Šta je novo?

How To: DLNA - podešavanje i korišćenje

Ne ide to tako, film mora da se pusti kroz media server i kroz plejer televizora. O kom modelu televizora se radi? Televizor moraš LAN kablom da povežeš na ruter, to je žična DLNA metoda.

Razmisljam o kupovini Samsung UE40D5000 modela koji ce se nalaziti u dnevnoj sobi dok se kompjuter nalazi u radnoj sobi pa bi za povezivanje trebao kabl od 10m. Video sam na fotkama da titlovi na ovom Samsungu nisu bas citljivi na svetlim povrsinama pa bi bilo pozeljno da filmove pustam sa kompa a gledam ih na TV. Takodje sam ovde procitao i to da ovaj model nije najsrecnije resenje za povezivanje sa racunarom pa me zanima kako da to izvedem najbezbolnije a da se pri reprodukciji filmova ne izgubi na kvalitetu prilikom pustanja sa kompa. Dajte neke savete...

instaliraj na Samsung Tv,program Plex klient....a na Pc ..Plex media server...i vozi...

Citat sa How To: DLNA - podešavanje i korišćenje

"Dovoljno je da uključite jedan kraj Lan kabla u slobodan port na vašem ruteru, a njegov drugi kraj u uređaj koji želite da umrežite"

Pitanje: Da li bas mora ruter ili moze i povezivanje tipa: Lan na kompu - Lan na TV-u ? Kako instalirati nesto na Samsung TV ?

Na D5000 nikako, jer on nije Smart TV. Može i metoda direktne veze računar-televizor, samo sam čitao da ljudi tom metodom imaju problema da nameste da radi. Ruter je mnogo bezbolnija varijanta. Kako kačiš komp na net, zar ti on ne zauzima Lan port na kompu?

Na D5000 nikako, jer on nije Smart TV. Može i metoda direktne veze računar-televizor, samo sam čitao da ljudi tom metodom imaju problema da nameste da radi. Ruter je mnogo bezbolnija varijanta. Kako kačiš komp na net, zar ti on ne zauzima Lan port na kompu?

Imam staru Lanparty plocu koja ima dva LAN-a. Mozes li mi malo pojasniti tu stvar sa ruterom jer mi je sve ovo imaginarno a treba uskoro da pazarim TV. Ono sto me interesuje je kako da pustim HD filmove a da izbegnem skupe Blue Ray plejere i plejer instaliran na Samsungu ?

Posto vidim da je 6pack ovladao stramingom :D jedno pitanje za tebe: Jel postoji jos neki program za iOS slican/bolji od iMediaShare... tj jedina funkcija koja mi je potreba ... da mogu sa iPad-a, da strimujem youtube HD na TV.
Sa iMediashare-om to ide extra, ali samo SD. Kupovinom aplikacije bih dobio i HD nadam se, ali kako je aplikacija za iPhone i ne postoji prilagodjena za ipad, prvo da vidim da li postoje neke alternative, pa cu onda pazariti ako ne postoje :)

nemam jos uvek iPad.....pa sve programe za Airplay i AppleTv2..testiram ili sa Mac-a..ili zeninog HTC Androida,koji takodje ima par aplikacija koje podrzavaju Airplay...
pogledaj ovaj link...mozda nadjes nesto za tebe...pa javi..:)....iskopace Bili i meni jedan dan iPad:)
http://theapple.tv/apps/list-of-airplay-enabled-apps/
p.s...sad ne znam da li koriscenje tvog Tv,ima veze sa Airplay funkcijom....i da li sam iPad pusta HD video.....da imas AppleTv2....sve bi resio samo sa IPad-om i Atv2..bez ikakvih aplikacija......
ne tako davno pojavila se i dobra aplikacija za Mac..AirParrot..ko
ja radi Mirroring sa AppleTv2....pa sve sto je na Mac-u..vidis i na Tv-u..nesto kao drugi monitor,ali bez kablova...:)
da li si probao ZappoTV....radi i na iPad-u.....i free je....
Note: ZappoTV (iPhone, iPod Touch, and iPad App Version) is AirPlay enabled and supports LG Smart TVs, Samsung Smart TVs, Sony Connected TVs, Western Digital Media Players, Popcorn Hour, XBMC (Windows and Mac), and Xbox 360 (when in Media Center Extender mode).
http://zappotv.com/

Poslednja izmena:
Probacu ZappoTv, pa javljam. Koliko sam procitao na njihovom site-u izgleda da je bas to ono sto trazim.
Koriscenje TV-a nema veze sa AirPlayom. Sve teram preko DLNA. Kombinacija iPad3 i Samsung PS51D6900.

Edit: ZappoTv je upravo ono sto sam trazio.
Hvala 6pack.

Poslednja izmena:
Moja kombinacija: kućno kinio "LG HX806CM" -> dlna -> "Nero MediaHome Essentials 4" (windows) radi savršeno...
ali tražim adekvatanu zamjenu Nero-u za linux... i tu je u prvi plan izbio "Serviio" koji isto radi odlično, ali ne idu prevodi, čačkao sam i oko profila i ne uspjedoh ništa napraviti... ostale koje sam probao (XBMC, minidlna, TVMOBiLi, PS3 Media Server, MediaTomb) ili ih nisam uspio uopšte pokrenuti ili bi isto nedostajali prevodi... nekako bi mi najviše odgovaralo da "pripitomim" Serviio ...
naravno, prevodi imaju isti naziv kao i film...

Poslednja izmena:
Probaj Mezzmo, on je meni jedan od boljih.

na PS3 Media Server,trebalo bi da ti rade prevodi....samo on trazi Javu,pa vidi el imas to instalirano...
a ako imas Mac...dobar je i Majestic media server...idu prvodi odma..:)

Probaj Mezzmo, on je meni jedan od boljih.

em je komercijalni em nije podržan za linux... bar ja tako vidjeh na http://www.conceiva.com/products/mezzmo/default.asp

na PS3 Media Server,trebalo bi da ti rade prevodi....samo on trazi Javu,pa vidi el imas to instalirano...
a ako imas Mac...dobar je i Majestic media server...idu prvodi odma..:)

Pa u PS3 Media Server sam polagao velike nade, ali ako ga koristim bez transkodinga onda ide film ali bez prevoda, ako uključim transkoding gdje postoje i podešavanja za titlove onda kućno kino zablesira i zaledi bez da uopšte pokrene film... probaću sa ovom novom verzijom što je izašla prije dva dana...

Zahuktalo se... :)

Koji od naprednijih medija servera (pored Serviio) ima mogućnost strimovanja fidova (RSS) od pomenutih Mezzmo, Nero i sl., bilo komercijalan ili ne? I naravno, da nema problema sa titlovima

U vezi Serviio i LG TV sam našao na Serviio forumu da profil na Serviio serveru treba biti podešen kao LG BD (umesto LG TV Player). Generalno mora da titl bude prisutan uz video fajl prilikom dodavanja deljenog foldera (valjda Serviio radi indeksiranje), da se titl fajl zove isto kao i video fajl i da nema razmaka u imenima oba fajla videa i titla (zameniti razmak tačkama, to je predlog) pa ko ima problema neka proba navedeno pa nek javi ako uspe :)

Poslednja izmena:
KOd mene Serviio najstabilnije radi,PS 3 ima neke zanimljive opcije tipa gašenja kompjutera sa media plejera,vremensku prognozu i sl i vuče prevode bez problema samo što nikako neće stabilno da radi.Ono što mene još uvek muči je šerovanje foldera koje još uvek ne funkcioniše kako treba.Tj dve particije na 2 hard diska šerujem bez problema ali treći glavni hard sa media folderima nikako nemogu da podesim kakao treba .I na 7ci i XPu media plejer vidi particiju i foldere sa tim što sadržaj u folderu vidi samo ako je direktno sa ekstenzijom.TJ ako u folderu ima pod folder koji nosi ime filma a u njemu film sa prevodom i omotom media plejer vidi samo pod folder bez sadržaja unutar njega.Ako iz njega izbacim film u folder sve je OK on je vidljiv.

ja sem Serviia ne znam ni jedan koji radi sa Rss fidovima....

ˆˆˆ Pa bilo bi dobro da radi sa RSS, ali ne radi na Win7 (barem meni), ne znam kako da ga nateram da vidi!!!

Imam problem, do sada sam pisao na par topic-a, ali nisam dobio odgovor. Sav multimedijalni sadrzaj mi se nalazi na NAS-u (nas4free), i kada pjusam da preko dlna pustim neki 5.1 film, ili visekanalni audio zapis (dts), nema zvuka, ako to radim preko wd tv live-a, ako probam da pustim audio dts preko AVR-a Onkyo TX-NR609, cujem samo sustanje, a ako probam da pustim film na tv-u LE40C650 (mkv) visekanalni, napise mi unsupported file type....kada sve to vezem direktno na usb(bilo koji od ova tri navedena uredjaja) sve radi kako treba. Uopste ne mogu da skapiram u cemu je problem?

ne znam za tvoj problem,ali da ne otvaram novu temu..gde si instalirao Nas4Free???..i mene to zanima...

Ja bih da sumiramo, ako može, u smislu: Koja kombinacija radi najbolje tj koja kod vas radi (kao @despot77 što je naveo)?
Znači, da nema problema sa titlom, da nije titl premali, da nema problema sa srpskim slovima, da je kontrola plejera dobra, da slika može da se podešava i sl.
Navedite model/seriju TV i DLNA server. Navedite i ako imate nekih problema sa kombinacijom, ma kakvi oni bili.

Ja bih za spavaću sobu da pazarim neki TV, imam već HTPC na kojem ću da vrtim "nešto", pa možda bi bilo lepo da sumiramo i podelimo informacije.

paaa šta znam, ja sam pristalica HTPC-a ipak ta kombinacija savršeno radi...DLNA dođe kao objedinjavanje sa nekim drugim stvarima tipa...strimovanje sa/na telefon,tablet,fotoaparat da se ne petlja čovek sa kablovima ili ako televizor nije direktno priključen na komp...A manje više mislim da će svaka novija serija televizora sasvim pristojno raditi.Ali po meni HTPC na prvom mestu pa sve ostalo :)

Evo da se pohvalim, juče sam kupio LG 32LS570S i uvezao ga sa Plex serverom (najnovija verzija) na Win7 LAN kablom, radi kao sat! Povlači sve Mediainfo (što mi je i najbitnije), radi konverziju DTS u stereo, premotava velike sadržaje bez zastajkivanja, titl se podešava po kodnim stranicama ili AUTO, postoje 4-5 veličine titla, može i boja da se menja (ja navikao na žutu) pa čak i da se titl pozicionira (gore-dole).

Samo napomena, postoje dva načina korišćenja DLNA servera za LG, jedan je kroz Smart opciju i tu se nailazi na problem da plejer očekuje da titl bude u mkv fajlu i ne čita eksterni titl pa po meni i nije nešto "smart" a druga opcija je kroz Medialink (koja postoji i na ne-Smart TV) i kroz nju je moguće manipulisati titlovima kao što sam opisao.

Nisam probao Nero HM i Mezzmo ali imam u planu za vreme praznika, kada imam više vremena.

Valjda će nekom ovo koristiti :)

@ jopopo

hvala, do sada nisam znao za Plex server. Instalirao sam ga na PC-u i Samsung Tv-u, radi perfektno. Do sada me nervirao mali font za titlove a sa ovim je problem resen.

Jedino 3D opcija nesto se buni ne daje mi da biram SBS i OU. SBS mi pusti automatski ali OU nece i dalje vidi gornji i donji deo slike.

Nemam 3D pa ne mogu da ti pomognem :(

A ono što mi je totalno nejasno, da se niko ovde lokalno (ne mislim na forumu nego uopšte) nije bavio konkretno ovom temom u smislu koji DLNA serveri rade kako sa kojim brendom TV u smislu multimedije i prikaza tj podešavanja formata, slike, titlova, zvuka i ostalo? Ja stvarno ne znam šta će ljudima i tržištu Smart TV-i ako se ne testiraju ovakve osnovne funkcije? Pa ne treba mi Smart TV da čitam vesti i surfujem, to mogu i na tabletu ili računaru a USB sam prestao da guram u TV još pre dve godine, smatram da je to prevaziđeno.

@ jopopo

hvala, do sada nisam znao za Plex server. Instalirao sam ga na PC-u i Samsung Tv-u, radi perfektno. Do sada me nervirao mali font za titlove a sa ovim je problem resen.

Jedino 3D opcija nesto se buni ne daje mi da biram SBS i OU. SBS mi pusti automatski ali OU nece i dalje vidi gornji i donji deo slike.

Kod mene na LG-u se bira koja je vrsta 3D prikaza, OU, SBS... Moguce da tvoj TV ne moze da reprodukuje OU.

Nazad
Vrh Dno