Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Pa nema sile da do kraja godine bude u tom rasponu...700 leti dostizno mozda a 900 nema od toga nista vise....Za 900 moramo imati jaki bull period a nemamo ni jedan jedini znak za bull altova...
Kako predviđaš te bull periode na period do kraja godine?

Nisam pominjao kraj godine nego predvidjam bull samo za period Jun-Avgust posle Avgusta nece biti nikakvog bull-a....

A to leti sam predvideo na osnovu toga sto poslednjih 5 god. od 2013 svako leto ista prica cene svih kriptovaluta su vece nego na prolece....Ne mogu da pogodim leti bas tacne cene ali ima sanse da pipne 700 jos jednom vise od toga nikako.

Svakako je dobro uhvatiti sledeci pad u Aprilu i natovariti se i cekati leto....Leto ce biti poslednji mamac da ljudi pomisle da ide bull.

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam da li da prodam ETH pa kupim kartice ili da prodam kartice pa da kupim ETH .

I da li se isplati kupovati nove kartice na 350 euro ili da jos cekam ..... I da li da uopste kupujem na ovaj nivo prihoda koji donose :(

Sad je period ni tamo ni ovamo. Kartice su preskupe i dalje, eth može još dole. Tako da bih ja pre sačekao još malo da vidimo na koju ćemo stranu.

Sacekaj i cenu za eth a i za kartice, do kraja godine ima da bude ovakva isplativost bice kartica da se bira.

Eth ako ti se ne zuri cuvaj par godina isplatice ti se sigurno....

Ako si zapeo da ih kupis sacekaj jos malo da padnu cene,nema nikakve sanse da u narednom periodu isplativost bude kao u decembru prosle godine to je sve proslo i za takvu isplativost morace dugo da se ceka godinama verovatno i to sa nekim novim kartama Volta-Navi a ne sa rx 570/rx 580.

Za cuvanje Eth-a obavezno Ledger ili Trezor za par godina ko zna koje ce menjacnice biti operativne a koje ne.

Ako ne zelis ni Ledger ni Trezor napravis Eth paper wallet i zaboravis na njega na par godina to ti je najjeftinija opcija i prilicno sigurna.

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam da li da prodam ETH pa kupim kartice ili da prodam kartice pa da kupim ETH .

I da li se isplati kupovati nove kartice na 350 euro ili da jos cekam ..... I da li da uopste kupujem na ovaj nivo prihoda koji donose :(
Pa sad ti jedna AMD 580 kad oduzmes struju razne provizije donosi 70 dinara dnevno..a kosta 45 000 + sta jos treba za rig..ima da izadje 60 000 po kartici u rigu i to podeli sa 70 dinara izadje ti 2.5 godine...tako da ti je sad i jedno drugo kocka..ako kupis ETH i padne izgubio si pare..ako kupis kartice i padne ETH opet ces da puknes pare jer nikad kartice neces da odplatis a niko ih nece ni da ti kupi ni u pola cene jer ako ljosne ETH ima million koji cekaju da odu na oglas.
Moja neka taktika je bila trazim neki malo poznat coin koji onako isplativ za kopanje i koji ima mali market cap tj moze lako da skoci ako uleti jos rudara i skoci diffictly i zainteresovanost..npr sad ovaj RVN ima market cap samo 20 miliona $ sto znaci lako moze da skoci i nekoliko puta dok ETH i ako skoci nekad to moz da bude 20-30% max tako ja prodam ETH koji rudarim i kupim takve coine i cekam skok pa ako se desi desi

U pravu si dzonikg 28 sve to pod uslovom da ostane ova cena i da diff bude isti kao sada.Samo sto diff i cena variraju tako da moze lagano da se kaze 3 do 3.5 godine i to pod uslovom da se Eth kopa 2021 god u sta cisto sumnjam....

Dugorocno se isplati kopati cuvati i placati struju iz drugih izvora ko moze,drugo se nista ne isplati....

