Šta je novo?

HDD za 24/7

nemanja123

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
665
Da li ima neko preporuku za HDD koji je pouzdan, tj da moze da radi non-stop?

Trebao bi mi za internet/torent masinu koja se ne gasi, znaci nista zahtevno sto se tice brzine. Pouzdanost je na prvom mestu, a onda tisina u radu i temperatura hard diska. Radio bi i kao sistemski i za raznorazni (privremeni) skinuti materijal (dok ne prebacim sve na storage HDD). Znaci stalo se nesto skida na njega a onda (kad ponestane prostora) prebacuje na drugi - storage HDD. Zato trazim neki od 2TB ili veci :)

Koliko sam video samo WD Red serija je sertifikovana (a nadam se i pouzdana) za 24/7. Sta mislite o ovom disku (verzija od 3TB-a)? Vidim da ljudi hvale i 3TB ST3000M001. Koji bi bio bolji za ovako nesto ili mozda ima neka treca bolja opcija.

P.S.
Evo testa za WD RED od 3TB i 1TB (razlikuju se performanse): http://www.silentpcreview.com/article1285-page1.html
A evo i testa za 3TB ST3000M001: http://www.silentpcreview.com/seagate-barracuda-3tb

Poslednja izmena:
Pomenuti Seagate nikako, jer jednostavno nije predvidjen za 24/7 rad... tako mu pise i u samim specifikacijama - 2400 sati power-on vremena.
http://www.tomshardware.com/reviews/4tb-3tb-hdd,3183-4.html
Ja planiram da ga uzmem za sebe, ipak, jer moj(i) hard(ov) ipak nece raditi 24/7. A sa druge strane, brzinski je ovaj Seagate za koplje ispred ostalih sto se tice sekvencijalnog upisa/citanja i to je trenutno najbrzi 7200RPM hard, koliko je meni poznato.

Red serija je vec OK za 24/7, tu nema nikakvih problema (ionako su to diskovi predvidjeni za NAS)... s tim sto on meni licno ne odgovara jer smatram da je dosta spor. Sekvencijalne brzine su mu na nivou nekih hardova iz prethodnih generacija.
Ipak, ako tebi to ne smeta - go for it.

Takodje, mozes u obzir da uzmes jos i WD-ovu novu Green seriju koja ide do 3TB (WD30EZRX), ili recimo Barracuda-u XT od 3TB (ST3300651AS) - nesto sporiji od ST3000M001, ali i dalje dovoljno brz, a uz to moz' da radi celu noc i dan... a u krajnjem slucaju, ako ti je 2TB dovoljno, uvek mozes da se okrenes i ka Samsung-u F4EG (HD204UI) - koji je, nakon akvizicije od strane Seagate-a, samo preimenovan u ST2000DL004 - to je vec proveren hard, moze za 24/7, bio mozda i najbrzi u prethodnoj generaciji... nema greske sa njim.

Poslednja izmena:
Ja sam mislio taj Seagate ST3000M001 da uzmem za storage, a za sistemski (i ujedno za torente) razmisljam koji...

WD Green me plasi jer kazu da se bas mnogo kvare, a i da green serija nije pravljena da radi konstantno, nego samo kao storage. Na onom review-u pise da je Red serija zapravo Green koja je poboljsana/optimizovana za 24/7 rad. Ako mozes pogledaj test pa reci sta mislis.

A Barracuda-u XT od 3TB (ST3300651AS) nema ni ovde ni u Rusiji (odakle mogu da kupim). U Rusiji ima samo verzija od 2TB i kosta 140 evra, koliko i Red od 3TB-a.
Da li mislis da je HD204UI (i ja imam jedan za STorage, koji je pun) brzi i bolji od RED serije?

Ja sam mislio taj Seagate ST3000M001 da uzmem za storage, a za sistemski (i ujedno za torente) razmisljam koji...
To je i moje razmisljanje. Treba mi za storage (jedan u kompu, drugi u ormanu - kao backup onog prvog :D), nece da radi 24/7/365... a najbrzi je hard, iako to zaista i nije mnogo bitno za storage.

Osim toga - iskreno, ne znam da li je izvodljivo uopste imati OS na nekom 3TB (ili vecem) hardu, te da li mora takav hard da bude GPT kako bi se video citav kapacitet...
Takodje, ja bih stavio Windows XP na taj hard, cisto da mi stoji iz ovog ili onog razloga, uz ovu 7-icu sto je na SSD-u... uostalom, kao sto je sad slucaj sa ovim F4EG sto su kod mene... a ni to ne znam da li je izvodljivo, tj. mislim da u toj situaciji necu videti preko ~2.1TB.
WD Green me plasi jer kazu da se bas mnogo kvare, a i da green serija nije pravljena da radi konstantno, nego samo kao storage. Na onom review-u pise da je Red serija zapravo Green koja je poboljsana/optimizovana za 24/7 rad. Ako mozes pogledaj test pa reci sta mislis.
Procitacu, obavezno... volim da procitam recenziju nekog dobrog (brzog il' pak na neki drugi nacin interesantnog ;)) harda. Iako sam se ja definitivno odlucio, nakon dosta procitanih testova, te znam da ce sigurno biti ova Barracuda - procitacu i ovo ;)

A sto se pak Green-a tice... vidi, ja nisam mislio na te starije serije/verzije, one sa max 2TB kapacitetom, tj. one koje i nisu bas na dobrom glasu... jok, mislio sam bas na ovaj najnoviji model, WD30EZRX, sa 750GB (WD30EZRX-00MMMB0) ili pak 1TB (WD30EZRX-00DC0B0) plocama.
Mada sada gledam neke grafike brzine tog Green-a, ono je ravno 50% sporije od Barakude...
A Barracuda-u XT od 3TB (ST3300651AS) nema ni ovde ni u Rusiji (odakle mogu da kupim). U Rusiji ima samo verzija od 2TB i kosta 140 evra, koliko i Red od 3TB-a.
Hm, XT-a bilo kod nas maltene do juce... secam se da sam nailazio po cenovnicima na istu, koliko prosle nedelje, i cena je, koliko mi se cini, bila nesto oko 20-30 evra jaca nego za regularnu Barracuda-u.
Da li mislis da je HD204UI (i ja imam jedan za STorage, koji je pun) brzi i bolji od RED serije?
Iskreno - mislim da su egal. HD204UI je hard prethodne generacije, jedan od brzih storage/5400 drajvova... i kao takav, dobro se nosi i sa novijim diskovima koji ne gadjaju samu brzinsku krunu. Zato mislim da bi mogao biti "rame uz rame" sa novom Red serijom, koja takodje ne gadja max speed.

Opet, mozda i gresim... sad bacih pogled na ovo, i po tome Red serija ima za nekih 10-ak % bolju average brzinu transfera.
U svakom slucaju, F4EG od 2TB (iliti HD204UI) je za preporuku - pouzdan hard pre svega, tih, malo se greje... a uz to i brz - bar bio nekada, za danasnje standarde recimo da je relativno brz :)
Za Red seriju jos ne znamo kako ce tacno da se pokaze kroz vreme, jos uvek je to prilicno nova serija... ali s obzirom na namenu, ne sumnjam da ce biti i vise nego OK.

Onda cekam da vidim tvoje misljenje kad pogledas test :)
Bas si me bacio u rebus, ja sam se maltene vec bio odlucio za RED za sistem + storage. Inace mislio sam da napravim jednu sistemsku particiju (recimo 100GB) i druga da bude sve ostalo. Mislim da bi tada prepoznao ceo HDD (mada sam misljenja da bi i sve da je jedna particijia on morao sve da prepozna. Ipak nije ovo ram). Ali raspitacu se, pa javljam.

Kazes pouzdanost je na prvom mestu, a onda tisina u radu i temperatura hard diska. Znaci po tome za tebe je neki "sporiji" disk tipa Samsung F4 ili WD Green/Red.
S druge strane treba ti i za sistem a ti diskovi su relativno spori.
Na tvom mestu bih isao na WD Red, ili Samsung F4, nema tu neke vece razlike. Gledanje testova mislim da nije toliko bitno, sve je to sporo, da li je sekvencijlni read 100 ili 120MB/s nebitno je.

Hvala sto si se ukljucio u diskusiju.
Da, prioriteti su mi bas tim redom. Sobzirom da sada imam ATA HDD i za sistem i za skinuti materijal, ne bi trebalo da je SATA sporiji. Zar ne?
A HDD bi koristio bas za "torent masinu" i evenutalno quake live a tu ne bi trebalo da brzina HDD-a predstavlja neku razliku. Ispravi me ako gresim.

Malo me je zabrinuo CAR kada je rekao da kompjuter nece prepoznati sva 3TB-a. Da li ti znas nesto o tome?

WD Red:)
Ja ga uzeo juče za NAS koji će da mi radi 24/7 i mogu da kažem da je na prvu loptu ovo jedan šampion sporosti među hardovima.
Ali, 3 god. garancije i 1.000.000 MTBF su prevagnuli.

Za NAS je ta brzina sasvim ok. Ali 1.000.000 MTBF je super. :)
Nigde da nadjem podatak za MTBF za Samsung F4 2TB, pa ako neko zna neka saopsti.

Poslednja izmena:
Onda cekam da vidim tvoje misljenje kad pogledas test :)
Pogledah... iiiii - nisam odusevljen :p
Mislim, samim testom pre svega :)... ali dobro, ionako je to SPC - oni ne bacaju akcenat na same performanse, pre svega gledaju buku i vibracije... sto i sami - posteno - navode u testu Barakude, npr., a merenjem performansi se bave od 2011-e. Osim toga (samih testova, tj. izbora aplikacija), nije mi se dopalo ni to sto nekako selektivno postavljaju konkurente - Barakuda je radjena u decembru prosle godine, a Red(ovi) sad u avgustu... pa ih opet nema u grafikonima za direktnu komparaciju, a taman je moglo to da se odradi, zasto da ne - Barracuda od 3TB vs. Red od 3TB, idealno za poredjenje.
Ovako, morao sam da drzim dva tab-a otvorena sa oba testa, pa da skacem sa jednog na drugi i uporedjujem rezultate.

Dakle, brzinski... Red je druga liga u odnosu na Barakudu. Transfer prilicno kilav, a access time pak kriminalan, slobodno mogu to da kazem. Mada, nista novo tu, znali smo to i pre testa :p
E sad, sa druge strane Red definitivno jeste za 24/7 bez problema, dobar sto se vibracija tice, a i dosta je tisi... stavise, medju najtisim su hardovima koje je SPC ikad testirao - verzija od 1TB deli prvo mesto sa 2TB Green-om, dok je verzija od 3TB najtisi hard tog kapaciteta koji je njima prosao kroz ruke. A vala ima i godinu dana garancije vise, treba i to spomenuti.

Tako da, to ti je to... sve osim performansi - na visokom nivou. A onda dodje Ringe i napise ono sto napise, te kaze - iz prve ruke, dodacu - da je uzasno spor :D
Ja u svakom slucaju cu da bacam ove moje F4EG na oglase, 2TB mi postalo tesno... i odo' na omrazenu mi Barracuda-u (tj. Seagate), pa sta mi Bog da! :d
Bas si me bacio u rebus, ja sam se maltene vec bio odlucio za RED za sistem + storage. Inace mislio sam da napravim jednu sistemsku particiju (recimo 100GB) i druga da bude sve ostalo. Mislim da bi tada prepoznao ceo HDD (mada sam misljenja da bi i sve da je jedna particijia on morao sve da prepozna. Ipak nije ovo ram). Ali raspitacu se, pa javljam.
Na kom kompu... tom tvom? A, nema sanse.
I na mom, koji je prilicno noviji - a opet mator - uveren sam da nece videti svih 3TB.. a na tom tvom tek nema sanse.

Koliko ja znam, da bi se videlo celih 3TB (i vise, naravno), potrebna je nov(ij)a ploca i novi(ji) BIOS... i to da bude UEFI. Bez toga, max vidljivo za sistem bese 2.2TB, preko toga ne ide.
U svakom slucaju se raspitaj, bas da vidimo da li ova moja prica drzi vodu.

@RingeRaja
1. Sta je to MTBF? Cemu sluzi?
2. Jel mozes da opises u kom smislu je spor? Mene prvenstveno zanima transfer sa RED-a na drugi HDD (sobzirom da cu na RED da skidam sa interneta brzinom koja je 1,2 mb/s). Da li se ta sporost primecuje u realnom radu (sporo otvara foldere i slicno). Nikakve zahtevne igrice ne bi igrao sa njim (samo quake live a ona je manje zahtevna od novog super maria).

@Sve
3. Kakav bi bio RED u poredjenju sa ATA hard diskovima? Sada imam ATA, pa sa moje potrebe da vidim sta mogu da ocekujem od RED-a.
4. Ako neko ima poredjenje F4 sa RED-om, neka se javi :)

@RingeRaja
1. Sta je to MTBF? Cemu sluzi?
2. Jel mozes da opises u kom smislu je spor? Mene prvenstveno zanima transfer sa RED-a na drugi HDD (sobzirom da cu na RED da skidam sa interneta brzinom koja je 1,2 mb/s). Da li se ta sporost primecuje u realnom radu (sporo otvara foldere i slicno). Nikakve zahtevne igrice ne bi igrao sa njim (samo quake live a ona je manje zahtevna od novog super maria).

@Sve
3. Kakav bi bio RED u poredjenju sa ATA hard diskovima? Sada imam ATA, pa sa moje potrebe da vidim sta mogu da ocekujem od RED-a.
4. Ako neko ima poredjenje F4 sa RED-om, neka se javi :)

1. MTBF - Mean Time Between Failure(s)
http://en.wikipedia.org/wiki/Mean_time_between_failures

2. Spor je sasvim sigurno u vremenu pristupa, tu je definitivno uzasan... koliko sam grafika iz HD Tune-a dosad pogledao, nigde nisam vise ispod 20ms, uvek je tu negde na 20-22ms, nebitno da li je 1TB/2TB/3TB verzija... a to je prilicno kilavo.
Takodje je i relativno spor u transferu, vidjam mu average u rasponu od nekih 100-120MB/s. Iako to i nije tako lose, ipak je slabo kada se poredi sa spomenutom Barakudom od ~150MB/s u proseku... a takodje, valja napomenuti da su svi ovi testovi radjeni sa praznim hardovima, verovatno jos i neformatiranim - a kada se vec jednom formatira, te napuni podacima... mozes misliti kakve ce brzine onda da budu.

3. U poredjenju sa ATA diskovima bi sasvim sigurno bio brzi... u to budi uveren. Opet, verovatno (cak sasvim sigurno; mada ko zna o kakvoj ATA krsini je rec! :p) ne u vremenu pristupa, verujem da ce tu da kaska... ali u prosecnom transferu ce sigurno biti brzi, sa tih 100+ MB/s.
Ne bi bilo lose da kazes na koji tacno ATA hard mislis (ti iz potpisa?), pa da znamo tacno koji su modeli.

4. Pa dao sam ti ja link, ne znam da li si video... test bas Red serije, ali u graficima ima i F4EG-a:
http://www.tomshardware.com/reviews/red-wd20efrx-wd30efrx-nas,3248-4.html
Tu je nesto brzi Red u transferu, za 10-ak %... ali access time mu je i dalje jako los, dosta losiji nego na F4EG.

A mogu i da ti okacim HD Tune/HD Tach grafike ove moja dva F4EG-a, ako ti znaci, cisto da imas i to u uvid.

@nemanja123
Ako planiras da imas disk od 2TB na kom ce ti stajati video materijal, slike, ebooks, iso fajlovi i ostalo nemoj se uopste cimati oko "brzine" i access-a
sobzirom da to nije nesto sto konstantno ucitavas pri svakom kliku. Bilo koji veci disk sa sto manje obrtaja je namenjen za ovakve stvari.
Planiram da menjam moje WD Black diskove za WD Green samo zbog buke i potrosnje iako je black serija deklarisana kao brza i dugotrajnija.
MTBF je bukvalno Mean Time Before Failure i to je deklarisano od strane proizvodjaca ali opet ne znaci nista jer disk moze da ti crkne kad god.

Poslednja izmena:
@CAR
Imas potrebu za storage diskom ili brzim diskom ?
Ako imas potrebu za brzim i velikim disko (mada je ovo jako diskutabilno) onda definitivno serverski diskovi (koji kostaju boga i oca ali sa razlogom).
Pitam te sa razlogom jer sam ja zbog potrebe virtuelnih masina poceo da kupujem ssd diskove bas zbog brzine. Ako imas stvarno potrebe da ti je 3TB
podataka konstantno pri ruci sa velikom brzinom pristupa onda definitino serverski diskovi.
Iskreno - ovo prvo. Storage hard... pre svega :)
Da trpam gomilu podataka na njega - igre, filmove, serije... klasika :d

Tako da, sasvim iskren da budem, nemam neku posebnu potrebu za ultra brzim hardom (za to imam SSD), vec cisto nesto gde cu moci da guram gomile materijala... OK, cinjenica je da bi na tom hardu trebalo da stoji i OS, i to pominjani Win XP, kao sto je sada slucaj na F4EG - ali tu mi, i pored toga, brzina i nije toliko presudna, nek' se dize OS koliko god da mu treba, sta da se radi :)
Ipak, moja poenta za *brzim storage HDD-om* je sledeca: kada vec mogu da kupim tako nesto, nesto sto je brzo (cak najbrze na polju 7200 diskova), a ne kosta Boga oca, vec mu je cena sasvim prihvatljiva i u rangu ostalih 3TB diskova... nesto na cemu bih drzao OS, pa da tako makar delimicno opravdam potrebu za *brzim storage HDD-om*... a pritom sam svestan da bas i nije za 24/7, te nemam problem sa tim, jer ga i necu koristiti tako... onda - why not? ;)
Sto da ne kupim taj najbrzi hard koji mogu da kupim, kad vec ima prihvatljivu cenu... pa makar ga i koristio cisto za storage? ;)

Ja sam uzeo WD Red, garancija i MTBF, kao i tisina i da je hladan u radu su mi prioritet.

Red je odlican disk i vrlo je tih koliko sam primetio..za NAS je potaman.

Mada , ja sam isao na kucno pravljen NAS, na ssd-u(ssd je full time power on) sistem itd i ostatkom sa hdd-ovima koji se samo pale po potrebi kad ih zatrazi neki uredjaj na mrezi, nekako mi je ovo moje bila tisa varijanta i stedljivija po diskove koji su u NAS-u koji ce se samo po potrebi paliti nego da mi stoje recimo 2 diska i vrte to jest galame full time...ovo mozda nekom bude ideja za neki buduci nas a moze biti i odlicna kombinacija sa ovim red diskovima, sluzili bi citavu vecnost :p

Poslednja izmena:
WD red sabija, upravo sam uzeo jedan od 3tb.

Ne mogu da verujem da je samo 2 soma skuplji od greena u varijanti od 3tb. Pritom je tiši od greena 3tb sa četiri ploče, radi u rangu blacka, a mtbf milionče...

Koristim trenutno black od 2tb za sistem i bitnije podatke, ali ne mogu više da podnesem kako mi ore kao propali traktor. Konačno sam uzeo samija 830 za sistem, black će da leti i umesto njega ide još jedan green, tako da mi ostaju pored ssd-a samo red i greenovi i mašina će konačno biti silent like a tomb... :banana:

Sreća, sreća radost... :happy:

Poslednja izmena:
Red je odlican disk i vrlo je tih koliko sam primetio..za NAS je potaman.

Mada , ja sam isao na kucno pravljen NAS, na ssd-u(ssd je full time power on) sistem itd i ostatkom sa hdd-ovima koji se samo pale po potrebi kad ih zatrazi neki uredjaj na mrezi, nekako mi je ovo moje bila tisa varijanta i stedljivija po diskove koji su u NAS-u koji ce se samo po potrebi paliti nego da mi stoje recimo 2 diska i vrte to jest galame full time...ovo mozda nekom bude ideja za neki buduci nas a moze biti i odlicna kombinacija sa ovim red diskovima, sluzili bi citavu vecnost :p
Da nije SSD overkill za NAS? Na cemu je baziran NAS tj koji OS?
WD red sabija, upravo sam uzeo jedan od 3tb.

Ne mogu da verujem da je samo 2 soma skuplji od greena u varijanti od 3tb. Pritom je tiši od greena 3tb sa četiri ploče, radi u rangu blacka, a mtbf milionče...

Koristim trenutno black od 2tb za sistem i bitnije podatke, ali ne mogu više da podnesem kako mi ore kao propali traktor. Konačno sam uzeo samija 830 za sistem, black će da leti i umesto njega ide još jedan green, tako da mi ostaju pored ssd-a samo red i greenovi i mašina će konačno biti silent like a tomb... :banana:

Sreća, sreća radost... :happy:
Neko rece da je Red sampion sporosti (mada nebitno za tu primenu) a kod tebe radi u rangu blacka? :trust:

Pa rekoh "u rangu blacka". Nisam ga još lično testirao, jer sam ga tek nabavio i nisam još udenuo u mašinu... ali po testovima je tu negde malo iza blacka, a ispred green-a, pogotovo u verziji od 3tb. Dakle, ne kaska mnogo iza 7200rpm diskova. Naravno, za primenu trpanja podataka, muzike filmova itd. i više je nego dovoljan.

Sve u svemu, brži i tiši od green varijante 3tb, a o pouzdanosti da i ne pričam naširoko... mtbf od miliončeta i 24-7 sertifikacija. Sve to je meni i više nego dovoljno da ga uzmem umesto neke green varijante, pogotovo što mi black više nije potreban za sistem.

Sve u svemu, mislim da je za storage i tlačenje bandwith-a wd red 3tb apsolutni šampion u svim kategorijama... Lično ne znam trenutno za brži, tiši i pouzdaniji 5400rpm hdd od 3tb.

Kad ga budem napunio i istestirao javljam i lične utiske...

Poslednja izmena:
Sve to stoji za WD Red. Sekvencijalne brzine su mu ok zbog gustine, ali mislim da mu je access time kriminalan. RingeRaja ga je nabavio pre neki dan i rece da je sampion sporosti. :D WD Blacku moze da parira samo u seq read/write, u svemu ostalom je daleko iza.

@Kobayashi Maru cestitam za samija 830, verujem da se oseca razlika :)

Je li na crne WD jos uvek 5g garancija ili je ipak samo 3g, zbog poplava...

Sta mislite sta je bolje , crveni ili crni wd-hdd za skladiste (filmove i serije)?
Koje su im cene (wd 2GB crni i wd 3GB crveni)?

Poslednja izmena:

Sta mislite sta je bolje , crveni ili crni wd-hdd za skladiste (filmove i serije)?
Crni nije namenjen za skladiste, mislim moze ali to je performance serija, znaci nije tih, nije smanjena potrosnja, jedino su performanse bitne.
WD Red, ovo sto citam, deluje sjajno, pravi disk za 24/7. Da nemam 2 komada Samsung F4 2TB (u NASu) svakako bih jurio ove diskove. :)

Poslednja izmena:
Sve to stoji za WD Red. Sekvencijalne brzine su mu ok zbog gustine, ali mislim da mu je access time kriminalan. RingeRaja ga je nabavio pre neki dan i rece da je sampion sporosti. :D WD Blacku moze da parira samo u seq read/write, u svemu ostalom je daleko iza.

I to sve stoji, nema zbora... ali boli me uvo što je šampion sporosti, kad je svakako brži od bilo kog greena, a to je klasa koja mene lično zanima. Black mi gajbi više ne treba, a imam ih tonu na poslu (porodična firma pa svakako i na njih gledam kao da su moji :d).

I ovaj sad koji imam ću da ubacim u mašinu na šljaci, a uzeću iz nje jedan green za gajbu, jer ne mogu više da podnesem kako mi traktoriše po živcima...

Imam sad konačno ssd za sistem, a meni su za gajbu potrebni tišina, prostor i kolika tolika pouzdanost i dugotrajnost hardova, jer ne gasim često mašinu... A to ću kanda s ovim i dobiti... Ono što mi je najbitnije od podataka ću da trpam na red, a ostatak na greenove.

Kasnije možda uzmem još 16gb memare za neki ram disk koji bih koristio kao scrach disk za neki povremeni render ili možda neki jeftini 30-60gb ssd (nek se drlja, odradiće posao do kraja svog radnog veka, kontam da bi me više mrzelo da stalno podešavam ram disk). Tako bih sačuvao ovaj 830 za sistem i ne bih njega drljao previše s upisom podataka... i to je za mene to... Meni black više ne treba... :banana::banana::banana:

Sve u svemu, tema je hdd za 24-7 i za skladišenje podataka, a red je naprosto savršen za tu namenu. Black, barakuda i ostali performance 7200rpm diskovi imaju sasvim drugu namenu i ne treba ih uopšte ni porediti sa red-green varijantama što se tiče sirovih performansi... Red možda i jeste šampio sporosti, kako kažu kolege forumaši, ali mislim da je svakako najbrži 5400rpm 3tb disk trenutno na tržištu.

Samo se nadam da će se okej pokazati, jer se kuka po netu kako je WD požurio s izbacivanjem red serije, pa možemo očekivati i cele felerične serije, pa će neko ko je ubo ćorak možda morati da čeka da uvoznik uveze nove količine.
Moj primerak je proizveden 29. septembra 2012. i samo se nadam da neću i ja ubosti neki od tih feleričnih.

@Kobayashi Maru cestitam za samija 830, verujem da se oseca razlika :)

Tek će da se oseća, kad ga budem ubacio i instalirao 64bitni sistem, jer je palo i 16gb memare... :smoke:

Mislim da su samo greenovi smanjeni s 3 na 2 godine garancije...

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-7200-2tb-wd-caviar-black-wd2002faex.11.html?productId=15814 5 god garancije

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-5400-3tb-wd-caviar-red-wd30efrx.11.html?productId=27676

Za skladište definitivno red. Black ti za to ne treba, sem ako ne voliš da dremkaš na njivi dok neko traktoriše pored tebe... :d

A i red 3tb je skuplji nepunih soma dinara od black 2tb, pa ti vidi šta ti se više isplati...

-Za Storage je bolja ona baracuda od 3tb-a zato sto brze cita/pise a to je kod storage-a veoma vazno, pogotovo na tu kolicinu prostora. A nece se svaki cas paliti gasiti.
-Ako neko hoce za 24/7 masinu ili NAS onda je najbolji RED jer je sertifikovan da radi non-stop.

Nego jel zna neko koliko su dobri SSD-ovi da se koriste za sistem u kompjuteru koji ce raditi 24/7? Koliki je njihov MTBF?

A koliko su dobre memorije da rade nonstop, ista stvar je i sa ssd-ovima, "u osnovi" isti sastavni elementi ...

@garson
Sto je over kill ako treba masina da se ne cuje, ne drzim ja to u podrumu pa da moze i maxtor 80GB da bude u njemu..;)

Nazad
Vrh Dno