Šta je novo?

HTC 10

Ode mast u propast. Pocese sa lepim vestima, sve je izgledalo kao da konacno razmisljaju, a onda cena sve upropasti.

Kakvi likovi.
uploadfromtaptalk1459185376886.jpg

A few lines from Download mode of the 10:

eMMC Sandisk 29820MB
DDR: 4GB
LCD: Perfume WQHD 5.2 Dual dsi cmd mode panel

eMMC? Au.

A ja se kao ložio da zamenim m8 ovim novim crnim. Od 900 $. :laugh:
Možda kad izađe m12.

Pa zasto bi menjao kada je M8 i dalje odlican fon? Aj da ne racunam kameru ali sve ostalo ima odlicno, kvalitetan MM softver, odlicnu autonomiju..
Nista ti nece faliti sa M8 do pada cena ove desetke ispod 450e (tamo negde krajem godine ili pocetkom sledece) :)

'nako. Tek da se menja!

M8 je i dalje zakon, radi kao prvog dana. Sem što me svrbi da ga možda menjam, ne postoji ni jedan ozbiljan razlog za to.

pa ovi nisu normali,ala odvališe sa cenom :hair:

Pucaju sebi u koleno ako cene zaista budu tak'e.

Ја бих м8 мењао само да имам fp сензор, ал пошто ми то није пресудно сад нешто не знам нећу ни мењати..

Nece cena da bude veca od S7 ili G5, cene su uvek u +-50€ iste.

Ne vidim razlog da budu nešto posebno jeftiniji od LG i Samsunga ukoliko se radi o dobrom telefonu. Druga stvar, htc je do sada i nakon 1-2 godine skuplji od tadašnjih flagship-ova. Pametno bi im bilo da su jeftiniji, sa jedne strane, a sa druge stvorili bi sliku širokim narodnim masama da se radi o lošijem telefonu jer je jeftiniji. U Beogradu na crnjaka S7 je 630€. HTC je bio svake godine skuplji 40-50€ u startu.
3GB ram-a i 32GB interne uz sd slot je više nego dovoljno za svakoga, 687€. To će značiti da će krajem godine biti oko 500€ u Srbiji.

Poslednja izmena:
A zašto bi neko (mislim na 80 i više %) njih kupovao htc koji je skuplji od S7 nekih 50 i više eur? Mora se shvatiti, voljeli mi to ili ne, da su S7 i 6S reperi i najpoželjnije stvarčice. Da bi uspio protiv njih moraš da ideš ili sa relativno istim proizvodom za manje para ili eventualno jači prouzvod za iste pare. Ovaj M10 je, u globalu, isti (mislim na ono što nudi) kao S7/G5 (okej, nijesu 100%, ali u većini stvari jeste) i ne smije biti skuplji ako misli da nešto napravi. Moraju da urade kao što je svojevremeno LG uradio sa G2, malko bolji hardver ali osjetno jeftitniji (bar je bio preko operatera, a mislim i ovako) od S4 koji je tad bio aktuelan. Taj G2 im je dao poziciju koju umaju sad.

@rzeljko, slažem se, ali još ne znamo zvanično šta sve nudi m10 i po kojoj cijeni, tako da rano je donositi zaključke...ovo su sve nagađanja.
Što se tiče ostalog...G2 im je dao vetar u leđa i odličan je proizvod, svojevremeno sam ga imao, ali taj telefon je imao toliko nedopustivih stvari da je sramota za jedan flagship. Audio izlaz u rangu najgorih kineskih telefona, najgori launcher ikad na mobilnim telefonima (dok je bio na kitkat-u), loš IR blaster, tačno se oseti da je bila štednja na mnogim stvarima, i zato je bio i jeftiniji od M7 koji je i ranije izašao, a i bio bolji uređaj generalno, sa mnogo boljom sw podrškom.

To su nebitne stvari i ako negde hoćeš da štediš štediš baš na takvim glupostima.
Zato je imao najjači soc u tom trenutku, dobru kameru sa OISom, odličan ekran i brutalnu bateriju, to je 90% nekog telefona. Naravno uz povoljnu cenu. Tako nešto treba i HTCu.

HTC 10 goes on pre-order in Romania early, for a hefty €740

Well, I’m starting to understand why HTC may be considering a cheaper version of the HTC 10 - one Romanian phone retailer is charging RON 3,300, or $830/€740, for a pre-order. This is for the 32GB version, which is available in Gold, Silver and Grey.
The phone is expected to go on sale April 15 so this price may not be final, but it’s likely fairly close. And if that’s true, the 10 will cost more than the Samsung Galaxy S7 and the LG G5 and as much as a basic iPhone 6s.

To su nebitne stvari i ako negde hoćeš da štediš štediš baš na takvim glupostima.
Zato je imao najjači soc u tom trenutku, dobru kameru sa OISom, odličan ekran i brutalnu bateriju, to je 90% nekog telefona. Naravno uz povoljnu cenu. Tako nešto treba i HTCu.

to sam i ja rekao

Ne vidim razlog da budu nešto posebno jeftiniji od LG i Samsunga ukoliko se radi o dobrom telefonu. Druga stvar, htc je do sada i nakon 1-2 godine skuplji od tadašnjih flagship-ova. Pametno bi im bilo da su jeftiniji, sa jedne strane, a sa druge stvorili bi sliku širokim narodnim masama da se radi o lošijem telefonu jer je jeftiniji. U Beogradu na crnjaka S7 je 630€. HTC je bio svake godine skuplji 40-50€ u startu.
3GB ram-a i 32GB interne uz sd slot je više nego dovoljno za svakoga, 687€. To će značiti da će krajem godine biti oko 500€ u Srbiji.

Pa pazi, ne radi se da li je HTC odlican sa telefonima ili ne. LG i Samsung su sa prethodnim serijama, a i ostalim, uspeli da pridobiju publiku i siroke mase pa im se moze da bace toliku cenu (iako po mom misljenju ne vrede toliko, niti bilo koji telefon sa tolikom cenom) jer ce uvek biti tu neko da kupi. Dok je HTC to bledo ispratio, M8 je bio odlican, ali je M9 (po mom utisku i vidjenju) bio potpun promasaj, a cena previsoka. Sada, posto su u dubokom problemu, jednostavno ne mogu sebi da dozvole toliku cenu, ma koliko dobar bio telefon. Razumem ja to da je flegsip i sve, ali njima i svi drugi telefoni kostaju brutalno skupo, a cista plastika. Cini se kao da su sa M7 i M8, i prethodnim zaista odlicnim felgsipovima, dobili podstrek da samo povecavaju cenu, a pri tome da telefoni budu prosecni, nista posebno.
Naravno, ne sudim nista dok se ne pojavi zvanicno telefon, ali sa svim ovim informacijama do sada, nikako ne vredi ovoliko koliko se pise, pri cemu im ta cena nece nista pomoci da zaradi, nego ce napraviti obrnut efekat.

Pazi, slazem se da je to logicno, bar nama :)

Ali.. kada se pogledaju ovi zvanicni podaci o dostupnosti, prodaji i prosecno ostvarenom profitu po telefonu onda mi se cini da HTC ima drugaciji plan.
Oni imaju dobru prodaju na tajvanskom trzistu, u ostatku Azije i Evropi uglavnom kilave a u USA se drze nekako, generalno po prodaji telefona stoje dosta lose, cak su iza sony-a globalno, u EU je najveca razlika. Izgleda imaju problem sa marektingom a ni dostupnost telefona im nije sjajna, ocigledno nemaju razradjen posao i ''dilove'' kao Samsung pa cak ni kao LG s tim sto treba naglasiti da LG gubi novac bez obzira na brojke o prodaji koje deluju dobro u poslednj, nisu ni na nuli po zvanicnoj statistici dok Samsung i dalje ostvaruje veliki profit.

Znaci, imaju domace trziste i delove jos nekih trzista gde je M serija dobro prihvacena i ako ponude dobar, kompletan proizvod mogu sebi da priuste taj luksuz pa da im flagship kosta malo vise od Samsunga/LG.
Moje misljenje je da ce napasti bas ta trzista sa prilicno kompletnim ali skupim flagshipom i da to gledaju kao sansu za sto vecu zaradu po telefonu tj za kakav-takav profit.
Evo izbacili su na jesen 2015. i onaj A9 koji nije los fon ali je preskup za hardver i ostalo sto nudi, pokusali su da kopiraju i naprave kao neki ajfonoliki android telefon sa jedva prosecnim hardverom ali i sa navodno odlicnom softverskom podrskom.

Dakle, imam utisak da htc jednostavno pokusava da opstane i prezivi, M serija je uvek imala ''jaku'' cenu, ubedjen sam da pokusavaju da prezive na otprilike istoj prodaji (a relativno mali broj telefona je u pitanju) kao kada su stari M flagship htc u pitanju ali ovaj put po nesto visim cenama jer sta vredi LG-u npr sto prodaja ide dobro-solidno kada posluju u minusu vec neko vreme?

