Šta je novo?

Hocu "nem" racunar

cekao sam slike, pre nego bilo sta kazem.
ove pics sam video na internetu pre godinu-dve, cini mi se na 7volts sajtu i jos tada mi se svidela ideja.
znaci, ovaj nacin funkcionise, cim oni tamo, 'preko', koriste ovaj princip vec godinama.
naravno, u toku rada nikako nije preporucljivo pomerati kutjiste, ali, ko to jos radi !?

...ali sam se koristio ovim sistemom :,,:

Sistem ti je a la Pera Kojot :D , ali deluje vrlo primenljivo. Kopiracu te iz cuga

Poslushah nekoliko saveta ovde, i pospustam 12-tice i 8-ce, ukljucujuci i one na oba HDD-a, na po 5v i prijatno se iznenadih. Buka se bitno smanjila, ali ostade jedan drekavac koji se ustvari jedini cuje...onaj mali na nf4.
Pogledam ga malo bolje, kad on skoro potpuno isti kao onaj na Cyrix 6*86 kojeg sam se taman spremao da ga frljnem u kantatu.
E, sad ono glavno....
Ocistim malo taj vent sa Cyrix-a i malo ga modifikujem, taman da stane na onaj mali hladnjacic na nf4. Treba samo pazljivo izbushiti 4 rupice za shrafice u plastici. Ostavim ga na 12v i probam. Kad ono, necujan.

Dakle, resenje za tog drekavca na DFI infinity je Cyrix 6*86 :banana:

Sad cujem samo vent od napajanja, ali to je tek shum i skoro da se ne cuje....cuju se samo diskovi :)

Poslednja izmena od urednika:
ja u kucistu imam SILVERSTONE NITROGON NTO 2,ali ne moze bez nijednog kulera.potrebno mu je barem malo ventilacije.Probao sam zimus,uspesno,ali leti nabija temperaturu
NT01-V2.jpg

Mana ovog resenja je sto se nalazi unutar kucisca i automatski zagreva vazduh unutar istog. Daleko bolje resenje je pasivno vodeno hladjenje kod kojeg je izmenjivac montiran van kucista (na jednoj stranici kucista). Kod dovoljno velikog radiatora moguce je hladiti CPU+NB+VGA+NT sto bi fakticki uz zvucnu izolaciju odredjenih djelova sistema bio bezsuman sistem ako se izuzme vodena pumpa

poz...

zanimljivo...

dosta puta se spominje buka koju pravi hard disk, a niko da spomene acoustic management za isti.

kome nije previše bitan random acces time, kao što je slučaj u prvom postu, može da proba da uključi acoustic management i time ili značajno stiša ili čak potpuno ućutka hard disk.
znači nije ništa neobično da sa maksimalnim nivoom am-a dođete u situaciju da ne možete sa sigurnošću da kažete da li je disk uključen ili ne.

Nadam se da pitanje nije glupo, ali kako prebacujete ventilatore na 5V (ili 3,3)?

Neko je onomad ovde zakacio ovu sliku, a ti je lepo sacuvaj i imaj za ubuduce, korisno je
Nadam se da se autor slike (mislim da je Tristor) nece ljutiti sto sam je ja ponovo zakacio

edit: mislim da je autor dr.Tiristor

A lupi i jedan Search sa "ventilator" i naci ces sve sto ti treba

Dobro. Kako onda da prebacim ventilator sa procesora da radi na 5V? Malo detaljniji odgovor bi bio pozeljan.

Hmmm....nisam siguran da je to bas dobro uraditi
ako ti taj ventilator ima tri zice, onda mozes i sa SpeedFan-om podesavati broj obrtaja
a ako ima samo dve zice, onda je bolje da uzmes neki novi, manje bucan ventilator nego da mu smanjujes napon sa 12 na 5V

Prilozi

• Napon ventilatora_shema povezivanja.JPG
    Napon ventilatora_shema povezivanja.JPG
    12 KB · Pregleda: 217
imam ja jedno pitanje (nemojte se smejati)
da li gumene podloske oko hdd-a mogu da uzrokuju neka ostecenja diska na duze staze?
(posto hdd u tom slucaju nije kruto vezan, vec elasticno, palo mi je na pamet da mozda moze da skodi glavama)

da li gumene podloske oko hdd-a mogu da uzrokuju neka ostecenja diska na duze staze?
(posto hdd u tom slucaju nije kruto vezan, vec elasticno, palo mi je na pamet da mozda moze da skodi glavama)

Nije glupo pitanje uopste, tacno da ti kazem nisam siguran, ali mislim da mu se nece nista desiti 99% da je bolje po glave nije, ali mislim da im ni ne smeta, jer su deklarisane na mnogo jace G sile.

Upravo... Čak i na 7v većina fanova će biti tiša od hard diska. Ja sam na mašini koja je 24/7 online tapacirao kućište iznutra sunđerima - drastično sam utišao diskove

ajde opisi malo detaljnije kako si odradio tapacirung

i jel moze neko da mi objasni kako da stavim fan na 3.3v?

Poslednja izmena:
ma da, aj' ga sad stavi i na .5 volti, vrtece se 3 obrtaja u min...necujan...
na manje od 5 vecina nece da zavrti, moras rukom da ga pokrenes...

Mada ti je Misko vec rekao o tome, samo da dodam da sam na nekoliko mesta procitao da se cak preporucuje stavljanje gumenih podloski-amortizera radi sprecavanja prenosenja vibracija na kuciste.

Pa tako je fabricki na Shark-u...NEgo mogu li i kako ovu 12-icu da stavim na 5 volti shto mi izvlaci vazduh napolje...????Ako moze detaljno poshto sam duduk najblaze receno...:(

ako ti je na molex uzmes pincetu, osmotri dobro i videces da se spojevi drze nekim zabicama, koje gurnesu unutra, i povadi krajnje(zutu i crvenu, crne ne diraj) zice iz onih plasticnih delova(muski i zenski)
zameni im mesta i utakni ih

ako ti je fan 3-pin u plocu moraces da improvizujes (treba spojiti crnu-crnu i srednju iz 3-pin sa crvenom iz molexa), bice ti jednostavnije da koristis onsj mali molex sto ide u flopi

Poslednja izmena:
oklagija, zar to sto si opisao za molex ne rezultuje naponom od 7v ?

Mada ti je Misko vec rekao o tome, samo da dodam da sam na nekoliko mesta procitao da se cak preporucuje stavljanje gumenih podloski-amortizera radi sprecavanja prenosenja vibracija na kuciste.
ajde posalji neke slike vezane za te gumene podloske i montiranje harda, posto ja ne kapiram gde tu ima mesta da se stavi guma izmedju harda i kucista kad je kavez knap?

Ma nagura se... Nego jedno vreme je isla prica da nije zdravo potpuno izolovati (strujno) hdd od kucista znog statickog elektriciteta... Da lije tacno, tj. da li disk stvarno tako moze da se osteti ne znam...

Lucas je napisao(la):
posto ja ne kapiram gde tu ima mesta da se stavi guma izmedju harda i kucista kad je kavez knap?

pa i ne moze da stane tu, mora u 5.25" prostor...
ili da budzis nesto da ti hdd stoji na svojoj bocnoj strani, uzduzno...recimo na dnu

oklagija, zar to sto si opisao za molex ne rezultuje naponom od 7v ?

ne:D
procitaj ponovo: "crne ne diraj" "crvenu i zutu zameni"
meni stoji tu na stolu neki poluraspadnuti fan pa mogu lako da se snadjem

ajde posalji neke slike vezane za te gumene podloske i montiranje harda, posto ja ne kapiram gde tu ima mesta da se stavi guma izmedju harda i kucista kad je kavez knap?
mozes i ovako...
BTW nemojte misliti da je ovo moje, kada sam naso na netu pao sam sa stolice

Prilozi

• gda6jz.jpg
    gda6jz.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 259
ja sam hdd stavio gore ispod DVD rezaca na onu foru sa pertlama i sada je skoro necujan, ako je tacno da staticni elektricitet skodi onda moram da ga povezem nekim malim kablom za kuciste.
Ventilatori kod mene na 5V ne rade pa sam morao na 7V da ih stavim. Sada najvecu buku pravi mali ventilator od graficke koji planiram da izbacim i stavim nesto pasivno.

Hdd je cvrsto vezan za kuciste jer odvodi toplotu na kuciste. Mada i kada je dobro zasrafljen moguce ga je dodatno zvucno izolovati ali mu to opet otezava hladjenje. Neki su eksperimentisali sa hladjenim i ne hladjenim hdd i kazu da nema razlike u trajnosti, osim mozda u ocuvanju elektronike.
Tako da ove varijante sa lebdecim drajvovima mozda ali samo u zimskim uslovima :).

@ oklagija : moguce da sam se ja istripovao, ali, 'ajde izmeri napon izm. crvene i zute...
pokazace ti 7 volti, tj. zuta(12)-crvena(5)=7V

to sto si ti opisao gore, ja sam skapirao kao nesto ovako :
(evo, iskopao sam neku 12-cu na 12V sa prolaznim molex-om i bas gledam)
Imamo molex od napajanja i molex od ventilatora.
Originalno, zice idu 'boja-na-boju' (tacnije, crvena od venta ide na zutu(12) od napajanja) i vent radi na 12V.
Ako VENTcrnu stavimo na PSUcrvenu (5), a VENTcrvenu ostavimo na PSUzutoj(12), dobijamo da vent radi na 7V.
Ako VENTcrvenu stavimo na PSUcrvenu (5) a VENTcrnu ostavimo u PSUcrnoj, vent se vrti na 5v.

Ako VENTcrvenu stavimo na PSUcrvenu (5) a VENTcrnu ostavimo u PSUcrnoj, vent se vrti na 5v.

o tome ti i ja govorim, samo shiki se ne javlja sta je uradio

umesto 3-pin zamisli ventilator
po defaultu crvena iz venta ide u zutu molex (zalemljeno), crna iz venta ide u crnu iz molexa,
za shikija sam rekao da izvadi i zameni mesta zutoj i crvenoj na molexu, i tada ce biti
vent crvena ide na molex zuta i to ide na napajanje u crvenu, a crna ostaje na istom mestu
Molex-fan-ext.jpg

u *** vise sam se namucio tebi, koji znas, da objasnim sta sam hteo, nego shikiju

imam jos jedno pitanje: isekao bih podlosku od unutrasnje gume bajsa, ili da uzmem dihtunge za cesmu, ili nesto trece?

za elektricitet nema problema - mislim da su i metalni srafovi provodnici :D, sto je sasvim dovoljno
a sraf mozda donekle odvodi i toplotu (sigurno manje nego celom povrsinom)

Poslednja izmena:
Hdd je cvrsto vezan za kuciste jer odvodi toplotu na kuciste. Mada i kada je dobro zasrafljen moguce ga je dodatno zvucno izolovati ali mu to opet otezava hladjenje. Neki su eksperimentisali sa hladjenim i ne hladjenim hdd i kazu da nema razlike u trajnosti, osim mozda u ocuvanju elektronike.
Tako da ove varijante sa lebdecim drajvovima mozda ali samo u zimskim uslovima :).

da ali ako montiras jedan fan koj ce da ti duva u hdd nemas prob ;)

@vranjanac - to za unutrasnju gumu od bajsa ti je odlicna ideja ;)

Na procu izvuces crvenu i crnu zicu i spjis ih na moleks isto tako, tj. crvena na crvenu crna na crnu. Zutu ostavi tu gde je i ubodi konektor.......Eto ti 5V i meri obrtaje.

Ovo mi je prilicno jasno

Crvena 3pin > Crvena molex
Crna 3pin > Crna molex
a zuta iz 3pina ostje gde jeste

Jel sam dobro skapirao ???

Oklagija je napisao(la):
ako ti je fan 3-pin u plocu moraces da improvizujes (treba spojiti crnu-crnu i srednju iz 3-pin sa crvenom iz molexa), bice ti jednostavnije da koristis onsj mali molex sto ide u flop.

A ovo je isto TO samo zamešeno Oklagijom :)

A jell imate neki savet kako da nacim neki od Fanova
120mm ili 130mm na Heat Sink od S939 Box Coolera (70x70)

Thermaltake Silent Wheel Case 130mm/1400rpm/16db ili Silent Cat Case 120mm/1600rpm/16db

Mislim masinac sam ... budzicu nesto ... ali ako je to vec neko radio ... Copy/Paste je dobrodosao :D

Ako se dobro secam u nekoj slicnoj ranijoj temi bilo je spomenuto undervoltovanje procesora.
Imam Intel 3.0C i Epox 4PCA3+ rev2.0 plocu. Minimalni napon je 1.475V. Moze li nekako ispod ovoga da se spusti (novi bios...?)? Samo pitam :)

I na kraju sta je odluceno... koje je najtise napajanje kod nas?
Imam DTK 400W. Jel neko probao da otvori napajanje i stavi fan na 5 ili 7V u njemu?

Poslednja izmena:
Drzao sam ja na 5V u DTK 300W i radilo je oko dve godine.

Ja imam neko kinesko napajanje koje radi vec dva meseca na 7V bez problema, cak jedno vece sam cackao nesto i zaboravio ventilator iskljucen i radilo je celu noc bez ventilacije a prezivelo je :)
Probaj rukom da proveris koliko se greje napajanje kada promenis napon.

Nazad
Vrh Dno