Šta je novo?

HDD za 24/7

Onda, razlika kod nas je 3-4000 u ceni između red i green. Ko želi sve što red pruža naspram green, slobodno nek uzme. Ali da se odluka vrši na osnovu MTBF, mislim da je zabluda.

Po pitanju MTBF sam teo da razjasnim da nije nužno da nas tu varaju, već da nemamo dobro shvatanje tog pokazatelja. I za kraj jedan link u prilog tome http://enterprise.media.seagate.com...-and-afr-storage-reliability-specs-explained/poz

Slažem se. Ja lično nisam bio toliko upućen u tajne MTBF-a, ali on mi ionako nije bio ni približno glavni činilac pri izboru novog diska, već prvenstveno 24-7 sertifikacija, duža garancija i samo 2000 razlike u odnosu na green i seagate u tom trenutku. MTBF je bio samo još jedan plus na papiru. Pored osnovnih stvari bitnih za pravilan rad diskova (korišćenje diska shodno svojoj nameni i dobro hlađenje), sreća tu svakako dođe kao maltene najbitniji faktor, jer će ona korisniku biti potrebna i posle isteka garancije, bilo da je u pitanju najjeftiniji green ili neki velociraptor-raid edition ili drugi skupi enterprise disk.

Ja sam uzeo red 3tb čim se pojavio kod nas i tada je bila razlika 2000 din, tako da se meni višestruko isplatilo.
Vidim da su se u međuvremenu pojavili i solidno jeftiniji green 3tb diskovi, a i seagateu je opala cena, tako da sad ova veća razlika u ceni sigurno ima većeg uticaja na korisnike pri izboru diska od 3tb na primer.
Kad budem uzimao sledeći disk, gledaću svakako da se rastegnem i uzmem opet red, ali ako bude baš neka hića, a tanak sam s lovom, moguće je da padne opet green, ionako ih već imam više komada.

Ali začetnik teme je pitao za dobar disk za 24-7 rad, pa mu tu red dođe svakako kao očigledan izbor, jer je disk zapravo namenjen za to. To ne znači da ni neki green neće odraditi posao ili da red neće crći ako radi 24-7, jer to sve zavisi kakav primerak ubodeš... Ne mora da znači, ali svakako su veće šanse da ti pre crkne neki green disk ako držiš komp 24-7 uključen, nego neki red.

Ja često ne gasim komp po nedelju dana i kući i u firmi, a imam gomilu green diskova i, fala Bogu, dobro se drže šta im radim. Svakako se malo bolje osećam što imam sad red na gajbi, em zbog duže garancije, em zbog tih specifikacija... videćemo kako će se pokazati.

I molim vas da se ne svađate tu kao neke babe, mislim da nema potrebe za tim.

I ja baratam preko 20 godina sa hardverom pa ne smatram da sam sad neki suvi stručnjak i nije mi nikakav problem da me neko ispravi... naravno, ako to radi sa korektnim stavom. Čovek se uči dok je živ... ako nije preterano lenj... :d

Bilo bi lepo da svi spustimo malo loptu i da vidimo šta možemo korisno da naučimo ovde na forumu, umesto da se bezveze prepiremo...

Poslednja izmena:
Ja se za razliku od tebe ne hvalim koliko dugo se bavim hardware-om, pa ne vidim što bi bio faca. Sve što iznosim zasniva se na dostupnim informacijama na internetu, razmišljanju, pa i na matematici. Nikome ne branim da kaže duše to nije tako jer je ovo ovako. Ti nisi bio konkretan šta ti smeta u mom objašnjenju, nego ti smeta moj stav prema tebi. Kada nekome tražiš da nešto dokumentuje, a ne nalaziš mu manu u logici, naravno da ćeš da dobiješ od mene ono što si i dobio. Istina, ja ništa neću da dobijem time što ovde pokušavam da otklonim neke zablude, ne isplati se ulagati toliko energije.

Ovo je forum na kome ja ne moram nikome da se hvalim o bilo chemu. Kada te neki clan foruma pita nesto, npr da mu dokumentujes svoju neku tvrdnju a to udari na tvoju sujetu, kao sto je to ocigledno kroz tvoj odgovor-pitanje/konstataciju "da li imam premalo postova", pa "posaljes" istog clana na gugl i krenes sa stavom koji imas, onda je to nije friendly-forum stav ni ponasanje, a kolicina teksta kojeg si ispisao samo govori o frustraciji a ne znanju!
Ako si i hteo nesto konkretno i pametno da napises, to si mogao u znacajno manje redova jer je sve ovo sto si napisao i dalje bla bla bla prica koju svi manje vise znamo! I naravno, bas je bedara da se ti sad tu trudis da nekome nesto objasnjavas, *** znam, nismo zasluzili da nas obasja svetlost tvog znanja a i tvoje vreme je svakako vrednije, citaj skuplje, od naseg!

pozdrav i naravno, nastavi sa matematikom!

Ako disk radi 8 sati dnevno i tako godinu dana, zar se neće "istrošiti" približno isto kao da je radio 24 sata dnevno 4 meseca? Ako je odgovor potvrdan, onda je broj sati rada (uz naravno broj ciklusa paljenja/gašenja) jedini merodavan za "trošenje" diska, a ne da li je radio 2, 8 ili 24 sata na dan? Sve u istim termičkim i ostalim uslovima naravno.

Mnogo ga bre izfilozofiraste.

What is MTBF?
MTBF is an abbreviation for Mean Time Between Failures.

MTBF is a measure of how reliable a product is. MTBF is usually given in units of hours; the higher the MTBF, the more reliable the product is.

For electronic products, it is commonly assumed that during the useful operating life period the parts have constant failure rates, and part failure rates follow an exponential law of distribution. In this case, the MTBF of the product can be calculated as:

MTBF = 1/(sum of all the part failure rates)

and the probability that the product will work for some time T without failure is given by:

R(T) = exp(-T/MTBF)

Thus, for a product with an MTBF of 250,000 hours, and an operating time of interest of 5 years of 24x7 (43,800 hours):

R = exp(-43800/250000) = 0.839289

which says that there is an 83.9% probability that the product will operate for the 5 years without a failure, or that 83.9% of the units in the field will still be working at the 5 year point. Note: the Reliability calculation assumes replacement upon failure.

The MTBF figure for a product can be derived in various ways: lab test data, actual field failure data, or prediction models (such as Telcordia SR-332 or MIL-HDBK-217). The RelCalc for Windows software can help you do your MTBF prediction.

Tako da bih ja takodje kao i Marti voleo da vidim bilo koji dokumentovan dokaz logike: "(700 diskova x 1000h paralelnog rada = MTBF)" jer mi se cini da to nema veze sa zivotom i da je divlja teorija pojedinca.

Poslednja izmena:
Baš tako, MTBF ispada da uopšte ne uzima u obzir habanje diska jer se uzima veliki broj diskova i puštaju ih da rade u paraleli ali mnogo kraće vreme....

Naravno da ne mogu da uzmu 100 diskova i da ih testiraju 30 godina pa da utvrde neki prosečni životni vek, ali ovo što rade ne bi smeli da zovu MTBF i označavaju ga u satima, već nekako drugačije - recimo ako testiraju 700 diskova 1000 sati, trebalo bi da se zove "posečan procenat otkaza diska u prvih 1000 sati rada". Ovako neuki ljudi misle da MTBF znači prosečan ili očekivan životni vek, a daleko je od toga! PREVARA!

Mnogo ga bre izfilozofiraste.
Tako da bih ja takodje kao i Marti voleo da vidim bilo koji dokumentovan dokaz logike: "(700 diskova x 1000h paralelnog rada = MTBF)" jer mi se cini da to nema veze sa zivotom i da je divlja teorija pojedinca.
Dakle MTBF od 700000h znači ako imate 700 diskova, na svakih 1000h će otići jedan (700 diskova x 1000h paralelnog rada = MTBF).
To se odnosi na ovo ispred zagrade, u zagradi je objašnjenje zašto 1000h. Mogo sam da napišem i MTBF/700 diskova = 1000h.

Ako disk radi 8 sati dnevno i tako godinu dana, zar se neće "istrošiti" približno isto kao da je radio 24 sata dnevno 4 meseca? Ako je odgovor potvrdan, onda je broj sati rada (uz naravno broj ciklusa paljenja/gašenja) jedini merodavan za "trošenje" diska, a ne da li je radio 2, 8 ili 24 sata na dan? Sve u istim termičkim i ostalim uslovima naravno.

Jeste. Ali ne razumem jesam ja ili neko drugi računao koliko se troši na dan?

Poslednja izmena:
DA, pouzdaniji su kao grupa, lepo si rekao u množini, jedan disk ne mora biti. Jer ne otkuzaju diskovi u jednakim intervalima. Kad bi tako bilo lako bi smo znali na vreme kada trebamo da zamenimo disk.

Pa to sam i rekao, ne vazi za jedan disk, Ali se i iz ponasanje grupe mogu uzeti neke pretpostavke. Dakle, niko ti nista ne moze 100% garantovati, ali je recimo kod diskova sa vecim MTBF veca verovatnoca da su pouzdaniji od onih sa manjim MTBF.

To što kažeš da ima manje otkaza po jedinici vremena u prvoj grupi, to nije dovoljno za upoređivanje, jer može da se desi da u grupi sa boljim MTBF imaš manji broj diskova koji dosegne maksimalni broj časova , a svi ukupno opet rade onoliko koliko bi radili kad bi otkazivali na ravnomerni broj časova. Tako da može da se desi da u grupi diskova sa manjim MTBF (500000) imaš više diskova koji rade duže od ostatka grupe sa boljim MTBF.

Sve ovo sto pricas je tacno i ja to znam. Dakle sve to moze da se desi. E sad tesko je reci o kojim se tu uzorcima radi, ali ne verujem da u razlicitim serijama koriste uzorke koji se u broju mnogo razlikuju od uzoraka drugih serija. Dakle cisto sumnjam da recimo WD Black testiraju sa 100 komada a WD Green sa 1000.

EDIT: Ili da te pitam ovako, da li je pouzdaniji manji broj diskova sa većim životnim vekom, ili veći broj diskova sa manjim životnim vekom? A ukupan životni vek i jednih i drugih je a) isti b) različit
Odgovor na ovo je tesko dati jer se ne zna koliki su uzorci tj za koliko (puta) se njihov broj razlikuje. Manji uzorak moze biti i jedan komad, i on svakako nije dovoljan za neki zakljucak. Ali neki veci broj moze biti dovoljan za neki zakljucak/pretpostavku i kad se predje taj broj "grupa" pokazuje izvesno ponasanje/kvalitet.

Inace, diskovi sa vecim MTBF obicno imaju i vecu garanciju. :)

Poslednja izmena:
EDIT: Ili da te pitam ovako, da li je pouzdaniji manji broj diskova sa većim životnim vekom, ili veći broj diskova sa manjim životnim vekom? A ukupan životni vek i jednih i drugih je a) isti b) različit

Radije bih manji broj pouzdanijih diskova.

Na mom primeru:

U firmi imamo HP EVA storage sa dva enclosure-a sa diskovima - imamo 10 komada FC diskova od 450GB na 15K i 14 komada FATA (Fibre Channel ATA) od 1TB na 7,2K. EVA je sad već više od 4 godine stara. Sve vreme radi 24/7, na njoj se nalazi datastore za VMWare sa gomilom servera.

Ovi FC su skuplji, imali su dužu garanciju, veći MTBF ... za 4+ godine crkla su i zamenjena ukupno 3 diska.

FATA diskovi su dosta jeftiniji, uglavnom na toj grupi gledamo da budu test i development okruženja, nisu pod nekim udarom. Od grupe od 14 FATA diskova, za ovo vreme je zamenjeno 12 diskova (nisu oni svi crkli potpuno, ali EVA čim mu neki parametar ne valja, taj disk više ne koristi i traži zamenu). A ti diskovi su poprilično skuplji od destop varijanti.

Zaboravih oko ovoga. U ovoj situaciji manji broj sa većim životnim vekom su se pokazali kao (relativno) pouzdani, iako je manji broj u pitanju. Veci broj se pokazao kao manje pouzdan, tako da bi vecina mislim izabrala ovo prvo (manji broj), iako bi se sa vecim uzorkom istih zivotni vek mozda i skratio. Sa opcijom 2 to vec dobijate tj znate da je kraci zivotni vek.
:d

Poslednja izmena:
Pa upravo to. :)
Moj rezon ide ovako veci MTBF->veca garancija->pouzdaniji uredjaj. :type:

Pa dobro jutro Kolumbo (od kad nisam upotrebio ovaj izraz :d).

Ako smo mi "obični kupci, koji volimo da budemo jednostavni", kao što reče Duh, zašto bismo se uopšte smarali sa celom dubiozom u vezi MTBF-a?

WD ili bilo koji drugi proizvođač daje određenim serijama kraću ili dužu garanciju zato što su ih napravili i istestirali da rade u proseku toliko i toliko bez otkaza. Nazvali su to MTBF, a to što možda lažu, mažu i zamazuju nije ništa novo. Ima koga to treba da zanima, a to nisu "obični kupci", već firme koje uzimaju na gomiletine ovakvih diskova i kojima je potrebna što preciznija računica po pitanju koliko primeraka od određene količine će prosečno da otkaže u određenom vremenskom periodu... oni neka se smaraju s tim. Svašta se tu dešava, padaju tužbe, raspredaju se članci-blogovi itd o toj temi, ali za običnog korisnika to uglavnom nije vredno toliko provedenog vremena u istraživanje šta je laž, šta prevara-obmana, a šta samo pametan (čitaj prljav marketing).

Ako nekoj velikoj kompaniji treba npr. sto ili hiljadu diskova i ona uzme diskove sa većim MTBF-om, kako bi im što manji broj diskova crkavao na npr. godišnjem nivou, zašto bih ja morao potpuno da zanemarim tu činjenicu ako kupujem npr. samo jedan disk? Da, u svakom žitu ima kukolja, ali ako kod modela sa većim MTBF-om ima u proseku manje "ćoraka koji će crći pre roka" nego kod modela sa manjim MTBF-om, onda bi trebalo da imam veće šanse da ne ubodem ćorak ako izaberem disk sa većim MTBF-om, zar ne? Možda su to nebitni procenti na malu količinu, ali su ipak neki procenti.

Meni je svakako najvažniji faktor sreća da ubodem zdrav i prav primerak, jer nemam opciju da biram disk kao paradajz ili grožđe na pijaci, gde mogu i da ga probam, opipam itd. Ako izaberem disk sa dužom garancijom, MTBF-om i ostalim specifikacijama koje ukazuju na veću pouzdanost, iako to nije apsolutni garant tome, šanse za tu sreću su mi možda bar malko veće.

Običnom korisniku i manjim firmama bi trebalo uglavnom da bude bitnija sama dužina garancije. Ako neki proizvod sa dužom garancijom generalno nije pouzdaniji u odnosu na onaj sa kraćom garancijom, to bi mu došlo kao da proizvođač puca sam sebi u nogu. Dakle, ako sa većim MTBF-om uglavnom dolazi i duža garancija (a uglavnom je tako), a duža garancija treba da predstavlja veću pouzdanost proizvoda, gde ćeš tokom dužeg vremenskog perioda dobiti popravku, zamenu ili povraćaj novca ukoliko proizvod ne bude radio po navedenim specifikacijama... then me also like MTBF! MMmmmm, nom, nom! :happy:

Radije bih manji broj pouzdanijih diskova.

Na mom primeru:

U firmi imamo HP EVA storage sa dva enclosure-a sa diskovima - imamo 10 komada FC diskova od 450GB na 15K i 14 komada FATA (Fibre Channel ATA) od 1TB na 7,2K. EVA je sad već više od 4 godine stara. Sve vreme radi 24/7, na njoj se nalazi datastore za VMWare sa gomilom servera.

Ovi FC su skuplji, imali su dužu garanciju, veći MTBF ... za 4+ godine crkla su i zamenjena ukupno 3 diska.

FATA diskovi su dosta jeftiniji, uglavnom na toj grupi gledamo da budu test i development okruženja, nisu pod nekim udarom. Od grupe od 14 FATA diskova, za ovo vreme je zamenjeno 12 diskova (nisu oni svi crkli potpuno, ali EVA čim mu neki parametar ne valja, taj disk više ne koristi i traži zamenu). A ti diskovi su poprilično skuplji od destop varijanti.

Evo i praktičnog primera, tenk ju veri mač... :rtfm:

Znači, ako ja sad uzimam samo jedan disk... ako uzmem npr. skuplji FC disk od 15K sa većim MTBF-om, a ne FATA disk od 7.2K sa manjim MTBF-om, ne samo da ću dobiti disk koji je brži i ima dužu garanciju, nego ću imati i generalno manje šanse da mi u npr. sledeće 4+ godine taj disk crkne u odnosu na FATA disk od 7.2k sa manjim MTBF-om...

Je l' tako? Mož' biti, ali ne mora da znači... ali će svakako pre biti "mož' biti" nego "ne mora da znači"... :d

Možda sam ja glup, ali je zato i moja matematika jednostavnija... :d

Ako bi se sad vratili na temu disk za 24-7, što je naslov threada ako se ne varam, ako sad ja razmatram da li da za 24-7 rad uzmem malo skuplji i malo brži red (za koji pritom piše da je namenjen za 24-7 rad), sa većim MTBF-om i dužom garancijom u odnosu na malo jeftiniji i malo sporiji green (primera radi, jer su oba 5400rpm), sa manjim MTBF-om i kraćom garancijom... čini mi se da imamo pobednika... naravno, ukoliko je 24-7 rad bitniji od razlike u ceni između dva diska...

Nemanja123, čitaš li bre ti sve ovo uopšte? ;) :wave:

Ako ćemo sada samo MTBF-om da se merimo kao merilom pouzdanosti i dugotrajnosti, i ispljuvana (ali i vrlo brza i tiha) Seagate Baracuda ima MTBF 600.000 sati...

Ako ćemo sada samo MTBF-om da se merimo kao merilom pouzdanosti i dugotrajnosti, i ispljuvana (ali i vrlo brza i tiha) Seagate Baracuda ima MTBF 600.000 sati...

Ne znam odakle ti informacija za MTBF za tu barakudu (ja nisam to nigde našao), ali imam jednu na poslu. Ja sam već više puta pomenuo da se više oslanjam na dužu garanciju, a pošto te dve stvari idu često ruku pod ruku, pozdravljam ovom prilikom i MTBF, nek mu je sa srećom... :d

Što se tiče te barakude, brza jeste, tiha nije, a napljuvana je pre svega zbog agresivnog parkiranja glava i ludačkog uvećavanja load cycle counta, zašta pljuju i mnoge green modele.
Ti problemi se u dobrom delu slučajeva rešavaju novim firmverom. Moj primerak mislim da nema čak ni najnoviji firmver, a ne pokazuje te probleme. Jedino što sigurno znam je da je taj disk sertifikovan na 2400 power on hours i rad na 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno, što svakako ne zvuči dobro... ali tad je to bio jedini iole pristupačan hdd od 3tb, nisu se još ni pojavili greenovi i red.
Jedino me nervira što je mnogo bučnija nego što sam očekivao i šta često krene da čangrlja i drlja kad nešto radim s njim, ali pošto mi stoji na poslu, to me ne dotiče toliko.
To i ne čudi toliko s obzirom da je 7200rpm disk, ali očekivao sam svakako da ne bude toliko bučan. E sad, kako će se pokazati u praksi što se tiče dugovečnosti, videćemo... da kucnem u drvo.

Kad smo već kod buke, evo sad mi se završio extended s.m.a.r.t. test na red-u i disk ni da pisne koliko je tih, oduševio sam se. Nema nikakvog čangrljalja i drljanja... sjajno!

Ne znam odakle ti informacija za MTBF za tu barakudu (ja nisam to nigde našao), ali imam jednu na poslu. Ja sam već više puta pomenuo da se više oslanjam na dužu garanciju, a pošto te dve stvari idu često ruku pod ruku, pozdravljam ovom prilikom i MTBF, nek mu je sa srećom... :d

Što se tiče te barakude, brza jeste, tiha nije, a napljuvana je pre svega zbog agresivnog parkiranja glava i ludačkog uvećavanja load cycle counta, zašta pljuju i mnoge green modele.
Ti problemi se u dobrom delu slučajeva rešavaju novim firmverom. Moj primerak mislim da nema čak ni najnoviji firmver, a ne pokazuje te probleme. Jedino što sigurno znam je da je taj disk sertifikovan na 2400 power on hours i rad na 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno, što svakako ne zvuči dobro... ali tad je to bio jedini iole pristupačan hdd od 3tb, nisu se još ni pojavili greenovi i red.
Jedino me nervira što je mnogo bučnija nego što sam očekivao i šta često krene da čangrlja i drlja kad nešto radim s njim, ali pošto mi stoji na poslu, to me ne dotiče toliko.
To i ne čudi toliko s obzirom da je 7200rpm disk, ali očekivao sam svakako da ne bude toliko bučan. E sad, kako će se pokazati u praksi što se tiče dugovečnosti, videćemo... da kucnem u drvo.

Kad smo već kod buke, evo sad mi se završio extended s.m.a.r.t. test na red-u i disk ni da pisne koliko je tih, oduševio sam se. Nema nikakvog čangrljalja i drljanja... sjajno!
Ti (vec u par navrata) velis kako je ta tvoja Barakuda prilicno bucna, M_M (isto u par slucajeva vec) pak kaze da je njegova tiha... sta ce biti od ta dva? :d
Mislim, znam i ja da nijedan 'ard nije isti, te da razlike uvek postoje... :D

Izgleda da vajde nema od tudjih iskustava, vec da moram sam da pazarim i licno se uverim u buku/tisinu... da se resim na kupovinu, pa sta mi Bog da sa primerkom! :D
Za MTBF i tzv. "pouzdanost" ne dajem ni 5 para... da mi konstantno bude upaljen i radi (tj. taj famozni 24/7 rad) nece sasvim sigurno... brzi je za nekih 50-ak % od Red-a, tj. ostalih 3TB diskova (izuzev XT-a iz iste kuhinje), sto mi je i najbitnije... grejanje nije problem, nikada bilo... dakle, ostaje jos samo ta buka :)
Brzina i buka, dve najbitnije stavke za mene... izgleda nespojive u ovom slucaju! :D

Ti (vec u par navrata) velis kako je ta tvoja Barakuda prilicno bucna, M_M (isto u par slucajeva vec) pak kaze da je njegova tiha... sta ce biti od ta dva? :d

Biće da M_M i ja imamo različito poimanje šta je bučno, a šta ne. Ništa manje, ništa više.

E sad, kakvo je tu tvoje poimanje buke u odnosu na moje i M_M-ovo, to zaista ne mogu da znam.

Ono što mogu da kažem je da je verovatno ta buka neki okviran prosek za 7200rpm diskove. Jedino mogu da uporedim sa blackom, onim FASS... trt vrt modelom od 2tb, koji je solidno bučniji od ovoga.

Dakle, meni lično je barakuda tiša za nekih možda 30-35 posto od blacka, pogotovo kad krenu da rovare, ali meni je i to previše bučno. Zato sam ja iz kućne konfiguracije izbacio i poslednji black (isti taj FASS model od 2tb), jer mi sad pored ssd-a za sistem nije više potreban. :happy::happy::happy:

Na poslu mi ceo komp radi kao turbina, a i pored toga čujem barakudu kad krene da rovari, ali black-ove još više.

Meni bi verovatno i najtiši 7200rpm disk bio bučan, jer mi se u kućnoj konfiguraciji čuju samo hard diskovi i ništa više, ali i taj ću problem, nadam se, u dogledno vreme rešiti.

Eto, nadam se da sam ti koliko toliko dočarao koliki nivo buke možeš da očekuješ s tom barakudom.

Ali ako ti treba baš 7200rpm disk od 3tb, mislim da ni nemaš neki drugi izbor trenutno...

Bojim se, iz onoga upravo izrecenog, da je moje poimanje buke pre slicnije tvom nego M_M-ovom :p
I to je ono sto me najvise plasi :D

Ja se, evo vec godinu i po, druzim sa F4EG, koji je prilicno tih disk, na 5400 obrtaja... dobar i primerak, da dodam... a davno bese (tih godinu i po :D) od kako sam poslednji put imao 7200RPM hard u kucistu - bese to njihov prethodnik, F3.
A sa FASS-om, tj. bilo kojim Black-om nemoj ni da uporedjujes... jednostavno nemoj, ni u ludilu - kad te molim! :D

A sa FASS-om, tj. bilo kojim Black-om nemoj ni da uporedjujes... jednostavno nemoj, ni u ludilu - kad te molim! :D

:laugh::laugh::laugh:

Black je zaista kategorija sama za sebe što se tiče buke, ali kad je barakuda prvi put "zapevala", neprijatno sam se iznenadio. Jeste da sam je odmah napunio do vrha, pa je zato to možda slučaj... kad krene da juri fajlove po pločama, ali svakako me je podsetio na black (po pitanju buke ga zovem iz milošte "bljak" :d)... Ispada maltene kao da je toj barakudi "bljak" nedostižan uzor, ali se barakuda opet trudi...

Bojim se, iz onoga upravo izrecenog, da je moje poimanje buke pre slicnije tvom nego M_M-ovom :p
I to je ono sto me najvise plasi :D

Poslušaj malo ovo, čućeš kad zapeva posle negde jedne četvrtine klipa.

http://www.silentpcreview.com/files/sounds/hddnoise-anechoic/seagate-barracuda-3tb.mp3

Kod mene uživo ume da bude još gore, ali to je možda već do mog primerka i činjenice da je dupke pun hard, pa krene lakše da se muči kad krene da šeta sa kraja na kraj "dvorišta". Nisam sad neki stručnjak, ali kapiram da je to u pitanju.

Hope it helps...

Poslednja izmena:
:laugh::laugh:

Black je zaista kategorija sama za sebe što se tiče buke, ali kad je barakuda prvi put "zapevala", neprijatno sam se iznenadio. Jeste da sam je odmah napunio do vrha, pa je zato to možda slučaj... kad krene da juri fajlove po pločama, ali svakako me je podsetio na black (po pitanju buke ga zovem iz milošte "bljak" :d)... Ispada maltene kao da je toj barakudi "bljak" nedostižan uzor, ali se barakuda opet trudi...
Black je... horror :)
A da vidis tek Raptor sta je, to je vec strava&uzas :D:D

Ja sam se nekad lozio i na jedno i na drugo, i imao i jedno i drugo (cak i jednom trenutku i zajedno! :D)... a onda sam otkrio SSD :p

Poslušaj malo ovo, čućeš kad zapeva posle negde jedne četvrtine klipa.

http://www.silentpcreview.com/files/sounds/hddnoise-anechoic/seagate-barracuda-3tb.mp3

Kod mene uživo ume da bude još gore, ali to je možda već do mog primerka i činjenice da je dupke pun hard, pa krene lakše da se muči kad krene da šeta sa kraja na kraj "dvorišta". Nisam sad neki stručnjak, ali kapiram da je to u pitanju.
Hvala na klipu, poucan je :p

BTW, mozda da probas jednu defragmentaciju da opicis, pa da lepo "preslozis" fajlove... mozda tako nece da seta mnogo?
Hope it helps...
Yes it does, thanks ;)

Black je... horror :)
A da vidis tek Raptor sta je, to je vec strava&uzas

Ja sam se nekad lozio i na jedno i na drugo, i imao i jedno i drugo (cak i jednom trenutku i zajedno! :D)... a onda sam otkrio SSD :p

Evo i ja uzeh samsung 830 od 128Gb, samo da smognem vremena da mu nakalemim OS i sve ostalo. Još sam uzeo i 16gb rama... jedva čekam da vidim kako makina poleće...

Konačno sam se ratosiljao ovog blacka zbog kojeg patim od neprospavanih noći i najgorih košmara... :d

BTW, mozda da probas jednu defragmentaciju da opicis, pa da lepo "preslozis" fajlove... mozda tako nece da seta mnogo?

Čim sam ubacio disk, odjednom sam mu pljusnuo 3TB i napunio ga dupke, tako da je on valjda već složio sve po redu. Nisam ništa brisao, pa ponovo pisao, pa da pobaca sve kud stigne...

Videću kako će se ponašati kad budem morao da razbacam podatke svuda po "dvorištu".

Inače, bolje da ni ne počinjem sa opisivanjem kako sve moram da žongliram sa masom podataka i ovih 20-tak i kusur diskova koje imam u firmi. To bolje da ni ne počinjem, s obzirom koliko sam poznat po konciznosti... :d Ali ukratno... Zamisli mašinu koja u isto vreme kepčeruje video sa SP BETA kasete na jedan disk (to mu dođe od 20-tak gb do više stotina gb, zavisno od vrste kompresije), renda mi nešto na drugom disku, režem po 4 dvd-a odjednom (sa trećeg i četvrtog diska, nekad po 20 kom dnevno, a nekad i po sto komada i to uvek za "juče"), radim neku pripremu za štampu na petom disku... Znači, drndaju svi diskovi odjednom, četiri rezača, CPU kuler radi sa Scythe-ovima od po 1600rpm, plus još gomilu maks nasviranih ventova... Mašina samo što ne poleti sa stola kao spejs šatl, a ćale me pritom na svakih pet minuta pita (mala porodična firma je u pitanju inače) zašto sve nije gotovo još juče... :hair:

I kao što bi rekao Željko Joksimović u reklami za onaj margarin: " I tako iz dana u dan"... :d

Hvala na klipu, poucan je :p
Yes it does, thanks ;)

Nema na čemu, I'm glad I helped... :wave:

Poslednja izmena:
Evo i ja uzeh samsung 830 od 128Gb, samo da smognem vremena da mu nakalemim OS i sve ostalo. Još sam uzeo i 16gb rama... jedva čekam da vidim kako makina poleće...

Konačno sam se ratosiljao ovog blacka zbog kojeg patim od neprospavanih noći i najgorih košmara... :d
Nema tog Black-a, Raptora, RAIDa... koji moze da zameni SSD :smoke:

Najbolja kupovina ikad. Uz Z-5500, naravno :p

Čim sam ubacio disk, odjednom sam mu pljusnuo 3TB i napunio ga dupke, tako da je on valjda već složio sve po redu. Nisam ništa brisao, pa ponovo pisao, pa da pobaca sve kud stigne...
Ne znam tacno kako to ide... ali u svakom slucaju, uvek mozes da mi opalis jednu analizu iz defragmentera - nista da radi, samo da analazira situaciju - pa da vidis tacno kako je ;)
Inače, bolje da ni ne počinjem sa opisivanjem kako sve moram da žongliram sa masom podataka i ovih 20-tak i kusur diskova koje imam u firmi. To bolje da ni ne počinjem, s obzirom koliko sam poznat po konciznosti... :d Ali ukratno... Zamisli mašinu koja u isto vreme kepčeruje video sa SP BETA kasete na jedan disk (to mu dođe od 20-tak gb do više stotina gb, zavisno od vrste kompresije), renda mi nešto na drugom disku, režem po 4 dvd-a odjednom (sa trećeg i četvrtog diska, nekad po 20 kom dnevno, a nekad i po sto komada i to uvek za "juče"), radim neku pripremu za štampu na petom disku... Znači, drndaju svi diskovi odjednom, četiri rezača, CPU kuler radi sa Scythe-ovima od po 1600rpm, plus još gomilu maks nasviranih ventova... Mašina samo što ne poleti sa stola kao spejs šatl, a ćale me pritom na svakih pet minuta pita (mala porodična firma je u pitanju inače) zašto sve nije gotovo još juče... :hair:
Uuuuuuuh... stresno :D

Ne znam tacno kako to ide... ali u svakom slucaju, uvek mozes da mi opalis jednu analizu iz defragmentera - nista da radi, samo da analazira situaciju - pa da vidis tacno kako je ;)

Baciću pogled svakako...

Uuuuuuuh... stresno :D

Kad nije tu, super mi je, na miru radim i sve odradim... ali čim se pojavi, odmah mi se :hair:...

Sreća pa mi je ćale, pa mogu kad odlepim da ga oteram u tri lepe... :d

Govorise vec da ti hardovi bas i nisu za klasicnu desktop upotrebu, vec za video nadzor, kako im i pise u opisu...

Pominjani su u nekoj temi, mislim onoj "WD vs. Seagate", pa vid' da nije tamo, ima detaljnije o ovome ;)

Ti koji su za video nadzor ako ne mogu da upisu neki podatak iz ovog ili onog razloga, oni ga samo preskoce (prostor pise da je zauzet, ali je taj fajl korumpiran i neupotrebljiv). Takav je problem imao i HD204UI koji je proizveden pre novembra (valjda 2011-e), pa su firmwareom to resili. Tako da ti HDD-ovi nisu za nas kojima je cuvanje podataka bitno, a za video nadzor su dobri.

P.S. Tako sam ja jos tada razumeo, a neko ce reci vec detaljnije :)

Kakav je ovaj WD RED 3TB-a za storage?
Jedan cu sigurno uzeti za 24/7 masinu, ali razmisljam i za storage da uzmem jedan.

Da li mislite da je za storage bolji RED ili neki drugi od 3TB-a? Naravno tu mi je vazna pouzdanost, tisina i temperatura uredjaja, a lepo bi bilo i da je brz ali nije neohodno.
Kod nas ima ovih:
1. SEAGATE 3TB 64MB 7k SATA600 Barracuda ST3000DM001
2. WESTERN DIGITAL Caviar Green 3TB 64MB SATA600 WD30EZRX
3. HITACHI Deskstar 7K3000 3TB 7k 64MB SATA600 HT0F12450 HDS723030ALA640
4. WESTERN DIGITAL AV-GP 3TB 7k 64MB SATA300 WD30EURS

To bi bilo odprilike to u cenovnom rangu, jer ce me iz inostranstva WD RED od 3TB-a izaci oko 150€.

Poslednja izmena:
Ako malo bolje procesljas temu, naci ces odgovor.
I drugo, za pitanja sta da kupim postoji podforum Sta da kupim. ;)

Da bar imate neku skriptu koja ce da prepozna sintagme, pa automatski prebaci sve tamo - to bi bilo sjajno... tamo bar ne zalazim :D

Isto vazi i za SSD-ove :p

Koliko vidim ovde se vecinom prica o hdd-ovima za storage. A koji hdd preporucujete za sistem (ne ssd), jel ok ovaj wd red 2tb za sistemski hdd ili uzeti onaj pouzdani F4 ili nesto trece?

Vrh Dno