Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Da ali 8gb karte su manje pogodjene,i plus kad istekne garancija moci ce da dobije vise para za 8gb kartu nego za 4gb....

Nije teorijski nego pomnozis lepo 20 kartica puta 100w po karti to ti je 2000w,onda lepo pomnozis 2 puta 24 casa to je 48 kilovata za dan puta 30 dana to ti je 1440kw samo koliko potrose karte dodaj procesore maticnu i ostali ne moze da predje sigurno crvenu zonu od 1600kw....

Pa ja ti rekoh lepo nema sta da racunas koje su bolje karte za Zec a koje za Eth....Jos jednom cu napisati....

Amd bolje su trenutno za Eth,Etc,Exp Monero cak i za Zec-a nisu toliko lose.
Nvidia bolje kopa Lbc....Onda Zec-a sjajno kopaju Gtx 1080,gtx 1070,Gtx 1080ti...Gtx 1060 kopa Zec-a isto kao i Amd a Eth kopa losije od Amd-a.

Odes lepo na sajt Whattomine i pogledas kako koja karta kopa imas sve tamo ljudi sve nacrtali.

Poslednja izmena:
Jako teško. Ako nadjes placam pivo.

Pa upravo zato ti kazem da karte sa 4gb rade dobro. Dok one ne budu mogle kopati dotle ce eth preci u pos.

Sve karte kopaju dobro ako ih nabavite po normalnim cenama! Sta znaci normalnim 25-29mhash za 240-300e.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da u pravu si pogresno sam se izrazio tdp je 50w do 60w sto pise na Intelovom sajtu inace da trose u realnom radu dok radi rudarenje 20-30w....

Jako teško. Ako nadjes placam pivo.

*** ja racunao na to napajanje za 245e.. Toliko bar pise u oglasu.. poslao sam mu poruku pa se nadam da ce imati..
NE znam koje drugo napajanje (da bude jedno a ne dva) za 5 gtx 1070..

Corsair AX 1200i je 375e
Seasonic platinum 1200w je 345e

Kakvo je ovo Seasonic prime gold 1200w za 255e? Koliko vidim 80+ gold hje, sto je dobro..
Kakvo je u odnosu na EVGA SuperNOVA G2 1300w ?

Difermo@ nema potrebe za ljutnjom, nisam nepismen da izracunam potrosnju struje, pitanje se odnosilo na to kako se izracunava koja kartica koliko daje svojih resursa u odredjenim valutama i kolika je dobit.

Rece za cpu, power i gpu, a sto se tice mb?

Vidi i cooler master 1200w platinium. Odlicno je i skroz necujno.

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Cooler master V series je Seasonic OEM, odlicno napajanje.

Evga G2/G3 i Seasonic Prime takodje top tier napajanja.

Difermo@ nema potrebe za ljutnjom, nisam nepismen da izracunam potrosnju struje, pitanje se odnosilo na to kako se izracunava koja kartica koliko daje svojih resursa u odredjenim valutama i kolika je dobit.

Rece za cpu, power i gpu, a sto se tice mb?

Ma ne ljutim se... :)
na guru3d mozes da nadjes test raznih kartica i njihovu potrosnju.. REcimo MSI GTX 1070 Gaming X 8gb trosi 186w (maksimalan stres)
Tako da za 1070 racunaj 150w ,, za 1060 to je ne sto manje.. Ono sto sam ja pronasao jete da sve komponente (sem graficke) vuku oko 100w..
Dakle , recimo, 6 x gtx 1070 = 900w +100w = 1000w

A ne mozes ti sad izracunati koliko koja kartica trosi.. To moras da kopas pa da vidis.. gtx 1070 kopa zec oko 450 u proseku a eth 29-30 u proseku..

@dtodor
@ivanbass1

Cooler master V je 43 000 dinara. To mi je previse..
ja sam ciljao na EVGA SuperNOVA G2 1300w.. za 5 x GTX 1070 MSI Gaming X 8GB.. U oglasu stoji 245e sto bi i bila neka okvirna cena..

Poslednja izmena:
Koliko sam razumeo, sistem se ceo podesi tako da je maximalno opterecenje gpu-a oko 80% u radu, a napajanje da radi sto vise rasterecenije, sto vise da ima viska snage da bi se manje grejalo i imalo konstantan kvalite struje?

A da li valja kombinacija napajanja od 2x750W ili 2x850W? Pitam iz razloga ako ne ide lakse ces prodati 2 takva nego jedno od 1300W koje je namensko ili sam u zabludi?

PA pazi ovako.. neki ovde stavljaju PL i na 60-65%..
Sto se tice napajanja, to i jeste logika.. Zamisli auto koji maksimalno moze da ide 200km/s.. Kada krstaris 130km/s to nije toliko opterecenje, koliko i 190 ili 200. Tako ja bar razmisljam i za napajanje..

Ovde iskusniji, nisu bas za dva napajanja.. Zbog povezivanja i crkavanja, za nas pocetnike.. JA bih se ipak drzao jednog...

Jel ima neko da lageruje rigove sa odrzavanjem!
tipa rig sa 5 karica 50 eur mesecno
Mozda nekom i sine ideja za biznis, bice mi zahvalan

Vec vidim oglas,
AKCIJA udomite vas rigove u ovim letnjim paklenim danima
za samo 5999 dinara nudimo klimatizovan prozracan prostor.

cisto sumnjam.. Musterija bi morala da placa i struju, a ti ne znas koliko ces imati musterija (za mernu grupu).. Jer ne bi se isplatilo ovako...

Poslednja izmena:
Moze li jedno objasnjenje (ispade da ne znam da izracunam struju), ako je zelena zona do 350kW/h, zasto meni stoji u obracunu da je potroseno 385kW/h u zelenoj zoni?
Pogledajte prilog 233245

pa pročitaj taj pasus desno ispod podvučenog odnosno granica za zone...

Moze li jedno objasnjenje (ispade da ne znam da izracunam struju), ako je zelena zona do 350kW/h, zasto meni stoji u obracunu da je potroseno 385kW/h u zelenoj zoni?
Pogledajte prilog 233245

Imas negde na forumu excel fajl za struju.. neko je odradio i samo treba da uneses svoje vrednosti (cenu struje za visu i nizu tarifu po zonama, koliko rigova i potrosnju po rigu)

PA pazi ovako.. neki ovde stavljaju PL i na 60-65%..
Sto se tice napajanja, to i jeste logika.. Zamisli auto koji maksimalno moze da ide 200km/s.. Kada krstaris 130km/s to nije toliko opterecenje, koliko i 190 ili 200. Tako ja bar razmisljam i za napajanje..

Ovde iskusniji, nisu bas za dva napajanja.. Zbog povezivanja i crkavanja, za nas pocetnike.. JA bih se ipak drzao jednog...

cisto sumnjam.. Musterija bi morala da placa i struju, a ti ne znas koliko ces imati musterija (za mernu grupu).. Jer ne bi se isplatilo ovako...

Mislim da ti ovo za auto nije baš dobro poređenje sa napajanjima. Kvalitetno napajanje koje je deklarisano na 1000W (tipa Evga, Seasonic...) ima plafon na možda 1100-1200 W. Tek tu uskaču sigurnosni prekidači koje gase napajanje zbog opterećenja. Ta napajanja su i predviđena da rade na MAX opterećenju 24 sata dnevno i da imaju visoko iskorišćenje pri tome. Imam odlična napajanja od 1000W na više mašina i opterećena su sa 70-85%. Smatram du su im to čak optimalni uslovi rada. Takva napajanja imaju veće procentualne gubitke kada su manje opterećena.

^Momce sva kvalitetna napajanja imaju najbolje iskoriscenje izmadju 40 i 60% loada.
Mozes ti da smatras ali ne mora da bude tacno. ;)

^Momce sva kvalitetna napajanja imaju najbolje iskoriscenje izmadju 40 i 60% loada.
Mozes ti da smatras ali ne mora da bude tacno. ;)

Evga G3 ima efikasnost preko 90% od 20 do 110% opterećenja (da, 110%). OPP je na 128% opterećenja. To je praktično napajanje od 1.2 kW, što će reći da mu je 60% 720 W. Moji rigovi su ulavnom oko 800, dakle razumno blizu optimuma.

StainlessFrenky je u pravu sva napajanja imaju najvecu efikasnost kad rade bas izmedju 40 i 60 posto najidealnije je da radi na 50 posto opterecenja.

StainlessFrenky je u pravu sva napajanja imaju najvecu efikasnost kad rade bas izmedju 40 i 60 posto najidealnije je da radi na 50 posto opterecenja.

To je malo generalizovano, ali blisko istini. Pomenuto Evga G3 u rasponu od 300 do 700 W ima efikasnost 92-93%, na 800 do 1000 W je preko 91%. Mislim da tu ne možemo da govorimo o padu efikasnosti. 50 % opterećenja može više da ima uticaja na trajanje nekih komponenti, ali ako je napajanje podešeno da se gasi na preko 1200 W opterećenja i pri tom je u startu predviđeno da radi 24/7 na deklarisanih 50°C ambijentalne temperature, opterećenje od 800-900 W mu nije nikakav problem.

Nisi nas ti razumeo napajanje daje tu svoju efikasnost od 93 posto kada je napajanje na 50 odsto opterecenja odnosno kad opteretis napajanje od 1000w sa 500w tada je napajanje najefikasnije ako napajanje opteretis sa 800w od deklarisanih 1000w onda efikasnost vise nije 93 posto nego recimo 91 posto....

Proguglaj malo pa ces i sam sve shvatiti.

Normalno je da za kvalitetno napajanje koje je deklarisano na 1000w a ti ga opteretis sa 900w da ce i dalje da radi niko ne kaze da nece ali onda efikasnost nece biti 93 nego 90....

Poslednja izmena:
Pa tehnicki nije bas 1 posto vise ide raspon od 2-4 posto,ali to jeste kao sto si rekao zanemarljivo,ali ne racunas da kad opteretis napajanje od 1000w sa 900w same komponente se vise greju u njemu sto napajanju skracuje rok trajanja....

A to mozes i sam da testiras optereti napajanje od 1000w sa 500w i sa 800w pa vidi u kojem slucaju je hladnije napajanje i kad se ventilator brze vrti na samom napajanju.

Poslednja izmena:
Zavisi to sve od napajanja do napajanja imas napajanja sa gold efikasnoscu koja imaju isti broj wati ali se ponasaju drugacije,al kao sto rekoh nije bitno da li je 1 ili 2 posto ili 3 posto mnogo je bitnije da se napajanje ne zagreva u radu previse.

A to jeste kvalitetna i skupa napajanja normalno bolje podnose 24/7 rad....Evo ja sam imao pre ovog Super Flower-a od 2000w imao Fractal Design tesla napajanje od 800w odlicno napajanje na kutiji je bas bilo nacrtano koja mu je efikasnost kad se optereti 90 posto i mislim da mu je efikasnost pala za par procenata....Znaci sve to zavisi od napajanja do napajanja.

U pravu si Lc power nije ni blizu Evga,Seasonica i Enermax...A ni Lc power od 1200w nije nista specijalno takodje u odnosu na Evga,Seasonic i Enermax-a.

Lc power napajanja pripadaju i dalje srednjoj klasi napajanja iako imaju taj Seasonic unutra ali na dobrom su putu da udju u visu klasu.

Vrh Dno