Kobayashi Maru
Slavan
- Učlanjen(a)
- 23.10.2006
- Poena
- 380
Onda, razlika kod nas je 3-4000 u ceni između red i green. Ko želi sve što red pruža naspram green, slobodno nek uzme. Ali da se odluka vrši na osnovu MTBF, mislim da je zabluda.
Po pitanju MTBF sam teo da razjasnim da nije nužno da nas tu varaju, već da nemamo dobro shvatanje tog pokazatelja. I za kraj jedan link u prilog tome http://enterprise.media.seagate.com...-and-afr-storage-reliability-specs-explained/poz
Slažem se. Ja lično nisam bio toliko upućen u tajne MTBF-a, ali on mi ionako nije bio ni približno glavni činilac pri izboru novog diska, već prvenstveno 24-7 sertifikacija, duža garancija i samo 2000 razlike u odnosu na green i seagate u tom trenutku. MTBF je bio samo još jedan plus na papiru. Pored osnovnih stvari bitnih za pravilan rad diskova (korišćenje diska shodno svojoj nameni i dobro hlađenje), sreća tu svakako dođe kao maltene najbitniji faktor, jer će ona korisniku biti potrebna i posle isteka garancije, bilo da je u pitanju najjeftiniji green ili neki velociraptor-raid edition ili drugi skupi enterprise disk.
Ja sam uzeo red 3tb čim se pojavio kod nas i tada je bila razlika 2000 din, tako da se meni višestruko isplatilo.
Vidim da su se u međuvremenu pojavili i solidno jeftiniji green 3tb diskovi, a i seagateu je opala cena, tako da sad ova veća razlika u ceni sigurno ima većeg uticaja na korisnike pri izboru diska od 3tb na primer.
Kad budem uzimao sledeći disk, gledaću svakako da se rastegnem i uzmem opet red, ali ako bude baš neka hića, a tanak sam s lovom, moguće je da padne opet green, ionako ih već imam više komada.
Ali začetnik teme je pitao za dobar disk za 24-7 rad, pa mu tu red dođe svakako kao očigledan izbor, jer je disk zapravo namenjen za to. To ne znači da ni neki green neće odraditi posao ili da red neće crći ako radi 24-7, jer to sve zavisi kakav primerak ubodeš... Ne mora da znači, ali svakako su veće šanse da ti pre crkne neki green disk ako držiš komp 24-7 uključen, nego neki red.
Ja često ne gasim komp po nedelju dana i kući i u firmi, a imam gomilu green diskova i, fala Bogu, dobro se drže šta im radim. Svakako se malo bolje osećam što imam sad red na gajbi, em zbog duže garancije, em zbog tih specifikacija... videćemo kako će se pokazati.
I molim vas da se ne svađate tu kao neke babe, mislim da nema potrebe za tim.
I ja baratam preko 20 godina sa hardverom pa ne smatram da sam sad neki suvi stručnjak i nije mi nikakav problem da me neko ispravi... naravno, ako to radi sa korektnim stavom. Čovek se uči dok je živ... ako nije preterano lenj... :d
Bilo bi lepo da svi spustimo malo loptu i da vidimo šta možemo korisno da naučimo ovde na forumu, umesto da se bezveze prepiremo...
Poslednja izmena: