Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

A kako vidite te spajkove? Na kojim kartama se dešavaju i na kom -i ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

@karanovicz koje je napajanje u pitanju? Najtacnije cemo reci ako budemo znali koji je model.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

@maxa2x
Ma vodili smo diskusiju uopšteno, nevezano za model napajanja...pošto ste se skoro svi izjasnili u moju korist sada mogu i da kažem. :)
Ja sam tvrdio da oznaka 6+2pin PCI-E x6 podrazumeva 3 kabla sa po 2 (6+2) konektora a on ovo drugo...izgleda da sam zaradio porodičnu picu za večeras :eyebrows:

edit:
inače jača napajanja imaju spec x8 ili čak 12x (6+2pin) pci-e

Poslednja izmena:
Ne razumem vas, svi mi cekamo novi clay da bi izvukli sto vise tako da je obaranje i u tom slucaju besmisleno tj onda se drzite starog, kod mene su 280 na i7 a 290 i 480 na i8 i to vam je to, a da jurite spajkove to je besmisleno jer to ce se stalno menjati. Nesto sam se raspricao, izvinjavam se starijim kolegama (@Phoenyx, Risim, Saj i cacanima) zbog slabosti prema novajlijama :smash:

Ma niko ne juri spajkove, upravo suprotno, želim da ih izbegnem. Meni je sve na defaultu, ništa nisam menjao i koliko vidim po mereču, potrošnja mi najmanje varira sa ovim zadnjim Clay-om.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@djoolle
osim ako nemaš neki ultra/mega/giga merač na tom od 1500 din ti sigurno neće pokazati spajkove ;)

edit:
inače, ako je karta undervolt na odredjenom kloku može da zakuca kad se desi spajk jer ne može da uzme dovoljno "struje"

Poslednja izmena:
Gaco daj slike vodenog ako te ne mrzi :)

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Pa iste su kao i pre 4 godine samo sam pre neki dan dodao 2x480 al ih jos nisam potopio ocu da vidim kako izgledaju na vazduhu tj. kolko se dobilo sa 14nm al cekam i da ih Clay optereti 100%. Mrzime vise da pravim blokove i razvlacim creva , ako moze malo na vazduh da samo pobodes i teras, ako ne kolko ima ima ne treba srljati jer sve to treba i odrzavati

Dodao sam 5tu kartu u RIG koji je radio savrseno i sad svakih 5-10min dobijem poruku u Clayu koja glasi "Gpu hangs in open cl" zatim resetuje miner, u 90% slucajeva ga normalno resetuje a u tih 10 jednostavno ceo rig zabode. Inace ta karta mi ima najmanji ASIC i isti bios je na svim kartama. Probao sam sad da stavim za nju -i 7, jel ima neko neku ideju?

Ma skroz isti problem kao kod mene. 4 kartice imaju ASIC od 73% do 80%, a ta jedna 66%. Rig zabadao svakih malo. Spustao sam intezitet ali mislim da mi nije puno pomoglo ali od kad sam spustio core clock na toj kartici rig radi stabilno. Testiram od jutros tako da za sad stabilno vec 3-4 sata.

nekada bude gpu takt nekad takt memorije, ali jedno od to dvoje ga zeza ;)

Hvala, spusticu oboje, ta kartica je bas slaba sve su mi od 70% do 83% a ta je 61.5...

Bas identicna situacija. Meni od 12 kartica 11 su sa dobrim ASIC-om. Uglavnom je to oko 75%, par sa 80 i eto jedna sa 66%. To je izgleda skart koji treba u racunar za igrice [emoji1]. Inace, meni za sad ventilatori rade bez problema posto vidim da neki vec imaju problem sa tim.

Poslednja izmena:
Bas identicna situacija. Meni od 12 kartica 11 su sa dobrim ASIC-om. Uglavnom je to oko 75%, par sa 80 i eto jedna sa 66%. To je izgleda skart koji treba u racunar za igrice [emoji1]. Inace, meni za sad ventilatori rade bez problema posto vidim da neki vec imaju problem sa tim.

Hahah upravo tako, ćuti da ne urekneš ;)

Nego da ne zna mozda neko gde mogu da uzmem original Corsair 2x 6+2 pin kablove, uz psu stiže 4 pci i 2 osmopinca za cpu, znam da mogu i po dve grafe na jednu granu tj kabel, ali više volim da je sve rasterećeno :)

npravi, das dimenzijue, sta gde kako i molim lepo,

ngo jel ima neko raspored pinova za cooler master V seriju 850/1200 koji je koji pin koji izlazi iz napajanja? za pcie mi treba?

Juče sam imao "zanimljivu" polemiku pa bih voleo da mi neko ovde kaže/potvrdi šta u specifikaciji napajanja predstavlja oznaka 6+2pin PCI-E x6?
Da li to podrazumeva 3 PCI-E kabla sa 2x (6+2) konektora ili podrazumeva 6 kablova sa 2x (6+2 )konektorima?

edit:
Mislim meni je jasno ali drugara nikako da ubedim :wall:

edit2:
ako neko ima viška 1 pci-e kabal od V850/V1000 nek pusti poruku na pp
Ne podrazumeva ništa... Osim da ima 6 konektora. Moje napajanje ima 8 konektora a ti pogodi koliko je to kablova :)
nekada bude gpu takt nekad takt memorije, ali jedno od to dvoje ga zeza ;)
Ili ekstender

To ide eliminacijom. Zamjenis sve ekstendere sa novim pa ako sve radi kako treba vracas jedan po jedan stari i trazis uljeza, a mozes i obrnuto. Rendom skidas stare ekstendere i stavljas nove. Ja sam prvo posumnjao na ekstendere i odmah prebacio sve kartice na druge ekstendere tj. rotirao kartice sa karticama na drugom rigu. Posto je problem presao na drugi rig zajedno sa karticam, krenuo sam eliminacijom traziti koja je kartica uzrok zakucavanja i odmah je paznja pala na karticu sa najslabijim ASIC-om. Kako sam spustio taktove na toj kartici rig radi bez problema od jutros.

Resio sam problem sa zekom :) obrisao samo komandu i -6 i sad mi ne gasi pc :D

ma nova karta, zaboravili je podmazati :) fabricka greska
Verovao ili ne meni se to desilo na jednom od onih asus 7950, skripuckao mi jedan vent od starta. Sreca pa imam dobro uvo, podmazao sam ga odmah i radio mi je godinama bez da stucne. Drugi vent je bio ok, ali taj je od starta bio suv. Kapiram da se to desi jednom u ko zna koliko slucajeva ali eto, desi se. Ja bih sada da pravim rigove podmazivao glanc nove karte za svaki slucaj.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Ma i ovde je to sigurno slucaj, ja sam njega zaljevao, ali vjerovatno nije ulje zaslo gdje treba sto se ne bi rastavio ventilator. Istom metodom sam zaljevao 280x dual-x i pomoglo je evo pola godine radi extra, medjutim na ovoj RX kartici nije pomoglo, opet kazem moralo bi se rastaviti, ali to mi se bas i ne radi nemam pojma daju li se rastaviti kao dual-x.

Zasto mi jedna kartica konstantno baca manje mh/s a klokovi su potpuno isti 1100/1900 znaci nikad nije prebacila 27 dok ove cepaju i malo preko? slika..

Veoma, veoma mala razlika, totalno nebitna. Npr mozda ona daje sliku.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Pitanjce u vezi USB Ekstendera/Risera:

- Juče sam promenio ekstendere. Umesto flat/molex stavio sam usb. Sve radi super osim jedne kartice koja mi se nekako čudno ponaša. Visok joj je napon (u granicama propisanog za taj GPU klok) i nikako ga ne mogu undervoltovati iz After Burnera. Šta god da promenim (koliko god da snizim voltažu) GPU napon je isti.
Može li mi neko pomoći da rešim ovu misteriju?

tnx

Poslednja izmena:
Danas sam imao gremline i i dalje mi nije jasno sta je bilo u pitanju :) znaci jednu karticu mi nije hteo chitati sistem izgubila se iz sistema skroz, i onda sam ugasio rig i cupao kablove i vracao i proradilo nekako, al sve se normalno ponasalo znaci sve 3 kartice su vrtele ventove i svetlile su im lampice al sistem pokazivao 2, znaci nista mi nije jasno :)

Moleks ti u kartici nije bio ustekan do kraja ili ekstender u ploci ili u kartici, pa je vukao struju samo preko pinova tako da je radila, a videla se nije.

Evo, da pokušam da demistifikujem samog sebe.
Povišene temperature GPUa rešio sam obaranjem takta istih a koji imaju visoku temperaturu, što je AB prihvatio sasvim normalno.
Snižavanjem frekvence GPU nije mi se snizio Hash Rate, tako da sam zadovoljan sa te strane, ali se snizila temperatura.
GPUi zahvaćeni višom temperaturom su oni u PCIEx16 slotovima.
Sada sve radio kao podmazano mada, da konstatujem samo, Clay 9.1 je, takođe, nestabilan. Stabilniji je od 9ke ali ništa spektakularno.
...

Iako je mnooooogo puta ovde rečeno da veći klok ne znači uvek i veći hash nego da se traži "sweet spot" koji je (uglavnom) različit za svaku kartu (uz smanjivanje napona da bi se karta manje zagrevala i manje trošila) nove kolege to uvek iznova otkrivaju....;)

Nisam uspeo da rešim problem, probao sam sve vase savete da spustim core i mem clock, dizap napon, vracao fabricki bios, menjao extendere, stavljao u x16 slot, jednostavno posle određenog vremena dobijem poruku GPU 4 Hangs in opencl call i tada se miner ili resetuje ili zabode.

Sad sam probao da ugasim tu kartu preko -di podesavanja i javlja se opet isti problem posle određenog vremena, samo sto nije vise gpu4 vec je sad gpu0...

Poslednja izmena:
Vrh Dno