Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@peca

po ko zna koji put, kakve veze imaju Perica i sportski OC sa 24/7 korisnim oc-om koga, cenim, praktikuje vishe od pola forumasha, shto zbog posla, shto iz hobija?

zashto je na testu 4770k odradjen oc, kakav god da je, a sa 4670K nije?

ranije sam upijao svaki bench review.
u poslednje vreme bacim pogled na neki, tj preletim po grafikonima,
a u buduce cu i manje od toga.

Evo i rusi malo se igrali sa OC 4770K
furuna.png
I njihov je zakljucak kao i vecine samo skalpiranje da bi se moglo govoriti o nekom Oc potencijalu procesora, jer temperature ne dozvoljavaju da se odradi valjan OC.

Ako je ovo sve tacno vezano za Haswell ovo je prosto tuzno.
Zar Intel koji se ponosio tim overklokom vise ne moze da mrdne Ghz osnovnih koji je ostvarivao
cak i bez dodavanja napona da ne pricam o legendarnom Q6600 i ovamo na dalje ostalim procesorima zakljucno sa Sandy Bridge pa cak i sa Ivy.
Ovo je bre katastrofa.Gledam i ne verujem.Sa 3.5 Ghz on ne moze da se setuje stabilno na 4.3 Ghz a da ima operativne temperature tj temperature koje zalaze u domen
normalnih granica.90c je nedopustivo a siguran sam da tu vec procesor i te kako trotluje!
Ovo je korak unazad u odnosu na ono sto smo ranijih godina imali.Ne znam sta da mislim,jos uvek se nadam da je to samo do primeraka,ja procesor nisam ni jedan probao tako da ne mogu da iznesem
sud ali po ovom sto vidim i sto se sve vise pise strasno sam razocaran!

Dajte ljudi,opustite se,koji vam je djavo,pa mora i Intel jedared posteno da ukaki motku!Nemoze Amd konstantno da vodi na tom polju :d Ko zna,mozda ce neka sledeca serija AMD procesora biti dosta bolja od ovoga,pa ce Intel konacno staviti prst na celo i malo se zapitati oko svega....a opet sa druge strane,ako se stvarno pokaze da je cela serija Haswela ovako uboga sto se temp tice,siguran sam da prodaja K modela nece biti na zadovoljavajucem nivou,pa ce Intel malo popraviti situaciju sledecim modelmo procesora.....Do tada,cekamo jos koji user-utisak,ako iko uopste i bude uzimao K modele....

Potpuno razumem Pecu, zao mi je sto ste odrasli, sva sreca pa ima matorih mladica ;)

meni je samo zao sto je MASA ucinila da se ovaj forum toliko degradira u svakom pogledu, i da ti citajuci 80 strana jedne teme mozes da sakupis samo 3 strane korisnih informacija.

a ovo za testiranje procesora 4770K bez OC testa je cista glupost i bilo ko ko se iole malo razume i procita tekst videce da je test odradjen na brzaka i povrsno, zao mi je jos jednom sto je masa koja pojma nema niti je zanima bilo sta od HW odlucuje o buducnosti benchmark foruma, a nas nekolicina odlazi i trazi informacije na stranim forumima.

pre par godina stariji(oni koji imaju neko znanje i od kojih moze nesto da se nauci) korisnici ismevali su SK forum/pc berza a benchmark postaje upravo to.

Ne znam šta da kažem, s jedne strane razumem Pecu i njegove OPRAVDANE argumente. Razumem želju za opstankom i za zaradom. Siguran sam da sada Benchmark kao sajt i firma zarađuje primetno bolje nego te 2008. godine.

@ Peca

Ali, s druge strane, Peco druže ako hoćeš saslušaj sad ovaj predlog. S druge strane. Peco, možda postoji mogućnost da uvedeš hardverski nastrojeni deo novinara koji će malo kasnije sve ponovo istestirati, ali na većem profesionalnom nivou.

Mogao bi da imaš poseban deo sajta koji bi se npr zvao: "Entuzijastički i overkloking testovi" gde bi na relativno lagan način, PONOVO pridobio nas zahtevne korisnike. treba da gledaš, Peco, da ti i ova sadašnja forumuska publika ostane verna, da zadovoljiš i nas makar malo,a ne samo da gledaš sa te jednne strane.

Kao peimer šta bi moglo da se uradi,evo, osnovni testovi i tekstovi za široke narodne mase bi bili smešteni na glavni deo ekrana i zauzimali bi 70 % celokupnog sadržaja, dok bi preostalih 30 % testova namenjeni nama overklokerima i naprednim korisnicima.

Poslednja izmena:
Vama i dalje nije jasno da je za OC zainteresovano sve manje i manje ljudi, jednostavno on nije za ozbiljnu primenu, to sam skontao sa 2500K ako radis nesto ozbiljno jednostavno nesmes da rizikujes sa OC-em i da je sve 100% stabilno opet nesmes.....
Pogotovo sto i intel i amd guraju svoje prizvode blize limitu

za amd vazi ovo shto si rekao, a intel gura svoje limite blize proizvodu :D

Problem je sto je sto je rasprava otisla u sasvim pogresnom smeru i kao i uvek kad se tako desi, gubi se svaki osecaj za realnost. Daleko od bilo kakve namere da advokatisem Haswell, Intel jos manje, ja sam bar poslednji koji bi to radio, na kraju-meni su AMD procesori bili i ostali polje interesovanja za rad i oc dok Intel povrsno-usputno-povremeno, ali jednostavno je potpuni nonsens zakljuciti da je Haswell kao arhitektura krs, smece, vnogo ili kako je vec sve karakterisan, a sve na bazi jednog jedinog njenog aspekta-temperature.

Cinjenica je da je kao arhitektura brzi, jaci, efikasniji, kompleksniji od Ivy Bridge i posebno Sandy Bridge, da ima bolje rezultate u sve do jednom testu i programu i igri i da ima set novih instrukcija, od kojih je recimo AVX2 vec implementiran u mining softver. Moze i treba da se kaze da je los za OC, usled problema sa termalima, i ja prvi sam popljuvao taj segment, kao i da se postavi pitanje koje i kakve procesore je Intel poslao testerima za rivjuove(a o cemu vec uveliko bruji po svim forumima) ali opet kazem, zakljuciti na bazi tog jednog elementa da procesor ne valja bi bilo neozbiljno. Fedja sa susednog foruma je koliko se secam u testu nazvao Haswella "masterpiece"-i pored opaski na zagrevanje i oc.

@PC Beast-90+ stepeni jeste za svaku kritiku ali procesor trotluje na tacno 100, imas na mom ss-u par strana unazad gde se lepo vidi da konstatno izbacuje 128gflopsa u avx linxu, bez trotlinga, a temp je isla do 95. U realnom radu gde je temp u ful loadu 20ak stepeni niza, jasno je da od trotlinga nema nista, cak ni sa ovakvim termalima. E sad, to sto procesor ocigledno ima potencijala za vise, a temperaturom je osakacen da to i postigne, jeste zalosno i to jeste najveci problem.

I pored svega, cini mi se da je HW sa svojom nizom oc marginom ipak u startu toliko brzi od prethodnika da je tesko dostizan. Ja sam predlozio da isprobamo par benchmarkova da vidimo klok za klok i stanje nakon oc-a, jest da sve to moze da se nadje po netu ali bolje da i to radimo ovde nego da se prica o ovom o cemu se prica.

Sve je to u redu dragi prijatelju ali meni se sve vise cini da je ovo smisljen i bezobrazan potez samo jos uvek ne znam koji je razlog.
Pregledao sam neke klipove,skalpiranje Haswell-a pa sam dosao do zakljucka da je problem iste prirode tj zvaka tj djubre koje se stavlja ispod IHS-a!
Ja kao napredan korisnik koji sam u ovom svetu hardvera ohahaj i koji sam se sportski takmicio jedno vreme i ostavio iza sebe neke rezultate ne mogu da progutam cinjenicu da se procesor greje na 90c+ bez obzira
gde mu je thermal trottling!
Jednostavno zelim da imam stabilne vrednosti i da postignem sto bolji rezultat a svako ko se iole bavi hardverom zna da je preduslov za tako nesto da komponenta bude sto hladnija.
Koliko god Haswell bio napredan a rec je o minimalistickom napretku i da se razumemo,ja nisam ni jednom rekao da je fail vec da je ovo nedopustivo i da sam razocaran jer smatram da kao vlasnik toliko Intel procesora do sad
na kojim sam radio svasta i overklokovao ih za 24h/7 dobijem CPU koji ne mogu da nategnem sa njegovih 3.5 Ghz po defaultu na 4.3 Ghz u overkloku!
Meni je mozda i lako da se pozabavim ovakvim problemom jer imam skupo i napredno vodeno hladjenje ali to nije razlog da se pomirim sa cinjenicom da se taj procesor greje i da sam uskracen za performanse koje bi po pravilu trebao da imam!
Druga stvar koliko god da je Haswell stabilan na toliko visokim temperaturama pitanje je koliko ce da traje a verujem da ce to da utice na zivotni vek i da postoji velika mogucnosti da se kasnije degradira!
Izvini ali ovo grozdje je meni mnogo kiselo veruj mi!
Opet ja ne mogu da pricam iz svog iskustva,citam sta vi sve pisete i sta pise na netu,u krajnjem slucaju mene taj Haswell i ne zanima jer imam sasvim drugu platformu sa kojom sam prezadovoljan ali sa aspekta interesovanja i informisanosti izrazavam svoje licno negodovanje i nezadovoljstvo!

