Šta je novo?

HDTV SBB (Serbia Broad Band)

Evo da prenesem utiske iz Crne Gore.

Naime imao sam prilike prilike da da vidim i da koristim uslugu t-mobile-a. Oni pruzaju uslugu slicno nesto iptv, znaci video signal se salje preko adsl.
Kao prvo uredjaj im je fenomenalan, ima hdmi konekciju, opciju snimanja do 70 sati, dovoljno je samo u programskoj semi oznacite emisiju, film, ili seriju za snimanje. Takodje ima i timeshift opciju. Daljinski je jako dobro uradjen kojii ima mnogo bolji odziv nego na d3. Na sebi ima usb, ali nisam imao s cime da probam cemu on sluzi, tj. da li on sluzi npr za pregled slika i video fajlova ili update itd...

Sam meni na uredjaju je po meni fantastican, nekako je skladno i logicno uradjen. Kad gledate opis filma ili serije, 90% posto njih ima i postavljen omot za doticni.

Sledeca stvar koja mi se takodje svidja a odnosi se na hbo, je sto npr imate mogucnost da gledate sve filmove koji su prikazani za taj mesec kad hocete, tj nema potrebe da cekate reprizu ili da snimate za taj mesec, vec je dovoljno samo iz arhive pustiti film. Isto to vazi i za serije, cak dok sam ja bio u Crnoj Gori, moglo je besplatno da se pogleda zadnja sezona Sopranovih.

Takodje ima opciju pay per view, u cijoj se bazi nalazi oko 80 filmova, od koji su nekih 30 filmova bili besplatni, inace jedan film kosta 1 eur. Pitao sam neke mestane tamo kojeg su kvaliteta filmovi, i oni tvrde da su sve HD filmovi !?, sad koliko je to istina ne znam, nisam probao, ali i da sam probao ne bih mogao da vidim jer je bio prikacen na stariji philips tv dijagonale 51 cm.

Sam uredjaj je velicine prosecnog dvd player-a, jos ako se ispostavi da preko usb-a, moze da se pustaju video fajlovi i gledaju slike, dobija se po meni visoko kvalitetni multi medijalni player.

Takodje na njemu imate telefonski imenik cg, i moguce je postavljati male oglase, koji mogu da vide samo kosrisnici t-mobile-a.

Sam pleyer takodje ima i par igrica. sah, karte, itd.

Sto se slike tice izgleda odlicno, sad to ne mora da bude de facto jer je zakacen kao sto rekoh na philips tv dijagonale 51 cm.

Sto se tice cene, mini osnovni paket sa 25 kanala kosta 6 eur mesecno, paket sa 51 kanalom 10 eur, za dodatne pakete nisam siguran koliko kostaju. Domacin gde sam ja bio reako mi je da nije nista platio za uvodjenje ove usluge.

Inace u meni-u je pisalo da je u pripremi mogucnost uzimanja dodatnog pleyer-a za drugi tv, po povoljnijoj ceni.

Moj licni utisak je da, d3 usluga i sbb, izgldaju totalno amaterski u odosu na t-mobile.

Toliko od mene, malo se raspisah, ako se setim jos necega dodacu:type:.

pozz:)

Poslednja izmena:
Ja sam ovde srećan što i ovo imam
:d:d:d
I što me ne kradu preko računa
:d:d:d

Evo da prenesem utiske iz Crne Gore.
Takodje ima opciju pay per view, u cijoj se bazi nalazi oko 80 filmova, od koji su nekih 30 filmova bili besplatni, inace jedan film kosta 1 eur. Pitao sam neke mestane tamo kojeg su kvaliteta filmovi, i oni tvrde da su sve HD filmovi !?, sad koliko je to istina ne znam, nisam probao, ali i da sam probao ne bih mogao da vidim jer je bio prikacen na stariji philips tv dijagonale 51 cm.

Nisam bas siguran za ovo, dole kada im pomenem HD uglavnom kolutaju ocima, doduse u Crnoj Gori sam na kablovskoj. Uostalom evo i njihovog sajta.

http://www.extratv.me/

Ali ajde evo i price zasto nisam vec htep D3 od SBB-a. Pre godinu ili dve su ukinuli analogni signal i prakticno su portosaci bili prinudjeni da uzimaju risivere, daje se Tecnisat, ovaj je u pitanju:

http://www.technisat.com/img/fw/produkte/big/0006-4673.1.jpg

Mada razlog za tako brzo uvodjenje je zato jer je dole primorje i dosta ljudi ima po 10 i vise televizora u kuci, a ranije su placali samo za jednu pretplatu. Ovako sa risiverom se placa za svaki.
Sto se tice samog risivera ja i nisam odusevljen, jeste da sam gledao na CRT ali softver je cesto umeo da zabaguje, npr. odaberete jedan kanal a prebaci vam na drugi dva-tri programa posle tog. Niti sam video kristalno jasnu sliku ni kog ljudi koji su imali LCD/Plasmu.

Opet tamo je specificna situacija, zato su i zbrzali uvodjenje, i maltene prisili potrosace na uzimanje digitalnih risivera, zato ovde i ne planiram da uzimam sto duze moguce, barem dok ne ponude neke HD kanale. :smoke:

Poslednja izmena:
Ja posedujem D3, i posle iskustva u CG sa t-com, mogu reci da je neuporedivo bolje, komparacije radi razlika je kao izmedju bmw i juga.
Evo i potvrde na njihovom sajtu da je moguce gledati hd filmove na pay tv, a vidim nesto pominju da imaju i neke hd kanale, mada nisam nasao i koje. Jedini bad koliko ja vidim je sto moze samo 1080i.
Posle koriscenja od mesec dana, nisam primetio nikakve bug-ove sa software-om, sve je radilo odlicno.
Iskreno da nesto ovakvo ima u Srbiji, bez razmisljanja bih presao. Iskreno za 950 din (10eur) imas mnogo funkcionalniji uredjaj od d3, a razlika u ceni je 200 din u odnosu na sbb.

Pa nema "P" rezolucija na televiziji... koliko sam ja upućen :).

Nisam pratio za IPTV da li se mora imati ADSL, ali:

14. Da li je za Extra TV potreban ADSL?
Ne. Nije potrebno biti ADSL pretplatnik da bi se prijavili za Extra TV.

A koliko vidim iz onoga ima za sada samo promo HD kanal.

Poslednja izmena:
Neće u debeloj budućnosti ni emitovati. potreban je ogroman symbol rate, a to se jednostavno ne isplati.

Možda bi i bilo nešto od D3 da je kvalitetniji risiver, ne mogu da verujem kako je ružan software, ajde što je ružan (izgleda kao kada bi se poredila grafika na spectrum48k naspram Playstationa3) nego nije ni praktičan, osim EPG programa ostale opcije ili ne rade ili ih i nema zapravo. Da bar ima još neki priključak osim scarta nego nema ni to. Imam utisak da se ovaj model koristio na zapadu pre 20 godina. Slažem se sa svima ostalima da bih ga vratio momentalno da ne ide džabe uz net :)

ja i ovako imam zelju da ga vratim jer mi zauzima puno mesta i greje se, a ne treba mi...

što se tiče crne gore kod nijh je situacija u odnosu na hrvatsku u isto vreme i bolja i lošija. bolja je što imaju neuporedivo bolji receiver, koji 100x lepše i elegantnije izgleda. a lošije je zbog brzine interneta i "starosti" platforme, još su oni tamo "sveži". kad je počelo u CG, hrvati su bili 2 god. ispred i taman su uvodili HD. zato i imaju duplo više kanala u osnovnom paketu.

a što se tiče televizije nikad(bar do 2012 :) ) neće biti u p, već samo u 1080i. eno englezi se tek spremaju da počnu 2012 da emituju BBC u 1080p. međutim VOD usluga u hrvatskoj je u 1080p.
dok naše neko sa strane ne kupi mi ćemo i dalje imati najbednije kineske receivere kako za kablovsku tako i za IPTV. kad bih poredio maxtv i extra tv sa našim iptv-om, to bi bilo kao da je naš iptv jedna od kuća iz, već bivšeg, karton city-ja u BG, a maxtv i extra da je kuća bill gates-a.
mada nisu ni oni bez mana, jedino su tako sakrivene da ih krajnji korisnik uopšte ne primeti.

Pa sbb drze vec englezi i to 5 godina,

a hd ima neka firma kod nas ali kada sam gledao ponudu drali su, skoro mi je neko rekao da su spustili cene.

iskreno cu tek sada da procitam izgleda da su spustili cene evo vam link

http://www.vektor.net/digitalna/cenovnik

u odnosu na mojih 150 hd kanala za trecinu manju cenu i nije neka ponuda;)

To što ti plaćaš je nelegalno, i može u bilo kom trenutku da nestane.

To ti je isto. Šta ćeš kad UPC uskoro ubaci anti CS kartice?

D3, sbb total tv ili iptv uz adsl mogu da budu digitalni koliko hoce ali kad se kaci ANALOGNOM vezom kakav je skart kabl onda do tva ni ne dolazi digitalni signal vec konvertovan analogni. Da ti risiveri imaju hdmi ili makar komponentni izlaz koji je analogno digitalni tj moze da prima i jedan i drugi signal mozda bi osetili lepotu digitalnog signala ovako prodaju samo maglu i cudi me da ih do sad niko nije tuzio za prevaru.

Skart je sasvim dovoljan za rezoluciju SD televizije.

Poslednja izmena:
Skart je sasvim dovoljan za rezoluciju SD televizije.

nije u pitanju rezolucija nego tip signala, pogledaj user od tvog tv-a ako je lcd tamo ti pise koji su ulazi digitalni a koji su hd svi ostali su analogni jednostavno taj d3 signal koji dodje do risivera i koji je digitalan ako ne izadje iz njega na digitalni izlaz nego na skatr uredjaj je pametan i vrsi konverziju signala u analofni jer ide na analogni nacin povezivanja. znaci da te sbb laze i taj uredjaj isporucuje do tvog tva potpuno istu sliku kao i onaj koaksijalni kabl koji si imao pre toga. Analogni su i jedan i drugi samo sto su sad uz 3d stavili i risiver jel da ti uzmu vise para. Nazovi tehnicku podrsku i insistiraj da ti daju uredjaj sa hdmi izlazom i slusaj nebuloze sa druge strane zice.

Nema veze da li je nešto digitalno ili analogno. Digitalno se koristi jer je lakše i jeftinije, a ne zato što je bolje (mada, ne kažem da nije bolje, ali se ne koristi zbog toga). To je isto kao u kolima što se koriste "by wire" tehnologije jer su jeftinije, a takva rešenja su lošija od analognih (mada ne želim da kažem da je kod televizije konkretno lošije digitalno od analognog, naprotiv).

U teoriji, možeš ti kroz vazduh da pustiš i 4k rezoluciju, i uvatiš antenom i da sve to uradiš analogno kao pre 40 godina i ako neko napravi analogni TV dovoljno velike rezolucije, to će biti bolje od 1080p.

Poslednja izmena:
Nema veze da li je nešto digitalno ili analogno. Digitalno se koristi jer je lakše i jeftinije, a ne zato što je bolje (mada, ne kažem da nije bolje, ali se ne koristi zbog toga). To je isto kao u kolima što se koriste "by wire" tehnologije jer su jeftinije, a takva rešenja su lošija od analognih (mada ne želim da kažem da je kod televizije konkretno lošije digitalno od analognog, naprotiv).

U teoriji, možeš ti kroz vazduh da pustiš i 4k rezoluciju, i uvatiš antenom i da sve to uradiš analogno kao pre 40 godina i ako neko napravi analogni TV dovoljno velike rezolucije, to će biti bolje od 1080p.

Bane, reklama na sbb kaze ovako:Mi vam prodajemo DIGITALNI signal i DIGITALNU televiziju ne JEFTINIJU i ANALOGNU. citaj pazljivo.

citiram skinuto sa sajta sbb-a

D3

Konačno digitalna televizija u Srbiji!

* Kristalno jasna slika
* Savršen ton
* Elektronski programski vodič
* Mnogo novih kanala

Uz D3 uslugu dobijate mogućnost da TV kanale iz osnovne kablovske ponude pratite u digitalnom kvalitetu zvuka i slike!

Digitalizacija kablovske mreže je prvi korak ka novom dobu televizije. Dinamično tržište telekomunikacija konstantno unapređuje i diktira trendove gledanja televizije. Već duže vreme u svetu je hit gledanje TV programa isključivo uz najbolji kvalitet slike i zvuka.

Digitalizacijom televizora vlasnici plazma i LCD TV prijemnika uživaju u osećaju koji su do sada imali samo gledaoci u zapadnim zemljama.

Nova D3 usluga je prva digitalna televizija u Srbiji. D3 podrazumeva digitalizaciju Vaše postojeće kablovske televizije pomoću koje dobijate kristalno jasnu sliku, savršen ton, mnogo novih TV kanala i elektronski programski TV vodič (EPG), uz pomoć kojeg možete dobiti informacije o programskim sadržajima i do 7 dana unapred! Uz D3 potpuno ćete se osloboditi pretraživanja TV vodiča iz novina, jer imate u svakom trenutku, na samom TV ekranu, podatke šta se prikazuje trenutno i u narednih sedam dana, i to na bilo kom kanalu.

Vaša kablovska televizija je digitalizovana, za dodatnih 200 dinara mesečno!

Nema troškova kupovine D3 digitalnog kablovskog prijemnika, jer se on zapravo iznajmljuje, a njegova upotreba se plaća samo 200 dinara na mesečnom nivou.

Možete uživati u 50 najpopularnijih domaćih i stranih kanala iz SBB-ove osnovne ponude – D3 Start, ali to nije sve. Uz D3 imate i mogućnost praćenja više od 40 dodatnih digitalnih kanala kojih nema u osnovnoj ponudi. Ti kanali su raspoređeni u 7 tematskih paketa: FAMILY, SPORT, HBO, CINEMAX, PINK CINEMA, PINK EXTRA, CLUB X.

Sad Ti meni nadji ovde recenicu: sve je to lepo ali vlasnici lcd i plazme se i dalje vezuju scart kablom za nasu magicnu spravu i ustvari imaju (mozda) digitalan signal samo do risivra a gledaju i dalje analognu sliku.

Ja tvrdim da je ovo bezobrazno sa njihove strane i krajnje neprofesionalno. doduse krivim i korisnike koji se ne interesuju dovoljno kupi covek lcd ili plazmu i sve sto vidi na ekranu je digitalno jel to je televizija novog doba:)

Poslednja izmena:
Ama nije problem što vlasnici LCD i Plazme se vezuju skartom, već što na televiziji visoke rezolucije gledaju nisku rezoluciju. Video sam D3 vezan skartom na običan CRT i ono se približava granici mogućnosti SD televizije.

Oko vezivanja SD televizije na HD, neću da lomim glavu, jer to nije to, ma šta ti radio.

Priznaću ti samo jedno :), a to su boje... U nepotrebnim D>A A>D D>A konverzijama boje se itekako izgube i zamene se za šum, al opet i to je poslednica protivprirodnih radnji.

A što se tiče SBB reklame ili obaveštenja, tvoj je problem što ti to uopšte čitaš :D, bez ljutnje, ali neću Bil Gejtsa da pitam kakav je Windows 7... kapiraš :)?

Ama nije problem što vlasnici LCD i Plazme se vezuju skartom, već što na televiziji visoke rezolucije gledaju nisku rezoluciju. Video sam D3 vezan skartom na običan CRT i ono se približava granici mogućnosti SD televizije.

Oko vezivanja SD televizije na HD, neću da lomim glavu, jer to nije to, ma šta ti radio.

Priznaću ti samo jedno :), a to su boje... U nepotrebnim D>A A>D D>A konverzijama boje se itekako izgube i zamene se za šum, al opet i to je poslednica protivprirodnih radnji.

A što se tiče SBB reklame ili obaveštenja, tvoj je problem što ti to uopšte čitaš :D, bez ljutnje, ali neću Bil Gejtsa da pitam kakav je Windows 7... kapiraš :)?

Ah slozismo se napokon da se signal konvertuje i da oni uzimaju 200 dinara vise za nista. Da je ovo zemlja zakona i da ima nekih pravila i propisa iz oblasti reklame onda bi oni najebali zestoko jer varaju svoje klijente i ne postuju svoju ponudu u kojoj se nudi digitalna slika. nemora ona du bude hd visoke rezolucije ali i 720p bi bio ok samo da je digitalan. Ovako oni su pametni a mi smo blesavi.
Nemoj da diras ovaj put gejtsa:) on je uradio sa win 7 sto se granicilo sa sf do skoro. skines njegov win 7 rc ver 7100 i koristis ga do marta 2010. sve radi koristim ga od pocetka kampanje, a da ne pominjem mogucnost da svi koji kupe vistu home premium biznis ili ultimate do 31.12 valjda mogu besplatno da upgreduju svoju vistu na win 7. I bili se promenio:) Kad je kod MS-a bilo nesto dzabe:)
Samo jos sbb da pocne da daje ono sto nudi i svi bi bili srecni:)

p.s. da su ovi iz sbb fer ko sto nisu pa da su se otvorili za risiver koji ima hdmi, i nek pustaju digitalnu sliku u pal-u ti bi mogao da zakacis taj njihov risiver na svoj kucni recimo onkio sr 606 sa hdmi i na isti onkio da nakacis i tv takodje na hdmi a risiver radi upscaling na 1080i ako je tv hd ready i eto visoke rezolucije bez gubitka u kvalitetu jer je digitalan prenos signala od risivera do avrisivera i tv-a. Ovako preko skarta ko kad si imo vhs rekorder:) nemos mu nista to je sto je.

p.p.s. al da batalimo raspravu ne vodi nicemu nit ce sbb da promeni ponasanje svoje drsko nit ce korisnici da razmiljaju sta placaju.

Poslednja izmena:
Znaš šta, ja nisam rekao da kanale koje dobijaju digitalne (valjda ili makar se nadam) da ih konvertuju 5x dok ne dođu do tebe. Štaviše, ne vidim razlog da digitalni signal koji imaju u startu uopšte nekada bude analogan dok ne stigne do tvog D3 uređaja. Zašto bi pravili komplikovanije nego što mora.

Ali veći je problem gledati 576i na 1080p panelu, nego to što signal na skartu postaje analogan :).

Ali veći je problem gledati 576i na 1080p panelu, nego to što signal na skartu postaje analogan :).

Naravno. Ali i digitalna veza kao sto je hdmi nece da napravi od SD kanala HD kanale to je sigurno :)

Koja je poenta uzimanja D3-a ili u mom slucaju Iptv-a umesto obicne kablovske? Sneg i sum. Na obicnoj kablovskoj bukvalno na svakom kanalu postoji, negde manje negde vise i znatno degradira sliku. Na iptv-u nema tih smetnji i suma i slika je maksimalno dobra koliko moze da bude, za SD rezoluciju naravno.

Slikao sam bio logo stanice na Ikom-u i na Iptv-u , ne znam jel moze da se vidi ta razlika sa slike. Podesavanja slike u meniju su ista u detalj na oba inputa.

Slika levo ikom , slika desno iptv.

Ja hocu da kazem da sbb uzima pare za digitalnu sliku sto podrazumeva digitalnu konekciju a daju risiver koji je dno dna i ne moze to postigne jel nema tu vezu. KOja je svrha 3d-a na taj nacin.? korisnik sam sbb-a imam njihov obicnu kablocsku, imam total tv uz koji daju isto ****** od risivewra koji moz da kacis preko skarta i koristim iptv koj takodje ide preko skarta. doduse na iptvu je slika najcistija ali je i dalje analogna ili sd kako vi volite da kazete

Najbolje ovako :)

Prilozi

• 07092009.jpg
    07092009.jpg
    96.9 KB · Pregleda: 183
Da, baš :d

Nazad
Vrh Dno