Nije teško. Postoje pravila oko same VM (slika). Postoje detaljna uputstva. Osim toga, klasična instalacija, skineš image sa pfsense (CE offline, mada se i to mužda nešto menjalo) i korz par koraka se instalira.aj me provedi kroz setup pls. jel imas 1x nic ili vise? kako si resio

bas si uredanOvo je moj homelab, koji je stalno "work-in-progress":
1. Ubiquiti Dream Machine Special Edition
2. Ubiquiti Switch Pro Max 24 PoE
3. Sagittarius DIY NAS (Ryzen 5 5500 + 48GB RAM + 60TB total storage + 1TB NVMe cache, based on UnRaid)
4. 3x HP EliteDesk 800 G3 Mini (i5-7500T, 16GB RAM, 500+1TB SSD storage) + Unifi Switch Flex Mini 2.5G
5. APC Back-UPS CS 650 (vremešan, ali pouzdan)
Na deployment čekaju:
6. Print server (Raspberry Pi Zero 2 W)
7. Pi-Hole (Orange Pi Zero 3 2GB)
8. K3s ili K8s klaster (3x Raspberry Pi 5 8GB sa PoE)
Print server izdvajam na poseban uređaj jer mi se HP štampač "šetao" po USB portovima na NAS-u i tražio iznova podešavanje.
Pi-Hole (DNS) izdvajam na poseban low-power uređaj jer ne želim da mi mreža zavisi od NAS-a, koji se "gracefully" gasi u slučaju nestanka struje. Ovo ću verovatno napraviti u redundansi, sa još jednim Pi Zero 3. Možda se tada prebacim na AdGuard.
Na UnRaid "vrtim" Arr stack, HassOS i druge razne kontejnere po potrebi.
MiniPC-jevi čine Proxmox HA klaster, gde sprovodim razna testiranja sa konfiguracijom i VM-ovima, pa to prenosim na produkciju.
K3s/k8s klaster je mesecima u pripremi, jer taj projekat počnem i ostavim (ne stiže se sve), a nisam podigao kao VM-ove jer hoću da učim Kubernetes na baremetal. Plus će izgledati interesantno u radnom okruženju. 😅
Hvala. Nemam puno prostora (a redovno nešto dodajem i menjam), pa moram da budem.bas si uredan

kolko je klin posebno taj metal sa rupicama! odlicno izlgedaHvala. Nemam puno prostora (a redovno nešto dodajem i menjam), pa moram da budem.
Ovo je inače smešteno u orman, koji sam naknadno modifikovao za ove potrebe - usekao vrata, napravio mrežu za ventilaciju (3D štampa ABS-om) i osmislio i napravio sistem za ventilaciju koji izbacuje ugrejan vazduh iza ormana.
Pogledajte prilog 531531
Ako može info, koja je prosečna potrošnja, idle/load, ako si merio? HvalaRyzen 5 5600X sa 64GB i instaliranim Proxmoxom.
Unutra:
Na ruteru Wireguard VPN, sa tunelom do VPSa koji služi kao exit node za servise koji treba da budu dostupni spolja (imao sam jednom problem da me je SBB stavio iza CGNATa, posle su mi vratili javni IP ali nisam hteo da budem zavisan više od njih)
- LXC: Adguard, Unifi Controller, GitLab, Jenkins, Nginx
- VM: OMV (NAS), HomeAssistant, Fedora CoreOS sa Podmanom za kontejnere
- Kontejneri: Plex, Nextcloud AIO, qBittorrent, Nginx.
Svi servisi (i dostupni spolja i interni) imaju SSL (moj domen, cert se izdaje preko acme.sh i Cloudflare DNS challenge). U LANu adguard ima DNS rewrites za interne servise.
Da li ti je PBS kao VM unutar proxmox koji backupujes?Danas sam se pozabavio backupom celog proxmox-a, posto ga do sad nisam radio(yolo 😀 ). Tj jedino je HA imao svoj backup, immich imam duplikate na google photos, ali ostalo se nije backupovalo.
Podesio sam PBS server i dodao SSD neki koji sam nasao(256GB) na NUC. Backup ide na SSD a nakon toga ide upload na backblaze. Nije skupo uopste, $6/TB. Ceo backup mi je tipa 150gb(i to zbog immich-a koji je 90gb) tako da ce da me izadje tipa $0.75/m. HA nisam ukljucio u backup posto on ima daily backup na google drive svakako..
za ovakve probleme vidi ovdeIzgleda da telekom ima baš loše rutiranje između svoje mobilne i fiksne mreže, ja nemam drugo objašnjenje za ovo.
forum.benchmark.rs
postoji tema za pfsensejel ti pfsense na metalu?

Uzimaj slobodno, više nego dovoljno. Moja preporuka za proxmox. HA instaliraj kao OS, immich možeš kao lxc, imaš skriptu ovde https://community-scripts.org/scripts?q=Immich.
Za backup fajlova baci pogled na nextcloud, to isto možeš kao lxc kontejner.
tnx!
veliki diskovi su prilicno jeftini (HDD), jedan - pomalo dosadan, ali lagan nacin bi bio da ukljucis offsite disk povremeno i iskopiras sve na njega. glupo jeftino i funkcionalno resenje 🙂Za to jos nisam nasao adekvatno resenje, mada mislim da bi 2tb offsite za kriticne podatke resio problem.
Svaka cast, samo napred.Stigla igračka. Ubacio proxmox, namestio home assistant (čekam ZigBee adapter pa da prebacim sve uređaje) i docker sa komodo kao VM. Namestio Immich, npmplus, adguard LXC kontejneri, podesio cloudflare sa domenom za pristup immichu, tailscale za ostalo + samba za lokalni pristup.
Šta i kako mi je najbolje za muziku, filmove ebook?
Backup (VM I LXC) sam ručno uradio na dodatni m2 SSD. Šta mi je tu pametno da automatizujem i povremeno sve prebacim na kdrive?
Sistem je i5-1234u, 16giga ram + sad 512giga, dok za storage koristim neki eksterni Verbatim od terabajta (znam da nije najsrećnije rešenje).
Koliko je dovoljan ovaj nuc za sve ovo?
Ovo mi je prvi kontakt sa ovom materijom, pa mi je sve još uvek konfuzno.
Šta savetujete da radim drugačije? Malo mi je konfuzno ovo vm, lcx... Šta za šta.

Meni čitav *arr stack i nije nešto intuitivan pa ga izbegavam...Šta i kako mi je najbolje za muziku, filmove ebook?
Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu. Tako da sad sve stoji otvoreno ali je vecina stvari pasivna.Slabo nešto on meri, treba neki sa sondom na kablu... U sobi je sada 25c, a u reku 29c. Nešto mi to deluje malo.
Ja baš pravim tako nešto trenutno. Proširenje rack-a. K3S klaster od RPi 5 sam smestio na Ikea Skadis, radnu mašinu, neke konzole za igru, kao i gadgete. Ali još uvek je to u fazi izmena, planiranja i promena rasporeda. Ako imaš neku fotku svog sistema i voljan si da podeliš, postavi.Ja sam bas iz tog razloga napustio koncept sa rekom i sve lepo pokacio na ikea perforiranu plocu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari