Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Pisao sam negde u temi, da li ovoj ili nekoj dr. ne secam se. Kupio sam napajanje online, ovo zadnje za rig novi i imam sta da vidim, napajanje mi poslali polovno, a nigde na njihovom sajtu ne pise da je outlet i sl. Ja nisam imao vremena da se eba*am sa njima, nego uzeh, proverih i puustih rig u pogon. Ne interesuje me, jer po zakonu imam 2 god. garancije. a za za to vreme ce mi to napajanje doneti neku zaradu.

eklik.rs, je firma ili kako vec da je nazovem. Ljudi, bezite od njih.
Secam se.
A sta majnujes? ETH ili jos nesto?
Do sada sam bio na Nicehash-u, ali danas sve prebacih na ethermine-phoenix. "ETH". Ovi sa NH poceli da jadu gov*a kako je feniks maliciozan itd. Sto veze nema i ja uzmem i sve prebacim na feniks. (iz inata), a i verovatno vece zarade.

Poslednja izmena:
Ma i da stane ne prodajem nista 🙂
2015 sam bio skeptik za rudarenje
2017 sam bio skeptik za rudarenje
E sad cu da kopam dok ne sahranim rig 🙂
Slicno sam i ja razmisljao. Razmisljam i sad isto tako.
Resio sam da i ja se uhvatim u kostac sa njima i uzmem svoj deo kolaca :D
Covek treba da radi posao koji voli, samo tad ima dobre sanse da bude uspesan. Evo naprimer za kripto:

Kad su cene bile lose, kad je sve propadalo a to je trajalo godinama, postojala je grupa ljudi ( mala grupa ) koji su sklapali 2-3kartice, podesavali, podmazivali, interesovali se i sve to radili bez ikakve naknade jer su samo to volili da rade. Kad je cena malo skocila svo koji su tu bili zbog novca su prodali svoj kripto. Oni ni tad nisu prodali jer su ga volil to sto rade i nisu to radili zbog novca.

Imam druga koji ima pola miliona evra u cipovima na poker starsu koji uopste ne gleda kao na novac, vec kao na cipove :)

Da li je greska drzati risere na sata kablovima?
Svuda po netu su svi u fazinu NO NO, dok neki komentarisu da godinama radi bez problema.
Verovatno svi koriste dok im se ne desi neki problem, ili ne daj Bože da izgori konektor ili grafika i rig.
Preporucuju 6pin, ali koje napajanje moze da napoji normalan rig a da ima 6x8 i 6x6 pin npr (ako ima moze preporuka)?

Nije greska, mada je bolje po mom misljenju 6pin ili molex. Ja imam spojeno na sve 3 vrste konektora i do sada nisam imao problema. Mislim da nije dobro samo koristiti one adaptere, npr. sata na 6pin ili sata na molex itd. Ovako je ok, sve radi bez ikakvih problema. Znaci samo direktno iz napajanja na riser, nikako adapteri, jedino u nuzdi za neko krace vreme.

Ovo napajanje je dobro, imas pregrst svega, jeste skupo, ali bilo kakav ozbiljan mining bez ovako nesto ne moze.

Svuda po netu su svi u fazinu NO NO, dok neki komentarisu da godinama radi bez problema.
Verovatno svi koriste dok im se ne desi neki problem, ili ne daj Bože da izgori konektor ili grafika i rig.
Preporucuju 6pin, ali koje napajanje moze da napoji normalan rig a da ima 6x8 i 6x6 pin npr (ako ima moze preporuka)?
Kao sto si i sam primetio svi govore da se SATA izbegava. Ima vise razloga za tako nesto nije bezveze receno.
Molex je bolja varijanta.
6 pin svakako najbolja.

Nije greska ali je najlosije resenje.
Serversko sa nameski napravljenim konektorima. ;)

Da li mozda neko zna koliko MSI Afterburner moze najvise kartica da vidi na rigu?

Nije greska, s’ tim da je max za jednu sata granu 2 kartice. Takodje, ovo sto je neko napisao da se ne ide sa sata na 6pin adapter za Riser, isto nije tacno - generalno, nema nikakve razlike, dok je ispostovano ovo gore pravilo.
Idealno jeste da se koristi direkt 6pin sa napajanja za Riser, ali ne i neophodno.

Hvala svima na odgovorima, tako sam i mislio, da je za prvu ruku ok resenje, naravno direktno i po jedan riser ili dva po sata grani, a adaptere ne koristim ni za grafike ni za risere.
Sto se tice predloga za LC power od 1650w u nekom od odgovora, probao sam to napajanje ali nisam mogao taj zvuk da izdrzim, jer ipak mlazni avion u susednoj sobi mi je smetao.
Za sada imam po dva napajanja na rigu i podelio sam po 3 grafike i 3 risera na sata i to radi, praticu sta se desava, a mozda resim i da potrazim to serversko sa namenski pravljenim konektorima, kao sto je neko predlozio, za mirniji san.

Poslednja izmena:
http://www.onda.cn/MotherBoard_Specifications.aspx?id=423

http://www.onda.cn/MotherBoard_Specifications.aspx?id=406

Ez41UtKUYAEumJ_.jpg

Šta god, kad je u pitanju memorijski prostor.

Samo da se zna da ovakve ploče postoje.

Da li neko radi Chia coin?
Koliko sam uspeo da istrazim nije losa prica, medjutim problem je nedostatak pool-ova pa je zbog toga i reward jako redak samim tim i mali....

Ako nađeš dovoljno diskova, pool ti i ne treba. Čitao sam analizu nekog lika koji je zaključio da će mineru sa stotinak početnih TB biti uvek isplativo solo, bez obzira na brzinu rasta mreže. Opet, u komentarima je bilo i mišljenja da je potcenio mogućnosti rasta.

A da li si uspeo mozda da saznas sta se desava sa karticama koje izplotujem i smestim na hdd nakon sto su iskoristene? Da li zauvek ostaju na hdd ili se brisu ili ide overwrite preko njih?

I sta ako imam na primer tih 100 GB hdd i kada ih popunim? Da li rig za plotting radi overwrite podataka na hdd? Ili moram da dokupim jos hdd? Ili vise ne moram da radim ploting vec samo koristim tih 100 GB podataka?

odgledaj

pogledaj sliku! 50w isporucuje sata kabal!

iscitaj i ovo.

Odgovori mi samo, zasto bi pobogu ikada morao da koristis sata kabal koji je inace predvidjen za napajanje diskova? Zasto? Nemas dovoljno kablova? Prijatelju radije bih izbacio kartu - dve dok ne nabavim server napajanje ili neko sa kojim imam dovoljno pci-e ili molex kablova da bezbjedno povezem karte.

Edit: nemojte nikoga ohrabrivati da koristi sata kablove za povezivanje rizera. Pci-e broj 1, molex br dva. Ako ne moze tako, nemojte se ni baviti majningom.

Edit: nemojte nikoga ohrabrivati da koristi sata kablove za povezivanje rizera. Pci-e broj 1, molex br dva. Ako ne moze tako, nemojte se ni baviti majningom.
Za davanje savjeta bilo koje vrste treba imati i bar malo prakse.
U prethodnim postovima je vec napisano sve na ovu temu. Testirano visegodisnjim 24/7/365 miningom.

A da li si uspeo mozda da saznas sta se desava sa karticama koje izplotujem i smestim na hdd nakon sto su iskoristene? Da li zauvek ostaju na hdd ili se brisu ili ide overwrite preko njih?

I sta ako imam na primer tih 100 GB hdd i kada ih popunim? Da li rig za plotting radi overwrite podataka na hdd? Ili moram da dokupim jos hdd? Ili vise ne moram da radim ploting vec samo koristim tih 100 GB podataka?
Plot od 100 gb ostaje na HDD. Kada popuniš HDD plotovima, pređeš na sledeći. Sa 100 gb će ti trebati Loto nivo sreće da nešto zaradiš. Trebaju ti desetine, pa i stotine TB. Kruži priča po BGD da je jedan potencijalni kupac pokušao da naruči 20.000 hardova za ovu namenu. Mislim da nije našao prodavca koji je to mogao da nabavi.

I citajuci po netu ispada da i sa 100TB inas sansu da jednom u 7 meseci dobije reward.
Bas zato su ljudi i komentarisali da je nedostatak pool-ova veliki problem.

sa 20 plots (2TB) , 4 meseca mi pokazuje. Ali raste mreza finom brzinom, videcemo za koji dan kad krene trade kakav potencijal ima.

Користи ли неко оне ''Smart WiFi'' утичнице за гашење / паљење ригова на даљину?
Пошто су ми ригови у више станова (због ограничења потрошње струје ~ 30.000 kWh годишње по бројилу за гарантовано снабдевање), с времена на време се деси да неки једноставно блокира и не могу да му приступим помоћу Any Desk-a,
мора физички да се ресетује тако што се искључи из струје или на напајању, па ја морам да идем тамо и да то урадим.
И то се обично деси баш у тренутку кад не могу одмах да одем и онда ми тако стоји риг по неколико сати док не стигнем.

Која је најбоља и најсигурнија опција за то. Читао сам по Reddit-у да су некима изгорели SonOff уређаји,
а не бих да ризикујем да себи уништим опрему а некоме стан.

Стављао бих само 1 риг на једну утичницу
Ригови ми троше од 600 до 800w (мерено из зида, мерачем), зависно од модела картица.
За амперажу нисам проверавао, али могу да проверим.

Koristim sonoff od 16A(nikad opterecen preko 2KW) i 10A nikad opterecen preko 1KW) vec 4+ godine bez problema.

Vrh Dno