Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Sasvim solidno. Sada ih imam preko godinu dana, inicijalno mišljenje sam napisao ovde.

Za godinu dana nijednom nisam primetio neke smetnje. šum i sl. Baterija i dalje traju kao blesave, nikada mi se nije desilo da mi je prazna baterija kad koristim slušalice, punim ih jednom do dva puta nedeljno, zavisno od upotrebe.

Pozdrav svima!
Imam potrebu za minijaturnim HTPC poput ovog koji je Mighty78 napravio. Imam samo jedno pitanje na koje je mozda i nekada na ovoj temi dat odgovor:
Da li je moguce uraditi takvu varijantu sa FM2 CPU i nekom mITX plocom za FM2? Da li bi tako nesto uopste moglo da se smesti u ovo LC Power kuciste.
Da li po vasem misljenju to uopste ima smisla raditi?
Hvala!

Moguće je, ali nisam siguran da je ovo napajanje od 75W dovoljno. Koji procesor imaš?
Možda bi više imalo smisla sa AM1 platformom ili nekim celeronom zbog potrošnje, ali ako već imaš fm2 procesor, što da ne? Odradiće posao isto, ako ne i bolje.

Nemam nijedan procesor, vec razmisljam o toj kombinaciji iskljucivo zbog snage, a kostalo bi me slicno. Medjutim tu sam prevideo cinjenicu da moram da razmiljam i o potrosnji i slabom napajanju.

Možda da probaš sa Chieftec IX-01B-90 kućištem, nije puno skuplje od LC Power-a, ima ga kod nas, a njegovo napajanje je 90W. Pretpostavljam da bi bilo dovoljno za neki A4, jedan štap memorije i SSD.

http://www.chieftec.de/en/chassis/itx-tower/ix-01b.html

Malo je i više, pa bi imamo dodatnog prostora za kuler.

Pozdrav svima!
Imam potrebu za minijaturnim HTPC poput ovog koji je Mighty78 napravio. Imam samo jedno pitanje na koje je mozda i nekada na ovoj temi dat odgovor:
Da li je moguce uraditi takvu varijantu sa FM2 CPU i nekom mITX plocom za FM2? Da li bi tako nesto uopste moglo da se smesti u ovo LC Power kuciste.
Da li po vasem misljenju to uopste ima smisla raditi?
Hvala!

Batali, imas ogranicenje u vidu napajanja i visine kulera. Box kuler bi mogao da pase al on je bucan kao traktor. Napajanje koje mu je u kucistu je 90W, a vecina FM2 procesora trosi 65W tako da zaboravi....

Poslednja izmena:
Procitao sam sinoc par tekstova na ovu temu, kao i vase savete, i mislim da cu se drzati mightyjeve konfiguracije. Bice dovoljno jaka za ono sto meni treba, a dimenzije su ipak najveci prioritet.

Probao sam sinoć da igram WoT, nešto tipa 1280x768, spušteni detalji i uglavnom je bilo oko 30-40fps. U principu igrivo, al ne baš sasvim :) Bolje radi nego da na i3-2310m u mom laptopu, al to nije teško postići.

WoT je i dalje single core optimizovano sra***, jedno jezgro 100%, ostala bleje i ne rade ništa.

Videću kako ide za single player igre, neke starije koje volim da igram s vremena na vreme.

A imao sam i izmenu u konfiguraciji, M500-ku je zamenio Samsung 840 EVO 250GB. Izgleda da se Samsung bolje snalazi sa AM1 platformom, bolji su rezultati. Mogao sam da biram da mi ostane jedan od ta dva diska, 840 mi se bolje pokazao.

@taba: ako ti se ne seče kućište, pogledaj LC-power 1350 mi ili Chieftec IX-01B-90, samo su za centimetar viši od 1340mi, ostale dimenzije mislim da su iste, a nećeš morati da ih sečeš. Doduše, na 1350mi možda bi nosač hdd-a blokirao dotok vazduha za kuler procesora, pa bi tu moralo nešto da se menja. Ništa bez alata :)

Poslednja izmena:
WoT radi loše jer je pisan nogama i to isključivo levim. Igri mnogo znači broj mhz po jezgru tj. tom jednom što koristi. Probaj neke igre za društvo, fifa neka vožnja za više i sl. što se igra na tv.

Ma WoT nisam palio mesecima, čisto me interesovalo jer radi, odigrao par puta i batalio. Shvatio da više nisam "zaražen".

Probaću sigurno još par stvari, samo da malo nahvatam vremena, obično kad uspem da kući sednem za komp više nisam ni za šta.

@taba: ako juriš da imaš što bolje performanse, možeš da probaš i kombinaciju Pentium G3220 + GIGABYTE GA-B85N + Chieftec IX-01B-90 + neki lep SSD, npr. 840 EVO i 8GB memorije (možeš da skineš možda 1-2W sa nekom 1.35V memorijom).

Poslednja izmena:
Meni su stigli MSI h81-e33 i g1820, koje planiram da spakujem u neki jvc tuner. U svakodnevnom radu, nisam primetio nikakvu razliku u odnosu na 2500k, a integrisana je cini mi se bolja od one u 2500k. Pes 13 radi na 1680x1050, na high, na 60fps, osim kod izvodjenja prekida, replaya, itd. Grid 2 na minimum i 1280*720, na ~50fps-a a najmanje koliko sam primetio je bilo oko 30fps-a.
Isporbao sam i WoT, koji mi uopste nije jasan. Low settings, 1680*1050, rezultat, na medium je vec potpuno neigrivo. Mapa je inace onaj grad sa dvorcem na brdu.
Malo sam ga i undervoltovao iz radoznalosti. Stavio sam offset -0.180V, i u loadu je napon 0.820V a idle 0.520V. Temperature posle sat vremena prime-a i furmarka nisu presle 50C uz sobnu oko 23-24.
Sve u svemu, pozitivno sam iznenadjen performansama.

Edit: Zaboravih da napisem da sam koristio Kingston 2x2GB 1333MHz

Imam neko lezece comtrade kuciste nije lose za ovako neku rabotu jedino je malo dublje 40cm inace unutra je i neka njegova orginalna napojna radi ;) meni u principu nije potrebno ako neko oce poklonicu mu , ili ako neko ima neki kuler ili nesto slicno da udeli ;)

Narode potrebna mi je pomoc u izboru napajanja za htpc koji cu sklopiti u buducnosti. Imam plocu MSI E350, sa 2gb rama i 2 x 3.5 sata hard diska. Zelja mi je da sve spakujem u neki cd player, mozda i bude neko omanje kuciste ( lc-1320,a mozda i http://itsvet.com/proizvod/chieftec-ix-01b-op/comp_comp_case/48/1918 - onda cu ubaciti 2.5 hd) , videcu koliko je sve to komplikovano. Ono sto me muci u vezi napajanja jeste to sto se kod nas nemogu naci pico psu napajanja (osim u lc mini kucistima) a ima ih dosta na aliju za male pare. Kakvo misljenje imate o sledecim napajanjima, koliko su kvalitetna i pouzdana?

http://www.aliexpress.com/item/Free...i-ITX-DC-ATX-power-supply-PICO/553791740.html

http://www.aliexpress.com/item/Free...h-Pico-PSU-Car-Auto-mini-ATOM/1666411742.html

Kod ovog drugog je prikazana i voltaza za svaku granu, pa ako bi neko strucan mogao baciti pogled, znacilo bi mi puno misljenje iskusnijih od mene.
Ovolika snaga nije mi ni potrebna jer potrosnja celog mog sistema verujem da ne prelazi 40w, ali posto su ove varijante prihvatljive mom dzepu a i slanje je uracunato u cenu, prodavac ima dosta pozitovnih i nema negativnih kritika na ovaj proizvod, izbarao sam bas ta napajanja.

Mozda u buducnosti zamenim jedan hard disk za neki dvd rezac, tako da ga ubacim na mesto postojeceg cd drajva u cd plejeru i ako uspem nekako da nadjem neki vfd/lcd displej da ubacim na mesto originalnog displeja cd playera tako da prikazuje neke bitne informacije o samom sistemu bicu veoma zadovoljan :)
Da li su pouzdana ta napajanja i da li ce moci da lepo tera dole nabrojano:
1. ploca + int procesor + int grafika + jedan stap rama
2. 3.5 sata hard disk
3. sata dvd resac (mozda 5.25 a mozda i slim varijanta)
4. lcd displej ( povezan preko usb-a ili preko molex prikljucka - nisam siguran za ovo zadnje )

Poslednja izmena:
Ja kada sam se skoro raspitivao, Chieftec IX-01B-OP nije bilo ni u jednoj radnji, iako ga je bilo u cenovnicima.

Ima IX-01B-90 koje već dolazi sa 90W napajanjem.

Pozdrav kolege, potrebna mi je pomoc posto sam poslednjih godina prilicno ispao iz ove materije. Elem, posto mi je smart TV ispao prilicno glup ( ne pusta 3 prevode, i zbog slabog procesora surf je pravo maltretiranje ) potreban mi je htpc gde bih isao na neku najjeftiniju mogucu varijantu koja moze da ispuni sledece da pusta 3d filmove preko hdmi-a ( sad fullhd ili u nekoj nizoj rezoluciji ). E sad kao sto rekoh, nemam pojma sta uzeti a da zadovolji potrebe. Kontam da bi bilo koji noviji procesor sa integrisanom grafikom to mogao no ispravite me ako gresim. Kako je potrebno da sam htpc bude sto manji u smislu dimenzija, ako bih sam sastavljao islo bi nesto ovako
LC-1340mi - Mini ITX
MB BGA1170 MSI J1800I
DDR3 4GB 1333MHz Kingston CL9
i neki ssd od 60/120GB npr 128GB Transcend SSD340
Ovde imam vise nejasnoca. Prva, da li ce ovaj bay trail procesor sa svojom grafikom biti dovoljan za ono sta mi treba. Vidim na intelovom sajtu u specifikacijama da ne podrzava neku Intel® InTru™ 3D tenologiju kad je grafika u pitanju, no kontam da to nema veze? Zatim, da li je napajanje od 75w koje dolazi uz kuciste dovoljno za ovakvu konfiguraciju, rekao bih da jeste. Dalje, da li ce ovde u ovolicnom kucistu biti problema sa pregrevanjem? Nisam bas odusevljen varijantom ploce sa zalepljenim procesorom ali bilo koja varijanta zasebne ploce i procesora cenovno ne moze da se meri sa ovom.
Ako ovo nije ok, svaki predlog odgovarajuce konfiguracije/komponente je dobrodosao.
Da li je eventuano bolje uzeti neko vec gotovo resenje, kao npr Lenovo IdeaCentre Q190 ,DC 1017 ? Tu je kako vidim cpu starije generacije, no da li je i koliko losiji? Kuciste je jos manje , sto je ogroman plus u smislu sto mi zaista treba nesto sto zauzima sto manje mesta, ali sa druge strane mogu da zamislim koliko se tek ovo greje. Takodje, cena je prilicno veca od prethodno pomenute varijante a svakako bih zeleo proci sto jeftinije ( no dobro, ovo bi bio neki plafon do kog bih isao u svakoj varijanti ).

Hvala svima unapred na sugestijama i pomoci.

Poslednja izmena:
Taj procesor podrzava hardversko h264 dekodiranje tako da ce bez problema raditi hd filmovi, a to je ono sto je najvaznije za HTPC.

Ok, znaci nije potrebno ici na neku j1900 varijantu, mada je tu skoro dupla cena za plocu sa procesorom a ne verujem da je dobitak u performasama toliko veci za ono sta meni treba ( jest 2 jezgra vise doduse ali je to pretpostavljam nebitno za moje potrebe ). Da li je celeron 1017u iz Lenovo gotovog resenja takodje dovoljan?
Ako pak ostajem na prvoj varijanti, da li je ostatak konfiguracije ok? Da li je napajnje od 75w dovoljno, gledajuci tdp procesora, trebalo bi da jeste, koliko jos mogu da povuku ploca, memorija i ssd? Da li u cenovnom rangu do nekih 250e, koliko je otprilike ovo gotovo Lenovo resenje, moze da se sklopi nesto sto je znacajno bolje ili je tako nesto nepotrebno?

Hvala

Ta konfiguracija ne verujem da troši ni 30W u load-u.

Ja sa svojim kompom nisam uspeo da povučem više od 40W i to iz utičnice, ako je efikasnost AC/DC adaptera ~90%, to je oko 35W od napajanja, a moja konfiguracija je veći potrošač od te koju si predložio.

Taman sam se nalozio da napravim konfiguraciju slicnu ovoj Mightyjevoj, napravio racunicu i sve i onda naletim na ova cuda bazirana na NUC:
http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_armagedon_micro-34519
http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_pegaz_micro-34517

Sada je pitanje, isplati li mi se da ulazem novac i da sastavljam racunar kada za iste pare mogu kupiti gotovo i kompaktno resenje. Jel ima neko iskustva sa ovim?
Pretpostavljam da postoji neka caka. Verovatno bi obe sprave radile bedno u 3d igrama, ali da li bi Mightyev komp radio kako-tako u poredjenju sa NUC-om?

Po meni se ne isplati, tj. ne vredi 25K. N2820 i pored toga što nosi naziv Celeron je dual core ATOM, 5350 je daleko jači procesor. Drugo ima 2.5 5400rpm disk koji, ako CPU nije već dovoljno udavio, će sigurno da dokrajči performanse.

Meni je trenutno ova miniITX konfiguracija u potpisu je jedini računar u kući i ima sasvim odlične performanse. Jedino je za nove igrice potpuno neupotrebljivo, ali ionako nemam za to vremena, sve ostalo radi sasvim lepo.

Slazem se, ali me trenutno tvoja konfiguracija sa 4gb rama i bez ikakvog diska izadje 21 hiljadu. Na srecu imam jedan 2.5 disk viska, pa bih mogao da ga uglavim, ali generalno zar 25k za ceo sitan HTPC koji ce pustiti 1080p, sa sve hard diskom ne bi trebalo da je dobar dil?

