jednu po jednu slicicu listam i citam sadrzaj i ocene i koji mi se svidi - izaberem i gledam.

Pa da, mora. Ali ovako imaš epizodu neke serije čim se pojavi. Na primer, Game of Thrones izlazi u ponedeljak u 4 ujutru po našem vremenu. Namestiš rss feed, serija se skine čim izađe i ti je ujutru kad ustaneš gledaš uz kafu.
Nema seckanja, keširanja, radi u HD-u normalno...

Nije problem gledati odmah ujutru, veći je problem što se titl pojavi tek oko podneva. Engleski mi nije ni najmanji problem, ali je nekad zbog njihovog izgovora u seriji, lakše kad je titl tu. ;-)
RSS feed je praktičan ako pratiš dosta serija,da ne razmišljaš kad koja izlazi.

Koju graficku preporucujete trenutno za HTPC, pustanje 1080p filmova, u planu nabavka 3D TV-a.

Razmisli i o Geforce 750ti, malo trosi, odlicne performanse, nesto visa cena.

Granica mi je oko 150e, za sada je favorit Geforce 750ti, stvarno trosi malo struje, malo bih se igrao i sa instalacijom OSX.

Ja WoT igram na GT 630 1GB ddr3.

1080p, medium, oko 25 fps-a. Da wot nije baš najbolje optimizovan, sa tim se slažem. Doduše, ako mu je 150 € granica, može naravno mnogo jača grafička da se uzme. Za 1000 din preko tih 150 € ima da se uzme Powercolor R9 270. Naravno, ako mu tako nesto treba u HTPC-u.

Poslednja izmena:
Granica mi je oko 150e, za sada je favorit Geforce 750ti, stvarno trosi malo struje, malo bih se igrao i sa instalacijom OSX.

Od mene apsolutna preporuka za 750ti, imam MSI 750ti oc edition i odusevljen sam.
http://www.itsvet.com/proizvod/msi-geforce-gtx-750ti-2gb-gddr5-n750ti-tf-2gd5-oc/comp_comp_vga/24/3775
Mislio sam svoje dve hd 5750 u crosfire-u zameniti sa r7 260x ili r9 270 jer sam amd-ovac ali preovladala je njena stedljivost sto u htpc konfiguraciji igra veliku ulogu, u rangu je sa hd 7850, gtx 480, gtx 570 (ima skoro 1400 gigaflops) potrosnja smesna a temperatura na najvecem opterecenju ne prelazi 48°C.
Testirao sam je u just cause 2 benchmarku u full hd rezoluciji na max podesavanjima broj frejmova ne pada ispod 52 a vecinu vremena je na maksimalnih 60 frejmova u sekundi.

Sutra bi trebalo da mi stignu komponente za novi HTPC:

Athlon X4 5350 AM1
AsRock AM1H-ITX
Kingston 4GB DDR3/1600
Napajanje - 60W 19V adapter za laptop.

Za sada nažalost ili će WD Blue 500GB 5400rpm, privremeno, dok ga ne zameni SSD.

Kućište za sada planiram sam da pravim, čekam da stigne ploča pa da napravim nešto apsolutno minimalnih dimenzija, tek da stane ploča i ssd.

Koji dan sam otkrio INTEL NUC, ja mislim da mi je to sledeći HTPC.. Upravo sve što si naveo...

Gledao sam i ja NUC, al mi je skup :)

Klasičnu desktop DDR3 već imam viška, 60/90/120W 19V adaptera takođe, SSD će več biti neki iz desktopa ili laptopa kada budem radio upgrade, kućište bih sam pravio ako budem našao vremena.
Jedini trošak će biti 5350 i AM1 ploča, to me izađe nekih 12K (ovaj AsRock je malo skuplja AM1 ploča, reda 6K).

Vrh Dno