Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ajd i ja da pitam, imam 1x580 4GB 2x 480 4GB i 3x 470 4GB, kupio svojevremeno za male pare, pa popunio računare, deci, sebi, na poslu, imam i pristojna napajanja, da ne dužim. Da li sa time može da se kopa i šta a da se nešto zaradi kad se plati struja, naravno ne da se živi od toga nego za neki štekić da se kroz neki mesec kupi nešto novo od harvera i tako to, ili da se ne upuštam u celu priču.
Mozes da kopas RVN coin, Bitcoin Gold( počeo da skače kao lud) pogledaj sekciju rudarenje za početnike.

^ i Etc je jako isplativ za 4GB kartice.

Najbolje kopati raven sad i cekati jos jedan skok u ovom ciklusu na 0.25.
A najisplativiji je trenutno turtlecoin, vise nego duplo od ravena. Ali nikako nisam uspeo da podesim rig za kopanje, crashuje non stop.

Da li ima smisla nesto pokusavati sa ovim?

ASRock B460M Pro4

INTEL Core i5-10400F

Asus DUAL GTX 1070 8GB OC

HYPERX Predator 16GB DDR4 3000 MHz CL15

630W Thermaltake Berlin 80PLUS

Kad eth prelazi u pos? Koliko će još dugo biti moguće kopati ga? Pitam, uložio bih neke pare u rig (znam, kasnim, ali ***), pa da se preracunam.

Verovatno jos godinu, godinu i 6 meseci... Ko bi znao, sad da kupujes po ovim cenama, sa padom zarade u narednuh par meseci, ne znam koliko je isplativo...

da. kao sto kolega iznad rece. Ako bas nemas ni malo iskustva i zelis sto lakse opcija ti preko nicehashe da kopas sa tom 1070..pogledaj na sajtu.registrujes se. otvoris jedino negde eth ili btc novcanik i instaliras njihov softver. prilicno lako

druga opcija otvoris eth novcanik negde. i skines phoenix miner za win (pretpostavka da ti je komp na win kao kod 90% korisnika..moze i linux naravno, cak jos bolje linux). i to ces isto lako da sredis..nema tu mnogo price.

jedino u oba slucaja trebao bi malo preko afterburner da overklkujes memoriju. i da malo smanjis potrosnju grafike.da se manje greje i manje struje trosi. i da eventaulno malo smanjis core klok..opet zavidi koliko ces cesto i da koristis grafiku za igrice i sl..ili ce uglavnom da ti rudari...surfovanje, filmovi i skoro sve moze da ti lepo radi dok grafika rudari..jedino zahtevne igre ili neki graficki dizajn nece moci u istom trenutku uz rudarenje

Koje risere uzeti, treba mi pomoc od iskusnih, ne razumem se u ove verzije.

008s, imaju sve tri vrste napajanja pa koristis koji imas, a i pouzdani su

008s, imaju sve tri vrste napajanja pa koristis koji imas, a i pouzdani su
Mnoge serije 008 verzija su se pokazale kao lose, to je kao da uzimas macka u dzaku
Najbolje ici na 006c verzije jer si tu malo sigurniji a i jeftiniji su (vecina ljudi danas njih koristi)

Vidim ovde se pise svasta, ja dosao da vidim ima li neko ko ozbiljnije majnuje pa ima iskustva sa "LC Power LC1800 V2.31 1800W" napajanjem
Imam neke prijatelje preko neta koji su prezadovoljni jer ima 20X PCI 6+2 pinova sto je sjajna stvar jer tu mogu lako spojiti 8 do 10 grafickih (sve u zavisnosti koje) i isto toliko rejzera.

Ljudi ne ulazite u graficke koje namaju bar 6gb to je bacanje para, ne kupujte graficke po oglasima vec iskljucivo iz prodavnica i ako su fabricki zapakovane mulja se sad svasta.
Na oglasima ladno prodaju polovne graficke kao nove, cak postoji trziste za kutije koje su dobro ocuvane a racun se falsifikuje bez problema...

od jeftinijih grafickih ja bih isao na 1660super/ti ili RX5700 ali i to je sad skupo jer 1660super poslednje koje sam uzeo su bile po 550eur i isplati se jer ako se cene zadrze njih isplatis za nekih 7 meseci. Sada uci u majning bez nekih 3000eur je nemoguce

ps
ne spajajte rejzere nikako sa SATA konektorima, izbegavajte MOLEX i idite na 6pin
ERGO/ERG je opcija za majnovanje sa slabijim grafama

Kada mi je crkla 1060 prosle godine, ovu 1660s sam platio 270 eura novu, sad mi traze za istu 650 i jace. Onda sam se razmisljao da uzmem nesto jeftinije, tipa do 300 eura, i onda bih uspeo da vratim taj novac kroz mining za neka 2 meseca, po sadasnjim cenama valute.
1660super mozes naci za ispod 600eur ili do 600eur i ako mozes da skupis kupuj jer ce situacija biti sve gora i gora do kraja godine. Ove graficke su sjajne jer malo trose a majnuju dobro, ne pregrevaju se....sigurno da 600eur zvuci sumanuto ali ona ce ti se isplatiti za nekih 7 meseci a moguce i krace sve zavisi da li ces cuvati ETH ili odmah prodavati jer ETH ima tendenciju da raste ali nista nije sigurno. Ako se cene zadrze ili porastu isplati se kupiti novu za 600eur (rizik itekako postoji)
Napravi spisak od nekih 20 prodavnica i proveravaj redovno, ja sam tako kupio u poslednjih 30-40 dana 1x RTX3070 i 4x1660super. Sad mi napajanje postaje problem jer sam u majning usao sa napajanjem koje sam uzeo za pc ali je moglo da podrzi 3 grafe...

Sve kartice koje sam ikada povezivao su mi spojene sata konektorima, godinama rade bez problema.

Sto se tice lc-a, skoro sam sastavljao dva riga i prva opvija bila je lc, druga hp server polovan, traca nova antec napajanja.
Posto su mi do sada uglavnom evga i seasonic napajanja izbacivala dobar juice nisam hteo da rizikujem sa lc za malo manje para, a i ovde sam dobio preporuku da ga zaobidjem.
Hp je bio polovan(sa ko zna koliko radnih sati) za duplo manje novca, a to mi ne igra puno ulogu...

LC Power LC1800 V2.31 1800W je samo malo bucnije, pa nije bas zgodno da Vam stoji u sobi i slicno...

Riser preko molex-a je 100% ispravno i bezbedno, samo ne kaciti vise riser-a na jednu molex granu.
Riser preko SATA nije bas preporucljivo, ali kao i kod molex-a - ako ne kacite vise riser-a na jednu SATA granu - nema problema.
Najkriticniji su adapteri SATA na 6-pin, a povezivanje vise risera preko ovih adaptera na jednu SATA granu je 100% pogresno i opasno.

Sve kartice koje sam ikada povezivao su mi spojene sata konektorima, godinama rade bez problema.
Samo si imao srece.
Hp je bio polovan(sa ko zna koliko radnih sati) za duplo manje novca, a to mi ne igra puno ulogu...
Varas se sto se toga tice jer je kod servera praksa da se napajanja cesto menjaju bez obzira da li rade ili ne, plus sto svaki server ima glavno i backup napajanje koje vrlo cesto ne radi ni minut a zameni se posle nekog vremena.
Licno koristim serverska napajanja 5+ godina, nijedno nije stradalo, 24/7 rade. Sam ih sredjujem i prepravljam po potrebi, za sebe i za prodaju, prodao sam nekoliko stotina komada i veruj mi da 99% njih i danas rade.
A ako mislis da ja gresim pogledaj kako jedna od najvecih farmi pravi svoje rigove pa mi kazi da su i oni budale.

1618086268955.png
1618086291774.png

Novo serverako, da. Polovno, da ako je iz nekig data centra....
Ali ja ne znam da li je to serversko napajanje bilo iz firme ili sa nekih rigova sobzirom da je polovno. Da li je i kod koga i na koji nacin servisirano. Tebi svaka cast, ne sumnjam da to odradjujes na najbolji nacin, da sam znao eto mozda bih uzeo od tebe. Sledeci put!

Pogledaj kako izgleda napajanje koje ja dobijam i pravim, napajanje koje je odradilo svoje ne moze da izgleda ovako pa kolko god ga ja ili neko drugi cistio.
20210409_230742.jpg20210409_230801.jpg

A velicina malo vece od sam riser, na slici dole je 800w a na slikama gore 1400w, iste su velicine.

IMG-3ab9b5ae51eed7cf7d79da6e3bd23f8f-V.jpg

Meni nije cilj da ti prodam napajanje, cisto sam hteo da kazem moje iskustvo.

A sto se potrosnje tice, danas sam se smejao. Znas da ti obicno software pokazuje dosta manje potrosnje od realne (merene iz zida), danas gledam SMOS pokazuje 900w, pogledam na merac iz zida 870w. 😁

Da, simplemining mi za jedan rig koji sam podesavao pokazuje 1000w, a iz zida mi trosi 850...

Koliko vidim ta kartica kosta takodje preko 600 eura, sa istim specifikacijama kao 1660s.

Sve kartice ce da ti rade, nebitno da li su iste ili razlicite. Sto se tice napajanja, ne znam sta da ti napisem, ja na 2 riga imam "LC Power 1800w", na 1 "LC POWER LC1000 Platinum", sve radi bez greske. Danas narucih "LC POWER LC1200 Platinum" za jos 1 rig da sklopim. Sa dr. napajanjima nisam imao ikustva. Mozes da kombinujes i 2-3 napajanja od po 750-850w, ali neka krstena, a ne neka jeftina.

Danas uzeh da sklopim novi rig, kad imam sta da vidim, napajanje "LC POWER LC1200 Platinum" koje sam narucio mi ladno poslali polovno, placeno oko 28.000 din. Znaci, poludeo sam, cak se nisu potrudili ni da ga malo bolje ociste, kablove stavili u obicnu kesu i to 1 pci-e uopste nije od tog napajanja (domaca firma). Nemam vremena da se zezam i vracam, nadam se da ce raditi kako treba. U svakom slucaju trebalo bi da imam 2 god. garancije, iako se za to napajanje dobija 5 god.

Poslednja izmena:
Vrh Dno