Ne mogu da se zaradjuju velike pare na osnovu prodaje low/mid telefona, pa evo i MS tako posluje godinama pa su u minusu, sta im vredi sto prodaju ubedljivo najvise L520/525/550 (moderne zamene za feature phone ili smartfon za 1din/$, za svakoga). I LG prodaje ubedljivo najvise svojih androida low/mid klase pa su u minusu.

Jednostavno ne moze svako da bude Apple ili Samsung, oni imaju jak marketing i ozbiljnu bazu vernih kupaca, fanova itd, LG godinama pokusava da glumi Samsung al' im ne ide a kompanije kao htc/sony mogu da prezive samo ako se fokusiraju na premium android klasu i sto bolje uredjaje bez vecih mana, prodavace ih svakako po visokim cenama ali tako i imaju sansu da prezive i nastave sa poslovanjem jer ocigledno nisu sposobni da u skorije vreme promene poslovnu politiku, saradnju sa operaterima, dostupnost uredjaja a sto se marketinga tice prosto trenutno nemaju sta da traze na tom polju pored Apple/Samsunga a u nizim klasama ''kinezi'' kidaju pa ni tu nemaju neke sanse.

Cena ce biti najmanji problem ovog (M)10, neka uredjaj bude odlican i kompletniji od S7/G5 i to je to a cena ce svakako pasti ispod 500e u oglasima i onda ce cela ova prica biti nebitna :)

Poslednja izmena:
a bre moraju da stvore armiju botova u rangu onog xda hamdira... kao lg što je uradio sa g2. pa ti ljudi su sebe ubedili da su dugmići na leđima dobra stvar :D samo zato što su za male pare mogli da kupe hw dosta jak telefon. druga je priča što lg nakon toga pravi sve gore telefone :D al moraš proizvode približiti ogromnoj populaciji da bi ih dobio kao verne kupce... kako neko može da bude veran kupac ako nikad ništa ne kupi ni prvi put. a ne kupi jer je preskupo.

Pazi, LG je imao malu zaradu na G2 (mislim da je LG vec godinama u blagom minusu bez obzira na prodaju G2 i G3, dakle sta im sve to vredi) a android segment se dosta razlikuje od ios-a (ne racunam Samsung iz poznatih razloga) jer ce ljudi posle tog G2 preci na telefon koji je sledeci best buy (u Srbiji je to to ponovo bio G4 jedno vreme na kom LG ponovo nista nije zaradio) a globalno mnogi ce preci na telefon nekog drugog proizvodjaca pa cak i na ove poznatije kineske, znaci nema tu te Apple/Samsung ''vernosti'' i to je ogroman problem za vecinu kompanija :)

Evo ti Apple primer - 3.5'' ekran je idealan pa onda 4'', zatim 4.7'' sestice i 5.5'' phableti 6/s i to su jedno vreme bili smart telefoni sa idealnim ekranima pa sada opet mozes da citas ''u do jaja sto su izbacili ovaj 4'' SE, ne mogu vise da se patim sa ovom ciglom ip6/6s'' :)
Samo u Kini je za par dana rezervisano valjda 3-4 miliona novih 4'' ajfona.. takvu ''lojalnost'' svi android proizvodjaci (osim Samsunga delimicno) mogu samo da sanjaju.

Imam utisak da se htc vodi ovom logikom a i cinjenicama (znaju koji su im limiti sto se dostupnosti i marketinga tice) - svejedno cemo prodati (npr 10 miliona) novih M10 flagshipa jer imamo sigurnu bazu kupaca na tim i tim trzistima, zasto onda ne bismo povecali malo cenu i ostvarili profit? :D

Mislim, vreme ce pokazati ali sve vise sam ubedjen da je tako.

Samsung zatrpava planetu desetinama android telefona low/mid klase, prodaja ide odlicno ali je zarada smesna i osnovu zarade im prave Galaxy/Note serija koja se prodaje odlicno. HTC jednostavno nikada nece prodati toliki broj flagshipa ma sta uradili.. Samsung je prakticno jedini u android utakmici koji ima fanove koji iole podsecaju na apple/ajfon fanove a i marketing im je veoma jak (koliko ono bese, izdvajaju 14-15 milijardi $ godisnje?)

