Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
5h dnevno
4din/kW/h (average, zone, tarifa)
85% efikasnost napajanja
100W razlike

4*5*(1/0.85)*365*0.1 per year = 860 dinara/godina

dinara*sati*(1/efikasnost)*dana*kW/h

To kad spomenu redukovanje potrosnje, apsolutno nebitno ako nije podignuta zbog toga OC margina.

Kad sam vec otisao u off topic. Ovo me potseca na vreme kada je jedan moj drugar cekao da se u Srbiji pojavi xp 1700+ a u jednom casopisu bbio tekst o tom procesoru i samogradnji vodenog hladjenja sa sve peltierom. Samo je o tome pricao xp ovo xp ono. I nabavio ga je i radio sa njim sve sto je radio i pre nego ga je imao. A hladjenje nikada nije napravio:)

Kad sam vec otisao u off topic. Ovo me potseca na vreme kada je jedan moj drugar cekao da se u Srbiji pojavi xp 1700+ a u jednom casopisu bbio tekst o tom procesoru i samogradnji vodenog hladjenja sa sve peltierom. Samo je o tome pricao xp ovo xp ono. I nabavio ga je i radio sa njim sve sto je radio i pre nego ga je imao. A hladjenje nikada nije napravio:)

I ovde je ista stvar, haswell ovo haswell ono.

btw. Što je bilo off bilo je. Pretjerasmo ga.

Nije off, ovo je tema za spekulisanje.

Ја мислим да би Интел на и7 требао да избаци графуљу и додају још два језгра.

+1 Recimo neka OC verzija :d

+1, apsolutno se slažem.

Integrisanu grafiku Intel treba da ostavi na dual-core i3 i na SLABIJIM quad-core i5 modelima, dok na najjačem i5 i na svim i7 modelima svaki vid integrisane grafike bih ja izbacio i ubacio još ta 2 ili čak 4 dodatna jezgra.

Mislim, krajnje je vreme da Intel pređe na 6-core procesore za široke narodne mase, zar ne ?

To izlazi polovinom ove godine i zove se Ivy bridge E za socket 2011 ( a posle ce biti Haswell E za socket 2012 ili 2021 (kako ga vec budu krstili) :d)

To izlazi polovinom ove godine i zove se Ivy bridge E za socket 2011 ( a posle ce biti Haswell E za socket 2012 ili 2021 (kako ga vec budu krstili) :d)

Ma da to je upravo ono što tražimo, procesor da nas odere do gole kože. Ja bi prije da izbace grafiku, ubace još po dva jezgra i da cijena donekle (Govorim za Haswell ne za "E"). ostane normalna. Ivy Bridge E i nije riješenje za narod.

Jeste al ne za nas narod :d

Ma da to je upravo ono što tražimo, procesor da nas odere do gole kože. Ja bi prije da izbace grafiku, ubace još po dva jezgra i da cijena donekle (Govorim za Haswell ne za "E"). ostane normalna. Ivy Bridge E i nije riješenje za narod.
Ma ne do gole koze samo do ispod rebarnog luka da moze da se pridje bubcu koji lepo prodas i kupis procesor a za plocu podignes kredit:p

uuuuu, daj jos neki info, to znaci da cemo imati i 8-core ili ne?
....
jel ce biti neki 6/8-core za Haswell? nista ne vidim nigde?
ili da se strpimo i sacekamo 20I8 i Samara Lake? :)
;)
....i mogla bi neka dual socket ploca za narod da se pojavi posle I0 godina ,)
/VIA CUV behu zadnje za PIII copermine? :trust: /

Poslednja izmena:
Samo 6 jezgara za IB-E. O eventualnom Haswell-E ne znam nista, koliko se secam rekli su da ce HSW serija imati "samo" 4 jezgra.

Heh vidite ovo:
"German website hardCOREware speculates base clock overclocking (BClk) may return with the introduction of Intel's Haswell processor later this year." "This is pure speculation on my part, but it looks like the days of overclocking a locked CPU may be upon us again. By being able to manipulate the Uncore frequency separately from the CPU (and GPU) frequencies, there is a good chance that the lower end Haswell chips will become viable overclocking targets for enthusiasts once again. We may never see another 300a, but if we can have a $100 Haswell CPU running at similar frequencies to the $300 part, it will renew interest in overclocking for a lot of people."
Izvor:
http://www.guru3d.com/news_story/base_clock_overclocking_to_make_its_return_with_intel_haswell.html

Vec je kosta10 obelodanio u jubilarnom #100 po redu u ovoj temi:)

Ah izvinjavam se onda, prelistao sam sve ali je otislo malo off topic pa sam preskocio zadnjih par stranica :)

Samo 6 jezgara za IB-E. O eventualnom Haswell-E ne znam nista, koliko se secam rekli su da ce HSW serija imati "samo" 4 jezgra.

Ne,bilo je nekoliko puta govora da će, skoro pa sigurno, najjača varijanta IB-E imati ipak 8 jezgra, ali nažalost Intel krije sve informacije pa nije ni potvrdio ni demantovao tu vest.

Zna se samo da će IB-E za servere (Ivy Bridge EP/EX) imati sigurno 10 jezgra, a pominjalo se čak i 12. Intelu bi stoga bilo VEOMA LAKO da u desktop najzad spusti i 8-core IB-E.

E sad da li će se to dogoditi videćemo sredinom ove godine.

Ne mogu da verujem da ću napisati nešto ovako:
Čemu sva ta jezgra u kućnim uslovima?
Osim ako ne terate nekolicinu zahtevnijih virtuelnih mašina istovremeno ili imate potrebu za neki žešći encode. Rendering?

Posle fijaska sa Buldožerom i Intelovih neuzbudljivih inkrementalnih poboljšanja, postao sam potpuno ravnodušan na nove procesore.
Nehalem -> SB -> IB ~10tak posto po generaciji.... meh.
I naravno, ako hoćeš otključan Haswell, oprosti se od vPro, VT-d i TXT... (mada, ionako je za 99% korisnika to totalno nebitno).

Ne mogu da verujem da ću napisati nešto ovako:
Čemu sva ta jezgra u kućnim uslovima?
Osim ako ne terate nekolicinu zahtevnijih virtuelnih mašina istovremeno ili imate potrebu za neki žešći encode. Rendering?

Posle fijaska sa Buldožerom i Intelovih neuzbudljivih inkrementalnih poboljšanja, postao sam potpuno ravnodušan na nove procesore.
Nehalem -> SB -> IB ~10tak posto po generaciji.... meh.
I naravno, ako hoćeš otključan Haswell, oprosti se od vPro, VT-d i TXT... (mada, ionako je za 99% korisnika to totalno nebitno).

totalno se slažem stobom.....

@Shikazu,

10 po 10 posto i nije loše gledano iz našeg ugla (mada ja bi volio da to bude neki gigantski rast, mada ništa od toga jer je pitanje da li će i 10% biti). Kada skontaš da je svaka generacija bolja od prethodne za 10% (ne bukvalno svaka, govorim figurativno), treba da ideš na tu soluciju da ne kupuješ svaku gen. nego svaku treću npr. i tada ćeš već imati optimalne rezultate, imaš više para u džepu, a nećeš se posebno napatiti i sa prethodnom generacijom koju si posjedovao (npr. prelazak sa core quad-a na ivy), ali ako nisi neki ludi gamer koji pati za frejmovima i maksimalnim detaljima. A pored toga promijenićeš jednu ploču, dok bi ovako promijenio tri. Mada moje lično mišljenje, je da je bolje ganjati nešto što nam stvarno treba i odgovara, nego neki trend i novinu, pa da ganjamo to da imamo svaku seriju koja izađe samo iz razloga zato što je bolja za neki mizerni procenat.

Poslednja izmena:
Ne,bilo je nekoliko puta govora da će, skoro pa sigurno, najjača varijanta IB-E imati ipak 8 jezgra, ali nažalost Intel krije sve informacije pa nije ni potvrdio ni demantovao tu vest.