Da covek bude i optimistican,pa da kaze ok,nije to los CPU kao sto u globalu nije ali te visoke temperature nisu zdrave kako god da mi posmatramo.
Drugo ovo je vec drugi put da se isti problem desava i ja kao neko ko smatra da je Intel jedna ozbiljna kompanija ovo odgovorno tvrdim da je ovo veliki propust a sve mi se cini i nameran a to me samo jos vise srdi!

Budimo realni,ako mozemo da kazemo za AMD i propuste mozemo i za Intel a ovo je propust kome ne moze da se gleda bas tako kroz prste i da se pravimo ludi kao da se nista nije desilo!

Naravno da nije slucajno, sve je posledica biznis procene. Menjati zvaku za bolju pastu verovatno znaci desetine miliona dolara dodatnog troska tokom par godina koliko ce se ovi procesori proizvoditi. Mobile verzije rade na manjoj frekvenciji, imaju manju potrosnju, i za njih je i zvaka sasvim dovoljna da obezbedi dobre temperature tokom rada. A to je trziste koje je trenutno mnogo zdravije, iako je i ono ugrozeno ARM konkurencijom.

Kao sto neko rece, dekstop realno odumire, i sve su vece sanse da ce postati trzisna nisa mnogo pre nego sto se mislilo.

Evo ja sam danas, malo testirao domete haswell-a sa integrisanom grafikom u gamingu gde je sistem upregnut na 4 strane
i5 4570 def, 8GB, 64bit win8
2x 7950 kopaju pod intensity 19
minar AVX2 kopa 80Kh/s sva cetiri jezgra
u pozadini chrome 10 tabova, irc, skype itd... to sve radi vec 7 dana bez gasenja
oba monitora full hd i 1680*1050 monitor oba na HD4600

Instalirao Remember Me igru (Unreal engine) default je krenula na medium podesavanjima u 1920*1080 i tu je radila prosek ~20-22 fps, tada sam prebacio na 1366-768 i ostavio ista podesavanja, igra poletela na 35-40fps-a, tako sam igrao puna 3h
Naravno u pozadini sve radi, jedino je minard CPU kopac usporio nekih 30-40%, jer mi je sve to na drugom monitoru pa pratim......
Igra je bila totalno igriva, jedino se seckanje primecivalo kad se prelazi u nove regione gde se verovatno radi kesiranje textura sto traje 1-2 sekundi da secne

Sto se tice odziva sistema , mislim da i win8 igra pozitivnu ulogu jer koliko krs bio metro za toliko su popravili rad sa memorijom!, jednostavno kopanje LTC je memorisjki ubijalo win7 i znao je da zeza dok tih problema win8 nema i zauzece rama je dosta nize (i ovde zauzece rama danima zna da se popne i do 70% ali se nakon toga ladno vrati na ~35% i dinamicki se brze menja nego na win7)

Poslednja izmena:
I sta na kraju bi sa tim dometima?Isprica sve zivo samo ne ono sto je trebalo :d

Recimo ovaj klip me zbunjuje i ako Aida nije bas pouzdan stress program i ako je kratko testiranje ali opet za klok od 4.8 Ghz ocekivao sam vulkan!

meni nesto pada na pamet, u vezi ove price sa pastom... mozda je to odradjeno radi zastite/pojacanja prodaje x79 platforme... jer, plojke i cipset za haswell-a su stvarno bruka... ako bi i procesori to u potpunosti pratili, koja bi bila svrha kupovine x79 platforme? dve prednosti ostaju na njoj- quad memorijski kontroler i 40 pci linija, ali je sve ostalo na strani "malog batice". a, ako se ne laze, ivy bridge-e nece imati problema sa tim-om, jer ce ihs biti lemljen, kao i na sandy-ju.
thoughts on this, anyone?

Da, još samo kad bi mi smeli da budemo tako hrabri i da ovo odradimo. U principu može se, ali je ipak relativno veliki rizik da ti se ruka omakne i da uništiš CPU.

@ mdm

Jesi li siguran da nećeš da kupuješ 4770K ? :)

PCBeast je napisao(la):
I sta na kraju bi sa tim dometima?Isprica sve zivo samo ne ono sto je trebalo :d

Recimo ovaj klip me zbunjuje i ako Aida nije bas pouzdan stress program i ako je kratko testiranje ali opet za klok od 4.8 Ghz ocekivao sam vulkan!

Kako je ovaj uopste uspeo da ga nagura na 4.8?

Pa kao što reče Perica_Barii, a vi mu ne verujete, izgleda da je ovaj čovek pogodio dobar primerak procesora i eventualno ga je skalpirao.

Interesantno je da DOSAD nisam video nijedan test 4770K na Asus Maximus VI Extreme ploči, a da je do maksimuma sve poterano baš. Ako neko eventualno zna link nek okači.

@ mdm
Jesi li siguran da nećeš da kupuješ 4770K ? :)

O da sasvim, ovo je gore i od Ivy-ja. Ja sam i reako samo u slučaju da je bolji i da ide 5+ lako. Ovako mi na pamet ne pada. ,)
Moooožda skylake, ako bude imao dovoljno napretka sa celokupnom platformom (PCIe 4.0, DDR4...). Ovako nešto više SATA3 i USB3.0 portova mi i ne znači, a AVX2 još manje. :p

Da, još samo kad bi mi smeli da budemo tako hrabri i da ovo odradimo. U principu može se, ali je ipak relativno veliki rizik da ti se ruka omakne i da uništiš CPU.

esy-cekic.jpg

Mogao bi se i biznis da pokrene radiona "Lupam Haseta" :D

Kreso je testirao i 4670k i 4770k po njegovom procesori prolaze sve testove cak i test stabilnosti na 4.9 i 4.7ghz
intel_4670k_oc1.jpg
Cak i on se osvrnuo na price kako procesori koji se uzmu u prodaji i ne idu tako bar se korisnici po forumima zale, ali izgleda procesori koji se dobiju za test idu jako dobro.

ako sam dobro procitao aida daje manju temp jer nema avx-a

evo mali tutorijal za OC http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide

ima dosta ljudi koji lagano sa skalpiranjem imaju normalne temperature uz 4.5-5ghz ako ubodete dobar primerak.

dosta njih postigne 4.6-4.8 sa nekom normalnom temperaturom uz skalpiranje naravno.

@kosta
maximus extreme review
http://www.youtube.com/watch?v=Y8DtZDcMrps

Poslednja izmena:
Ovaj turorijal izgleda da je dobar, ali je vezan samo za Gigabyte Z87 ploču. Nešto ne verujem da puno ljudi ima baš ove ploče, Gigabyte baš i nije omiljen previše.

Hvala na linku, upravo ga gledam.

kostaaaaa nemoj da izvodis zakljuckee ako citas samo nase forume.. gigabyte je itekako popularan a bice jos i vise jer cenovno do 200e nudi mnogo ova ploca, a tutorijal iznad moze +- da posluzi sa svaku plocu

@kosta10
Nije meni problem da skalpiram CPU,to mogu zmureci da odradim vec necu da ispravljam krive drine .
Znaci kao korisnik zelim da budem zadovoljan sa proizvodom out of box i da od njega dobijem ono sto kao takav proizvod treba da ponudi a ne
da budem uskracen.Kapiras?

@ Kikibgd
Bez obzira svakako je postigao visok klok sto je po sadasnjim merenjima spadalo u nemogucu misiju!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo jos jedne zanimljivosti ..

ASRock je uradio odličnu stvar ovim potezom, ostaje sada da čekamo testove takvih ploča pa da donesemo neke konkretnije zaključke i stavove.

Naleteh na jedan link..Opasno napljuvase Intel.Koliko je tacno?Hm..Deluje dosta toga kao istinito..

Za ove sto ne znaju engleski :) u kratkim crtama Intel je poslao testerima odabrane primerke Haswell-a kako bi utisci na kraju testa bili bolji dok procesori koji su isli kupcima
nisu bili u takvom kvalitetu tj nisu bili binovani!
Takodje pred samu masovnu proizvodnu Haswell se bolje overklokovao od procesora koji su isli u masovnu prodaju.
Doduse,ovo mi je nekako cudno obzirom da smo konstatovali da je temperatura uzrok ali ajde..

Pominje se takodje da su CPU-i vreliji i potrazuju vise struje od primeraka koji su dati testerima tj pre-production chipovi..
-Ovo manje,vise je i tacno,osim mozda dela da vise trose .

Za ostale informacije se snadjite sami ..

http://www.pcpro.co.uk/news/382267/intel-haswell-hotter-and-slower-than-expected

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno