Šta je novo?

Hisense Energy Pro X Black 12K - QH35XV3B

Da al imas klime koje isto moduliraju visoko pa opet su ekonomicne. Modulacija nije merilo efikasnosti. Vise je problem sto ljudi mesaju da svaka 12tica moze isto da greje. Kod dobro izolovanog prostora to mozda jeste. Kad nemas izolaciju treba gledati da uzmes jace klime da bi mogle da izdrze toplotne gubitke na minusima. Ja imam hiseance nordic koji daje svega 2.6kw na -7 i 18kmta koja daje 4.7kw na -7. Ako gledamu u BTU moja nordic je 13000btu i kmta 21000btu na grejanju i kada imas tako dve klime koje mogu da izbacuju dosta toplote. Mozes da ocekujes u 80 kvadrata da rade ekonomicno i da odrzavaju temp. Da sam uzeo dve nordic kada bi dosao minus obe bi trosile po 24kwh dnevno jer bi vise imalo gubitaka nego sto one mogu da izbace. ovako izmedju 8-15kwh po klimi u zavisnosti od temp napolju trose.

Da gasila se al opet kazes ista potrosnja maltene?
Pa da,zato sam ja uzo 18-cu vox jer nemam izolacije i plasio sam se da 12 ne bi postigla,jer mi je ovo prva klima pa jisam bio upoznat,sad kad pogledam mozda sam i mogo 12 ali bolje neka ima snage nego da se kajem posle.

U prelaznom periodu kad se gasi stalno potrosnja mu je slicna sigurno,ali sada kad je hladnije i kada bi se hisense bas redje gasio e tu je tcl ekonomicniji ja mislim,posto modulira nize.

Tu gresis, sve klime koje nisko moduliraju isto ce da trose kilovata kao i ove sto visoko moduliraju ako to objekat zahteva. Nordic modeli ce vise da trose zbog grejaca tacni ali to nadomeste sa manje df od onih koje nemaju grejace. Prednost klime koja nisko modulira jeste da u prelaznom periodu manje se gasi i pali i da bolje odrzava temp. Jer klime sa vecom modulacijom kad je napolju +15 znaju da cekaju da padne temp 2 stepena pa opet da se upale. Meni 18kmta modulira do 150-200w kad je +15. Ali kad je -1 isto trosi 500w kao i nordic u drugoj sobi. E da imam izolaciju mozda bi trosio manje. Ovako ne moze.

Da al imas klime koje isto moduliraju visoko pa opet su ekonomicne. Modulacija nije merilo efikasnosti. Vise je problem sto ljudi mesaju da svaka 12tica moze isto da greje. Kod dobro izolovanog prostora to mozda jeste. Kad nemas izolaciju treba gledati da uzmes jace klime da bi mogle da izdrze toplotne gubitke na minusima. Ja imam hiseance nordic koji daje svega 2.6kw na -7 i 18kmta koja daje 4.7kw na -7. Ako gledamu u BTU moja nordic je 13000btu i kmta 21000btu na grejanju i kada imas tako dve klime koje mogu da izbacuju dosta toplote. Mozes da ocekujes u 80 kvadrata da rade ekonomicno i da odrzavaju temp. Da sam uzeo dve nordic kada bi dosao minus obe bi trosile po 24kwh dnevno jer bi vise imalo gubitaka nego sto one mogu da izbace. ovako izmedju 8-15kwh po klimi u zavisnosti od temp napolju trose.

Da gasila se al opet kazes ista potrosnja maltene?
Jeste, dodje na slicno. Sto je ova ustedila gasenjem ova je ustedila niskom konstantnom modulacijom

Tu gresis, sve klime koje nisko moduliraju isto ce da trose kilovata kao i ove sto visoko moduliraju ako to objekat zahteva. Nordic modeli ce vise da trose zbog grejaca tacni ali to nadomeste sa manje df od onih koje nemaju grejace. Prednost klime koja nisko modulira jeste da u prelaznom periodu manje se gasi i pali i da bolje odrzava temp. Jer klime sa vecom modulacijom kad je napolju +15 znaju da cekaju da padne temp 2 stepena pa opet da se upale. Meni 18kmta modulira do 150-200w kad je +15. Ali kad je -1 isto trosi 500w kao i nordic u drugoj sobi. E da imam izolaciju mozda bi trosio manje. Ovako ne moze.
Pa onda meni nije jasno zasto aeri ne trosi ko vox u istim uslovima.
E pa vidis tebi sa 200w ona digne na 500w
A meni vox sa 500w na 1100w trenutno.
Jeste, dodje na slicno. Sto je ova ustedila gasenjem ova je ustedila niskom konstantnom modulacijom
Da ali na ovim temp hisense se ne bi gasila toliko tako da se tu pokazuje ta usteda.

Pa onda meni nije jasno zasto aeri ne trosi ko vox u istim uslovima.
E pa vidis tebi sa 200w ona digne na 500w
A meni vox sa 500w na 1100w trenutno.

Da ali na ovim temp hisense se ne bi gasila toliko tako da se tu pokazuje ta usteda.
Ne bi se gasila, radila bi na oko 500-600w ali evo tako slično sad radi i tcl.
I ja mislim da ne bi smjela biti veca razlika od 15-20%, sve preko toga prije ce biti da je klima neispravna ili preslaba pa radi stalno na maksimumu jer ne moze dostici temperaturu.
Takodje puno igra ulogu podesavanje ventilatora

Ne bi se gasila, radila bi na oko 500-600w ali evo tako slično sad radi i tcl.
I ja mislim da ne bi smjela biti veca razlika od 15-20%, sve preko toga prije ce biti da je klima neispravna ili preslaba pa radi stalno na maksimumu jer ne moze dostici temperaturu.
Takodje puno igra ulogu podesavanje ventilatora
Ne znam onda vala,nisam neki poznavalac klima ali tako mi je iz iskustva ove dve sto imam,obe greju 23st u sobi samo sto je vox na 20 a aeri na 22,ventilatori na najjace,sta znam🤣🤣

Ne znam onda vala,nisam neki poznavalac klima ali tako mi je iz iskustva ove dve sto imam,obe greju 23st u sobi samo sto je vox na 20 a aeri na 22,ventilatori na najjace,sta znam🤣🤣
Imas dve solucije. Ili ti ta klima ima neki defekt ili u toj sobi imas vise toplotnih gubitaka od druge. Mnogo je to velika razlika u potrosnji. Prozori kako dihtuju? Proveri isto temp u obe sobe. Moze da bude da laze vox i da masi temp. Ako ti nije izolovana kuca sve preko 24 je nemoguce dostici sa klimama ekonomicno. Ja ih drzim na 23 i zato je ovakva potrosnja. Probao sam na 24 juce sa 500w mi dize na 700w konstatno znaci to je skoro 4-5kw po klimi. ne zvuci mnogo ali velika razlika na mesecnom nivou.

Imas dve solucije. Ili ti ta klima ima neki defekt ili u toj sobi imas vise toplotnih gubitaka od druge. Mnogo je to velika razlika u potrosnji. Prozori kako dihtuju? Proveri isto temp u obe sobe. Moze da bude da laze vox i da masi temp. Ako ti nije izolovana kuca sve preko 24 je nemoguce dostici sa klimama ekonomicno. Ja ih drzim na 23 i zato je ovakva potrosnja. Probao sam na 24 juce sa 500w mi dize na 700w konstatno znaci to je skoro 4-5kw po klimi. ne zvuci mnogo ali velika razlika na mesecnom nivou.
Imam merace u svakoj sobi po njima gledam a ne na klimama,nije izolovana naravno zato se i ne bunim,klime su nove,vox kupljen u oktobru aeri proslog meseca,prozori novi.

Brate reklamiraj ti to
Na osnovu cega,klima duva vatru,DF retko odradi jednom dnevno sada na ovim minusima,zagreje za 5 minuta prostor ima snage za jos ovoliku dnevnu,mislim ne znam sta da kazem coveku zasto reklamiram🤣
Mozda zato sto je 18-ca,on ce mi isto to kaze sto posto,moram da imam razlog konkretan😂
Mada keva ima u kaficu najeftiniju onu voxovu 12-cu za 35 hiljada i ona isto vuce 800-900w ovih dana,pa sam zato i zakljucio da vox trosi vise od ostalih klima.
Planiram u trecu sobu daikin,soba je bas preko outa dnevne pa planiram da otvorim vrata i da ih fakticki spojim da mi greju celu kucu,ili cu mozda da ih rotiram sa daikinom posto mi je dnevna najveci potrosac,jos se rqzmisljam.

Daikin izbegavaj osim ako ti nije izolovana kuca ili je drzi u spavacoj. Kao i svi japanci dosta ide u df i onda pada dosta temp. to ti pricam iz iskustva sa 18kmta. nadomesti ona brzo posle df ali *** 15 min oladi se prostor. Ja sam baz zbog takvog iskustva sa 18mesticama odlucio za Japanca 18. Dosta ljudi se zalilo sa kinezima 18 sa mnogo trose. Ima par njih i sa Hiseanse ista prica kao ti. Meni odpilike isto trose 18kmta i nordic sve je otvoreno u pridzemlju ali kmta u vecoj prostoriji gde je ceo jedan zid u staklu. Dok nordic je u manjoj sobi gde su drveni prozori dupli.

Ma znas kako brate nije to strasno za kucu bez izolacije,zadovoljan sam sa njom,samo vise deva da ne vidim,ovo stisnuo i cao i opet mi jeftinije od drva,nisam ja od onih koji oce da se greju ko gospoda a ovamo kukaju na 200w moduliranja mnogo 😂 mada ovde ima dosta lovackih prica pa zato se misli da klima ne moze da bude potrosac,kad procitam da ljudi greju po 70 kv bez izolacije sa jednom klimom sa 7-8 kwh dnevno mislim onooo🤣
E sad si me stvarno ono zbunio,mislio sam da su japanci broj 1,sad ipet ima da razmisljam koju da uzmem🤷🏻‍♂️😂

Ja brate dajem iskustvo isto na osnovu onoga sto imam. A iskustvo kaze u prelaznom periodu bolji japanci pa cak i entry level japanci. Na minusu oko 0. Bez izolacije bolji mi ugodjaj sa Hiseanse nordic jer ona za vece ode jednom eventualno dva puta u df a 18kmta ode 5-6 puta. I to se oseti pad temp. Ne kazem nekima to ne smeta sto ide u df ali meni bi smetalo da nemam nordic ovamo. Daikin ima bas mrsave brojke ove sensire 12tice. Hi End Japanci su druga prica al one znaju da kostaju po 200-300k jedna. Ja sam se dvoumio izmedju amber premium i 18kmta. obe su paprene al trebalo mi jaca klima veliki prostor grejem. Ne kazem 18kmta zavrsava posao ali izasla me na kraju 160k sa ugradnjom

Ja brate dajem iskustvo isto na osnovu onoga sto imam. A iskustvo kaze u prelaznom periodu bolji japanci pa cak i entry level japanci. Na minusu oko 0. Bez izolacije bolji mi ugodjaj sa Hiseanse nordic jer ona za vece ode jednom eventualno dva puta u df a 18kmta ode 5-6 puta. I to se oseti pad temp. Ne kazem nekima to ne smeta sto ide u df ali meni bi smetalo da nemam nordic ovamo. Daikin ima bas mrsave brojke ove sensire 12tice. Hi End Japanci su druga prica al one znaju da kostaju po 200-300k jedna. Ja sam se dvoumio izmedju amber premium i 18kmta. obe su paprene al trebalo mi jaca klima veliki prostor grejem. Ne kazem 18kmta zavrsava posao ali izasla me na kraju 160k sa ugradnjom
To su vec ozbiljne pare za klimu,o tome ti pricam ne moze vox za 55 hiljada da trosi isto ko tvoja od 160.000🤣

Daikin izbegavaj osim ako ti nije izolovana kuca ili je drzi u spavacoj. Kao i svi japanci dosta ide u df i onda pada dosta temp. to ti pricam iz iskustva sa 18kmta. nadomesti ona brzo posle df ali *** 15 min oladi se prostor. Ja sam baz zbog takvog iskustva sa 18mesticama odlucio za Japanca 18. Dosta ljudi se zalilo sa kinezima 18 sa mnogo trose. Ima par njih i sa Hiseanse ista prica kao ti. Meni odpilike isto trose 18kmta i nordic sve je otvoreno u pridzemlju ali kmta u vecoj prostoriji gde je ceo jedan zid u staklu. Dok nordic je u manjoj sobi gde su drveni prozori dupli.
Japanci mozda neki ali mitsubishi heavy df veoma veoma retki.

Ej jeste javio se problem čoveku i ni on ne zna šta mu se dešava. To što se njemu dešava je neobjašnjivo. Selio je klime i tu je mozda nastao neki problem. Pokušali iz grupe da mu pomognemo ali kad nema logike. Ali pročitaj celu temu o čemu se diskutuje. Rade kao sat niko se nije požalio.

Poz vidio sam da hisense pro x ima senzor temperature na vanjskoj jedinici pa me zanima dal se može ubaciti u aplikaciju , bilo bi dobro znati vanjsku tenp .

Poz vidio sam da hisense pro x ima senzor temperature na vanjskoj jedinici pa me zanima dal se može ubaciti u aplikaciju , bilo bi dobro znati vanjsku tenp .
Skoro sve klime imaju senzor nazad, pomocu toga isto reguliše rad, defrost itd
Na zalost za sad nema u aplikaciji, mozda ubace mada tesko

Kakvo e tvoje iskustvo so fujitsu kmta?

Prezadovoljan radom snagom, sem kad dodje 90% vlasnosti i oko 0. Tad je usisivac za vlaznost i ide u df na sat. Za neizolovane kuce oseti se tih 15 min. koje ona moze da nadomesti veoma brzo. Velika klima na drugoj brzini izbacuje vazduha kao nordic na max a ne cujes je. Na 4 brzini tajfun 1000 m3 izbacuje.Ne mozes sam da stelujes brzinu ona radi kako ona oce. Ne isplati se za ljude koji oce da dogrevaju druge prostorije osim ako ne zelis da je drzis na 26 da bi ti bilo prijatno u drugim prostorijama. Kupio sam je najvise zbog snage daje dosta na velikim minusima. Ali generalno da sam mogao da uzmem neku fujitcu nordic da ima grejac pre bi uzeo. Ova je vise za izolovane kuce. i da nisko modulira u prelaznom periodu 150-200w odrzava temp fenomenalno. Tako da mozes da je stavis 20 kvadrata ona ce da odrzava temp i neces nikad da je cujes.

@ivanojle interesuje me, kada je velika vlaga, kako radi ventilator spoljne jedinice, mislim kojom brzinom radi?

Ako pitas za 18kmta. Radi na max, Hiseanse nordic se ne cuje pored nje. Proizvodi bas veliku buku strujanja vazduha. Ali taj vazduh se ne cuje unutra. Vise Nordic prenosi vibracijama kad dize ili smanjuje modulaciju. Mozda zato Fujitsu ima na daljincu lower noise outside unit.

@ivanojle znam da nije f tema, ali da te "iskoristim" ;)
Meni samo nije jasno da na 1h ide u DF i da svaki radi 15min... Mislim, WTF, zasto ne moze da odradi kratak DF od nekoliko minuta, pa nije se nakuplo 20cm leda na njoj, nego se tek zabelela... Sta li bi se desavalo sa njom da su uslovi mnogo nepovoljniji...

Sa kojom potrosnjom radi/greje kad ide na 1h u df? A koliko povlaci dok radi df? - Sve mi se cini da je programirana da radi "nezne" defroste, verovatno ima neki razlog zasto je tako.

15min defrost na 1h... jesi li siguran da je montaza odradjena kako valja? :D

Ako pitas za 18kmta. Radi na max, Hiseanse nordic se ne cuje pored nje. Proizvodi bas veliku buku strujanja vazduha. Ali taj vazduh se ne cuje unutra. Vise Nordic prenosi vibracijama kad dize ili smanjuje modulaciju. Mozda zato Fujitsu ima na daljincu lower noise outside unit.
Da za nju pitam. Bas cudno sto onda nakupi toliko vlage, a ventilator radi na max.

Da za nju pitam. Bas cudno sto onda nakupi toliko vlage, a ventilator radi na max.
Pazi mozda je i situacija da sam bas u dolini a 20 metara od nje niz ulicu je lokalni potok pa mozda i svi ti faktori uticu. Ali poredjenje sa Hisence nordic posto obe greju zajednicki prostor trose maltene isto. Samo kmta ide u df a Nordic-u na minusu radi jak grejac 160w koji ima uticaj na to da manje ide u df.

Vise vlaznog vazduga provuce kroz izmenjivac, logicno je da vise vlage nakupi? Ne, gde gresim u logici? - Mene vise cudi da ne moze za 3-4minita (kada krene da greje izmenjivac) ne rastopi sav sneg/led i ne dostigne temperaturu od 13-15-16C ili koliko vec da prekine defrost, nego ga radi 15minuta... 15minuta na svakih 1h, mnogo je kume.

Vise vlaznog vazduga provuce kroz izmenjivac, logicno je da vise vlage nakupi? Ne, gde gresim u logici? - Mene vise cudi da ne moze za 3-4minita (kada krene da greje izmenjivac) ne rastopi sav sneg/led i ne dostigne temperaturu od 13-15-16C ili koliko vec da prekine defrost, nego ga radi 15minuta... 15minuta na svakih 1h, mnogo je kume.
Kad budem zavrsio mesec prebaci cu tapo sa nordic na 18kmta posto mi tamo ona prosto uticnica. Pa vu bas da vam kazem intervale. I koliko traje defrost.

Nazad
Vrh Dno