Šta je novo?

HTC One X

Tegra 3 ima A9 ARM arhitekturu, a S4 neku Qualcomm-ovu varijantu A15 arhitekture (koja je gora od prave A15). A15 je ~40% brzi od A9.

A kako da ovaj telefon iz vip-a otkljucam da bude sim free? Oce biti nakon boot unlocka i roota?

Tegra 3 ima A9 ARM arhitekturu, a S4 neku Qualcomm-ovu varijantu A15 arhitekture (koja je gora od prave A15). A15 je ~40% brzi od A9.

zapravo nema, tek 4 firme je platilo ARM-u licencu za A15. trik je u tome da Quallcom zaista prednjachi u razvoju ARM nadogradjivanja koji ima mnogo vise customize potencijala od x86 arhitekture. Quallcom je jos na ARM11 (v6) napravio dual core iako to ARM nije predvidjao sa ARM11. ARM daje kroz licencu svoja resenja i daje dozvolu proizvodjacima da se "igraju" sa time.

Krait (S4) odnosno CPU koji se nalazi u One S odnosno americkom One X (bez ljutnje) shije po svim mogucim testovima Tegra 3, a videvsi rezultate LG i ASUS su se zaleteli da metnu MSM8960 u svoje proizvode (LG EVO 4G, Padphone, Transformeri razni ...) jer Tegra 3 jos nije u stanju da koristi sva cetiri jezgra za vecinu aplikacija.

poredjenja radi, Motorolla Droid 4 ima TIOMAP-ovu A9 verziju u sebi fabricki klokovanu na 1.2Ghz:

s4-linpack-single-threaded.jpg

Ujedno, Adreno 225 je "pocetak" upgrade-a za graficke sposobnosti gde Tegra 3 jos i moze da bude konkurentna dok po najavama Quallcom-ovog CEO-a Adreno 300 treba da ima graficke sposobnosti PS3 konzole. Prazna prica sigurno nije jer Adreno 225 na odgovarajucoj uporedivoj platformi i rezouciji moze da gura preformanse slicne PS2.

Sto se Nvidia-e tice njih je zavrnuo Google tako sto je kasnio sa Honeycomb-om i oduzeo im headstart koji su imali sa Tegra2 i onemogucio im razvoj aplikacija tegra2 potpisanih uporedo sa pojavom hardvera.

Jel se pojavio kod nas media link HD? Ja ne mogu nigde da nadjem ni u prodavnicama ni u oglasima. Vidim da moze da se pazari u Hr i Slo.... nije mi jasno sto kod nas nigde nema,....

Dobro sve u svemu Tegra josh nije u potpunosti iskoristena softwerom, kao i danasnji CPU i GPU na desktopima, ali korisnik ovakvog telefona moze samo ocekivati ekspanziju softwera koji koristi snagu tegre, right?
Jel neko ima neki komentar na boju, bijela se cini primamljiva a da li ce se onaj karbonat prljati ili zutiti vremenom?

Telep, ima veze jer previse ljudi donosi stvari iz USA, a po svemu sudeci One X S4 verzija ce naci svoj put i do beograda sobzirom da je One serija trenutno sky high usled Apple & samsung kasnjenja sa iPhone5/SGS3. HTC je uradio vise nego dobru stvar sa izbacivanjem svoje nove flagship serije ovako rano. One X S4 odnosno XL je po rezultatima BOLJI telefon od One X Tegra3 verzije.

Telep, ima veze jer previse ljudi donosi stvari iz USA, a po svemu sudeci One X S4 verzija ce naci svoj put i do beograda sobzirom da je One serija trenutno sky high usled Apple & samsung kasnjenja sa iPhone5/SGS3. HTC je uradio vise nego dobru stvar sa izbacivanjem svoje nove flagship serije ovako rano. One X S4 odnosno XL je po rezultatima BOLJI telefon od One X Tegra3 verzije.

Mozda je sada skontao, mada sumnjam.

Ajde ako vi kažete, ja nisam primetio da iko donosi androide iz USA, bar ne za prodaju, pa da bi bilo toliko bitno.

Samo cu da ti kazem - 200.000 srba juri dzordza ulicama grada chikaga :)

Bas previse elektronike pronalazi svoj put sa zapada.

Dijaspora srbije je, iako smatrano kao mit VECA od stanovnistva srbije (ako racunamo i bivsu SFRJ). Cikago sa 80.000 registrovanih Srba je peti srpski grad posto samo Beograd, Nis, Novi sad, Kragujevac imaju vise od toga. Ako racunamo Amerikanizovane srbe i pripadnike i potomke SFRJ-a, Cikago wide area ima vise Srba od Beograda.

Samo cu da ti kazem - 200.000 srba juri dzordza ulicama grada chikaga :)

Bas previse elektronike pronalazi svoj put sa zapada.
Ne sumnjam da ima dosta Srba u USA i Kanadi, ali 2/3 tih ljudi više ni ne zna srpski, i dolaze u Srbiju svake prestupne godine, pa po oglasima ima svega par modela iz USA, a nekada ni jedan, najčešće je to iz Deutschland, Österreich, Švicarska.

Jel neko zna kako da se odradi ovaj iz VIP-a da bude sim free ? Sta ste se raskokodakali o nekim nebitnim amerikancima :D

Sumnjam da ćeš to moći sam da uradiš. Moraćeš da daš neku crvenu i za to :)

Sto nebi mogao sam... Mozda i kad se odradi otkljucavanje boot-a i rootovanje prorade ostale sim kartice :)

Ne mozes jos uvek, nije S-OFF, tako da nema menjanja CID-a, tj otkljucavanja telefona. Rade neki kinezi ... ali po principu da im posaljes telefon i oni ti ga vrnu S-OFF-ovanog i otkljucanog :)

Meni odgovara sto je na vip-u jer koristim njihovu karticu... Ali sto ga nebi otkljucao ako je to moguce :)) Pa sta mislite, oce vremenom biti moguce to odraditi?

Vremenom hoce sigurno. Majstori uvek imaju cake samo je fora ko prvi provali nece da podeli znanje. Lumia 800 se moze otkljucati hardverski, presecanjem necega u telefonu a recimo da majstori cuvaju to ko Zmija noge. vec 4 meseca je aktuelno da se moze to odraditi na Lumia 800, niko nigde nije objavio, a jedan jedini domaci majstor uzima opasne pare za to. Naci ce se caka i za One X.

konretno sada, jedino VIP moze da otkljuca uredjaj ali ne znam kako to ide sa zakonom kod nas. bila je ranije prica da ti ga valjda moraju otkljucati po isteku ugovora ili po preseljenju u inostranstvo, ne znam kako je sad.

Vremenom hoce sigurno. Majstori uvek imaju cake samo je fora ko prvi provali nece da podeli znanje. Lumia 800 se moze otkljucati hardverski, presecanjem necega u telefonu a recimo da majstori cuvaju to ko Zmija noge. vec 4 meseca je aktuelno da se moze to odraditi na Lumia 800, niko nigde nije objavio, a jedan jedini domaci majstor uzima opasne pare za to. Naci ce se caka i za One X.

konretno sada, jedino VIP moze da otkljuca uredjaj ali ne znam kako to ide sa zakonom kod nas. bila je ranije prica da ti ga valjda moraju otkljucati po isteku ugovora ili po preseljenju u inostranstvo, ne znam kako je sad.

Ta fora je i u UK, kad sam rekao da idem u inostranstvo na 6 meseci i zelim da koristim svoj telefon i tamo, bez roaminga, O2 mi dao unlock code (za bberry). A mogu i da odbiju da daju.
Seansa sa njima je trajala jedno sat vremena prepirke..

Inace, video sam ekran danas i odusevio sam se.

samo da razjasnimo par stvarcica:

iako na mnogim mesitma pise da je Super LCD2 zapravo IPS - nije IPS. U pitanju je MVA panel sa naprednim resenjima koje za HTC snabdeva Sony odeljenje iz Joint venture-a Sony i Samsunga koje se zove "Super LCD"

Nakon sto je konacni proizvod privukao kupce gde mnogi tvrde da je SuperLCD2 zapravo bolji od AMOLED2 i da im je ekran na One X nesto najbolje sto su videli, Samsung kao najgore dete je pokusao da spreci dostavljanje SuperLCD-a za HTC jer ima jednu deonicu vise od Sony-ja, sto se ipak nije desilo na reakciju Sony-ja. Sto je zapravo prvi put u istoriji da neko nije zaje*o HTC znajuci da su morali da prodaju bubreg da bi ponovo dobili Gorilu od Korniga, i da su inicijalno i ostali bez IPS panela u Korist Apple-u.

I na kraju, koji ekran je bolji i daje ljepsi prikaz OneX ili Nexus?

uh gorilla Glass **** kevu! Nego, sad da vam neko da izbor: SGS3 ili HOX koji bi uzeli, uzevsi u obzir da imate para za HOX (jer ce SGS3 biti skuplji) i ono sto su predstavili jedni i drugi? Naravno u isto vrijeme ste veci fan HTC-a nego Samsunga :)
Je li Samsung toliko daleko u nekim stvarima ili je to u sustini mrtva trka kad se sve stavi na vagu?

Ma to ti je sve individualno, po meni je S2 imao najlepši displej do pojave Nexusa, kad sam video displej na One X-u sve što sam do tada video je bilo, opet kažem po meni, za klasu ispod. One X ima po mom mišljenju najrealniji prikaz boja i najbolje uglove gledanja. Ne znam kako izgleda uživo ovaj displej na S3 modelu mada ovi novinari na youtube-u kada pričaju o S3 krenu sa "Ovo je trenutno ubedljivo najbolji telefon na tržištu, jedino displej bolje izgleda na One X-u..".

@smilja

Ista stvar i kod mene, nisam fan HTC-a ali opet nekako idem više ka HTC-u nego ka Samsungu. Taman spremih pare za One X ono izbaciše ovaj S3. Da One X ima promenljivu bateriju ne bih razmišljao ovako čekam S3 da dođe,...e sad ide ovo lepo vreme, leto,..videću koliko će ovaj štek izdržati a da ne bude potrošen na izležavanje po nekoj grčkoj obali, valjda ovi naši provajderi neće da čekaju jul,avgust. :)

Poslednja izmena:
znajuci ih nacekacemo se... onda ide ip5... mislim da sam na htcu za koji dan. hoce neko da kupi desire? :)

Smilja - ne znam odakle ti ideja da je samsung uopste tako daleko u nekim stvarima. ja definitivno jesam fan HTC-a ali sa razlogom jer ljudi prave "premium build" telefone i vec dugo su u saradnji sa jednim te istim SoC supplier-om (Quallcom).

1. SAMOLED2 ima probleme sa belom i sa saturacijom na ekranima vecim od 4 incha i to stoji. videcemo kakvo su resenje nasli za SGS3 sobzirom da je definitivno potvrdjen SAMOLED2

2. jajasti dizajn na SGS3 cini uredjaj bar po mom mishljenju krajnje neozbiljnim. licno nikada ne bih nosio telefon od 4+ incha sa jajastim oblikom. nemam 14 nego 25 godina

3. Exynos 4 u SGS3 je jos nepoznanica ali zasigurno nije drasticno bolji od Tegra3, dok nema govora da ce biti bolji od Snapdragon S4 (US verzija zobg istog LTE problema ce takodje imati identican procesor kao u One X)

Jedina nepoznanica koja moze da odnese prevagu je build i battery life koje tek treba testirati. uzevsi u obzir da SAMOLED2 trosi malo, videcemo na sta ce da lici. Samsung je najavio Dropbox u oblaku od 50GB, cisto radi reda u poredjenju sa HTC-ovih 25, oba telefona imaju ~310PPI. Za sada je SuperLCD2 u prednosti, ako u SGS3 ubace isti panel kao i na Note-u.

hvala.

Iskreno i S2 mi se cinio jako jeftinim sa onom plastikom i Samsungu je to boljka godinama u nazad, ovaj moj desire nikada nije zaskripao ili se osjeti kao jeftin materijal u ruci, lezi pespekorno. Sa ovih slika i videa Samsnga, prvo prezaobljene ivice i na prvi pogled lijep telefon ali opet plastika, takav telefon mora imati bolje materijale to je cista fula. Htc sam probao, drzao u ruci, karbonat je pun pogodak. Sad ko ce bolje iskoristiti hardwer su finese po mom misljenju a ionako necu moci mjenjaci rom zbog garancije. Ne kazem da je Samsung los telefon ali ipak HTC ima bolji ekran, bolji dizajn... ne vrijedi ulagati vishe i cekati S3. Ako je pocetna cijena S3 u Evropi 600e ovdje ce biti preko 800e uzevsi da je HOX bio oko 520e a kod nas je 750e kod operatera, to nije mala razlika za izuzetno upitne bolje/losije stvari S3.

Još jednom da kažem to što imam za ekrane :)
One X ima verniji prikaz boja, bolju belu, i ne vidi se mrežice ni iz bliza. Nexus ima intenzivnije boje i neuporedivo (ali bukvalno) bolju crnu. Meni lično se više dopada nexus kombinacija. Najbolje je otići u Vip i uporediti oba telefona.

Vrh Dno