Logika je da disk uvek može da crkne ma kolko pouzdan bio. Pouzdanost se ne posmatra po jedinici nego po uzorku. Po meni je bolje imati backup nego najsigurniji disk.
Svakako. To sve stoji. Prvenstveno ti je bitna sreća da ubodeš dobar primerak, a dosta je bitno i kako i u koje svrhe koristiš disk.
Ja recimo imam solidna iskustva sa WD-om i samo njihove diskove koristim, iako su mi crkavali i black i green diskovi. Koliko sam ih proturio kroz firmu i gajbu, super su se pokazali, uprkos par ćoraka.
Naravno, kod drugih ljudi je možda potpuno drugačija situacija. Nekome crkne pet diskova određene marke i modela i više mu ne pada na pamet da ih uzima, dok se drugi kune u taj isti brend-model-turac-palac... što samo govori u prilog koliko sreća da se ubode dobar primerak ima udela u iskustvu korisnika.
Nije samo MTBF u pitanju kad se priča o pouzdanosti, ali on je sigurno nekakav pokazatelj o tome, koliko god to beznačajno zvučalo u nečijoj interpretaciji.
Jeste da svi proizvođači vole da lažu, mažu i teraju ljude da pogrešno čitaju između redova, a i činjenica je da se danas stvari ne prave kao nekada... ali opet, proizvođači ne mogu baš dva identična "jajeta" da stave u odvojene klase i stave im samo različite nalepnice. Dotle valjda još nismo dogurali.
Veći MTBF je sigurni pokazatelj proizvođača da je u pitanju disk koji je napravljen da bude pouzdaniji od kolega sa manjim MTBF-om. Zato red serija i ima 3 godine garancije naspram 2 godine kod seagate-a, greena i ostale bratije.
Eto zašto meni npr konkretno MTBF znači... Zbog toga imam veću garanciju i to mi uliva veću sigurnost i nadu da će proizvod potrajati ili biti zamenjen u slučaju otkaza u dužem vremenskom periodu.
Tako da bi ja kao običan korisnik, gledao da umesto da više para dam za pouzdaniji disk, a zanima me samo kapacitet (ne zanima me potrošnja, buka itd.) kupim 2 diska sa najboljim GB/din odnosom. Ako mi se desi da jedan crkne, zamenim ga u garanciji. Ako crkne posle garancije kupim novi za 24h rad, ovaj stari backup koristim za backup novog (pošto je van garancije i on ne bi da ga arčim pa da izgubim duplo veću investiciju).
Slažem se da prosečni korisnik treba najpre da gleda odnos cene/GB, ali mislim da nije baš samo tako. Na primer, nekome je bitnija tišina u odnosu na brzinu, a nekome obrnuto.
Nekome je bitno to što se ogroman broj ljudi žali na agresivno parkiranje glava i nenormalno uvećavanje Load Cycle Count-ova kod gorepomenute barakude ili dosta green modela itd.
Ponavljam, neka potpuno zanemarimo taj MTBF... Ako bi poredili diskove od npr 5400 rpm, namenjene za neki storage-multimediju-nebitno... disk koji je sertifikovan za 24-7 rad, ima dužu garanciju, tiši je i hladniji od konkurencije (nebitno što nekog ne zanima potrošnja, buka itd), a pritom je verovatno i najbrži 5400 rpm disk na tržištu, a samo malčice je skuplji od ostale konkurencije... kod mene svakako dobija prednost, pogotovo u odnosu na green seriju, čiji je on kao "genetski modifikovan stariji brat". Sva poboljšanja koja su napravljena u odnosu na green seriju vrede po meni solidno više od ovih 2000 din razlike... tako da ne vidim logiku da uzmem npr. prvo green, pa ako mi crkne da onda uzmem red... Zašto odmah ne bih uzeo red?
Naravno, ovaj sad red što sam uzeo može da mi i pored svega crkne u roku od 6 meseci i da ga nadžive svi greenovi koje već par godina arčim, ali to nema veze sa pouzdanošću već sa tim koliko sreće imam i kakav je meni konkretno primerak Red-a zapao, kao i kakve su okolnosti pod kojima mi disk radi. Ja svakako nisam vidovita Zorka-Branka-Vida-Kleopatra-Milan tarot pa da znam koji primerak valja, niti mogu da se ušetam u kim-tec ili gde god i da jedan prst stavim na čelo, a s drugim da uperim u najbolji primerak sa lagera.
Jedino što mogu je da izguglam koliko mogu po forumima i da na osnovu komentara korisnika i samih specifikacija diska donesem odluku o kupovini i nadam se da neću ispasti baksuz.
U trenutnoj situaciji mi je bila pametnija računica da uzmem red za 2000 din više, koji je brži, ima veću garanciju, a hladan je i tih (ako ne i tiši) koliko i green koji je 2000 din jeftiniji. Kasnije bih mogao da uzmem još red-ova ako bude love... umesto da sad uštedim 2000 din. a posle eventualno da kukam za 16000 din, ako mi green crkne između 2. i 3. godine, što mi se već dešavalo. Tada je green imao 3 godine garancije pa sam dobio zamenu, čak i noviji model jer taj stari nisu više proizvodili.
Dakle, sreća je možda i najbitniji faktor za prosečnog korisnika, koji ne kupuje po sto hiljada komada odjednom... ali ja bih svakako radije da za malu razliku budem osiguran na sreću od 3 godine umesto od 2 godine...
Dakle, dao bih 2000 din više samo zbog godinu dana duže garancije, a da ne pričam o ostalim stvarima, između ostalog i o famoznom MTBF-u.
Sve ostalo su mi samo plusevi, od kojih u tišini, brzini i hladnoći diska mogu da uživam direktno, dok me 24-7 sertifikacija i MTBF greju noću dok spavam... :d
Svakako je najbolje imati backup pored svega, ali kad barataš sa mnogo terabajta, često nije moguće da baš sve bekapuješ. Ja bih najviše voleo da uvek kupujem diskove u paru, pa da sve trpam duplo, ali onda se spustim na zemlju i shvatim da je ulje debelo poskupelo, a plata mi ostala ista... :d