Šta je novo?

HDTV SBB (Serbia Broad Band)

Ja hocu da kazem da sbb uzima pare za digitalnu sliku sto podrazumeva digitalnu konekciju a daju risiver koji je dno dna i ne moze to postigne jel nema tu vezu. KOja je svrha 3d-a na taj nacin.? korisnik sam sbb-a imam njihov obicnu kablocsku, imam total tv uz koji daju isto ****** od risivewra koji moz da kacis preko skarta i koristim iptv koj takodje ide preko skarta. doduse na iptvu je slika najcistija ali je i dalje analogna ili sd kako vi volite da kazete

Poenta digitalne televizije je da se umesto analognog prenosi digitalni signal od SBB-a do tvog risivera i tako ne gubi na kvalitetu slike i ne dolazi do pojave suma. Da li se od tvog risivera slika prenosi analogno ili digitalno je nevazno jer tesko da ces imati smetnje i sum od risivera do tv-a.

Poslednja izmena:
U Srbiji moze samo da se ceka na neki logo sa dodatkom HD... :-(

Poenta digitalne televizije je da se umesto analognog prenosi digitalni signal od SBB-a do tvog risivera i tako ne gubi na kvalitetu slike i ne dolazi do pojave suma. Da li se od tvog risivera slika prenosi analogno ili digitalno je nevazno jer tesko da ces imati smetnje i sum od risivera do tv-a.

molim te sta ce mi onda digitalni risiver kad ga prenesem analogno tj konvertujem koja svrha toga, ako ga vec dovedu do risivera pa jel toliko tesko da umesto postojeceg koji daju daju neki koji ima i hdmi? Ja cu posle da signal dovedem od risivera do tv-a hdmiem a ti ga povezi scartom jer ti nije bitno. i nema problema:) imam ja sbb total tv koji je dvb risiver ali je vezan skartom. smesni su i neprofesionalni. To je ko da ti ja dovedem struju do kuce ima je super je a onda ti dam bateriju da udjes u kucu, jer nisam povezo od bandere do tvog stana, da ne slomis vrat na stepenicama. svetli i sijalica i baterija jel da:)

Pa nije to baš tako. Zalemiti HDMI port. Treba tu da se napravi i softversko i hardversko rešenje za interpolaciju slike na 720 ili 1080. A šta ćeš sa odnosom stranica i to nekako treba rešiti. D3 u sebi ima 4:3 signal, Skart takođe, a HDMI radi sa 16:9. A zvuk, treba i njega ubaciti u hdmi.

Znači 500% više posla za 5% bolji kvalitet.

Hoćeš li da kažeš da ljudi koji vezuju monitor putem analognog vga konektora nisu baš pod vinklu? Ili možda oni što digitalnu fotografiju odštampaju na "analogni" papir?

Poslednja izmena:
U Srbiji moze samo da se ceka na neki logo sa dodatkom HD... :-(

vektor ima HD kanale, ali vektor nema skoro niko:D

a ovo za reklamu da sada napokon uživamo u digitalnom kvalitetu slike a preko analognog scarta komentar bi bio: ADSL- Analogno Digitalna Sezampro Linija. Koji imbecil se toga setio

Poslednja izmena:
Pa nije to baš tako. Zalemiti HDMI port. Treba tu da se napravi i softversko i hardversko rešenje za interpolaciju slike na 720 ili 1080. A šta ćeš sa odnosom stranica i to nekako treba rešiti. D3 u sebi ima 4:3 signal, Skart takođe, a HDMI radi sa 16:9. A zvuk, treba i njega ubaciti u hdmi.

Znači 500% više posla za 5% bolji kvalitet.

Hoćeš li da kažeš da ljudi koji vezuju monitor putem analognog vga konektora nisu baš pod vinklu? Ili možda oni što digitalnu fotografiju odštampaju na "analogni" papir?

Necu to da kazem. Ali zao mi je sto smo toliko blizu a tako daleko secas se one fraze "srj je prva u regionu postala visepartiska drzava" pa smo dobili sankcije a ne neki napredak koji je trebao da se dogodi. Tako je i ovde dovedu ti d3 do stana a onda se nesto ceka stvar je ne zavrsena i nezna se kad ce biti. tijanic kaze do 2011 ce rts da se digitalizuje. ma da. isto ko i d3 davace settop box ali one koji su u evropi baceni na djubre jer nemaju digitalnu konverziju itd itd....

molim te sta ce mi onda digitalni risiver kad ga prenesem analogno tj konvertujem koja svrha toga, ako ga vec dovedu do risivera pa jel toliko tesko da umesto postojeceg koji daju daju neki koji ima i hdmi? Ja cu posle da signal dovedem od risivera do tv-a hdmiem a ti ga povezi scartom jer ti nije bitno. i nema problema:) imam ja sbb total tv koji je dvb risiver ali je vezan skartom. smesni su i neprofesionalni. To je ko da ti ja dovedem struju do kuce ima je super je a onda ti dam bateriju da udjes u kucu, jer nisam povezo od bandere do tvog stana, da ne slomis vrat na stepenicama. svetli i sijalica i baterija jel da:)

Ti time sto ti risiver prebaci na analogni signal ne gubis nista osim tih DVB opcija koje imaju novi LCD i plazma televizori. Ako su ti vazne te mogucnosti onda kupi drugi risiver sa HDMI-em i ubaci SBB-ovu karticu (ako je moguce uopste). Sto se tice kvaliteta slike SCART-om neces izgubiti na kvalitetu slike od risivera do tv-a i isto tako neces imati bolju sliku cak i da uzmes novi risiver sa HDMI-em jer to zavisi od izvornog signala SBB-a a ne od risivera.

Naravno podrazumeva se da su kablovi kvalitetni a ne sa obliznje pijace.

Poslednja izmena:
Ti time sto ti risiver prebaci na analogni signal ne gubis nista osim tih DVB opcija koje imaju novi LCD i plazma televizori. Ako su ti vazne te mogucnosti onda kupi drugi risiver sa HDMI-em i ubaci SBB-ovu karticu (ako je moguce uopste). Sto se tice kvaliteta slike SCART-om neces izgubiti na kvalitetu slike od risivera do tv-a i isto tako neces imati bolju sliku cak i da uzmes novi risiver sa HDMI-em jer to zavisi od izvornog signala SBB-a a ne od risivera.

Naravno podrazumeva se da su kablovi kvalitetni a ne sa obliznje pijace.

Problem je što nije moguće povezati drugi risiver sa sbb karticom.
Da je to moguće bacio bih odmah njihovu kantu od risivera.

Problem je što nije moguće povezati drugi risiver sa sbb karticom.
Da je to moguće bacio bih odmah njihovu kantu od risivera.

Pretpostavljao sam da su se ogradili nekako, al rekoh mozda ipak moze da radi na drugi risiver. Nikad me nije posebno zanimalo posto imam SD tv al se nisam pokajao jer je razlika u slici bas ocigledna. Sa D3 nemam snega nimalo.

Poslednja izmena:
U tome i jeste najveći problem, što je slika na HDTV ekranima lošija sa d3 u odnosu na analognu kablovsku.
Kako god da okrenemo risiver koji je trenutno u ponudi je preterano zastareo uredjaj, kad tad će morati svima da zamene risiver jer rekoše sami još početkom godine da planiraju uvodjenje HD programa, kako to planiraju da izvedu bez zamene risivera mi nije jasno. Mada džukci kakvi jesu sigurno će ići na varijantu da ove krševe ostave i na d3 i totaltv u narednih xx godina a ko hoće HDTV dobiće neki Šangajac sa raspadnutim softverom iz srednjeg veka, naravno novim ugovorom i sve što ide uz to.

Pošto vam je bitan HDMI onda DM800 ili skuplja varijanta DM8000 sa dvb-c tunerom i Smargo USB card reader (možda može i bez njega, ali postoji mogućnost od pregrevanja kartice). Pokreneš newcs, spojiš ga na novi cccam (2.1.2 i to je to)

Poslednja izmena:

Konacno pametan komentar koji se tice analognih i digitalnih veza...:)

U tome i jeste najveći problem, što je slika na HDTV ekranima lošija sa d3 u odnosu na analognu kablovsku.

Vlasnici LCD/Plasma televizora bi trebalo da promene mod SCARTA u RGB u meniju risivera, slika je za nijansu ostrija nego inace. Obratite paznju na to da je cesto samo jedan od SCART ulaza na televizoru "RGB Enabled"

ja nisam zeleo da konfrontiram digitalnu vs analognu vezu ko sto vi shvatate. Ja sam zeleo samo da naglasim da oni nude DIGITALNU TELEVIZIJU koja to nije, ali ocigledno da to ovde nikom i nije bitno. toliko smo se nagledali snega shuma i losih kablovskih veza da se vecina raduje sto su eto doveli digitalan signal do risivera a posle nema veze. Vazno je da placas i da kazes da si ponosni vlasnik 3D "televizije sutrasnjice" kakvu imaju i u zapadnoj evropi. kako to lepo zvuci:mad:

Brate stilgare što se tolko uzbuđuješ. Ma šta radio sa risiverom i televizorom, put od televizora do tvog mozga i unutar tvog mozga je i dalje analogan i zasniva se na anlognim elektronskim impulsima. Ajde da mozak radi sa nulama i jedinicama, pa da pizdiš što ti nisu dali risiver sa hdmi izlazom koji hdmi kablom povežeš pravo na slepoočnicu :D

Brate stilgare što se tolko uzbuđuješ. Ma šta radio sa risiverom i televizorom, put od televizora do tvog mozga i unutar tvog mozga je i dalje analogan i zasniva se na anlognim elektronskim impulsima. Ajde da mozak radi sa nulama i jedinicama, pa da pizdiš što ti nisu dali risiver sa hdmi izlazom koji hdmi kablom povežeš pravo na slepoočnicu :D

uopste se ne nerviram odakle ti to? total tv sam odneo u tazbinu na selo gde nema nikakve kablovske ljudi gledaju to na 54 nacional tv koji sam takodje odneo tamo i slika je sasvim ok, u bg u stanu imam iptv telekoma na lcd-u, a na poslu imam sbb kablovsku zicu obicnu na plazmi. Plazmu koristim za konzolu, kuci gledam dvd i bd sa ps3 i ponekad tv. Savrseno sam smiren. Samo mi je tesko da shvatim kako ljudi olako prelaze preko cinjenice da ih neko vuce za nos.

p.s. nevidim samo razlog sto ih toliko branis kad znas da sam u pravu. ajde negde u americi da se za**** neki kablovski operater da oglasi tako nesto i onda to ne isprati sa opremom do kraja znas sta bi bilo sa njim...

Oni i nisu reklamirali pod digitalnom televizijom da ti kabl od risivera do tv-a prenosi digitalne signale. Digitalna televizija znaci da oni salju nama digitalni signal kroz kablovsku umesto analognog tj. salju se nule i jedinice umesto razlicitih amplituda ili frekvencija. To sto su risiveri krs i sto nemaju HDMI nema nikakve veze sa tim da li imamo digitalnu televiziju ili ne.

Mi imamo digitalnu televiziju i to je cinjenica ali nase tv stanice ne pustaju dovoljno kvalitetan signal. Dovoljno je uporediti kanal kao sto je HBO i nase kanale i videti razliku u kvalitetu. Vecina nasih kanala cak nema ni stereo zvuk jos.

Što se, donekle, teme tiče (HDTV), jeste li primetili koliko smara košarka da se gleda na 4:3 na ovom prvenstvu? Očigledno je da radi crop iz 16:9 i očigledno je da je drugačija žižna daljina od uobičajene za košarku (nekada kod 4:3 kamera) i u mnogo slučajeva ne vidi se plej i ne vidi se koš... što dosta smara.

Poslednja izmena:
Što se, donekle, teme tiče (HDTV), jeste li primetili koliko smara košarka da se gleda na 4:3 na ovom prvenstvu? Očigledno je da radi crop iz 16:9 i očigledno je da je drugačija žižna daljina od uobičajene za košarku (nekada kod 4:3 kamera) i u mnogo slučajeva ne vidi se plej i ne vidi se koš... što dosta smara.

Smara?
Izludjuje me :mad: Ko je sutirao iz ugla dva puta, Teodosic valjda, znachi uopste se nije covek ni video...toliko je cropovano

Mislim da bi RTS trebao da napravi kompromis u vidu 14:9 ili 5:3 cropa. Mnogo više smeta što se ne vidi cela igra, nego da je površina slike manja. Samo je problem ako oni dobijaju takav format... al opet, onda trebaju da uzmu originalan (HD), pa da ga iseku kako treba, ako poljaci već ne znaju...

KOnačno još jedan kanal u 16:9, doduše u Totalu, Eurosport2 Bl.

^
I na D3 je Eurosport2 u 16:9

Evo sad Turska Španija i bez cropa uopšte... ni ovo nije najsrećnije rešenje jer se sad iza pleja vidi jedno 3m nepotrebnog prostora i još toliko iza koša. Ne znam da li im ugovor zabranjuje da cropuju kako valja ili ih prosto mrzi ili nemaju mozga... ovo na SD televizoru nije ništa bolje (suviše sitno) od prvobitne situacije :)... Samo gunđam nešto :D

Saradnja kompanija Cisco i SBB

Mikro vesti, 10.9.2009.

Kompanija Cisco održala je u četvrtak 10. septembra konferenciju za novinare na kojoj je saopštila da razvija rešenje za povezivanje digitalnog videa za kablovske operatere, kompanije Serbia Broadband (SBB) u Srbiji i Telemach u Sloveniji.

Počev od novembra 2009. godine, korisnici će moći da pristupe video sadržajima visoke rezolucije (HD), a kasnije će biti uveden čitav niz interaktivnih usluga kao što su “video na zahtev” (video-on-demand, VoD), snimanje digitalnog videa (DVR), igrice, najnovije vesti i obaveštavanje o vremenskim prilikama.

Budući da su korisnici zainteresovani za bogatiju ponudu društvenih, ličnih i interaktivnih usluga uz veću mogućnost mobilnosti i kontrole, SBB razvija svoju mrežu sledeće generacije Medianet (medija-mrežu) koja je prilagođena medijima sa bogatimg sadržajem. SBB će pomoću Ciscove tehnologije u čitavu infrastrukturu svojih mreže ugraditi podatke o tipu medija, što će omogućiti veću fleksibilnost dinamički prilagoditi distribuciju sadržaja svim vrstama medija.

Kompanija SBB će svoju video infrastrukturu transformisati uz pomoć Ciscovih rešenja, dok će Cisco sa svoje strane ponuditi seriju aplikacija koje će omogućiti SBB-u da proširuje ponudu novih usluga, uključujući interaktivne igre, vesti i podatke o vremenu. Celokupnim video rešenjem će se upravljati preko centralnih kontrolnih u Srbiji i Sloveniji.

Na konferenciji su govorili Dragan Šolak, predsednik Upravnog odbora SBB-a i Goran Obradović, generalni direktor firma Cisco Srbija. Istaknuto je da do saradnje dve kompanije koja podrazumeva adaptiranje mrežne infrastrukture dolazi zbog zahteva korisnika za digitalnim video sadržajima. Predstavnici dveju kompanije su istakli da Ciscova tehnologija Connected Life u potpunosti odgovara tim zahtevima i uklapa se u strategiju ovih kompanija za pružanje digitalnih video usluga naredne generacije.

(R.S.)

Nesto se kotrlja...

Počev od novembra ?? Na koju foru ? Znači ipak će se dobiti novi risiveri :)
Ajd' da vidimo i to čudo hehe

Nazad
Vrh Dno