Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Pa to je tipicni nas mentalitet ako na ulozenih dinar nemas bar dobit od tri, to je mnogo lose ... Ali ja to gledam drugacije.
Ako odes u banku i orocis na godinu dana 5k evra, dobijas neku smesnu kamaticu od niti 1%, pritom moras da se najavis par dana da bi uzeo svoje pare te se kasnije i samo orocenje tog novca ponistava. A ovde kako kazes za godinu dana moze da se uzme 100% od ulozenog + ostaje ti hardver koji mozes da prodas bar za 50% od ukupne cene koji si isti platio?
Ne znam meni ovo deluje na papiru mnogo fino, samo sto jedno je ovako dok se teoretise u prazno i kad se sve to proba u praksi.

E ovako imam pitanje kada namestim Monitor na integrisanu graf, ceo rig radi ok ali u slucaju klokovanja ostalih kartica , driver nece da pukne ako se predje odredjeni limit nego nastavlja da radi pa me plasi to tipa core clock +400 memory clock moze i na + beskonacno ali drajver nece da pukne kao da rig nema nikakvu kontrolu i verujem da grafike mogu da izgore ako nece da pukne driver, i da kada pokusam da otvorim Nvidia control panel pise sledece "Nvidia display settings are not available. You are not currently using a display attached to a Nvidia GPU. Da li postoji neko resenje da NVIDIA drajveri budu primarni a prikopcana intergrisana sekundarna ?

Core clock se nikad ne dize na +400 ni za jedan novcic na koliko ti sada radi core clock na preko 2100?Memory clock se za svaki novcic razlicito podesava.

A ti bi da ti drajver pukne?To jos nisam cuo da neko zeli da drajver pukne.Grafike nece da ti izgore ali ako si stvarno podigao core clock na +400 dobices samo jedan lep crni ekran i cao....

I sta ce ti Nvidia control panel?Sve sto smanjujes ili povecavas radis preko Msi afterburnera.

Nisi me razumeo ne znam kako da objasnim controla za pucanje drajvera uopste ne radi znam ja koliko trebam da oc stabilno ali i kad bih probao vise nego sto treba ono ce da prihvati i verovatno da sprzi grafiku a DRIVER STOPED nece da se aktivira ? ako me razumes o cemu pricam ?

Poslednja izmena:
Pa ti stavi drugi drajver od Nvidije neki stariji pa probaj kad si vec zapeo ja se ne bi igrao tako sa kartama ali dobro tvoje karte tvoj izbor.

Nisi razumeo sta sam hteo da pitam ali nema veze namestio sam... u svakom slucaju hvala

dijagnostika resavanja problema ispravnosti ekstendera me dovela do sledeceg koraka: moze li ispravna karta ubodena preko ekstendera u x1 slot, da baca sliku?

Pa to je tipicni nas mentalitet ako na ulozenih dinar nemas bar dobit od tri, to je mnogo lose ... Ali ja to gledam drugacije.
Ako odes u banku i orocis na godinu dana 5k evra, dobijas neku smesnu kamaticu od niti 1%, pritom moras da se najavis par dana da bi uzeo svoje pare te se kasnije i samo orocenje tog novca ponistava. A ovde kako kazes za godinu dana moze da se uzme 100% od ulozenog + ostaje ti hardver koji mozes da prodas bar za 50% od ukupne cene koji si isti platio?
Ne znam meni ovo deluje na papiru mnogo fino, samo sto jedno je ovako dok se teoretise u prazno i kad se sve to proba u praksi.

Samo sto u ovoj jednacini imas jednu nepoznatu koji si izustio da pomenes a koju kod banaka nemas.
Ako je do pre mesec dana povracaj bio 400% a danas 100%, sta ga sprecava da za dva meseca bude 0%?
Ovo moze za mesec-dva da ode sve u pm i da ne mozes da zaradis ni za struju a tad svi krenu da prodaju i onda ti hw vredi 50% onoga sto si platio.
A hw ces prodavati mesecima a ne par dana.
Na 100% povracaja bi svi kopali u narednih 100 godina ako moze, nema minera ovde koji ne bi potpisao da mu neko garantuje danasnje uslove.
Sto ce reci, moze mnogo da se zaradi ali je i rizik veliki pa razmisljaj o ovome kao o investiciji koju mozes da prezalis ako krene po zlu.
Cuvanje novca kod banaka je takodje neisplatljivo, zato imamo po svim gradovima expanziju gradnje stambenih zgrada. Svi ce da kupe stanove i da ih izdaju, samo ne znam kome.

Poslednja izmena:
Vidi u biosu kako je podešeno oko primarnog video adaptera. Možda baca na integrušu tada.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ethereum je trenutno najisplativija valuta za majnovanje? Po ovoj racunici trebalo bi da bude oko 1200$ mesecno uz gore pomenuti rig bar tako kaze ovaj sajt koji sam koristio za procenu ethereum + dash.
Ne znam kako si uopste dosao do te racunice..za 5000 eura mozes da napravis rig sa 6 1080ti
Jedna ti sad ima profitability 2.32$ dnevno https://www.nicehash.com/?p=calc
znaci 6 komada je 14$ iliti 420$ mesecno...tako da si omasio za 3 puta ..naravno to je trenutno i verovatno ce da pada jer vise grafika ulaze u igru

Da, dosta je losije od onoga sto sam racunao...
Mislim da sam se ohladio od ovog "biznisa" :)

^
Uloži do 3000e u rig sa 6-7-8 GTX1060 6GB kartica, zavisno od ploče i neka čeprka nešto, otplatiće se za 10-12 meseci. U plusu si dokle god zarađuje 5000 din mesečno za struju, da bude i 0.5$ po karti dnevno nisi na gubitku.

Tako je. S obzirom da ontanu valute na ovoj vrednosti a ako kopa neku drugu valutu koja je sada mala a za par godina skoci.... ( ili padne) .....bitno je da se okrece...

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Neželim nikog da ohrabrujem ili odvraćam ali da iznesem jednu 100% tačnu činjenicu. U ovome sam već 4 godine a ima nas i ko je 5-6god i kada god sam mislio da je kraj da nema smisla ulagati u coine/hardware... uvek ali uvek me je vreme demantovalo. Ko može da bude strpljiv i da pričuva coine mislim da može lepo da se iznenadi za par godina....

^Cuvao ja tako na menjacnici pa sve otislo u ...

Posle neka neko kaže da je skup hardware wallet.

^
Uloži do 3000e u rig sa 6-7-8 GTX1060 6GB kartica, zavisno od ploče i neka čeprka nešto, otplatiće se za 10-12 meseci. U plusu si dokle god zarađuje 5000 din mesečno za struju, da bude i 0.5$ po karti dnevno nisi na gubitku.

Kolika bi bila potrosnja struje a koliki ucinak po kartici za 6 GTX1060 6GB ili 6 RX 570 8GB GDDR5 NITRO+ i da li se ulazi u crvenu zonu.
Koliko su ove kartice kostale pre poskupljenja a koliko sada na tu brojku?
Koliki rig moze da bude a da ne udje u crvenu zonu?

Neki ozbiljan hype je oko ovog rudarenja, ovih par dana koliko sam se malo informisao gledajuci Yt klipove, sad mi non stop iskacu neki pakistanci, indijci afrikanci sa nabudzenim sobama punih rigova i to je sve sad skoro uploadovano mesec, mesec ipo dana...
Ne znam, deluje mi nekako to sve zanimljivo, a i kada bih sve to nabudzio mislim da ce prvom prilikom kada mi kum dodje pasti u nasvest kada vidi 6 nabudzenih grafa na jednom mestu :D

EDIT: Taj Hardware wallet je nista drugo nego obicni USB? Sta se desi ako neko izgubi to?

Kolika bi bila potrosnja struje a koliki ucinak po kartici za 6 GTX1060 6GB ili 6 RX 570 8GB GDDR5 NITRO+ i da li se ulazi u crvenu zonu.
Koliko su ove kartice kostale pre poskupljenja a koliko sada na tu brojku?
Koliki rig moze da bude a da ne udje u crvenu zonu?

Na svaku Nvidijinu karticu skidas power limit i tako smanjujes potrosnju i malo i temperaturu,gtx 1060 vrlo lako moze da se namesti da ti trosi ispod 100w...Pa ti racunaj 6 puta 100w ti je 600w + procesor,maticna i ostalo neka bude sve 700w,potrosnju racunas onda 0.7 kw puta 24 casa dnevno i izracunas potrosnju za dan onda tu potrosnju pomnozis puta 30 dana i imas potrosnju za ceo mesec....

Sto se tice rx 570 one mogu da se undervoltuju dobro i da trose slicno kao gtx 1060...

U sustini mogao bi sa jedno 20 komada gtx 1060 da rudaris bez da ulazis u cvenu zonu ali samo racunam potrosnju rigova bez potrosnje domacinstva.

Poslednja izmena:
EDIT: Taj Hardware wallet je nista drugo nego obicni USB? Sta se desi ako neko izgubi to?

Velicine kao obican usb..
KAda prebacis valutu na taj uredjaj, imas i backup reci.. ako izgubis, samo kupis novi i ukucas reci i prenese ti se na novi.
Neko ce to detaljnije da ti pojasni..

Na svaku Nvidijinu karticu skidas power limit i tako smanjujes potrosnju i malo i temperaturu,gtx 1060 vrlo lako moze da se namesti da ti trosi ispod 100w...Pa ti racunaj 6 puta 100w ti je 600w + procesor,maticna i ostalo neka bude sve 700w,potrosnju racunas onda 0.7 kw puta 24 casa dnevno i izracunas potrosnju za dan onda tu potrosnju pomnozis puta 30 dana i imas potrosnju za ceo mesec....

Sto se tice rx 570 one mogu da se undervoltuju dobro i da trose slicno kao gtx 1060...

U sustini mogao bi sa jedno 20 komada gtx 1060 da rudaris bez da ulazis u cvenu zonu ali samo racunam potrosnju rigova bez potrosnje domacinstva.

Imao bih jos par pitanja ako nije tesko za odgovoriti,

1)
primera radi, iz ovog kalkulatora Pogledajte prilog 233227, sa komponentama,

- G4560
- ddr4 4GB
- SSD 120GB
- mis + tastatura
stoji da je potrosnja170W

jedino u kalkulatoru ne vidim da ima i mb da se doda,
kolika bi bila potrosnja recimo ASUS PRIME Z270-A? ili je mozda potrosnja ploce uracunata u samu kalkulaciju?
da li je ovaj kalkulator merodavan kao 100% tacan?

2)
u ovoj kalkulaciji Pogledajte prilog 233228 dodao sam 4 x GTX 1060 i potrosnja je 627W,

sobzirom da kazes da moze da se smanji potrosnja gpu-a (da li je GTX 1070 slican potrosac ili prilicno veci?), da li to znaci da napajanje kao sto je recimo EVGA G2 ili G3 od 750W ili 850W moze da gura 4 gpu ili 5 na pomenutoj mb?

3)
da li je bitno koliko gpu ima memorije 6 ili 8GB?
negde sam citao da su bolje AMD od NVIDIA gpu?

4)
da li se iz GPU BENCHMARKS http://www.zcashbenchmarks.info/, recimo 345 Sol/s prilikom obracuna, stavlja u Hashing Power https://www.cryptocompare.com/minin...Unit=H/s&PowerConsumption=630&CostPerkWh=0.07 a potrosnja celog riga u Power consumption (w).

Ako je tako, za Hashing Power, sta se stavlja,
H/s, KH/s, MH/s, GH/s ili TH/s ?

u Cost per KW/h se stavlja nasa cena struje, verovatno prosek?

gde da vidim koliki ima hashrate RX 570?

1.Pa vidi po specifikacijama dual core procesori trose od 50w do 60w ovo ostalo ne moze da trosi vise od 100w sigurno tako da ti je to...Znaci racunaj tu oko 110-140w ne bi trebalo vise da bude....
2.Pa tdp ti je na gtx 1060 120w tu potrosnju bez problema mozes da oboris na 100w po kartici...Jednostavno nemoguce je da jedna gtx 1060 trosi 155w to je pogresna racunica i ne mogu 4 komada da trose 627w....
Tdp za gtx 1070 ti je 150w potrosnju mozes da oboris zavisi koji novcic kopas i do 120w bez problema....Moze napajanje od 750w da gura 4 gtx 1060 bez problema naravno sa sve dual core procesorom maticnom i ostalim...A za 4 gtx 1070 750w u teoriji moze kad oboris power limit....
3.Bitno je koliko koja karta baca da li ima 6 ili 8gb kod Nvidije je manje vise svejedno.Amd je dobar za Eth,Exp,Etc,Music coin,Monero mislim i na rx 570 i rx 580 sa 8gb....Nvidija je bolja za Zec,Zcl,Zen,Lbc za Monu i Vtc nisam siguran to ti pricam sve za gtx 1070.Sto se tice gtx 1060 onda daje isto Zec-a kao i rx 570 ali zato rx 570 bolje kopa Eth od gtx 1060 bar za sada....A za dalje se prica da ce rx 570 kopati losije Eth ali to nece da utice na kopanje Etc,Exp i Monera i Music coina.U svakom slucaju ako zelis amd uzimas kartu sa 8gb.Ako zelis Nvidiju onda uzimas gtx 1060 pa na gore gtx 1050ti nije se pokazala nesto za majning bas.
4.To sto si napisao da li ono baca h/s ili sol to tebi nije bitno i ne brini oko toga....Pa pogledaj svoj racun za struju samo ce da ti se kaze sve...Znas i sam da crvena zona pocinje od 1600kw....
Pa ima 28 mh/s na Eth,Etc,Exp,na Monero valjda ima 300 ili 400 nisam siguran,na Zec-a imas 300 sol-a,takodje i na Zcl i Zen-a imas 300 sol-a,za Vtc i Monu ne znam hashrate stvarno mada to nije ni bitno obicno je za rx 570 najisplativiji Eth....

@nesa07

1) ja bih radije odabrao G3900.. Pravis rig, a ti ces koristiti GPU a ne procesor...
I koliko sam ja video potrosnja svega (sem GPU-a) je max 100w

2) ja uzimam evga g2 1300w za 5 gtx 1070.. koje nece trositi vise od 900w.. Ali ne zelim da max opteretim napajanje.. Zelim da ima i u rezervi, a i duze ce trajati...

3) pa memorija je bitna za dag file.. sada graficke sa manje od 3-4gb ne mogu da kopaju.. Bolje sto vise
AMd su bile na pocetku, ali sada nvidia bolje kopaju.. njima diff za eth ne skodi koliko i amd kartama..

4) sols/s = H/s
malo proguglaj koliki je hashrate,, ima podataka koliko hoces.. ne mora sve na gotovo da se servira.... kacio sam ovde bezbroj puta
zar ne mozes da razmislis o potrosnj istruje..
Ajde ovako.. koliko je zelena zona, koliko plava.. pa izracunaj koliko sada trosis struje bez riga.. Uzmi i to da ti rig radi i u jeftinoj struji.. pa sve izracunaj.. Pobogu si ulazes svoj novac.. Ali eto mozes da stavis u cenu struje 0.06$ kao prosek do crvene zone...

Poslednja izmena:
Graficke karte sa 4gb sasvim normalno kopaju eth i mocice jos sigurno 10 meseci da kopaju ne sirite dezinformacije.
Drugo velicina memorije na gpu nema veze sa difom. Dif ide gore za sve karte! Problem je sto povecanje dag fajla utice na amd karte i one polako gube hash rate.

Evgu g2 1300w ces jako tesko naci.

Poslednja izmena:
Pa rekoh mu ja da uzme ili rx 570 8gb ili rx 580 8gb,a za Nvidiju moze gtx 1060 ili gtx 1070....
Za rx 570 4gb padace hash na Eth ali ce naravno karta i dalje moci da kopa Eth ali nece padati na Etc,Exp i Music coinu....E sad nek razmisli on sam sta mu je najbolje....

Poslednja izmena:
Mislim da nisam razumeo ili sam imao pogresnu percepciju kako se racuna koja gpu koliko kopa za odredjenu valutu,

pr.radi ZEC, https://www.cryptocompare.com/minin...Unit=H/s&PowerConsumption=700&CostPerkWh=0.07

u Hashing Power - da li se upisuje Sol/s, da li je to snaga kojom gpu moze da kopa odredjenu valutu?

u Power consumption (w) - upisujes potrosnju tvog riga?

u Cost per KW/h ($) - upisujes koliko tvoj rig trosi KW/h u USD?

da li se tako obracunava koliko koja mb daje svojih resursa za odredjenu valutu ili kako?

- ova racunica je verovatno za nekativno strujno mesto ili teortski?

Hash ti pada i na 4gb i na 8gb.

Poslednja izmena:
Graficke karte sa 4gb sasvim normalno kopaju eth i mocice jos sigurno 10 meseci da kopaju ne sirite dezinformacije.
Drugo velicina memorije na gpu nema veze sa difom. Dif ide gore za sve karte! Problem je sto povecanje dag fajla utice na amd karte i one polako gube hash rate.

Evgu g2 1300w ces jako tesko naci.

bas tesko naci EVGA g2 1300w?

A tesko da ce kopati eth za 10 meseci.. POS ce sve pokvariti :)

Nazad
Vrh Dno