Razumem sta ti 'oces da kazes ali to je u ovoj poziciji za sve ostale osim Samsunga nemoguce, mogu htc/lg/sony da prodaju vodece modele po nerealno niskim cenama ali onda nema nista od profita (mozda bi dosli i do katanca) a svakako ne bi stvorili verne kupce jer ce vecina njih preci za 12-ak meseci ili cak brze na neki malo noviji i bolji android pa makar neki kineski. Znaci dugorocnom prodajom vodecih modela ispod cene koja je prosek za klasu sledi im katanac bez obzira na cinjenicu da bi dobili manju bazu fanova (a to ne bi bili fanovi kao Apple/Samsung koji ne pitaju za cenu vec neki balkanci zeljni golf2/G2 ''najbolja kupovina'' sindroma :d) a ovako bar mogu da pokusaju da ostvare profit :)

Poslednja izmena:
ta njihova strategija kako pije vodu vidimo već godinama :D zbog nje su u jednom trenutku došli do toga da su na berzi vredeli manje nego što su imali para u banci :D morali su da plate nekom da ih kupi :D

a svakako ne bi stvorili verne kupce jer ce vecina njih preci za 12-ak meseci ili cak brze na neki malo noviji i bolji android pa makar neki kineski.
a što taj noviji i bolji android ne bi ponovo bio htc? zašto ne vežu kupca nečim što ih izdvaja od ostalih? to je ono što smo i pisali ranije, da je ovakav najavljeni htc 10 najobičniji telefon koji se ne izdvaja ni po čemu.
što npr ne ubacuju baterije od 4000 mah u svaki svoj flagship već godinama? i onda bi se znalo, kome treba jaka baterija manje više i nema alternativu osim htca, naravno obavezno je da sve ostalo bude u rangu klase.

Poslednja izmena:
Pa to je tacno ali nemaju oni mnogo izbora, znaci ili da prodaju flagship androide po klasicnim flagship cenama (ili malo iznad kao u slucaju ovog 10 telefona) pa da pokusaju da ostvare profit ili da ih rasprodaju ispod cene a u prakticno istom broju i onda da propadnu pa da ih kupe neki kinezi :D

Sony-u je ta strategija uspela u poslednje vreme, cene Z flagshipa su u okviru proseka te klase, imaju standardno dobru prodaju u Japanu, Evropi i manjem delu Azije i to je to od trzista gde mogu da racunaju na iole dobru prodaju, dosli su na drugo mesto, iza Apple-a po ASP-u i zaradi po telefonu i da na kraju posluju u kakvom-takvom plusu. A pogledaj htc rezultate.. bas zato sto su oni u slicnom sranyu kao i sony mislim da ce pokusati da se vade na slican fazon :)

a što taj noviji i bolji android ne bi ponovo bio htc? zašto ne vežu kupca nečim što ih izdvaja od ostalih? to je ono što smo i pisali ranije, da je ovakav najavljeni htc 10 najobičniji telefon koji se ne izdvaja ni po čemu.
što npr ne ubacuju baterije od 4000 mah u svaki svoj flagship već godinama? i onda bi se znalo, kome treba jaka baterija manje više i nema alternativu osim htca, naravno obavezno je da sve ostalo bude u rangu klase.

Sta god da urade male su im sanse da prosire krug fanova, jednostavno menadzment im je u problemu, dostupnost i ''dilovi'' sa operaterima losi..
Npr M8/M9 su mogli da imaju kameru kao Nexus 6P sada a da budu 100$ jeftiniji, svejedno bi se prodali u daleko manjem broju od S5 flaster/bloat nakaze :) Pa cak se i G3 prodavao dosta bolje od M8.. sta dalje da pricamo. Mada tu LG svakako nije ostvario profit kao Samsung :D

Nema bre te ios/ajfon ''vernosti'' u android segmentu.. na to moze da racuna samo Samsung jer su im Galaxy telefoni globalno statusni simbol vec 5 godina + imaju veoma jak marketing :)

Poslednja izmena:
Dobro je, imace verzija od 32gb sa4gb ram-a, uz dobru uhs sd karticu i cenu oko 550e u avgustu, sve ce doci na svoje mesto. uploadfromtaptalk1459264158198.jpg

Je l' to A9 :D Isti je Sense ostao koliko dobro vidim.

Ko zna... Mazda je notification bar promenjen(nesto kao na A9/AOSP).

Not all phones are created equal. The fastest and smoothest Android. You’ll feel it. #powerof10
uploadfromtaptalk1459272669028.jpg

Mnogo ružno to dugme izgleda majku mu, ne mogu da verujem da nisu mogli da nađu bolje rešenje.
Generalno će to biti odličan telefon sigurno, ali mislim da nemaju pravo na ovakvu cenu.
Samsung i iP imaju, jer imaju veliku bazu korisnika, dostupnost i odličan marketing.
Prošle godine su ionako imali fijasko sa M9(pa samo na ovom forumu ga ima fazon troje ljudi), tako da će im ove godine biti još teže.

Nazad
Vrh Dno