Zna se samo da će IB-E za servere (Ivy Bridge EP/EX) imati sigurno 10 jezgra, a pominjalo se čak i 12. Intelu bi stoga bilo VEOMA LAKO da u desktop najzad spusti i 8-core IB-E.

E sad da li će se to dogoditi videćemo sredinom ove godine.
Da ne bude zabune oko broja jezgara u desktop varijantama, kod SB-E pojedini modeli (i7 39xx) imaju 8 jezgara ali je intel zacrtao TDP od 130w pa su dva jezgra onesposobljena.
Za IB-E za desktop varijantu po svemu sudeci nece biti vise od 6 jezgara iz intelu poznatih razloga. Kako je intel već sa SB mogao spustiti 8 core na desktop ne vidim da ce to hteti da uradi sa IB osim ako AMD ne napravi neku ultra-giga-mega CPU varijantu pa ih na to natera.
10% per clock je odlican porast performansi ali ga u nasim ocima umanjuje to sto u startu procesori nece raditi na vecoj frekvenci mislim da ce frekvencije 3770k i 4770k biti manje vise iste a za overklok videcemo.

Poslednja izmena:
Izgleda da Semiaccurate nije bio odusevljen intelovom prezentacijom na CES 2013 uklucujuci i HSW deo.

I ja sam bio zagrejan za Haswell dok ovo nisam procitao http://www.guru3d.com/news_story/new_xbox_might_have_8_core_cpu8gb_ram_and_windows_8_kernel.html :) Mislim 2013 X Box i PS 4, X Box najverovatnije AMD-ovih 8 jezgara sto znaci igre ce bti optimizovane na drugi nacin, zar ne? Verovatno ce posle toga Intel izbaciti 8 jezgarne CPU-e ali tada ce Haswell da vedi koliko i Core2Duo posle quada :( Tranzicija samo sto nije pocela(i predugo je odlagana, koliko bese smena generacija konzola 8 ili 10 godina, mislim pre 10) Samo pretpostavka i naglas misljenje, volim da cujem svaki komentar u drugom pravcu, voleo bih da ne bude tako i kupim Haswell ali sumnjam nesto.

I ja sam bio zagrejan za Haswell dok ovo nisam procitao http://www.guru3d.com/news_story/new_xbox_might_have_8_core_cpu8gb_ram_and_windows_8_kernel.html :) Mislim 2013 X Box i PS 4, X Box najverovatnije AMD-ovih 8 jezgara sto znaci igre ce bti optimizovane na drugi nacin, zar ne? Verovatno ce posle toga Intel izbaciti 8 jezgarne CPU-e ali tada ce Haswell da vedi koliko i Core2Duo posle quada :( Tranzicija samo sto nije pocela(i predugo je odlagana, koliko bese smena generacija konzola 8 ili 10 godina, mislim pre 10) Samo pretpostavka i naglas misljenje, volim da cujem svaki komentar u drugom pravcu, voleo bih da ne bude tako i kupim Haswell ali sumnjam nesto.
Zanimljivo pitanje. U Battlefield-u su performanse Vishera vs 3770 vs 3570 po testovima sa neta jednake ukljucujuci i testove u multiplejeru bas zbog optimizacije igre dok su recimo u Planetside 2 u korist intela zbog neoptimizacije iste. E sada cini mi se da je Battlefield engin-e planiran za buduce EA igre (novi Generals) ali isto tako i sakati engine-i tipa World of tanks ostaju u upotrebi za World of airplanes i sl. Ne znam hoce li igracka industrija uspeti i hteti da izvrsi ovaj prelaz u naredne 2 godine jer da se ne zavaravamo ako ga bude za 3-4 godine i Steamroller i Broadwell ce biti u zenitu karijere a kamoli Vishera i HSW. I ja sam zainteresovan za misljenje forumasa koji detaljnije prate problematiku.
Inace vise o konzolama Xbox 720 sa AMD grafikom i izgleda 16 jezgarnim IBM CPU i PS4 sa AMDx86 CPU

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno