Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
abacuse, jel možeš da postaviš svoja podešavanja u BIOS-u?

Perice, imam primerak koji na 4,5@1,275 prolazi sve testove bez problema. Ali za 4,6 mu treba dosta napona, išao sam do 1,310v i tu ga ubije temperatura. Na 1,290v recimo neće ni da uđe u win dok ulazni napon ne povećam na bar 2,000v. Evo sad baš vrtim Aidu, ne prelazi 85C, ali puca posle 5 min. Mem. freq. sam spustio na 1333 MHz, cache ratio ispod 43 mi se čini da ne igra bitnu ulogu.

Definitivno je problem u kiki bomboni jer je cooler hladan maltene leden kao i pajpovi i ljudi...94 strane....i dalje se sprovodi filozofija OC pojedinih persona iz praistorije,kojima prodje kroz ruke par hiljada eura u procesorima svake nedelje i cvrc....OC Haswella se ne radi TAKO!!! Vec ipak malchice drugachije :

Prilozi

• CPU-4.68-1.png
    CPU-4.68-1.png
    499.4 KB · Pregleda: 205
  • CPU-5.0GHz.png
    CPU-5.0GHz.png
    748.5 KB · Pregleda: 124
Poslednja izmena:
za sad drzim x42 1.27v dok ne naucim vise jer sto vise citam po netu vidim kako ja pojma nemam :d

Inače, ista priča kao kod Ivice, core0 92°C core3 80°C. Ponadao sam se prvo da nisam dobro montirao kuler, ali i iz drugog pokušaja sa drugom pastom potpuno ista priča. 12C razlike, baš ga nasadiše nakrivo. :d

Perice, imam primerak koji na 4,5@1,275 prolazi sve testove bez problema. Ali za 4,6 mu treba dosta napona, išao sam do 1,310v i tu ga ubije temperatura. Na 1,290v recimo neće ni da uđe u win dok ulazni napon ne povećam na bar 2,000v. Evo sad baš vrtim Aidu, ne prelazi 85C, ali puca posle 5 min. Mem. freq. sam spustio na 1333 MHz, cache ratio ispod 43 mi se čini da ne igra bitnu ulogu.

Procesor koji sam testirao par dana ( nazalost nije se zadrzao kod mene) je mogao da izvrti na 4.8 na 1.27v recimo wprime dok mu je za 5ghz trebalo 1.42v setovano u biosu za isto to, uz ulazni napon na 1.75v. Isti sam menjao za oba setovanja od 1.6 do 2v i nisam dobio nikakva poboljsanja ( na vazduhu testirano). Moguce da nisam isao dovoljno daleko ( preko 2v ) pa nisam ni dobio jasnu sliku. Na azotu taj napon odnosno njegova kombinacija sa naponom na procesor pomera CB i CBB, na retail-u sam imao situaciju da na 2.2v recimo povecanje vishe nista ne donosi a da isto tako preko 1.8v proc isto vishe ne skalira ( ali ovo je vishe vezano za primerak procesora), jer kolega "Rus" iz Juznoafricke republike je isao do 2.8v odnosno 2v na procesoru isto retail ( -125C).Na slici sam isprobavao 125 FSB u odnosu na 100 ( nista nisam dobio povecanjem u smislu stabilnosti procesora ), ulazni napon je bio 1.75v...

5000 wprime start.jpg

Ja bih za pocetak uncore stavio na 39x, memoriju ostavio na 1333 i probao da se igram sa ulaznim naponom i naponom na procesoru, ako vec kazes da reaguje na to. Nadam se ako navatam Nickshiha za vikend da cu dobiti smernice sa sigurnim naponima za 24/7 odnosno sta ne bi trebalo da se prelazi.

Kada to apsolviras predji onda na uncore, evo slike od Mareta sa losijim procesorom i uncore na 4.8 ( meni je za uncore 4800 trebao napon mislim od jedno 1.22 do 1.25v ne secam se tacno).

4.8 uncore.jpg

Moze da se desi da MSI reaguje na ulazno voltazu ( kod 2011 socketa MSI(GD65,Big Bang) je voleo IOH i SA napone na vrednostima 1.25v+ za visoke taktove procesora, dok Rampage IV je to isto odradivao sa vrednostima daleko nizim), a moze isto tako da bude da nisam isao dovoljno daleko sa istim da bi osetio uticaj.
Stize i MSI MAX Power z87 uskoro kao i ASrock z87 OC Formula pa nadam se za jedno nedelju dve da malo vishe vremena odvojim za neka testiranja, i prenesem utiske.

@Perica_Barii
Probao sam to što predlažeš, pomaka ima, ali ne suštinskih. Recimo Aida više ne puca, smanjene su i temperature, ali Linx neće ni da čuje. Jednostavno traži previše napona. Međutim, sad sam pokušao sa strapom na 125 MHz, i spustio sam BCLK na 120 (mislim da se sa tim igrao abacus, samo neće ništa da kaže cava :D) i na prvi pogled daje dobre rezultate po pitanju napona - uspeo sam da uđem u win sa 4560@1,250v što je ranije bilo nezamislivo (traži niži cash volt.). Videću sa ovim malo da se igram, ali se sada uključuje mnogo više faktora. Jel imaš neke smernice za BCLK OC?

ok za danas sam zavrsio,
1.27v ofset 0.015v
x46
cinebench prodje
aida64 posle 20min padne kao sto mi je perica predlozio da izmerim dropove sa unimerom sto sam i uradio i nisam primetio sutra cu se igrati jos malo

BTW. sramota me da prizam montirao sam na h70 push push umesto push pull -_- sad su bolje temp.

1.25v 0.015v ofset
aida 30min max 88c
45x
ring x39

sad ce narod na mene drvlje i kamenje jer nisam izvrteo linx prime, bice samo malo iscackam jos bios i probam sutra beta verziju.

Auu ovo za push push ti je bio ozbiljan minus.........kod mene je bila razlika 10c kad se jednom *****ah tako.......:p

Probao sam 6 komada 4770k do sada, najbolji je butovao na 1.265v na 4.8 a nagori sa 1.385. Pri tome za 5ghz je trebao cak i onom najboljem veliki skok do 1.41 skoro da bi butovao. HT je naravno bio ukljucen, i nisam se igrao sa ostalim naponima vec samo vcore, ulazni napon na procesoru je po defaultu na 1.75v. Mislim da na 4.5 ce svaki raditi bez problema za svaki dan, bolji primerci i na 4.8 a vec na 5 samo odabrani ( ima ih vec koji butuju na 5 sa 1.22v ).

Uncore na procesorima je isao cak i do 4.7 na vazduhu ( testirao spi32m), sa naponima do 1.25v, default je misli 3800 ili 3900. Izuzetno rastu perforamse sistema kada se on klokuje.

Memorije sam za sada probao sa PSC cipovima ( 2000 cl9 memorija na 1.65v deklarisana ) i nju sam poterao bez problema na 2600 8 12 8 28 na 1.81v spi32m stabilno. Nadam se da probam uskoro neke hynix chipove kao i bbse i samsung...

O ovome Perice svi mi mozhemo da sanjamo....a bash o tome sam i prichao u kojem postu iznad.....ko razume shvatice......
Eh da nam je ovakav izbor....oprema...uslovi....ali ok...ti si to zasluzio....samo bih te ipak zamolio da se malo spustish na zemlju i da se ne ponashash kao apsolutni autoritet...gosn nedodirljivi....
Takodje lepo bi bilo da nekada priznash kada i mi obichni smrtnici dohvatimo ili i prebacimo te tvoje rezove ...a sve sa plochama od 100-ak eura i procesorima uzetim sa police.
Jer bash zbog nas svih...svakakvih ...ali takvih kakvi jesmo....Bench jeste i bice....

Poslednja izmena:
Evo malo i memorijskog protoka sa jednom low budget memorijom - Mushkin Redline 1866MHz :

Prilozi

• memorija-2400.png
    memorija-2400.png
    162.1 KB · Pregleda: 94
Verujem da govorim u ime svih kad kazem da bi vise voleli da vidimo precizna bios podesavanja za onih 4.68GHZ pri naponu od samo 1.211 ,)

O ovome Perice svi mi mozhemo da sanjamo....a bash o tome sam i prichao u kojem postu iznad.....ko razume shvatice......
Eh da nam je ovakav izbor....oprema...uslovi....ali ok...ti si to zasluzio....samo bih te ipak zamolio da se malo spustish na zemlju i da se ne ponashash kao apsolutni autoritet...gosn nedodirljivi....
Takodje lepo bi bilo da nekada priznash kada i mi obichni smrtnici dohvatimo ili i prebacimo te tvoje rezove ...a sve sa plochama od 100-ak eura i procesorima uzetim sa police.
Jer bash zbog nas svih...svakakvih ...ali takvih kakvi jesmo....Bench jeste i bice....

Mislim da sam ja vrlo prizeman, a to sto si sa plocom od 100 eura prebacio svoje mogucnosti, sta da kazem svaka cast, i iskreno mi je drago....Ja sam samo tada tvrdio da moze, ali da treba da se malo dublje udje u OC od dizanja multija i napona na procesoru. Svakako primerak procesora odredjuje krajnje mogucnosti, ali ako se vratimo par strana unazad pa procitamo tvoje postove tipa da ti niko ne pominje haswel, sve si probao od defaulta ne moze dalje itd, onda se covek zapita kakva te je munja u medjuvremenu pogodila?

Da ne budem negativan evo jos jednom iskrene podrske za tvoje poduhvate i rezultate koji prebacuju moje domete :happy::happy::happy: ....

Ja se trudim da prenesem moja zapazanja, to sto ne vrtim avx linx je moja velika mana ali zivim sa njom...

Sto se tice izbora i hardvera, prodas malo opreme, ili pozajmis para pa kupis i onda preprodas dalje, ni meni nista ne pada sa grane, prodao sam deo opreme da bih izdvojio novac za kupovinu procesora, koje posle prodajem ne zadrzavam ( i zamisli gubim novac pri tome). Plocu MSI sam osvojio na MOA 2013 round 1 kvalifikaciji ( znaci niko nije poklonio nego zaradjena, sto bi neki rekli krvavo), dok od ASrock-a dobijam sto po zasluzi ( osvojio sam njihovo takmicenje pocetkom 2012 godine ASrock OC King) sto i zbog saradnje i prijateljstva sa Nickshih-om ( prilikom pravljenja biosa izmedju ostalog kod z77 OC Formule sam mu pomagao u pretestiranju profila za memoriju ( biosi 1.15 pa 1.42 i dalje )). Novac koji trosim na moj hobi ne pada sa grane i druge stvari u zivotu trpe zbog toga ali meni ne smeta, svojim radom znanjem i odricanjem sam dosao do kontakata i povlastica koje uzivam, tako da te niko ne sprecava da i ti postignes visoke domete.

Sada malo nazad na temu, sto se tice input voltage, Nick kaze da je optimalna da se drzi 0.4v iznad vcpu voltaze, takodje do 2.2v je SAFE. Isto tako neki procesori reaguju na nju tako da se vredi igrati. Ona malo utice i na temperature kod procesora takodje pa i o tome treba voditi racuna ( ovo ce biti zanimljivo da se ispita, fiksirati voltazu za cpu na recimo 1.2 pa setati od 1.6 do 2.2v input i pratiti temperature).

Kod OC preko BCLK preporucujem da se procita deo upustva koji sam kacio vec evo ga opet, od strane 21 recimo, a za jedno nedelju dve kacim i setovanja sa razlicitim strapovima...

cek,znaci sada je ispalo da i haski moze (manje-vise) OK da se klokuje,samo treba imati bolju plocu od 100 eura?

po ovoj temi moze komotno neki roman da se napise,pun neocekivanih obrta,raspleta,napetosti itd.....

Clevo ima dva venta, pa jezgra skoro hvataju 90c.
Tako da, kriv je! Nije propisao proizvodjacima da koriste 2 venta i minimum 4 heatpipe-a, samo za procesor. Plus postolje sa ventom (minimum 14cm) da ide gratis (LED da ipak bude opciono)

Clevo ima dva venta, pa jezgra skoro hvataju 90c.
Tako da, kriv je! Nije propisao proizvodjacima da koriste 2 venta i minimum 4 heatpipe-a, samo za procesor. Plus postolje sa ventom (minimum 14cm) da ide gratis (LED da ipak bude opciono)

Tebi uopste nije jasno da su to gaming laptopovi sa najacim mogucim grafickim kartama, idi pa pljuj laptop gamere.... njihovo postojanje meni pre svega nije jasno... a zagrevanje i dupli ventovi su tu zbog GTC780 to je ono sto ti TOTALNO zanemarujes!

evo ovako posle celog dana igranja mislim da nisam bas najsrecnije prosao

specifikacija
4770k
msi mpower max
h70 2x noctua p/p
Kingston hyperx 9 9 9 27 1600mhz 1.65v
Corsair Ax860
Intel 510 SSD 250gb

Bios E7815IMS.133
Cpu Ratio x44
Ratio: Fixed
Ring: x39
Vcore 1.25 Offset 0.015
Vdrop: 100%
Svid communication : Enabled
Vccin: ovo sam setao do 2.0v i nije nesto pokazalo da poboljsa stabilnost.
Memorija setovana kao iznad napisano

sa ovim setovanjima prolazi Aida 40min cinebench(ne bitan) Prime 95 16min bsod
Temperature su 82-88c nisu prelazile 90

Postavio bi screenshot sa podesavanjima ali imam problem kad stisnem f12 pise " no usb dongle detected" iako ga vidi gore u boot opcijama,
kad ubacim WD 2TB hdd prepozna ga i kad treba da sacuvam na HDD ispise mi "Allocate file system error" .....

Cisto iz igranja da vidim jel moze da postuje stavio sam 1.3v sa offsetom 0.015 u x47/48 ma ni post da prodje...

jos imam nadu neku da radim nesto pogresno jer ipak nemam dovoljno znanja....

jel ima neko neki predlog?

sta to treba da znaci fabrickim alatom?

uspeo sam iskopam neki drugi usb koji radi

evo nekih Screenshotova iz biosa sa podesavanjima slobodno neki predlog ili korekcija
ouzfkk.jpg
sfvzwg.jpg
2zizryc.jpg
2gvmxqv.jpg
29olwyp.jpg

ajmooo perice spasavaj ce izginem ko macici na sapunjavu dasku :d

Poslednja izmena od urednika:
evo ovako posle celog dana igranja mislim da nisam bas najsrecnije prosao

specifikacija
4770k
msi mpower max
h70 2x noctua p/p
Kingston hyperx 9 9 9 27 1600mhz 1.65v
Corsair Ax860
Intel 510 SSD 250gb

Bios E7815IMS.133
Cpu Ratio x44
Ratio: Fixed
Ring: x39
Vcore 1.25 Offset 0.015
Vdrop: 100%
Svid communication : Enabled
Vccin: ovo sam setao do 2.0v i nije nesto pokazalo da poboljsa stabilnost.
Memorija setovana kao iznad napisano

sa ovim setovanjima prolazi Aida 40min cinebench(ne bitan) Prime 95 16min bsod
Temperature su 82-88c nisu prelazile 90

Postavio bi screenshot sa podesavanjima ali imam problem kad stisnem f12 pise " no usb dongle detected" iako ga vidi gore u boot opcijama,
kad ubacim WD 2TB hdd prepozna ga i kad treba da sacuvam na HDD ispise mi "Allocate file system error" .....

Cisto iz igranja da vidim jel moze da postuje stavio sam 1.3v sa offsetom 0.015 u x47/48 ma ni post da prodje...

jos imam nadu neku da radim nesto pogresno jer ipak nemam dovoljno znanja....

jel ima neko neki predlog?
A zasto probavas 1,3V i veci takt od 4700Mhz ako ti je sa 1,25V pucao na 4400Mhz. Probaj lepo 1,3V i 4,4Ghz da ga stabilizujes, pa posle lagano na 4,5Ghz ako imas iole dobre temperature. Da ga namestis na 4,4 do 4,5Ghz i nije toliko lose, zar ne? Bolje i to nego nista, kad vec nece na 4,7GHz. Mislim da ti je 4,4Ghz vec sad "zagarantovano" uz 1,3V s obzirom da imas manje do 90C tako da mozes naponom "leciti" nestabilnost. Probaj polako 100 po 100 MHz.

Mozda ces se morati poigrati sa CPU power limit, duration, current limit itd. To ti je na 4. screen shotu.

Poslednja izmena:
E nash Perice...niko tebi ne spori znanje...i kao sto kazesh ja prebacih mogucnosti svoje...izvinjvam se sto prebacih i tvoje trenutne...no siguran sam da cesh chim budesh imao opet na gomili opreme za bar 3k eura ti preshishati nekog siromaha iz provincije...tako to ide i uvek ce biti...za neke tako a za vecinu gusht da potrose desetinu tih novaca i uzivaju. Prijateljski pozdrav iz Subotice.

sta to treba da znaci fabrickim alatom?

uspeo sam iskopam neki drugi usb koji radi

evo nekih Screenshotova iz biosa sa podesavanjima slobodno neki predlog ili korekcija
Pogledajte prilog 118652
Pogledajte prilog 118653
Pogledajte prilog 118654
Pogledajte prilog 118655
Pogledajte prilog 118656

ajmooo perice spasavaj ce izginem ko macici na sapunjavu dasku :d

Trebaš malo da pokažeš i hrabrosti, da bi imao bolje overklok rezultate. Pregledao sam ove tvoje postavke, i dosta njih je na AUTO vrednost, što nikako ne treba biti ako nameravaš da se baviš malko ozbiljnije overklokom. Trebaš videti da nađeš neke savete konkretno vezano baš za tvoju ploču, ali na STRANIM overklok forumima (Perica je neke od njih pominjaop skoro pa nađi ) i onda kreni u manuelna podešavanja svega i svačega.

Koliko ja znam, (neka me neko ispravi ako grešim, nisam 100 % siguran), ko hoće bolji overklok ne sme dopustiti da mu većina setovanja bude na AUTO opciji, pa ma koja ona bila.

P.S. Jedno pitanje za poznavaoce Haswell-a tj. one koji imaju s tim iskustva. Da li, ako bi se dva jezgra isključila i iGPU isključio, bi to bitno podiglo overklok i možda bi tada moglo da se ostvari STABILNIH 5 GHz za ta dva jezgra, sa uključenim HT naravno ?

Poslednja izmena:
trazio sam ja kopao po netu ali nema nigde samo par tema na forumima i to su uglavnom neki bugari kojima je nivo engleskog goolgle translate, ni na msi-ovom sajtu isto tako...

takodje izgleda da Beta verzija biosa .133 nije bas najstabilnija

EDIT: a iskreno da kazem mnogo toga ne znam za sta sluzi a nisam uspeo da nadjem tacno objasnjenje tako da sam ostavio na auto.

dok ne dodje CLU i h220 nema nista od ozbiljnijeg overclocka jer h70 ne moze jednostavno da se izbori sa tolikom toplotom cim pokrenem neki test i krene da puni memoriju do 85% memorije temperature su 70c cim predje 85-90% temperature skoce na 90-100 zavisno od voltaze

ovo je moja prva msi ploca i mislim da moze dosta da uradi ako se zna sta se cacka

usput sam izvrteo 20 krugova Memtest-a cisto da vidim da nije do memorije sve prolazi kako valja

Poslednja izmena:
E nash Perice...niko tebi ne spori znanje...i kao sto kazesh ja prebacih mogucnosti svoje...izvinjvam se sto prebacih i tvoje trenutne...no siguran sam da cesh chim budesh imao opet na gomili opreme za bar 3k eura ti preshishati nekog siromaha iz provincije...tako to ide i uvek ce biti...za neke tako a za vecinu gusht da potrose desetinu tih novaca i uzivaju. Prijateljski pozdrav iz Subotice.

Meni i dalje nije jasno u cemu smo se mi trkali pa si ti negde pobedio/presisao nesto?
Aludiranje da novcem kupujem nesto da bih tebe presisao je smesno ko bioskop, a opet ne vidim u cemu se trkamo?

Konkretno Kikibg ima MSI plocu dao je covek postavke koje je setovao u biosu pa izvoli ( sa obizrom da imas msi plocu ) pomogni coveku konkretno. Objasni mu od cega da krene, koja setovanja da ne drzi na auto nego ih pomeri na neke vrednosti ( koje su to vrednosti) itd...Mislim da tu imas prostora da demonstriras svoje mogucnosti, koje su kako kazes prebacile moje....

@ abacus Nebih da se mesam ali je stvarno tesko da ne primetim da se stalno s nekim stavom obracas Perici koji te stvarno ne cacka. I umesto da on pomogne Kikiju prebacio je kulturno loptu na tebe kao najboljeg klokera. Ja sad samo od tebe ocekujem cudo.

ajde ajde polako sad izgleda stabilno sa ovim podesavanjima koje sam iskopao iz one gigabyte guide teme sa ocn foruma

*na nekoj od slika prikazana je opcija Internal VR efficiency management - Enabled (prebacio sam je u disabled)

sg3n2c.jpg

ka1eh3.jpg

zj6wif.jpg

2hg7gva.jpg

aida vec 40min radi ok i temp su da kazem 80 86c

sad kad prodje jos 5min dizem na 45x pa ako prodje ista prica 40min i tako u krug

posto mi je skoro usao u win sa onim prethodnim podesavanjima(uglavnom sve na auto) na x48 sa 1.37v i 2.2vccin imam jos nade :D :d

ako negde zagusti imam ideja usera sa foruma oko bclk, strapa itd no kasnije o tome ako ovo padne u vodu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno