Šta je novo?

Hocu "nem" racunar

A sto ne zamenis kuler od procesora i uzmes neki sa vecim hladnjakom, pa ces (mozda) moci i pasivno da ga hladis, ili bar sa nekim ventilatorom @5V?

Diablo, pa cooler je prilichno veliki (mada opet, shta ja znam shta je veliko :D), ne verujem da ga nisam lepo namontirao...mozes pogledati na link u prethodnom postu....Koliko su ti ventilatori od 5v koji vrede nechemu, pa da rizikujem, kupim ga i probam kako roka temperatura? Ne puca mi se 1000 din na probu... :( Ovaj je prilichno glasniji od amd box coolera za sempron 2400+ koji je radio dve godine i da, sama elisa nije chvrsto vezana za nosach, nego moze da se mrda po osovini za recimo, 3 milimetra? na boxu je chvrsta, tj fixna..

E ovako: citajuci ovaj thread dosao sam na ideju da iz starog atx napajanja izvadim ventilator i stavim na XP2200. Koliko je to pametno i da li cu sta postici time? Znam da sam jednom instalirao win na nekoj IBM masini i bila je vrlo i veoma tiha, i kuciste je imalo oko 8-9 kila, tesko ko djavo,ali zato je i kostalo u ono vreme...

Što se tiče HDDa da se ne čuje, imao sam pre IBMa u kompu, čangrljao je kao nenormalan, nervirao me je do zla Boga a onda sam ga jednog dana izvadio iz njegovog ležišta, na patos kućišta stavio sunđer debljine oko 2cm (poveći komad), HDD na njega, prikopčao kablove i posle ga maltane nisam čuo. Mada sad vidim i ovu foru sa pertlama, nije ni to loše.
Što se tiče toplote neće kućište nešto mnogo odvući toplote a to za masu ne znam, ali taj HDD mi i dan danas radi u jednoj drugoj mašini (takođe na patosu :) ).
Odoh po potenciometre... :D

Ja sam se pre igrao sa ovom mojim stvarčicama koje imam (potenciometri) i uspeo sam. Evo mašina radi skoro mesec dana u "tihom modu" i nema nikakvih kontraefekata.
Uzeo sam 2 potenciometra, jedan za napajanje i drugi za CPU
Precvikate crvenu žicu, pa na potenciometar, sa njega opet vratite na drugi isečeni kraj crvene koja ide u ventilator. Malo je veći posao za napajanje pošto mora da se skida pa otvara, ali se isplati :D
Moram da vidim od koliko su potenciometri pošto sam imao neki koji mi nije odgovarao pa sam zamenio.

ako je slabiji fan,moze da prodje resenje sa potenciometrom. Ja sam koristio dosta jaci za procesor,i napravio mali regulator napona,koji ie od 4v do 12v.s tim mi regulise obrtaje od nekih 3000rpm do 7000rpm

ako je slabiji fan,moze da prodje resenje sa potenciometrom. Ja sam koristio dosta jaci za procesor,i napravio mali regulator napona,koji ie od 4v do 12v.s tim mi regulise obrtaje od nekih 3000rpm do 7000rpm
Vec neko vreme trazim resenje da ventilatore ne utisavam potenciometrom vec da ugradim neku vrstu termistora koji bi na odredjenoj temperaturi ukljucivali ventilatore s tim da i tu budu nekoliko brzina ventilatora. Od svega sto sam video ali nisam probao su kuleri kao na slici predpostavljam da se radi bas o tome ali me zanima dali (da ga nazovem termostat) moze da se bira toplotni broj na kom ventilator ukljuculje.

Prilozi

• cmkit440.jpg
    cmkit440.jpg
    37.6 KB · Pregleda: 89
Na ovom sa slike (i slicnima) ne moze.
U stvari, na vecini ne moze.

Nazad
Vrh Dno