Da je dobar dil ne bi bilo po toj ceni ;)

To kada crkne, mozes da ga bacis.... ovo sto mighty78 predlaze je 2.5 brze, i to samo CPU deo...

Poslednja izmena:
Pošto vidim da ti SPDIF izlaz za zvuk ne znači, možeš slobodno da uzmeš jeftiniju ploču. Takođe, za HTPC možeš slobodno da uzmeš 5150, koji je cenovno dosta povoljniji od 5350.
Za isti novac kao taj NUC:

MSI AM1I - 2950 din.
Athlon 5150 - 4650 din.
KHX 4GB DDR3-1600 - 3600 din.
LC Power 1350mi 75W - 5590 din
Samsung 840 EVO 120GB - 8400 din.

Sa dobrim SSD-om i jačim procesorom i grafikom.

Jedino gubiš wifi u odnosu na NUC, ali MSI ploča ima miniPCIe slot i možeš kupiti wifi karticu na oglasima za manje od 10 evra ili jednostavno ubosti neku usb varijantu.

Poslednja izmena:
Da nisi omašio cenu za memoriju? Gde ima za 3600?

Moja preporuka:

MSI AM1I - 2950 din.
Athlon 5350 - 5640 din.
KHX 4GB DDR3-1600 - 4600 din.
LC Power 1320mi 75W - 4720 din
Transcend SSD340 128GB - 7090 din

Jesam, omašio sam cenu za memoriju, gledao zastareo cenovnik. Ne mora KHX, ima i jeftinijih.

1320mi je dosta duže kućište, imao sam ga nekad. Takođe kod njega mislim da je ventilacioni otvor dosta u stranu i da ne bi bio baš iznad procesora, tj. gornji poklopac bi prekrivao procesor na MSI AM1, ali verovatno može da se doradi, AM1 procesori se jako malo greju. Doduše i kod 1350mi bi verovatno morao da se prepravi nosač HDD-a.

Jedino se za SSD ni najmanje ne slažem. Transcend 340 ima đubre od JMicron JMF667H kontrolera, jedan od najlošijih SSD-ova koji je trenutno moguće kupiti. GC mu je nikakav, posle malo više korišćenja odu performanse u ... Za tako malu razliku ne ići na EVO-a je suludo.

Poslednja izmena:
Stiglo pre par dana sa alija pico napajanje i adapter za njega. Napaja brazos platformu (E350), 3.5 hard disk i jedan stap memorije. Za sada radi ok, necujno je (msm na napajanje), ne stvara toplotu i adapter se ne pregreva odn mlak je. Spakovano sve to u neispravan Sony bluray player. Kasnije ce biti povezani svi tasteri na prednjoj masci na neku staru tasaturu, tako da svaki taster odgovara odredjenoj tipki na tastaturi. Bice ubacen dvd-rw i lcd displej preko arduino ploce (prikazivace osnovne parametre racunara - zauzece cpu, memorije, up time...).
Link napajanja:
http://www.pico-box.com/z2-atx-160.html
Za adapter se koristi najobicniji adapter 12v 10A (tesko se nalaze kod nas, pa je i on narucen kod alija)

Poneka slika:

20140802_142145.jpg
20140803_022731.jpg

Posto mi Power Led dioda treperi i svetli na playeru samo kada se desava neka radnja, moze li se na neki nacin to promeniti da konstantno svetli?

Nešto slično sam i ja napravio samo sa malo jačim napajanjem jer će kasnije da se doda i grafička. u6hiru3.jpg
Što se tiče diode, pročačkaj malo bios. Znam da ima negde podešavanja za to, ili si možda greškom povezao led pinovima za hdd na matičnoj.
Okači slike kad završiš to sa lcd-om, možda i ja tako nešto budem uradio.

Одлично ти је ово Душане.
Давно сам растурио неког Телефункена да урадим исто али никада нисам довршио започето...

Što se tiče diode, pročačkaj malo bios. Znam da ima negde podešavanja za to, ili si možda greškom povezao led pinovima za hdd na matičnoj.
Okači slike kad završiš to sa lcd-om, možda i ja tako nešto budem uradio.

Dule bio si u pravu za diode, proverio na ploci i greskom su bili ubodeni konektori od power led u pinove za hdd led. Sada power led konstantno svetli. U biosu sam proverio za power led i ima dve stavke: blinking i ako se secam pisalo je dual color. Ostalo je po defaultu na blinking.
Arduino je narucen i stize za nekih 15 dana ( on ce se koristiti kao mikrokontroler za lcd), dok taj lcd sto zelim sam video samo kod nas ( nema kod kineza) . U pitanju je lcd sa crnom pozadinom i belim slovima. Bolje bi isao neki vfd displej ali su oni papreno skupi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno