Šta je novo?

Home lab

aj me provedi kroz setup pls. jel imas 1x nic ili vise? kako si resio
Nije teško. Postoje pravila oko same VM (slika). Postoje detaljna uputstva. Osim toga, klasična instalacija, skineš image sa pfsense (CE offline, mada se i to mužda nešto menjalo) i korz par koraka se instalira.
ja imam 3 nic. 2 su na MB (1gb i 2.5gb) i jedan je 10gb intel pcie.
Idealno je da ih sve dodaš kao pci device jer tako pfsense preuzima punu kontrolu. Ja sam neke morao da dodam kao bridge. Ranije marvel zbog drajvera, a sada jedan da bi bio u odgovarajućem subnet.
Za podešavanje imamo namensku pfsense temu pa ćemo ti tamo pomoći detaljnije da ne gušimo ovde.

Slobodno pitaj ako te još nešto zanima

1773307582525.png

Ovo je moj homelab, koji je stalno "work-in-progress":
1. Ubiquiti Dream Machine Special Edition
2. Ubiquiti Switch Pro Max 24 PoE
3. Sagittarius DIY NAS (Ryzen 5 5500 + 48GB RAM + 60TB total storage + 1TB NVMe cache, based on UnRaid)
4. 3x HP EliteDesk 800 G3 Mini (i5-7500T, 16GB RAM, 500+1TB SSD storage) + Unifi Switch Flex Mini 2.5G
5. APC Back-UPS CS 650 (vremešan, ali pouzdan)

Na deployment čekaju:
6. Print server (Raspberry Pi Zero 2 W)
7. Pi-Hole (Orange Pi Zero 3 2GB)
8. K3s ili K8s klaster (3x Raspberry Pi 5 8GB sa PoE)

Print server izdvajam na poseban uređaj jer mi se HP štampač "šetao" po USB portovima na NAS-u i tražio iznova podešavanje.

Pi-Hole (DNS) izdvajam na poseban low-power uređaj jer ne želim da mi mreža zavisi od NAS-a, koji se "gracefully" gasi u slučaju nestanka struje. Ovo ću verovatno napraviti u redundansi, sa još jednim Pi Zero 3. Možda se tada prebacim na AdGuard.

Na UnRaid "vrtim" Arr stack, HassOS i druge razne kontejnere po potrebi.

MiniPC-jevi čine Proxmox HA klaster, gde sprovodim razna testiranja sa konfiguracijom i VM-ovima, pa to prenosim na produkciju.

K3s/k8s klaster je mesecima u pripremi, jer taj projekat počnem i ostavim (ne stiže se sve), a nisam podigao kao VM-ove jer hoću da učim Kubernetes na baremetal. Plus će izgledati interesantno u radnom okruženju. 😅

Prilozi

• IMG_4449.jpeg
    IMG_4449.jpeg
    378.3 KB · Pregleda: 92
Ovo je moj homelab, koji je stalno "work-in-progress":
1. Ubiquiti Dream Machine Special Edition
2. Ubiquiti Switch Pro Max 24 PoE
3. Sagittarius DIY NAS (Ryzen 5 5500 + 48GB RAM + 60TB total storage + 1TB NVMe cache, based on UnRaid)
4. 3x HP EliteDesk 800 G3 Mini (i5-7500T, 16GB RAM, 500+1TB SSD storage) + Unifi Switch Flex Mini 2.5G
5. APC Back-UPS CS 650 (vremešan, ali pouzdan)

Na deployment čekaju:
6. Print server (Raspberry Pi Zero 2 W)
7. Pi-Hole (Orange Pi Zero 3 2GB)
8. K3s ili K8s klaster (3x Raspberry Pi 5 8GB sa PoE)

Print server izdvajam na poseban uređaj jer mi se HP štampač "šetao" po USB portovima na NAS-u i tražio iznova podešavanje.

Pi-Hole (DNS) izdvajam na poseban low-power uređaj jer ne želim da mi mreža zavisi od NAS-a, koji se "gracefully" gasi u slučaju nestanka struje. Ovo ću verovatno napraviti u redundansi, sa još jednim Pi Zero 3. Možda se tada prebacim na AdGuard.

Na UnRaid "vrtim" Arr stack, HassOS i druge razne kontejnere po potrebi.

MiniPC-jevi čine Proxmox HA klaster, gde sprovodim razna testiranja sa konfiguracijom i VM-ovima, pa to prenosim na produkciju.

K3s/k8s klaster je mesecima u pripremi, jer taj projekat počnem i ostavim (ne stiže se sve), a nisam podigao kao VM-ove jer hoću da učim Kubernetes na baremetal. Plus će izgledati interesantno u radnom okruženju. 😅
bas si uredan

Hvala. Nemam puno prostora (a redovno nešto dodajem i menjam), pa moram da budem.

Ovo je inače smešteno u orman, koji sam naknadno modifikovao za ove potrebe - usekao vrata, napravio mrežu za ventilaciju (3D štampa ABS-om) i osmislio i napravio sistem za ventilaciju koji izbacuje ugrejan vazduh iza ormana.

IMG_3704.jpeg
IMG_4219.jpeg

Ima li ko ideju koji 3u ili 2u industrijski displey da stavim na ovaj prazan prostor? neki touch i koji nece da se zapali ako radi 24/7
Trazio sam Jonsbo DS8 black, ali nigde da se nadje kod nas..

Polako se privodi kraju . Ostalo da se stampaju bokovi i pozadi, itx maticna i da vidim dal poruciti jedan qotom ili uzeti dva dell optiplexa (da zamenim ove 2x1u rupicasti deo)
Ovi optiplex mi deluju simpaticno. Qotom resenje bolje.. Stavis i zaboravis.. nema prasine 😀.
Razmisljam postoji li neko elegantno resenje da se stave one mrezice za prasinu. Mozda jedino da se zalepi ali onda ne moze da se skida i cisti :/. Ako neko ima ideju

viber_image_2026-03-15_08-28-05-129.jpg

Poslednja izmena:
Hvala. Nemam puno prostora (a redovno nešto dodajem i menjam), pa moram da budem.

Ovo je inače smešteno u orman, koji sam naknadno modifikovao za ove potrebe - usekao vrata, napravio mrežu za ventilaciju (3D štampa ABS-om) i osmislio i napravio sistem za ventilaciju koji izbacuje ugrejan vazduh iza ormana.

Pogledajte prilog 531531
kolko je klin posebno taj metal sa rupicama! odlicno izlgeda

Ryzen 5 5600X sa 64GB i instaliranim Proxmoxom.
Unutra:
  • LXC: Adguard, Unifi Controller, GitLab, Jenkins, Nginx
  • VM: OMV (NAS), HomeAssistant, Fedora CoreOS sa Podmanom za kontejnere
  • Kontejneri: Plex, Nextcloud AIO, qBittorrent, Nginx.
Na ruteru Wireguard VPN, sa tunelom do VPSa koji služi kao exit node za servise koji treba da budu dostupni spolja (imao sam jednom problem da me je SBB stavio iza CGNATa, posle su mi vratili javni IP ali nisam hteo da budem zavisan više od njih)
Svi servisi (i dostupni spolja i interni) imaju SSL (moj domen, cert se izdaje preko acme.sh i Cloudflare DNS challenge). U LANu adguard ima DNS rewrites za interne servise.
Ako može info, koja je prosečna potrošnja, idle/load, ako si merio? Hvala

Danas sam se pozabavio backupom celog proxmox-a, posto ga do sad nisam radio(yolo 😀 ). Tj jedino je HA imao svoj backup, immich imam duplikate na google photos, ali ostalo se nije backupovalo.
Podesio sam PBS server i dodao SSD neki koji sam nasao(256GB) na NUC. Backup ide na SSD a nakon toga ide upload na backblaze. Nije skupo uopste, $6/TB. Ceo backup mi je tipa 150gb(i to zbog immich-a koji je 90gb) tako da ce da me izadje tipa $0.75/m. HA nisam ukljucio u backup posto on ima daily backup na google drive svakako..

Pozdrav, par saveta ako može. Hteo sam prvo da uzmem ugreen nas dxp2800, međutim nema više na stanju. Plan je bio za početak home assistant, immich, backup fajlova sa telefona/računara. E sad, vidim da bi možda mogao da uzmem neki nuc (Asus Nuc14mnk25 Nuc 14 ) ubacim 16giga rama, sad od recimo terabajata i dodam eksterni HDD. Koliko je ovo pametno rešenje? Gledam po netu, preporuka za os je svašta od proxmox, Debian + casaos, cosmos, portainer, dockge. Koji os izabrati? Uopšte nemam iskustva sa ovim.

Trenutno backup radim preko sync aplikacije na kdrive.

Poslednja izmena od urednika:
Danas sam se pozabavio backupom celog proxmox-a, posto ga do sad nisam radio(yolo 😀 ). Tj jedino je HA imao svoj backup, immich imam duplikate na google photos, ali ostalo se nije backupovalo.
Podesio sam PBS server i dodao SSD neki koji sam nasao(256GB) na NUC. Backup ide na SSD a nakon toga ide upload na backblaze. Nije skupo uopste, $6/TB. Ceo backup mi je tipa 150gb(i to zbog immich-a koji je 90gb) tako da ce da me izadje tipa $0.75/m. HA nisam ukljucio u backup posto on ima daily backup na google drive svakako..
Da li ti je PBS kao VM unutar proxmox koji backupujes?
Ja sam to hteo da uradim iako je logicki to protiv svih normalnih praksi 😀

Trenutno radim glupi backup iz samog proxmox koij pravi snapshot svih vm i lxc. To je ok i ne treba mu mnogo vremena.
PBS glavni adut je sto radi diferencijalni backup pa je brzi i MNOGO manje prostora zauzima.

Za sam proxmox navodno je dovoljno nekoliko foldera koji sadrze sve informacije pa sam na osnovu informacija sa njihovog foruma napravio script koji to tar i salje na zfs.

Izgleda da telekom ima baš loše rutiranje između svoje mobilne i fiksne mreže, ja nemam drugo objašnjenje za ovo.
za ovakve probleme vidi ovde
jel ti pfsense na metalu?
postoji tema za pfsense

Zavisi kako si organizovao vm/lxc i njihove storage.
Ja imam ZFS pool pod kojim imam "foldere" za razne namene (backup, music, immich, nextcloud....). Oni koriste pool dinamicki.
Immich zfs je mountovan u lxc za immich i tamo idu podaci, odnosno slike, a sam sistemski deo je pod lxc datasetom koji se nalazi na ssd.
backup lxc ne ukljucuje mounted diskove i to zauzima svega po nekoliko gb, najcesce oko 2-3gb.
1774697724741.png

Kao sto se vidi, lokalno, na sistemskom SSD drzim 2 poslednja, a na ZFS pool (koji je dodat u proxmox kao storage) 4 poslednja backupa.
local zauzima 55gb, odnosno, oko 28gb za jedan pun set backupa. Od toga je 10gb za pfsense sto je malo suludo jer pfsense mogu da uradim backup konfiguracije u nekoliko MB, a ne cele masine. Drugi veci backup je oko 10gb za HAOS sto takodje nije optimalno na taj nacin.
Sve u svemu, LXC su mi oko 7-8gb po setu.

Odatle se nakon zavrsenog backup na nedeljnom nivou, poslednji backup salje na one drive (tamo imam 1tb preko 365 pretplate).
Sve u svemu, ako se nesto desi sa VM ili imam potrebu da revert, najbrze je sa local ssd. Uglavnom ako update krene po zlu.
Ako bi, ne daj Boze, crko ssd ili sta god, reinstall proxmox na novi ssd i vm/lxc restore u par klikova sa zfs, plus config restore ako su oni folderi sa foruma tacni.
U najgorem slucaju, da sve pocrka, na novoj masini mogu da deploy sve sto trenutno imam sa one drive.

To su naravno, samo programi i sistemi, dok se ZFS podaci ne mogu tek tako povratiti u slucaju da ceo ZFS pool crkne. Imam 3 diska, 1 parity.
Za to jos nisam nasao adekvatno resenje, mada mislim da bi 2tb offsite za kriticne podatke resio problem.

tnx!

Za to jos nisam nasao adekvatno resenje, mada mislim da bi 2tb offsite za kriticne podatke resio problem.
veliki diskovi su prilicno jeftini (HDD), jedan - pomalo dosadan, ali lagan nacin bi bio da ukljucis offsite disk povremeno i iskopiras sve na njega. glupo jeftino i funkcionalno resenje 🙂

Stigla igračka. Ubacio proxmox, namestio home assistant (čekam ZigBee adapter pa da prebacim sve uređaje) i docker sa komodo kao VM. Namestio Immich, npmplus, adguard LXC kontejneri, podesio cloudflare sa domenom za pristup immichu, tailscale za ostalo + samba za lokalni pristup.

Šta i kako mi je najbolje za muziku, filmove ebook?

Backup (VM I LXC) sam ručno uradio na dodatni m2 SSD. Šta mi je tu pametno da automatizujem i povremeno sve prebacim na kdrive?

Sistem je i5-1234u, 16giga ram + sad 512giga, dok za storage koristim neki eksterni Verbatim od terabajta (znam da nije najsrećnije rešenje).
Koliko je dovoljan ovaj nuc za sve ovo?

Ovo mi je prvi kontakt sa ovom materijom, pa mi je sve još uvek konfuzno.

Šta savetujete da radim drugačije? Malo mi je konfuzno ovo vm, lcx... Šta za šta.

Da li ubaciti sve na jedan racunar u proxmox ili imati fizicki odvojen nas za skladiste?

Bolje odvojeno, naravno ako finansije i prostor dozvoljavaju.

• Like
Reagovanja: G17
Stigla igračka. Ubacio proxmox, namestio home assistant (čekam ZigBee adapter pa da prebacim sve uređaje) i docker sa komodo kao VM. Namestio Immich, npmplus, adguard LXC kontejneri, podesio cloudflare sa domenom za pristup immichu, tailscale za ostalo + samba za lokalni pristup.

Backup (VM I LXC) sam ručno uradio na dodatni m2 SSD. Šta mi je tu pametno da automatizujem i povremeno sve prebacim na kdrive?

Sistem je i5-1234u, 16giga ram + sad 512giga, dok za storage koristim neki eksterni Verbatim od terabajta (znam da nije najsrećnije rešenje).
Koliko je dovoljan ovaj nuc za sve ovo?

Ovo mi je prvi kontakt sa ovom materijom, pa mi je sve još uvek konfuzno.

Šta savetujete da radim drugačije? Malo mi je konfuzno ovo vm, lcx... Šta za šta.
Svaka cast, samo napred.
Za svu mediju, arr stack. sonarr, radarr, lidarr... Imas i onaj prowlarr za laksu konfiguraciju svih ostalih. Kada preko njega dodas indexer, on ih doda na sve arr app.
To se uparuje sa qbittorrent i idealno je da imas privatne trackere.

Imas gore moj post za backup, pitaj ako nesto nije jasno da pojasnim.

Moj predlog je da smislis neki koncept raspodele masina kako ne bi sve budzio na jedno mesto. Ja sam dosao sa RPI pa sam navikao da je sve na jednom mestu. To radi odlicno i backup je laksi, ali neki los update nekog servisa i sve pada, ukljucujuci i dns tako da nema neta. Podelis koliko mozes. Vece bitne servise mozes lagano na sopstveni lxc, male nagomilas zajedno.
ja recimo imam net tools lxc koji sluzi za dns, npm, cloudflare... Odvojeno jedan za file share.
Jos bih ti preporucio da se upoznas sa dockerom ako vec nisi i da servise, koji to nativno podrzavaju, tako koristis. Recimo immich je odlican primer. Sa druge strane, cini mi se da arr aplikacije nisu srecne preko dokera iako rade.
Fora sa dockerom je da ti je migracija ultra jednostavna. Kod mene je struktura ovakva. Instalacije idu u opt folder, recimo /opt/immich. Unutra imam config, data... sta god treba, i naravno docker-compose.yml. Ako bude bilo potrebe da se radi migracija, samo kopiram taj folder na drugo mesto i pup, sve nastavi tamo gde je stalo. Isto vazi i za backup/recovery.

Sto se tice VM vs LXC, odgovor je LXC gde god je moguce. Trosi znatno manje resursa i nema potrebu da radi virtuelizaciju cpu, gpu, ram... nego se dodeljuju postojeci resursi.

Kod mene je samo HA os, sve ostalo lxc. Razlog je što imaš neka ograničenja ako nije OS, tako da imaj u vidu ako planiraš HA.

Spomenuo si mi to u nekom postu ranije, pa sam u samom startu HA ubacio u VM. Sreća pa postoji backup, XY puta sam ubio sve živo.

IMG_8956.JPG

• Synology DS923+ sa Synology 10Gbps karticom
  • QNAP 10Gbps switch
  • TPLink 2.5Gbps switch
  • Tenda 2.5Gbps + 10Gbps switch
  • Apple Mac Studio M4 Max
  • UPS za Syno, MacStudio i LG 32 6k monitor (ne sećam se koji, nije APC 🙂)
  • Musical Fidelity V90-AMP (DAC/AMP)
U planu je da gore dodam još jedan Mac Studio, ali sačekaću M5 Max za to.

Slabo nešto on meri, treba neki sa sondom na kablu... U sobi je sada 25c, a u reku 29c. Nešto mi to deluje malo.

Meni čitav *arr stack i nije nešto intuitivan pa ga izbegavam...

Za muziku nešto tipa Navidrome ako imaš uređaje na koje bi da strimuješ pa bi veći izbor klijenata, ako bi nešto jednostavnije i tagovi su ti konzistentni, onda mpd+mympd.

Za ebook imaš varijante Calibre Web npr. ovo.

Za media biblioteku Jellyfin ako imaš fizičke fajlove, za sve ostalo debrid + Stremio + selfhosted plaginovi mislim da su najlakši način da se krene u priču.

Slabo nešto on meri, treba neki sa sondom na kablu... U sobi je sada 25c, a u reku 29c. Nešto mi to deluje malo.
Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu. Tako da sad sve stoji otvoreno ali je vecina stvari pasivna.

Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu.
Ja baš pravim tako nešto trenutno. Proširenje rack-a. K3S klaster od RPi 5 sam smestio na Ikea Skadis, radnu mašinu, neke konzole za igru, kao i gadgete. Ali još uvek je to u fazi izmena, planiranja i promena rasporeda. Ako imaš neku fotku svog sistema i voljan si da podeliš, postavi.

Nazad
Vrh Dno