Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Koliko bi trebale da daju mh/s 1070 kartice? Jel normalno da daju 25 do 26 mh/s posle 2 ipo godine rada, a davale su oko 30

Da li je obavezno da se na plocu zakace molex konektori, GA-H110-D3A?
Ima dva molexa, nisam zakacio ni jedan, tri kartice su mi zakacene, cetvrta kopa preko desktopa za sad, treba mi tu.
Nemam problema nikakav.

Nije obavezno, rajzeri imaju svoje napajanje, radi to bez molexa i sa 6 karti bez problema

Ја ни на једном ригу нисам повезивао molex-e на плочу, до сада.
Нисам никада имао проблеме због тога, све ради к'о сат.

Pozdrav svima, da li je neko imao iskustva sa kupovinom - porucivanjem kartice od peko i kako je prolazio sa carinom kod nas? Dal na komad ili na kolicinu jel imate neke informacije?

Poslednja izmena:
Pa ni preko nema, a i ono sto ima su cene bas visoke. A ako na to dodas carinu i porez izacice te skuplje nego ovde

Mislio sam da se oprobam za kopanje. Koje napajanje uzeti? Da je best buy? Recimo za 5 ili 6 580 grafickih?
Odakle poceti, odakle citati itd? Jer sam bas pocetnik?

Sacekaj sredinu leta, da vidimo kakve ce cene biti.
Ne uleci sad sa kintom.

Mislio sam da se oprobam za kopanje. Koje napajanje uzeti? Da je best buy? Recimo za 5 ili 6 580 grafickih?
Odakle poceti, odakle citati itd? Jer sam bas pocetnik?
Zakasnio si druže za tu rabotu. Bolje uči berzu i trejdovanje novčića. Kopanje se ne isplati po ovim cenama grafičkih karti, a pitanje je ako cene budu manje u nekom narednom periodu da li će i perspektivnost i isplativost biti ista. Kad to kažem mislim na eth i te nadogradnje koje najavljuju godinama a nikako da se dese...

Pa kopaju oni sto su poceli da kopaju pre par meseci li par godina.
Ovi drugi su odavno odplatili svoje graficke.
Ovi prvi su na dobro putu da uskoro isto to urade.

A ko sad pocne, gledajuci cene grafickih, i neizvesnost cene ETH u narednom periodu, moguce da ce ga cekati par godina dok ne povrati novac :)

Kripto je spekulacija. Od toga ne treba praviti nauku nikakvu. Neizvesnost etheriuma nikad nije bila ni veca a ni manja. Kao sto ima sansu da do pola leta otplati svoju investiciju, istu sansu ima i da je otplacuje godinama. Svi oni koji prodali svoj bit coin na 20k dolara su isto tako govorili, oni koji prodali na 30k su isto tako govorili, oni koji su prodali na 60k dolara bit coin videcemo koliko su bili u pravu. Hocu da kazem da niko ne zna koliko ce to skakati i niko ne zna od cega zavisi. Ja smatram da se sa tim najstrasnije manipulise.

Buterin je poznat po izletima, tako da ovaj hard fork ili šta god da je, smatram za još jednu od njegovih načina da se domogne ETHa po ultra niskoj ceni. Što se kopanja tiče, BTC će se izmajnivsti tek 2100 i neke,tako da nikad nije kasno . Blockchain kao tehnologija neće propasti, ali neće biti decentralizovan sistem.

Trenutno na rigu imam dva napajanja i spojena su onim 24 pin adaoterom tj. kablom da bi se oba ukljucivala na prekidac na maticnoj.
E sad, da li mogu da dodam i trece a da namestim da se sva tri ukljucuju na taj jedan prekidac na maticnoj?

Trenutno na rigu imam dva napajanja i spojena su onim 24 pin adaoterom tj. kablom da bi se oba ukljucivala na prekidac na maticnoj.
E sad, da li mogu da dodam i trece a da namestim da se sva tri ukljucuju na taj jedan prekidac na maticnoj?
Predlazem server napajanje u ovom slucaju. Pretpostsvljam da ostajes kratak sto se tice pci-e kablova za graficke pa hoces i trece napajanje.

Tako nekako.
Mada veceras sam cuo da EIP1559 ide 19.05.2021 tako da za sada stavljam sve na standby (sto se tice novih ulaganja u rig) dok ne vidimo kako ce rudarenje da izgleda nakon tog datuma...

Tako nekako.
Mada veceras sam cuo da EIP1559 ide 19.05.2021 tako da za sada stavljam sve na standby (sto se tice novih ulaganja u rig) dok ne vidimo kako ce rudarenje da izgleda nakon tog datuma...
Ako mislis na klip od BalkanTech-a lik je permutovao i potvrdio u komentarima da je pogresio. EIP je najavljen za sredinu jula i to je to.

Ako mislis na klip od BalkanTech-a lik je permutovao i potvrdio u komentarima da je pogresio. EIP je najavljen za sredinu jula i to je to.
Da na to mislim 🙂
Nisam gledao klip samo mi javio drugar, ali mi bilo cudno jer nisam mogao da nadjem nista o tome na netu
Uglavnom dobro je sad mogu da nastavim da teoretisem da ni u julu nema nista od toga 😁

Brate ne bacaj pre na kineske gluposti. Ako vec neces da promenis napajanje za modifikovano serversko ko sto ti kolega predlaze onda lepo, na sekundarnom napajanju zakucaj spajalicom zelenu i crnu zicu, na taj nacin ti je sekundarno napajanje uvek ukljuceno a primarno ti se pali sa plocom.
Apsolutno ne vidim nijedan benefit tih adaptera u odnosu na spajalicu. Ono sto je sigurno, spajalica nece nikad da ti se zapali.

Mogao sam i ja da mu napisem da spaja zelenu i crnu zicu (radio sam ranije sa nekim starim napajanjima), ali cim covek pita, znaci da ne zna i bolje da plati za adapter i ne razmislja, da ne spali nesto.

Ok, kontam poentu 🙂
Ma kad sam poceo da sklapam rig uzeo sam samo jedno Seasonic 750w jer sam mislio imacu max dve karte pa sam se navukao da povecavam hashrate 🙂 pa sam kupio i trecu kartu i jos jedno isto napajanje pa jos i cetvrtu i petu karticu 🙂 i sad sam iskoristio oba napajanja max.
Tad nisam ni znao za ove varijante sa serverskim napajanjima
Post automatically merged:

Mogao sam i ja da mu napisem da spaja zelenu i crnu zicu (radio sam ranije sa nekim starim napajanjima), ali cim covek pita, znaci da ne zna i bolje da plati za adapter i ne razmislja, da ne spali nesto.
Za ovoliko mogu da se snadjem 🙂

Mada je danas estimated earnings kao da su ga vec spustili

Da na to mislim 🙂
Nisam gledao klip samo mi javio drugar, ali mi bilo cudno jer nisam mogao da nadjem nista o tome na netu
Uglavnom dobro je sad mogu da nastavim da teoretisem da ni u julu nema nista od toga 😁
Moze da bude, ali ne mora da znaci, nista novo. Ne opterecuj se sa tim klipovima. Niko ne zna sta ce biti, tako da ili si pukovnik ili pokojnik, sto se tice kripta.

Ok, kontam poentu 🙂
Ma kad sam poceo da sklapam rig uzeo sam samo jedno Seasonic 750w jer sam mislio imacu max dve karte pa sam se navukao da povecavam hashrate 🙂 pa sam kupio i trecu kartu i jos jedno isto napajanje pa jos i cetvrtu i petu karticu 🙂 i sad sam iskoristio oba napajanja max.
Tad nisam ni znao za ove varijante sa serverskim napajanjima

Ja ne mogu da tvrdim da je bolje 3 napajanja od 1 dobrog i kvalitetnog, ali treba razmisljati i o tome da ako ovo mining ludilo stane, lakse je prodati 3 napajana od po 750-850w, nego 1 od 2000w i vise.
Edit:
- ja licno imam 2 od 1800w + 1 od 1000w + 1 1200, ali mislim da je bolje da sam uzeo neka od po 850w, lakse bih ih prodao kasnije.

Poslednja izmena:
Isto. Ja sam svoje vec isplatio i + uzeo nove kartice. Nego samo razmisljam na glas. Lakse za prodaju. Kome prodati napajanje od 1800w, 750 i 850, uvek moze.

Vrh Dno