Problem je sto je sto je rasprava otisla u sasvim pogresnom smeru i kao i uvek kad se tako desi, gubi se svaki osecaj za realnost. Daleko od bilo kakve namere da advokatisem Haswell, Intel jos manje, ja sam bar poslednji koji bi to radio, na kraju-meni su AMD procesori bili i ostali polje interesovanja za rad i oc dok Intel povrsno-usputno-povremeno, ali jednostavno je potpuni nonsens zakljuciti da je Haswell kao arhitektura krs, smece, vnogo ili kako je vec sve karakterisan, a sve na bazi jednog jedinog njenog aspekta-temperature.
Cinjenica je da je kao arhitektura brzi, jaci, efikasniji, kompleksniji od Ivy Bridge i posebno Sandy Bridge, da ima bolje rezultate u sve do jednom testu i programu i igri i da ima set novih instrukcija, od kojih je recimo AVX2 vec implementiran u mining softver. Moze i treba da se kaze da je los za OC, usled problema sa termalima, i ja prvi sam popljuvao taj segment, kao i da se postavi pitanje koje i kakve procesore je Intel poslao testerima za rivjuove(a o cemu vec uveliko bruji po svim forumima) ali opet kazem, zakljuciti na bazi tog jednog elementa da procesor ne valja bi bilo neozbiljno. Fedja sa susednog foruma je koliko se secam u testu nazvao Haswella "masterpiece"-i pored opaski na zagrevanje i oc.
@PC Beast-90+ stepeni jeste za svaku kritiku ali procesor trotluje na tacno 100, imas na mom ss-u par strana unazad gde se lepo vidi da konstatno izbacuje 128gflopsa u avx linxu, bez trotlinga, a temp je isla do 95. U realnom radu gde je temp u ful loadu 20ak stepeni niza, jasno je da od trotlinga nema nista, cak ni sa ovakvim termalima. E sad, to sto procesor ocigledno ima potencijala za vise, a temperaturom je osakacen da to i postigne, jeste zalosno i to jeste najveci problem.
I pored svega, cini mi se da je HW sa svojom nizom oc marginom ipak u startu toliko brzi od prethodnika da je tesko dostizan. Ja sam predlozio da isprobamo par benchmarkova da vidimo klok za klok i stanje nakon oc-a, jest da sve to moze da se nadje po netu ali bolje da i to radimo ovde nego da se prica o ovom o cemu se prica.