Znaci ako sad ulozim novac u rig za 3 do 3,5 godina mogu da ocekujem pod uslovom da se isplativost kopanja odrzi da cu dobiti ulozeni novac nazad . znaci u tom momentu ce mi zarada biti vrednost opreme ? Ta vrednost opreme ako kazemo da ce se jos najmanje 2 generacije grafika do tada pojaviti bice ortprilike 50-70 eura po kartici ??? ili 10-12 % sada ulozenog novca ??

Koliko ce vredeti za 3 do 3.5 godine grafike i ostalo sto je sad aktuelno kad su vec sada ti modeli stari oko 1 godine a tada ce biti modeli stari 4 do 4.5 godina i treba da izdrze da rade tolike godine 24h bez odmora ??

Koliko ce mi uopste u tom momentu biti ispravno od opreme ??

Vidi za ispravnost opreme niko ne moze da ti kaze ali svakako ako je cuvas duze ce sve trajati naravno u tom periodu izdatak ce ti biti i riseri ne ocekuj da jedan isti riser traje 3 god. bez problema svakako ce se neki pokvariti jer su riseri obicno kinesko dj.

A to sto si napisao 50 eura to da uzmes i da budes srecan ako i toliko dobijes za 3 god. 2021 uveliko ce biti Volta i Navi u opticaju a mozda i izadje jos neka novija generacija u medjuvremenu.

Kad bi mogao da nabavis te karte za 270 eura to je nekako i prihvatljivo da budu nove sa 3 god. garancije sve preko toga je mnogo veci rizik.

Ako vam grafike ne mogu pokriti potrosnju struje, onda vam je bolje da ugasite rigove i te pare sto bi dali za struju da ulozite u eth ili neki novcic za koji smatrate da ce ici gore u buducnosti, em nemate glavobolju oko rigova, em vam se vise isplati.

Vidi za ispravnost opreme niko ne moze da ti kaze ali svakako ako je cuvas duze ce sve trajati naravno u tom periodu izdatak ce ti biti i riseri ne ocekuj da jedan isti riser traje 3 god. bez problema svakako ce se neki pokvariti jer su riseri obicno kinesko dj.

A to sto si napisao 50 eura to da uzmes i da budes srecan ako i toliko dobijes za 3 god. 2021 uveliko ce biti Volta i Navi u opticaju a mozda i izadje jos neka novija generacija u medjuvremenu.

Kad bi mogao da nabavis te karte za 270 eura to je nekako i prihvatljivo da budu nove sa 3 god. garancije sve preko toga je mnogo veci rizik.
Hoces da kazes da se sada 270/280/370/380 prodaju za 50 eura i nize? Uzeo bih 50 komada 280ki za te pare ako mi mozes naci.

I sta bi radio sa 50 komada r9 280 igrao bi Crysis na ultra?Te karte za nekoliko meseci ima da vrede nista one su odradile svoje odavno jedinu cenu im je drzao bull u 2017 kada je isplativost sa njima bila odlicna a sada ove godine u septembru nece moci da se prodaju ni za 50 eura....Na to smanjenje cene ce uticati i masovno prodavanje Polaris karti u septembru...I jos nesto bitno od tih 50 komada polovnih brzo bi ti crklo makar 5-10 karti jer ne postoje karte trenutno koje su vise izmucene nego r9 280 one su prezivele tolika leta i vrucine radile na ko zna kakvim napajanjima da mi ih daju dzabe ne bi ih uzeo a da ne pominjem njihovu ogromnu potrosnju struje i grejanje istih.

Jedino ako mislis da sa njima kopas nesto i cuvas inace odmah da vadis zaradu to je totalno neisplativo.

Sad vec Amd HD 6850 imas za 50 eura sledece su r9 280 za smanjenje cene...

Ove novije 370 i 380 prodavace se za nesto vise jer one toliko nisu stare....

Poslednja izmena:
I sta bi radio sa 50 komada r9 280 igrao bi Crysis na ultra?Te karte za nekoliko meseci ima da vrede nista one su odradile svoje odavno jedinu cenu im je drzao bull u 2017 kada je isplativost sa njima bila odlicna a sada ove godine u septembru nece moci da se prodaju ni za 50 eura....

