Šta je novo?

"Hello hypervisor, I'm geohot"

Možda ostatak sveta (srbija je statistička greška u poređenju s njima) nije odrastao u okruženju da su igre besplatne samo se hardver plaća? Bio sam u par evropskih gradova, ulazio u prodavnice... Ljudi zaista kupuju igre za xbox360, Wii i PS2. Pitajte u Games-u koliko naslova za te platforme prodaju.
:D

Meni i dalje nije jasno zasto oni narucuju nove PS2/X360/Wii/PSP/DS naslove.

Ok, nije frka za npr. MW2, kapiram da ce to neko na X360 uzeti original, ali sam video GOMILU starih igara za ostale konzole koje jednostavno niko nece kupiti.

Slicna situacija i sa PS3 - udjes u bilo koju jacu knjizaru u gradu i gledas na policama po 5 primeraka Wolfensteina i nekih anonomnih igara koje ni slepac nece kupiti. :)

Iznenadio koliko se te jeftine PC igre prodaju po knjižarama.

A što se tiče gamesa... Oni drže robu koju nisu platili, pa kad je ne prodaju vrate je. Pa nabave opet, ali ne plate i tako u krug. :D

Njih uvoznici ošamare s cenom i ovi alavi hoće svoj %...

Zato niko i ne kupuje tamo već arče shopto i slične sajtove.

MW2 nit je ekskluziva nit je top pa se prodala u nenormalnim količinama.

Pa pogledaj svaku poznatiju igru sa pucanjem na listama na zapadu, prodaju se nenormalno na svim platformama. Jednostavno im je mentalitet takav da to obozavaju, igra uopshte ne mora da bude vrhunska da bi se prodavala, daj samo neke teroriste i oruzje i to ide ko ludo, i ti isti ljudi ce kupiti X360 dva puta, ali nece uzeti PS3 jer je skuplji 50$ :)

Pazi, piraterija ne moze da im pomogne nikako, rusi imidz kompanije... smanjuje vrednost licence, zamisli kad prezentiras partneru podatke i kazes imate install base 20 miliona, a on te samo pogleda i nasmeje, bas lepo za vas, ali skini od toga 4 miliona onih koji nikad ne kupuju igre.

Sve je to super i logično u teoriji. Međutim piraterija jeste oblik sive ekonomije a sivu ekonomiju ne možeš predstaviti ciframa. Naša država obično kaže kako je izgubila toliko i toliko para zbog neplaćanja poreza, kako bi bila u plusu toliko i toliko kad bi siva ekonomija bila suzbijena. Na osnovu čega oni daju te cifre. Pa na osnovu pretpostavke da bi svi oni koji su nešto kupili na crno isto to kupili legalnim putem što nema veze sa životom.

Kod piraterije igara je situacija po tom pitanju jako drastična. Da li bi i koliko procenata onih koji su skinuli pirata kupili istu tu igru u prodavnici. Ko to može da odredi, na osnovu čega? Sve se to kasnije svede na nekakve analize, istraživanja, predviđanja. pretpostavke i sve ono čime se ekomisti bave a što se pokazalo u poslednjoj velikoj krizi kao totalni bullshit (da, smatram da je celokupna svetska-kapitalistička ekonomija bullshit i da je to jedan džinovski balon put pretpostavki, bez realnog osnova koji posle određenog perioda mora da pukne, pa onda uzmu drugi ali identičan balon pa u njega duvaju ispočetka dok i on ne pukne i tako u krug, samo je pitanje dokle ćemo tako).

Ti "podaci" o pirateriji koji se bacaju u javnost imaju samo jednu svrhu a to je opravdanje za neko delovanje. Cevat Yerli kukao kako 1 milion ljudi skinuo pirata Crysisa samo da bi mogao da se prebaci u multiplatform vode bez da ga smara zajednica. MPAA i RIAA ti "podaci" daju za pravo da rade šta hoće.

Znači sa jedne strane imamo "realne" podatke o procentu piraterije a sa druge broj prodatih konzola aka tržište na kome se prodaju igre. A u ovoj kapitalističkoj ekonomiji koju sam gore napljuvao veličina tržišta je najbitnija stavka. Što je veće tržište više igara će se praviti za tu konzolu, nezavisno od piraterije.

Pa šta ti misliš da je Sony Playstation poznat u svetu po kvalitetu izrade, po tome što je to sjajni japanski proizvod. Poznat je jer se prodao u užasno mnogo primeraka. Taj broj na obične ljude (consumere) deluje toliko zastrašujuće da njih odjednom drugi prozvodi ne zanimaju (risbo je dobar primer). Koga briga za Xbox i Nintendo Cube, PS2 se prodao u 100+ miliona primeraka! PS3 je zbog toga imao prednost u odnosu na Xbox360 jer su svi čuli za PlayStation a jako mali broj ljudi za Xbox. PS3 tu prednost nije iskoristio. Kad dođe sledeća generacija Xbox i PS brendovi će biti na istom ako odnos prodati konzola ostane ovakav kakav je. Njima treba da se odlepe ako hoće da im PS4 bude uspešan.

Pa ti vidi šta je bitnije tom partneru kome prezentuješ podatke. Procenat piraterije kao nešto što ne možeš proveriti ili broj potencijalnih korisnika (broj prodatih konzola). Taj tvoj fiktivni partner koji se smeje i kaže da imaš 4 miliona onih koji ne kupuju igre je u najmanju ruku neozbiljan. Otkud on zna da tih 4 miliona neće nikada kupiti igru. Da mu nije rekao Milan Tarot.

Poslednja izmena:
(risbo je dobar primer).

lol :) Aludiras na MW2 koliko vidim i moje pokolebanje istoj? :) Mnogo duboko gledas na to, ja je nisam uzeo zbog hajpa, uzeo sam je jer je izasla u isto vreme dok sam gledao seriju '24' :) a i generalno se lozim na tu temu, a tek mali procenat odluke je bio izdvojen na 'daj bas da vidim zbog cega je toliko popularan MP'... :)

Možda ostatak sveta (srbija je statistička greška u poređenju s njima) nije odrastao u okruženju da su igre besplatne samo se hardver plaća? Bio sam u par evropskih gradova, ulazio u prodavnice... Ljudi zaista kupuju igre za xbox360, Wii i PS2. Pitajte u Games-u koliko naslova za te platforme prodaju.
kad imas pare kupujes as simple as that, kao sto sam se ja pre cudio kad neko napuni dvoja kolica, a sad ja radim to isto, tako je nekome normalno da ode i uzme i kupi igru koju hoce da igra. pa to je ako nista normalna stvar

Ali kad nemaš pare nije obavezno da moraš da se igraš.

Ako toliko narod nema para, ko kupuje sve te Dx11 grafičke karte?

Ali kad nemaš pare nije obavezno da moraš da se igraš.

Ako toliko narod nema para, ko kupuje sve te Dx11 grafičke karte?
upravo tako, kad nemas pare za benzin parkiras i cao... :)

Da se ne lazemo broj kvalitetnih naslova je i tako toliki da cak i sa nasim standardnom to moze da se isprati... mislim da kupis 3 kvalitetne igre godisnje vise ti ne treba...

Nego znate li da ce uskoro razmena igara biti smatrana piraterijom (sa stanovista proizvodjaca softvera), tj. krsenjem autorskih prava posto nemate pravo da disk otudjite?

Dobro, MW2 je van kategorija zbog svojih specifičnosti.

Sve ide u prilog teoriji da je Sony malo dunuo u jedra ovom hakeru, naravno neće mu dati sad sve na izvolte, ali taman toliko da zaintrigira masu... ima dosta ljudi koji razmišljaju, "joj vrh, uskoro će razbiti PS3, sad ću da ga kupim i taman dok obrnem par ekskluziva eto piraterije!" (koja ne mora obavezno da se desi, ali je konzola kupljena te kupljena)

Ja ne znam, ako sony ili bilo koja ozbiljna kompanija ovako pravi planove, ne samo da treba da propadne, nego i da se komisijski spali :)

Meni ovakva prica deluje kao najveca naucna fantastika ikada, bilo da je u pitanju Sony ili MS.

Mnogo mi celu pricu gledamo iz svog ugla, ipak su nam koferi sa divx-ovima predugo bili pred ocima da bismo ostali realni...

Poslednja izmena:
Pa i vreme je da padne PS3 za nekih 5,6 meseci najvise... Taman da se naprodaju exluziva (koje najavljuju vec 3+ godine) npr: Heavy Rain,GT5,GOW3 i onda da se bace na zaradu od konzola... Do sledece generacije i tako u krug...

Edit: George Hotz said...

the stupid hypervisor is PPC and C++

if it were C and ARM, maybe i'd have a public sw exploit already.

Poslednja izmena:
Dobro nije ocekivao da bude u bejziku za Z81 :d

Da l stvarno ima ljudi koji misle da će Soni da pusti pirate da bi više konzola prodao :D

Da l stvarno ima ljudi koji misle da će Soni da pusti pirate da bi više konzola prodao :D

Pa samo u Knez Mihajlovoj mogu da imaju znacajnu novu publiku, bas sad analiziraju koliko divx/ps2 kofera je rasporedjeno, pa da vide sta ce dalje...

Poslednja izmena:

Sto da ne? Pa jedna us*ana 5850 kosta kao nov PS3 slim po oglasima a gde je jos napajanje za garfu itd.......
Sta je ps3-ova u poslednje vreme po oglasima, sta mislis zasto ih prodaju? Dosadio im je? Nema sta da se igra? Ili su igre skupe?
Koliko ima ljudi kojima je puno da izdvoje godisnje za igre i vise od same konzole (ne samo u srbiji)?

Zasto se xbox i dalje prodaje dobro, zbog exkluziva? Pouzdanosti (crkotina)?

Naravno da sony nece bukvalno da pusti pirateriju,krpice novim frimware-ima ali uvek ima ali...

Poslednja izmena:
^Profit je u softveru, ne u hardveru...

@Ranko_SD slazem se a sta kad se ispucaju sa exkluzivama? Zasto bi neko kupio sony a ne box? Oni kojima nije problem da kupuju igre nece ni obratiti paznju dal je hakovan ili ne... Pa xbox ima i dalje veoma dobru prodaju igara i polovina multiplatform rade bolje na njemu (ali ga i dalje mrzim)...
Poenta je u tome da ce prosiriti bazu korisnika, pa zasto je Ps2 prodat u 100+m primeraka...
Ps3-i je ostalo jos mozda 2,3 godine tako da moraju nesto da urade da pospese prodaju, mozda to bude arc a mozda piraterija?

U svakom slucaju ne vredi ici vise sa ovim u off, videcemo sta ce mali haker jos do kraja uraditi....

Da li neko ko ima malo uvida u materiju zapravo moze da kaze koliko su blogovanja ovog klinca zaista potkrepljena realnim uspehom.

Ne kazem da apriori nije moguce ovo uraditi, ali da li u momentu kada se ovime bavi ko zna koliko grupa, neko mora da ima predstavu da li je on zaista mogao to da uradi ili ne...

Da li neko ko ima malo uvida u materiju zapravo moze da kaze koliko su blogovanja ovog klinca zaista potkrepljena realnim uspehom.

Ne kazem da apriori nije moguce ovo uraditi, ali da li u momentu kada se ovime bavi ko zna koliko grupa, neko mora da ima predstavu da li je on zaista mogao to da uradi ili ne...

Imas temu na beyond3d forumu o ovome... Ako te zanimaju bas tehnicki detalji oko ovoga, ne verujem da ces negde drugde naci kvalitetniju diskusiju.

Poslednja izmena:
@Ranko_SD slazem se a sta kad se ispucaju sa exkluzivama? Zasto bi neko kupio sony a ne box?

1. Nece se "ispucati"...
2. A i ako bi se "ispucali" taj koji bi kupio box umesto sony-a zbog pirata bi napravio stetu ms-u ne sony-u...
3. Ja tvrdim da Sony danas sa ovoliko prodatih konzola zaradjuje vise nego u doba kada je imao 60 miliona prodatih PS2...
Pogledaj koliko softvera ima na PSN-u, pa to ide ko ludo bre :D

@RankoSD

Nisi u pravu za profit.

Sony je, zasad, "izbrisao" skoro ceo profit napravljen na PS-u 1/PS-u 2 i PSP-u od 1997. godine. Jos malo, i Playstation projekat ce biti na nuli.

Stvarno, da li neko kompententan može da kaže da li će ova priča u skorijoj budućnosti doneti pirate na ps3 ili je još jedan fake u nizu?

Nazad
Vrh Dno