Šta je novo?

HDD za 24/7

@garson
Sto je over kill ako treba masina da se ne cuje, ne drzim ja to u podrumu pa da moze i maxtor 80GB da bude u njemu..;)
Pa ako ti treba da se ne cuje uzmes neku CF karticu od 1-2GB, pod uslovom da se na njoj vrti nesto tipa FreeNAS/NAS4Free (mada sam ja probao i XP, radi i to).

-Za Storage je bolja ona baracuda od 3tb-a zato sto brze cita/pise a to je kod storage-a veoma vazno, pogotovo na tu kolicinu prostora. A nece se svaki cas paliti gasiti.

Mislim da i nije toliko bitna brzina za storage namenu... pogotovo ako su veliki fajlovi u pitanju, tipa 1080p mkv-ovi i sl. Ali i taj disk je dosta bučan. Imam ga na poslu. Nije baš da traktoriše kao black, ali klapara dosta tokom seeka. Kad režem nešto s njega, maltene se više čuje disk nego rezač. To je za mene previše bučno, a plus još i 2400 hour on rating...
Ali tada je samo taj bio od 3tb da se kupi.

Plus, ta barakuda pravi užasan zvuk zbog parkiranja glava, što je donekle rešeno novim firmverom, mada su se mnogi žalili kako nisu ni mogli novi firmver da ubace. Plus, deli sličan problem sa nekim green serijama, a to je rapidno i progresivno povećavanje power on ciklusa, tako da ta barakuda možda jeste brza, ali pouzdanost nije baš na njegovoj strani. Na poslu ga koristim kao backup i držim fige da će mi potrajati, ali bio bih mnogo srećniji da je tad mogao red da se uzme...

Poslednja izmena:
Evo, da napišem par stvari glede utisaka sa kupljenim WD Red 2 TB hardom.
Kupljen da čuči u NAS-u, ko prati forum zna da imam Synology DS212j, odličan NAS za SOHO, dovoljno snage za sve što je potrebno za kućnu upotrebu.
NAS je isključivo namenjen za FLAC storage koji čita SB Touch i treba da radi 24/7.
Impresije: tih, hladan, malo troši i dovoljno brz za ono što mu je namena. Duža garancija i sigurnost zbog specifikacije od milion sati rada pre otkaza. Jeste solidno skuplji od WD Green i sličnih "zelenih", ali s obzirom na deklaraciju mislim da je u redu. Definitivno mnoooogo sporiji od pomenutog Seagate-a (imam i taj hard, 3 TB), vidi se prilikom kopiranja fajlova, ali meni ne smeta, pošto ne manipulišem često sa velikom količinom FLAC-ova.
Sve u svemu, ko hoće klasičan storage za multimediju Seagate je po meni bolja opcija, pod uslovom da ne radi non-stop. Ko hoće hard za 24/7 Red je pravo rešenje.
Bench testove mi je smor da kačim, pošto mi je Red trenutno u NAS-u popunjen FLAC-ovima, a ostali hardovi su u dva USB enclosure-a - inače, koristim Macbook Pro, a sva manipulacija fajlovima ide preko Wi-Fi, osim jednog maleckog 2bay u RAID-u koga kačim povremeno (tu je backup).

Pa rekoh "u rangu blacka". Nisam ga još lično testirao, jer sam ga tek nabavio i nisam još udenuo u mašinu... ali po testovima je tu negde malo iza blacka, a ispred green-a, pogotovo u verziji od 3tb. Dakle, ne kaska mnogo iza 7200rpm diskova. Naravno, za primenu trpanja podataka, muzike filmova itd. i više je nego dovoljan.
Poredjenje ti, ipak, nije bas na mestu... jer poredis jedan matori hard, koji je izbacen davne 2009. godine i sa gustinom ploca od 500GB sa najnovijim hardom iz WD-ove kuhinje, a koji pak ima platter-e duplo vece gustine - 1TB.
Za sekvencijalno citanje i upis, to ce da pravi razliku. Bar bi tako trebalo da bude, jer znamo da ona Barakuda baca ~150MB/s za average read sa istim 1TB po plocama. Prema tome, fer poredjenje bi bilo uporediti Red sa odgovarajucim Black-om - kada se pojavi, a da ima istu gustinu ploca ;)

Pored toga, Black definitivno *ubija* Red po pitanju vremena pristupa - ma koliko ta kategorija bila besmislena danas, u vreme SSD manije - tu je razlika zaista ogromna, i "crni" je bolji ravno duplo... nekih ~11ms vs. ~22ms. Black je prilicno dobar (tj. odlican) za jedan 7200RPM hard, dok je Red, kako rekosmo jos ranije, kriminalno los po ovom pitanju... ima 5400/storage hardova koji imaju mnooogo bolji access time, cak i blizu vrednosti Black-a.
Kazem, to jeste danas maltene nebitna stavka, pored SSD-ova sa vremenima pristupa od 0.1ms... ali opet, treba spomenuti, jer se hardovi ne mogu porediti samo po sekvencijalnim brzinama ;)

Na kraju - pored ove dve osnovne - tu su i stavke poput buke, temperature, potrosnje... ovo, naravno, su sve vrline Red serije, i to izuzetno jake... a nijedan Black se ne moze ni porediti sa "crvenima" po ovom pitanju.
Ipak, poenta moje price - ne mogu da se porede Black i Red, ne ide, nema svrhe... ne zbog toga sto su to potpuno razlicite serije i sa drugacijim namenama, vec samo zato sto je trenutni Black ipak prilicno mator i prevazidjen. Kad se pojavi neki novi Black - onda moze ;)

P.S. Navodno, postoji vec Black sa 1TB/platter... ali taj ima tek 500GB.
Eventualno da docekamo taj u 1TB/2TB/3TB kapacitetima, pa da valjano uporedimo sa Red-om :D

Sve te razlike u brzine gube na znacaju u NASu za sta je Red i napravljen, cak i kada je u pitanju Gb mreza.

Ziva istina, ne sporim :)

Care, lepo si sve rekao. Slažem se da nema smisla porediti red sa blackom... to sam onako generalno rekao, u smislu da za 5400 hdd, red ima sasvim solidne performanse, daleko bolje od ovih novih greenova npr.
Ne znam koji 5400 hdd je brži od njega, ali mislim da tiši, dugovečniji i štedljiviji (kad sagledamo ove tri stavke kao povezanu celinu) trenutno ne postoji...

Ali kad sagledamo odnos cena-kvalitet u odnosu na svoju namenu, mislim da je red zaista šampion i WD je lepo uvideo tu rupu na tržištu kad je izbacio red seriju. Eto, i oni da me malo obraduju...

Poslednja izmena:
Care, lepo si sve rekao. Slažem se da nema smisla porediti red sa blackom... to sam onako generalno rekao, u smislu da za 5400 hdd, red ima sasvim solidne performanse, daleko bolje od ovih novih greenova npr.
OK, razumemo se... uostalom, ako cemo realno, ti si samo poredio sa onim sto si imao/imas i onim sto je trenutno aktuelno na trzistu - a to je upravo taj i takav Black :)

A kad si pomenuo 5400 hardove - tako je mene svojevremeno prijatno iznandio ovaj F4EG, sa odlicnim transferom (~10% slabiji od F3) i cak prilicno dobrim vremenom pristupa - pa cak i za jedan 7200RPM hard! :p
Ne znam koji 5400 hdd je brži od njega, ali mislim da tiši, dugovečniji i štedljiviji (kad sagledamo ove tri stavke kao povezanu celinu) trenutno ne postoji...
Pravo da ti kazem, od kako si ovo ispisao - ja bas zapeo da nadjem neki koji je brzi (tisi vec tesko, SPC je to lepo pokazao ;); a vala isto vazi i za dugovecnost)... i nesto ne nalazim, a gledah Hitachi-je, WD-ove nove Green-ove... izgleda da jednostavno nema! :p

Isprva sam mislio da je i ovaj F4EG brzi (za sekvencijalne brzine... posto za access time jeste sigurno), ali ispostavilo se da nije... 1TB per platter je ipak prevelik zalogaj :smoke:
Ali kad sagledamo odnos cena-kvalitet u odnosu na svoju namenu, mislim da je red zaista šampion i WD je lepo uvideo tu rupu na tržištu kad je izbacio red seriju. Eto, i oni da me malo obraduju...
Lepo sumirano ;)

@RingeRaja
kako si zadovoljan sa tim Seagate-om?
Ja sam planirao da ga kupim ali sam citao malo i dosta se ljudi zale na njega. Ima dosta agresivan APM pa hoce da cakce cesto i "cijuce", kazu da je brz ali ne tako pouzdan (na seagate-ovom forumu ima jedan bas dugacak topik na tu temu).
Meni je palo na pamet da, ako ga kupim, iskljucim taj APM, pretpostavljam da bi to resilo te probleme koje ima, ali opet malo mi je to skup ekperiment...

Mene zanima kakav je u direktnom poredjenju sa Red-om sto se buke tice... onako, cisto "na uvce" sistem, nista egzaktno i u vidu tacnih dB(A) vrednosti :p

Na uvce je Red tiši, definitivno.
Što se tiče caktanja i pouzdanosti Seagate-a, ja nisam primetio da se neobično čuje (doduše, retko uključujem enclosure) dok sam kopirao multimedijalni sadržaj 'radio je neprekidno oko 24h). Za sada radi, a kako će biti videćemo.

Pomenuo sam ja u nekom prethodnom postu da je seagate dosta bučan, pošto ga imam na poslu. Nije baš kao black, da traktoriše po živcima, ali kad krene bilo kakav seek, krene da tandrče i on, iako se nalazi u čeličnom racku, pritegnut je do yaya, sa sve gumenim podloškama, tako da je s te strane sve učinjeno kako bi što manje vibrirao. I pored svega toga, ume baš da drnda i on. Parkiranje glava može da se reši s novim firmverom, ja nisam primetio to iako mi disk nije stigao sa najnovijim firmverom (nisam sad na poslu pa da proverim tačno verziju).

Sve u svemu, u idle i nije toliko nenormalna razlika, ali kad krene bilo šta da se radi, seagate onda pokazuje pravo lice.

Ponavljam, nije toliko iritirajuća buka kao black (koji me maltene ponekad i probudi kad krene nešto da drlja sam od sebe :d), ali je za mene dovoljno iritantna da mi to bude neprihvatljivo, te sam pametno otkazao order i ubrzo dočekao red...

Da, ali taj Seagate verovatno nije za 24/7. ;)

... Nije baš kao black, da traktoriše po živcima, ali kad krene bilo kakav seek, krene da tandrče i on, iako se nalazi u čeličnom racku, pritegnut je do yaya, sa sve gumenim podloškama, tako da je s te strane sve učinjeno kako bi što manje vibrirao...

A da ga vi malo popustite da nije bas "pritegnut do j*j*" vec da je dovoljno pritegnut da ne moze da se pomera kako bi tim gumicama na kojima je dalo se mogucnosti da amortizuju vibraciju... Kad ga privrnete koliko god mozete onda gumica ne moze da se "krece", ne moze da amortizuje vibraciju jer je i sama sapeta (pritisnuta) pa nema "kretanja gumice" vec imamo jedan krut sklop.
Poslusaj me i olabavi vijke toliko da samo malkice stezu gumice na kojima je hdd, tek toliko da se hdd ne moze kretati sam, a da su gumice nenapete i mekane...

p.s. Inace izraz "do jaja" "mrzim" iz dna duse, toliko mi je ogavan i vulgaran, bas , ali bas prostacki, ulicarski...

Poslednja izmena:
Na tom Seagate-u piše da nije za 24/7? Baš konkretno? Ne sećam se da sam video hard na kome je to eksplicitno napisano, možda nisam dovoljno gledao.

Poslednja izmena:
Pa naravno da ne piše na hard disku da li je (ili nije) za non-stop upotrebu, nijedan proizvođač nije lud da tako nešto napiše.
Ali na osnovu činjenice da Seagate nigde eksplicitno ne navodi koliki je prognoziran broj časova rada pre otkaza, a da WD za svoj Red navodi milionče, jasno se može zaključiti koji disk je ovde za 24/7, a koji za klasičan storage. Ovo je naravno preporuka, nije eksplicite pravilo, svako radi onako kako smatra da je najbolje.
Da ne bude zabune, imam oba hard diska, ali Seagate je u enclosure-u koji uključujem po potrebi, dok je Red non-stop on.

A da ga vi malo popustite da nije bas "pritegnut do j*j*" vec da je dovoljno pritegnut da ne moze da se pomera kako bi tim gumicama na kojima je dalo se mogucnosti da amortizuju vibraciju... Kad ga privrnete koliko god mozete onda gumica ne moze da se "krece", ne moze da amortizuje vibraciju jer je i sama sapeta (pritisnuta) pa nema "kretanja gumice" vec imamo jedan krut sklop.
Poslusaj me i olabavi vijke toliko da samo malkice stezu gumice na kojima je hdd, tek toliko da se hdd ne moze kretati sam, a da su gumice nenapete i mekane...

p.s. Inace izraz "do jaja" "mrzim" iz dna duse, toliko mi je ogavan i vulgaran, bas , ali bas prostacki, ulicarski...

Imaš pravo. I ja sam možda upotrebio preteran izraz, ali svakako ću da proverim i olabavim po potrebi. :wave:

WD za Green, Blue i Black ne navodi MTBF, tako da je tu sve jasno. Za Red, za Raptore, RE, i XE se navodi, tako da je i tu sve jasno. :)

Kućni korisnici ne trebaju ni malo pažnje da pridaju MTBF. Ovde izgleda uglavnom vlada mišljenje da to znači koliko sati može disk da radi posle čega sigurno odlazi u smrt. Da li je zaista tako? Ako je prosečan MTBF 700000h za desktopove to je 29166 dana a to je 80 godina :zgran:

Da li mislite da su pre nego što su pustili disk u prodaju proizvođači toliko dugo testirali diskove? Zapravo jesu :D S tim što su oni testirali jedan uzorak, pa su sabirali ukupno vreme rada svih diskova paralelno i došli do te cifre.

Ovaj podatak za jedan disk ništa ne znači, ali za jedan veći broj može da pomogne nekoj kompaniji kada naručuje veći broj diskova, da smanji troškove usled zamene diskova. Dakle MTBF od 700000h znači ako imate 700 diskova, na svakih 1000h će otići jedan (700 diskova x 1000h paralelnog rada = MTBF). Ako imate jedan on će raditi 700000h :D Epa nije tako. Treba znati preciznije kako je proizvođač došao do tog podatka.

Tako da bi ja kao običan korisnik, gledao da umesto da više para dam za pouzdaniji disk, a zanima me samo kapacitet (ne zanima me potrošnja, buka itd.) kupim 2 diska sa najboljim GB/din odnosom. Ako mi se desi da jedan crkne, zamenim ga u garanciji. Ako crkne posle garancije kupim novi za 24h rad, ovaj stari backup koristim za backup novog (pošto je van garancije i on ne bi da ga arčim pa da izgubim duplo veću investiciju).

@garson
Pošto u dokumentu za RED seriju WD kaže da je MTBF povećan za 35%, može se zaključiti da je i za Blue, Green i Black diskove MTBF = 100000/1,35 ~ 750000 što je kao i kod konkurencije.

Kućni korisnici ne trebaju ni malo pažnje da pridaju MTBF. Ovde izgleda uglavnom vlada mišljenje da to znači koliko sati može disk da radi posle čega sigurno odlazi u smrt. Da li je zaista tako? Ako je prosečan MTBF 700000h za desktopove to je 29166 dana a to je 80 godina :zgran:

Da li mislite da su pre nego što su pustili disk u prodaju proizvođači toliko dugo testirali diskove? Zapravo jesu :D S tim što su oni testirali jedan uzorak, pa su sabirali ukupno vreme rada svih diskova paralelno i došli do te cifre.

Ovaj podatak za jedan disk ništa ne znači, ali za jedan veći broj može da pomogne nekoj kompaniji kada naručuje veći broj diskova, da smanji troškove usled zamene diskova. Dakle MTBF od 700000h znači ako imate 700 diskova, na svakih 1000h će otići jedan (700 diskova x 1000h paralelnog rada = MTBF). Ako imate jedan on će raditi 700000h :D Epa nije tako. Treba znati preciznije kako je proizvođač došao do tog podatka.

Tako da bi ja kao običan korisnik, gledao da umesto da više para dam za pouzdaniji disk, a zanima me samo kapacitet (ne zanima me potrošnja, buka itd.) kupim 2 diska sa najboljim GB/din odnosom. Ako mi se desi da jedan crkne, zamenim ga u garanciji. Ako crkne posle garancije kupim novi za 24h rad, ovaj stari backup koristim za backup novog (pošto je van garancije i on ne bi da ga arčim pa da izgubim duplo veću investiciju).

@garson
Pošto u dokumentu za RED seriju WD kaže da je MTBF povećan za 35%, može se zaključiti da je i za Blue, Green i Black diskove MTBF = 100000/1,35 ~ 750000 što je kao i kod konkurencije.

Nista licno ali jel' bi ti mogao nekako da dokumentujes te tvrdnje, osim sto navodis nesto sto spada u korporacijski PR.

@garson

Mislim da retko ko ovde sprovodi neku takvu racunicu, vecina to vidi kao nesto pouzdanije (ili se bar kao takvo prodaje).

Ma ok ovo za Blue, Green, samo za te diskove ni oni ni konkurencija ne navode MTBF. A i tih 35% nije za bacanje. :)

Kada su WD Green diskovi najavljeni reklamirano je MBTF vreme od 1.2 miliona sati preko informacija da im je MTBF 750.000 pa do na kraju konance WD specifikacije koja ih deklarise na 300.000 sati. 300.000 sati kada se izracuna je preko 34 godine sto otprilike znaci da bi disk ziveo skoro koliko i vlasnik. Oko ovoga sada dizete toliko frku a ista ova prica se ponavlja godinama. MTBF u zivotu ne znaci nista. Svi menjamo diskove na nekoliko godina a tu prica o MTBF u potpunosti gubi smisao. Planiram da kupim nekoliko 2TB EARX diskova bez obzira sto ce nedaj boze da traju 34 umesto 120 godina na papiru. Garancija od 3 umesto 2 godine je kul (ovim mislim na RED seriju) ali isto tako imam gomilu BLACK diskova sa 5 godina garancije a menjacu ih posle 2.5 godine.

EDIT: Neko je spomenuo 30.000 sati MTBF. Mislim da je omasio jednu nulu.

Poslednja izmena:
Mogu, ako mi daš razlog :) Jel ima nešto nelogično možda ili nemam dovoljno postova da bi moje izjave imale težinu?

Lepo pitam odakle takvi podaci, da li poticu od kompanija koje proizvode te diskove i apsolutno uvek lazu o kvalitetu i izdrzljivosti, ili si navodio neke nezavisne izvore.
MTBF kojima se razbacuju proizvodjaci su jezivo prenaduvani, smanjenje garancije od prosle godine koja je pogodila skoro sve modele je samo posredni dokaz toga. Diskovi su postali neprihvatljivo loseg kvaliteta sto je posledica de facto kartela koji postoji.

Kao sto rekoh nista licno ali vidim iz tvog odgovora da si to jako licno shvatio, ne razumem cemu takav stav!?

Nisam sad neki stručnjak, ali čini mi se da kada je izdržljivost u pitanju, nije bitan samo MTBF (firmama koje kupuju na stotine komada odjednom sigurno znači, ali one uglavnom uzimaju enterprise varijante diskova), već i to da li disk može da drnda 24/7 sve to vreme ili je više namenjen za 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji, kao što navodi seagate za onu barakudu od 3tb, a ista priča važi i za green seriju.

Meni je jedan green od 2TB iznenada pobrljavio, zeznuo mu se MBR i jedva sam spasao podatke. Od tada on kao šljaka, s.m.a.r.t. ne prijavljuje ništa alarmantno, ali na njega sad trpam samo one podatke koji su mi lako dostupni ako ostanem bez istih ili za kojima ne bih mnogo plakao.

Budući da je red 3tb samo 2 soma dinara skuplji od green 3tb, ta mala razlika se isplati samo zbog 3 godine naspram 2 godine garancije, koliko sad green serija ima. A da i ne pominjem to što je red isto toliko hladan i tih kao green (red 3tb varijanta je čak i za decibel-dva tiša od 3tb green varijante), a brži je od green serije svakako.

Samo to mi je dovoljno da dam 2000 din više, a tek sertifikacija za 24-7 rad i taj famozno nepotrebni MTBF od milionče naspram 300.000. Komp mi često bude upaljen non stop i po nedelju dana i jednostavno sad malko mirnije spavam, bio to na kraju samo placebo efekat ili ne. Ne stižem baš sve da bekapujem, pa ono najvažnije trpam sad na reda, a bekapujem na greenove ako imam mesta ili na BD sve bez čega bih izvršio harikiri...

Nije mi jasna malo ova logika, pošto je razlika između najjeftinijeg 3tb diska (seagate i green) i 3tb red samo 2000 din. Ne vidim razlog zašto običan korisnik ne bi iscedio još 2000 din i dobio odmah godinu dana garancije više, hladan i ekstremno tih disk sertifikovan za 24-7 rad, a o MTBF ne mora ni da razmišlja ako je to tako nebitan podatak.

E sad jedino ako je nekome baš toliko potrebno da ima 7200rpm disk od 3tb (opet napominjem da oni kojima je za posao neophodan brz disk s velikim kapacitetom uglavnom uzimaju enterprise serije diskova)...

U svim ostalim varijantama (pouzdanost, tišina, hladnoća, potrošnja) red nema nikakvu konkurenciju. Za prosečnog korisnika, kome služi za multimediju (što je i začetnik teme naveo kao svoje potrebe) pravi je san snova.

Ja lično od sada samo red seriju uzimam. Ekstremno sam zadovoljan do sada, da kucnem u drvo...

Poslednja izmena:
Lepo pitam odakle takvi podaci, da li poticu od kompanija koje proizvode te diskove i apsolutno uvek lazu o kvalitetu i izdrzljivosti, ili si navodio neke nezavisne izvore.
MTBF kojima se razbacuju proizvodjaci su jezivo prenaduvani, smanjenje garancije od prosle godine koja je pogodila skoro sve modele je samo posredni dokaz toga. Diskovi su postali neprihvatljivo loseg kvaliteta sto je posledica de facto kartela koji postoji.

Kao sto rekoh nista licno ali vidim iz tvog odgovora da si to jako licno shvatio, ne razumem cemu takav stav!?

Epa nisi lepo postavio pitanje. I do sad izgleda ništa nisi shvatio. Podatke o MTBF daju proizvođači. Kako tačno dolaze do njih i da li ih šteluju nisam želeo da se udubljujem, ali razumem šta prikazuje.

MTBF je prosečno vreme između otkaza diskova, i označava da se u nekoj populaciji diskova kada XXX diskova radi istovremeno, ako je MTBF = 700000h (Primer za Barracuda seriju), na svakih 700000 radnih sati svih diskova zajedno, jedan će da otkaže. Kako oni to računaju, mene to ne zanima, jer znam da ne može da se primeni na skup sa samo jednim diskom, već na više, reda desetina, stotina ...

Vama se čini da ako je veći MTBF, da imate veće šanse da će pojedinačni disk duže da traje. A u stvari nije tako.

Primer. Jedan veliki kupac uzima 100 diskova sa 700000 MTBF. Drugi uzima 100 sa 1000000 MTBF. Jasno je da je veća verovatnoća da će drugom kupcu diskovi duže da rade, sve do poslednjeg.

Aj sad da zamislimo da diskove od prvog velikog kupca podelimo na jednu grupu od 100 malih kupaca(svaki uzima po jedan disk) i diskove drugog velikog kupca na neku drugu grupu od 100 malih kupaca. MTBF za diskove iz prve grupe kaže da će na 7000h (700000h / 100 diskova) istovremenog paralelnog rada tih diskova, jedan otkazati ... Imamo 100 diskova. Zamislimo da se svi podjednako arče. To znači, da će kome god disk da otkaže to da se desi posle samo 70h! Idemo dalje, jedan crko, ostalo ih 99. Na sledećih 70h će crći opet disk. Sada će nekome disk crći posle 140h rada. Ali to je sve ako pretpostavimo da ravnomerno rade i ravnomerno se troše, što ne mora da bude slučaj.

U drugoj grupi (kratim priču), nekome će otkazati disk na 100h, nekome na 200h ... itd, a onaj najsrećniji će da dočeka onih 1000000h :D Tako kaže MTBF, šta? :D

Vama je podjednaka verovatnoća (1/100) u obe grupe da imate najbolji mogući ishod, samo se u ovoj drugoj grupi kockate za još bolji životni vek.

Međutim, ko kaže da diskovi ravnomerno rade. U prvih 7000h, prvi disk će možda raditi samo 1h, drugi 3h, treći će da stoji u nekoj fioci i tako dalje, a bilo koji od njih može da otkaže. E zbog te situacije je sve jedno, da li ste kupili disk sa većim ili manjim MTBF.

Ko nije shvatio žao mi je, ko misli da grešim nek podeli svoje argumente. A ja mislim da nemam šta da dokazujem. Google is your friend!

Samo jedna napomena, uzeo sam da se MTBF računa za 100 jedinica čisto za primer, na kom uzorku se MTBF raspodeljuje, nemam pojma. I neću da davim više oko ovoga, samo mi bode oči kad se nešto ne zna a prenosi se i usvaja kod drugih.

Nije mi jasna malo ova logika, pošto je razlika između najjeftinijeg 3tb diska (seagate i green) i 3tb red samo 2000 din. Ne vidim razlog zašto običan korisnik ne bi iscedio još 2000 din i dobio odmah godinu dana garancije više, hladan i ekstremno tih disk sertifikovan za 24-7 rad, a o MTBF ne mora ni da razmišlja ako je to tako nebitan podatak.

Logika je da disk uvek može da crkne ma kolko pouzdan bio. Pouzdanost se ne posmatra po jedinici nego po uzorku. Po meni je bolje imati backup nego najsigurniji disk.

E pa nisi lepo postavio pitanje. I do sad izgleda ništa nisi shvatio.

E pa vidi dushe, hvala ti sto si meni neukome objasnio sta je MTBF i da je gugl maj frend i sto si mi bacio neku srednjoskolsku matetamticku jednacinu ovde, sto je na nivou suve jednohemisferne masturbacije..
Pohvaljujem tvoj stav ovde, koji te, cenim, nece daleko dovesti na ovom forumu a ako ti eto mislis da si ispao faca i sad meni koji se 'ebavam sa hardovima unazad skoro 20 godina tu drzis neko slovo sa tim arogantnim stavom, decko... ***** iz mesta!

Pozdrav i samo napred sa matematikom!

Epa nisi lepo postavio pitanje. I do sad izgleda ništa nisi shvatio. Podatke o MTBF daju proizvođači. Kako tačno dolaze do njih i da li ih šteluju nisam želeo da se udubljujem, ali razumem šta prikazuje.

MTBF je prosečno vreme između otkaza diskova, i označava da se u nekoj populaciji diskova kada XXX diskova radi istovremeno, ako je MTBF = 700000h (Primer za Barracuda seriju), na svakih 700000 radnih sati svih diskova zajedno, jedan će da otkaže. Kako oni to računaju, mene to ne zanima, jer znam da ne može da se primeni na skup sa samo jednim diskom, već na više, reda desetina, stotina ...

Vama se čini da ako je veći MTBF, da imate veće šanse da će pojedinačni disk duže da traje. A u stvari nije tako.

Ko nije shvatio žao mi je, ko misli da grešim nek podeli svoje argumente. A ja mislim da nemam šta da dokazujem. Google is your friend!

Samo jedna napomena, uzeo sam da se MTBF računa za 100 jedinica čisto za primer, na kom uzorku se MTBF raspodeljuje, nemam pojma. I neću da davim više oko ovoga, samo mi bode oči kad se nešto ne zna a prenosi se i usvaja kod drugih.

Logika je da disk uvek može da crkne ma kolko pouzdan bio. Pouzdanost se ne posmatra po jedinici nego po uzorku. Po meni je bolje imati backup nego najsigurniji disk.

Pa ako posle nekog broja sati recimo 700 000 u tom uzorku crkne jedan disk, a od drugog modela u uzorku jedan crkne posle 500 000, logicno je zakljuciti da su prvi pouzdaniji jer imaju manji broj crknutih u jedinici vremena. :)
Naravno to nista ne mora da znaci, sve je podlozno kvarovima.

Svakako. To sve stoji. Prvenstveno ti je bitna sreća da ubodeš dobar primerak, a dosta je bitno i kako i u koje svrhe koristiš disk.

Ja recimo imam solidna iskustva sa WD-om i samo njihove diskove koristim, iako su mi crkavali i black i green diskovi. Koliko sam ih proturio kroz firmu i gajbu, super su se pokazali, uprkos par ćoraka.

Naravno, kod drugih ljudi je možda potpuno drugačija situacija. Nekome crkne pet diskova određene marke i modela i više mu ne pada na pamet da ih uzima, dok se drugi kune u taj isti brend-model-turac-palac... što samo govori u prilog koliko sreća da se ubode dobar primerak ima udela u iskustvu korisnika.

Nije samo MTBF u pitanju kad se priča o pouzdanosti, ali on je sigurno nekakav pokazatelj o tome, koliko god to beznačajno zvučalo u nečijoj interpretaciji.

Jeste da svi proizvođači vole da lažu, mažu i teraju ljude da pogrešno čitaju između redova, a i činjenica je da se danas stvari ne prave kao nekada... ali opet, proizvođači ne mogu baš dva identična "jajeta" da stave u odvojene klase i stave im samo različite nalepnice. Dotle valjda još nismo dogurali.

Veći MTBF je sigurni pokazatelj proizvođača da je u pitanju disk koji je napravljen da bude pouzdaniji od kolega sa manjim MTBF-om. Zato red serija i ima 3 godine garancije naspram 2 godine kod seagate-a, greena i ostale bratije.
Eto zašto meni npr konkretno MTBF znači... Zbog toga imam veću garanciju i to mi uliva veću sigurnost i nadu da će proizvod potrajati ili biti zamenjen u slučaju otkaza u dužem vremenskom periodu.

Slažem se da prosečni korisnik treba najpre da gleda odnos cene/GB, ali mislim da nije baš samo tako. Na primer, nekome je bitnija tišina u odnosu na brzinu, a nekome obrnuto.

Nekome je bitno to što se ogroman broj ljudi žali na agresivno parkiranje glava i nenormalno uvećavanje Load Cycle Count-ova kod gorepomenute barakude ili dosta green modela itd.

Ponavljam, neka potpuno zanemarimo taj MTBF... Ako bi poredili diskove od npr 5400 rpm, namenjene za neki storage-multimediju-nebitno... disk koji je sertifikovan za 24-7 rad, ima dužu garanciju, tiši je i hladniji od konkurencije (nebitno što nekog ne zanima potrošnja, buka itd), a pritom je verovatno i najbrži 5400 rpm disk na tržištu, a samo malčice je skuplji od ostale konkurencije... kod mene svakako dobija prednost, pogotovo u odnosu na green seriju, čiji je on kao "genetski modifikovan stariji brat". Sva poboljšanja koja su napravljena u odnosu na green seriju vrede po meni solidno više od ovih 2000 din razlike... tako da ne vidim logiku da uzmem npr. prvo green, pa ako mi crkne da onda uzmem red... Zašto odmah ne bih uzeo red?

Naravno, ovaj sad red što sam uzeo može da mi i pored svega crkne u roku od 6 meseci i da ga nadžive svi greenovi koje već par godina arčim, ali to nema veze sa pouzdanošću već sa tim koliko sreće imam i kakav je meni konkretno primerak Red-a zapao, kao i kakve su okolnosti pod kojima mi disk radi. Ja svakako nisam vidovita Zorka-Branka-Vida-Kleopatra-Milan tarot pa da znam koji primerak valja, niti mogu da se ušetam u kim-tec ili gde god i da jedan prst stavim na čelo, a s drugim da uperim u najbolji primerak sa lagera.

Jedino što mogu je da izguglam koliko mogu po forumima i da na osnovu komentara korisnika i samih specifikacija diska donesem odluku o kupovini i nadam se da neću ispasti baksuz.

U trenutnoj situaciji mi je bila pametnija računica da uzmem red za 2000 din više, koji je brži, ima veću garanciju, a hladan je i tih (ako ne i tiši) koliko i green koji je 2000 din jeftiniji. Kasnije bih mogao da uzmem još red-ova ako bude love... umesto da sad uštedim 2000 din. a posle eventualno da kukam za 16000 din, ako mi green crkne između 2. i 3. godine, što mi se već dešavalo. Tada je green imao 3 godine garancije pa sam dobio zamenu, čak i noviji model jer taj stari nisu više proizvodili.

Dakle, sreća je možda i najbitniji faktor za prosečnog korisnika, koji ne kupuje po sto hiljada komada odjednom... ali ja bih svakako radije da za malu razliku budem osiguran na sreću od 3 godine umesto od 2 godine...

Dakle, dao bih 2000 din više samo zbog godinu dana duže garancije, a da ne pričam o ostalim stvarima, između ostalog i o famoznom MTBF-u.
Sve ostalo su mi samo plusevi, od kojih u tišini, brzini i hladnoći diska mogu da uživam direktno, dok me 24-7 sertifikacija i MTBF greju noću dok spavam... :d

Svakako je najbolje imati backup pored svega, ali kad barataš sa mnogo terabajta, često nije moguće da baš sve bekapuješ. Ja bih najviše voleo da uvek kupujem diskove u paru, pa da sve trpam duplo, ali onda se spustim na zemlju i shvatim da je ulje debelo poskupelo, a plata mi ostala ista... :d

Poslednja izmena:
E pa vidi dushe, hvala ti sto si meni neukome objasnio sta je MTBF i da je gugl maj frend i sto si mi bacio neku srednjoskolsku matetamticku jednacinu ovde, sto je na nivou suve jednohemisferne masturbacije..
Pohvaljujem tvoj stav ovde, koji te, cenim, nece daleko dovesti na ovom forumu a ako ti eto mislis da si ispao faca i sad meni koji se 'ebavam sa hardovima unazad skoro 20 godina tu drzis neko slovo sa tim arogantnim stavom, decko... ***** iz mesta!

Pozdrav i samo napred sa matematikom!

Ja se za razliku od tebe ne hvalim koliko dugo se bavim hardware-om, pa ne vidim što bi bio faca. Sve što iznosim zasniva se na dostupnim informacijama na internetu, razmišljanju, pa i na matematici. Nikome ne branim da kaže duše to nije tako jer je ovo ovako. Ti nisi bio konkretan šta ti smeta u mom objašnjenju, nego ti smeta moj stav prema tebi. Kada nekome tražiš da nešto dokumentuje, a ne nalaziš mu manu u logici, naravno da ćeš da dobiješ od mene ono što si i dobio. Istina, ja ništa neću da dobijem time što ovde pokušavam da otklonim neke zablude, ne isplati se ulagati toliko energije. Ako je nekome bolji osećaj kad kupi disk sa više MTBF, ja to poštujem. Najvažnije je da je on zadovoljan.

I dalje ću postovati možda još par puta da bi odbranio stavove koje sam izneo, da ne bude da sam pobegao, ali nemam interesovanje da nastavim sa ubeđivanjem.

Pa ako posle nekog broja sati recimo 700 000 u tom uzorku crkne jedan disk, a od drugog modela u uzorku jedan crkne posle 500 000, logicno je zakljuciti da su prvi pouzdaniji jer imaju manji broj crknutih u jedinici vremena. :)
Naravno to nista ne mora da znaci, sve je podlozno kvarovima.

DA, pouzdaniji su kao grupa, lepo si rekao u množini, jedan disk ne mora biti. Jer ne otkuzaju diskovi u jednakim intervalima. Kad bi tako bilo lako bi smo znali na vreme kada trebamo da zamenimo disk.

To što kažeš da ima manje otkaza po jedinici vremena u prvoj grupi, to nije dovoljno za upoređivanje, jer može da se desi da u grupi sa boljim MTBF imaš manji broj diskova koji dosegne maksimalni broj časova , a svi ukupno opet rade onoliko koliko bi radili kad bi otkazivali na ravnomerni broj časova. Tako da može da se desi da u grupi diskova sa manjim MTBF (500000) imaš više diskova koji rade duže od ostatka grupe sa boljim MTBF.

EDIT: Ili da te pitam ovako, da li je pouzdaniji manji broj diskova sa većim životnim vekom, ili veći broj diskova sa manjim životnim vekom? A ukupan životni vek i jednih i drugih je a) isti b) različit
...
Nije samo MTBF u pitanju kad se priča o pouzdanosti, ali on je sigurno nekakav pokazatelj o tome, koliko god to beznačajno zvučalo u nečijoj interpretaciji.
...
Veći MTBF je sigurni pokazatelj proizvođača da je u pitanju disk koji je napravljen da bude pouzdaniji od kolega sa manjim MTBF-om. Zato red serija i ima 3 godine garancije naspram 2 godine kod seagate-a, greena i ostale bratije.
Eto zašto meni npr konkretno MTBF znači... Zbog toga imam veću garanciju i to mi uliva veću sigurnost i nadu da će proizvod potrajati ili biti zamenjen u slučaju otkaza u dužem vremenskom periodu.

Jeste pokazatelj ali za veći broj diskova, ne za pojedinačno kupljene.

E to što ima veću garanciju, to može da se uzme za važniji faktor pouzdanosti.

Što se tiče ostatka tvog posta, uzeo sam da je meni bitnije od pouzdanosti kapacitet, a drugome može biti temperatura, potrošnja, brzina ili šta već jer za jedan disk ne znaš koliko će tvoj primerak da traje kad ga kupiš. Nije deo da ga zameniš kad se pokvari. Možeš da izgubiš stvarno nešto važno sa njega. Onda, razlika kod nas je 3-4000 u ceni između red i green. Ko želi sve što red pruža naspram green, slobodno nek uzme. Ali da se odluka vrši na osnovu MTBF, mislim da je zabluda.

Mi kupci želimo da budemo jednostavni, da budemo stručni samo u poslu za koji dobijamo platu, da nas ne zanima mnogo tehnika i da nam prodavci/proizvođači što lakše omoguće donošenje odluke o kupovini. Nekada to nije moguće, a nekada da bi opstali proizvođači nas zavaravaju. Po pitanju MTBF sam teo da razjasnim da nije nužno da nas tu varaju, već da nemamo dobro shvatanje tog pokazatelja. I za kraj jedan link u prilog tome http://enterprise.media.seagate.com...-and-afr-storage-reliability-specs-explained/

poz

Poslednja izmena:
Vrh Dno