Jedino ako mislis da sa njima kopas nesto i cuvas inace odmah da vadis zaradu to je totalno neisplativo.

Sad vec Amd HD 6850 imas za 50 eura sledece su r9 280 za smanjenje cene...

Ove novije 370 i 380 prodavace se za nesto vise jer one toliko nisu stare....
Nije bitno sto cu sa njima, ajde nadji mi 50 komada 280 ili 280x za 2500 eura.
6xxx serija je stara oko 7-8 godina, poslije njih ide serija 7xxx pa tek onda dolaze r9.
A ti sada tek mozes da nadjes 6850 za 50 eura, seriju 7850 ne mozes jos uvijek ispod 70-80, a da ne pricamo o r9 koje nema ispod 100-110, za 280x jos uvijek ispod 150.
Tako da ne pisi nesto sto nije tacno.
I volio bih da cujem zbog cega mislis da nece biti bull-a, tj. da ce ga biti ali do ljeta i poslije toga nista, i da eth nece dostici 700$, jer je prosle godine u ovo vrijeme eth bio na 50$, pa do kraja dostigao 1500. Ne kazem, bilo je 2 godine akumulacije i stagnacije totalne, ali mislim da je trenutno citav kritpo na vecem nivou, i da ce se stvari mnogo brze desavati nego prethodnih godina, jer je mnogo vise ljudi uslo u sve ovo, i citav kripto je na ozbiljnijem nivou nego prije par godina.
Ja sam izgubio na 3 mijenjacnice dosta bitcoina, mozda oko 2-3 nisam siguran, prva je bila MCXNOW, druga Mintpal i treca Cryptsy, jednostavno su nestali sa nasim coinima, a sada je vec drugacije, mnogo sigurnije, cak i ako neka mijenjacnica bude hakovana, oni vracaju novac, kao sto je slucaj sa BTC-E, danasnji WEX i jos par njih, dakle mnogo je sigurnije, vise ljudi, vise korporacija, vise kompanija ulaze u btc, dok su prije ulagali u 70% slucajeva ljudi koji su zeljeli brzu zaradu i to na koje kakve prevare.
Eto zato bih volio da cujem tvoje misljenje, ako vec kazes da nesto nece ici gore ili da ce ici dolje - zasto? Koji su razlozi i uzroci?

Poslednja izmena:
Ne mogu sada da nadjem eto da budem iskren tu si u pravu.

Pa koliko znam 7970 i r9 280 vade isto nista vise ne baca sol-a r9 280 od 7970....Tako da su to iste karte.

Kada je bio bear 2016 karte su bile r9 280 za 110-120 eura kada je poceo bull 2017 iste karte odjedanput skocile na 150 eura zatim na 170 eura....Da je bio bear a ne bull 2017 one bi bile te godine za 80-90 eura....

Bull ne moze biti iz vise razloga prvo Btc dominance se povecao,drugo od onih 300 milijardi na coinmarketcapu sto pise nema toliko novca u opticaju ni priblizno novac se izvlaci uveliko i to nece stati,da smo u bull-u mi bi sada morali ovog meseca da budemo vec na 12000 dolara minimum a ne da se btc muci i da ne moze ni 9k da dobaci kreditne kartice za kupovinu kriptovaluta su ukinute a iste su gurale cenu samo tako.

Jednostavno dzabe Btc-u i lighting i sve kada nema novca u opticaju da se pogura cena....

A sada mislis da ce sa ovih 520 dolara da dobaci do 5000 dolara?Samo mi objasni odakle ce se upumpati toliki novac?

Nije bitno koliko ljudi udje bitno je da ljudi koji ulaze imaju ogroman novac da bi mogla da se pogura cena.

Mnogo je sigurnije kako da ne nastampan Tether sa 300 miliona prosle godine na 2.2 milijardi ove godine,samo da se nesto zakomplikuje sa Tetherom odose sve menjacnice koji isti podrzavaju kao da ih nikad nije ni bilo.Nijedna menjacnica nije sigurna ne zavaravaj se njihovim pricama najsigurniji je Ledger,Trezor i papirni wallet sve ostalo je igranje sa srecom.

Prosla godina je bila daleko sigurnija nego ova ako cemo realno kad su u pitanju menjacnice.

Poslednja izmena:
cene tih starih modela kartica su pogurale nenormalne cene aktuelnih modela .
Ljudi su u nemogucnosti da kupe kartice za igranje jer su 400-500 eura i nema ih u prodavnicama bili prinudjeni da koriste ili kupuju te stare modele i tako se njihova renesansa cene produzila

Sada kada se polako prodavnice pune novom generacijom kartica starima ce ubrzano padati cena i to je to .

Eto ja pokusao da prodam neke kartice ali niko ni da se prevari da me pita a kamoli kupi nesto .

za to vreme tacno je da ljudi pokusavaju da prodaju za recimno 360 eura rx 480 bez garancije , kupili je pre 16 meseci od nekog ko je doneo iz madjarske a taj neko ugasio telefon :)

Ali do kada ce takva situacija svi stojimo i cekamo da se nesto desi da traje .

Pouzdano znam da su neki uvoznici i trgovci porucili , platili i dobili robu na nenormalne cene i sad kupaca nigde nema , niko nece da prizna i prihvati da mora da prodaje robu sa gubitkom i onda smo tu gde jesmo . :)

Poslednja izmena:
Jesu ali ih je vise pogurala isplativost rudarenja....Vidi za gejming u FHD rezoluciji ne treba mnogo para i gtx 780 zavrsava posao kao i na primer r9 270x,tako da imali su gejmeri izbora da kupe neke starije slabije karte...

U problemu su bili oni koji bi da igraju u 2k i 4k oni su morali da preplate karte da bi se igrali u tim rezolucijama....

Pa normalno da ce padati nece valjda r9 280 da se prodaje za 200 eura :D bila bi fora.

E pa ti trgovci su sami krivi pohlepa je cudo.

360 eura je mnogo ali prodace se to imas ljude koji ni ne znaju jos uvek sta je to ROI.

Poslednja izmena:
Jesu ali ih je vise pogurala isplativost rudarenja....Vidi za gejming u FHD rezoluciji ne treba mnogo para i gtx 780 zavrsava posao kao i na primer r9 270x,tako da imali su gejmeri izbora da kupe neke starije slabije karte...

U problemu su bili oni koji bi da igraju u 2k i 4k oni su morali da preplate karte da bi se igrali u tim rezolucijama....

Pa normalno da ce padati nece valjda r9 280 da se prodaje za 200 eura :D bila bi fora.

E pa ti trgovci su sami krivi pohlepa je cudo.

360 eura je mnogo ali prodace se to imas ljude koji ni ne znaju jos uvek sta je to ROI.
I sta je ROI ?

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

ROI ti je skracenica za vreme za koje treba da ti se otplati karta u prevodu return of investment.

ROI ti je skracenica za vreme za koje treba da ti se otplati karta u prevodu return of investment.
Pa znas kako, neko gleda da sto pre isplati ko je ulozio zadnji dinar , a neko kao ja npr. ja prodam vrlo malo nesto na kraju meseca da isplatim malo struje sto potrosim , a ostalo ne diram jer s nadam da ce nekada btc biti jos veci nego sto je kada je bio najjaci. Ovo sto majnujem od kuce to je cisto malo radi hobija sa jedno desetak kartica , a malo ozbiljnije imam na hashflare oko 50 th/a negne vec oko godinu dana , i to nisam prodavao nista samo prebacujem na wallet..

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Hehehheheh Rudaru ode investicija :D :D :D....

Lakosta77-To je najbolji nacin :) jos samo kad bi svi pocetnici tako radili bilo bi svima ekstra :).

Da li se meni cini ili je pocelo snizavanje cena za rigove i kartice na nasem najvecem sajtu za prodaju nove i polovne robe ?

Nece izgleda niko da plati kartice RX470 koje su rudarile 16 meseci u rigu sklopljene kao da su nove RX580 a garancija ostvariva preko nekoga ko je ugasio telefon :) ......

Nije bitno sto cu sa njima, ajde nadji mi 50 komada 280 ili 280x za 2500 eura.
6xxx serija je stara oko 7-8 godina, poslije njih ide serija 7xxx pa tek onda dolaze r9.
A ti sada tek mozes da nadjes 6850 za 50 eura, seriju 7850 ne mozes jos uvijek ispod 70-80, a da ne pricamo o r9 koje nema ispod 100-110, za 280x jos uvijek ispod 150.
Tako da ne pisi nesto sto nije tacno.
I volio bih da cujem zbog cega mislis da nece biti bull-a, tj. da ce ga biti ali do ljeta i poslije toga nista, i da eth nece dostici 700$, jer je prosle godine u ovo vrijeme eth bio na 50$, pa do kraja dostigao 1500. Ne kazem, bilo je 2 godine akumulacije i stagnacije totalne, ali mislim da je trenutno citav kritpo na vecem nivou, i da ce se stvari mnogo brze desavati nego prethodnih godina, jer je mnogo vise ljudi uslo u sve ovo, i citav kripto je na ozbiljnijem nivou nego prije par godina.
Ja sam izgubio na 3 mijenjacnice dosta bitcoina, mozda oko 2-3 nisam siguran, prva je bila MCXNOW, druga Mintpal i treca Cryptsy, jednostavno su nestali sa nasim coinima, a sada je vec drugacije, mnogo sigurnije, cak i ako neka mijenjacnica bude hakovana, oni vracaju novac, kao sto je slucaj sa BTC-E, danasnji WEX i jos par njih, dakle mnogo je sigurnije, vise ljudi, vise korporacija, vise kompanija ulaze u btc, dok su prije ulagali u 70% slucajeva ljudi koji su zeljeli brzu zaradu i to na koje kakve prevare.
Eto zato bih volio da cujem tvoje misljenje, ako vec kazes da nesto nece ici gore ili da ce ici dolje - zasto? Koji su razlozi i uzroci?

U leto 2014 godine a sad je 2018 sam plaćao polovne skoro nove 280x 120-130 eura ..tad majning bio skroz pukao i bila poplava tih karti ..kasnije se majning oporavio pa im cena porasla zbog nedostatka drugih grafika po normalnim cenama

techno si video onaj oglas sto lik trazi za sprzenu rx 470 xfx 80 eura :D :D smejao sam se pola sata kada sam video a naponska pregorela vise se i ne vidi....Ej za ono trazi skoro 10000 din. pa ono vredi najvise 10 eura i to samo zbog ventova onih ni zbog cega drugog.

Ima na sajtu polovnih rx 470 ali nijedna nema ni priblizno 3 god. garancije a da je jeftina ima samo nekih za 300 eura sa 2 god. garancije samo a ni to se ne isplati...

Poslednja izmena:
Za 480 i 580 je plafon 250e u ovom trenutku i da budete sretni ako neko hoce da ih kupi, jer taj mora da se moli bogu da ovako ostane , a to je tesko jer nece moci ni struju da pokrije.

Ljudi ne zele da kupe rx 470 za 280 eura druge su po 300 eura stoje oglasi danima,tako da realno to mora jos dole bas na tih 250 eura samo ljudima se ne spusta cena kao da donose karte dnevno 5 dolara a ne 70-80 din. kad se odbije struja...

Struja ce moci da se pokrije verovatno jos par meseci i to je to...A kad bude hiljade Polarisa u oglasima 250 eura ima da bude misaona imenica....Takodje Polaris je u mnogo nezgodnom polozaju jer nije za sve algoritme dobar....

Poslednja izmena:
Citam i ja i imam upitnik nad glavom.
Kako mozete biti sigurni u bilo sta vezano za kripto. Zar nije pravilo da nema pravila i da se tako pokazalo do sada milion puta!?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno