Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

380 4GB modeli su bolji izbor, praktično isto napajanje koje je potrebno za 3x390 tera i 5x380 a daju 20Mhs vise.

Čisto za informaciju ako nekoga zanima:
Mađari sa KP daju cenu od 193 EUR za MSI 380 sa 3 godine, garancije iz mađarske uz naručivanje i svu komplikacija koja iz toga može da proistekne. Razlika je ipak značajna u odnosu na ovih 290 koje sam našao u našim maloprodajama. Ja ne znam koliki procenat grafika crke posle 3 godine ali sumnjam da je blizu trećine.

Čisto za informaciju ako nekoga zanima:
Mađari sa KP daju cenu od 193 EUR za MSI 380 sa 3 godine, garancije iz mađarske uz naručivanje i svu komplikacija koja iz toga može da proistekne. Razlika je ipak značajna u odnosu na ovih 290 koje sam našao u našim maloprodajama. Ja ne znam koliki procenat grafika crke posle 3 godine ali sumnjam da je blizu trećine.

to od 2gb?

ja narucio dve od 4gb za po 227.5e

Dobro pitanje, tačno to nisam naglasio. Verovatno je onda tvoja cena tačna.

Sad ce pojeftiniti i te od 4GB ide isplativost dole tako da ce se i cjene smiriti, vrebajte akcije kad budu nekad cetvrtkom cini mi se.
Naleti bas dosta jeftinije :)

Šta kažete na shopping cart:
4 x MSI R9 380 (računam mađare) oko 230EUR kom
napajanje >=1KW, recimo EVGA SuperNOVA G2 1000W oko 210EUR preko KP (Chieftec, Super Flower, Cooler Master?)
MSI H97 GUARD-PRO ili ASRock Z97M Anniversary oko 85EUR
G1820 oko 35EUR
2 x 4GB oko 50EUR (ima svašta ali reko logično je 1833Mhz jer ne pravi razliku)
ssd 32 GB ili 64GB (da smanjim tdp za mrvicu) 30-40EUR
ekstenderi 50EUR
kavez recimo oko tih 20EUR (ne nađoh na KP)

Da revitalizujem i relativizujem Čolu, šta biste vi tu dirali? Mislim, naravno neko će da predloži jeftiniju varijatnu, neko 'sigurniju' ali da li grešim negde suštinski ili možda ima logičnijih komponenti?

Šta kažete na shopping cart:
4 x MSI R9 380 (računam mađare) oko 230EUR kom
napajanje >=1KW, recimo EVGA SuperNOVA G2 1000W oko 210EUR preko KP (Chieftec, Super Flower, Cooler Master?)
MSI H97 GUARD-PRO ili ASRock Z97M Anniversary oko 85EUR
G1820 oko 35EUR
2 x 4GB oko 50EUR (ima svašta ali reko logično je 1833Mhz jer ne pravi razliku)
ssd 32 GB ili 64GB (da smanjim tdp za mrvicu) 30-40EUR
ekstenderi 50EUR
kavez recimo oko tih 20EUR (ne nađoh na KP)

Da revitalizujem i relativizujem Čolu, šta biste vi tu dirali? Mislim, naravno neko će da predloži jeftiniju varijatnu, neko 'sigurniju' ali da li grešim negde suštinski ili možda ima logičnijih komponenti?

ok je to za kopanje nemas potrebe za h97 uzmi ASROCK H81 Pro BTC proverena ploca, razmisli dobro diff rasete duzina otplate se povecava trebace pola godine i vise da izvuces kes a moze da bude i jedan period da se ugase masine niko nezna dokada ce da ovo potraje, uz sve to i struja se placa svaki mesec. Ram najeftiniji ssd takodje. Da ne bude kukanja posle. Srecno.

Poslednja izmena:
ram 1x8gb je oko 30e
i napajanje je preskupo za 4x 380... moze tu i neko od oko 100e, ali tvoj izbor
kavez napravis sam za sat vremena, kupis letvice i eksere i udri.

@miljan

Imas kod clana marcetin kaveze (ako nesto remetim sto se pravila foruma tice brisite ovo)

@miljan

32GB SSD je potpuno neupotrebljiv. Uzmi od 120 imaš za 30ak eura.

Hvala svima, saveti primljeni k znanju.

@toogoog
Hvala, bolje mi je ako ne moram sam da smišljam i tu logistiku.

@djojstik
za minig rig? Šta će mu 120GB? Iskren da budem, čak sam gledao i ethos ali kad videh da Linux ne miriše štelovanje napona odustao sam. Čova isporučuje ethos na 16GB. Win 10 ne može da živi sa 64GB samo sa eth?

Ja imam diskove 40GB stare na win7 i radi sve po ps...page file malo rekonstruises i to je to...

ja bas juce stavio win10 pro (full verzija,nikakva lite trte mrte) na hdd od 40gb.... ocaaaaaj je sporo, ali eth radi normalno i ima free jos oko 12gb cini mi se.

Ma ok, 120 it is then. BTW, ove H81 ploče slabo ima da se nađe a i ova H97 je namenska za mining tako da ću verovatno nju.

te h81 btc su medju najjeftinijim plocama na zapadu... kod nas ni manje ni vise nego 75e!

Kakva bezobrazluk cena za H81/61 ploce...
Ja sam kupovao po 57e...

imam par pitanja, da se informisem lepo dok ne stignu grafe...

jel moram da pravim onaj vga dummy? nije problem, 10 sekundi posla, ali da pitam...
i jos nesto, primarna grafa mi je 280x... kada ubodem jos dve 380, kako instaliram drajvere za njih?

Dummy 99.9% neces morati da pravis a drajver se instalira normalno kad instaliras zaa jednu karticu Win ce sam instalirati ostale ukoliko ih drajver podrzava, ja praktikuem kad dogradjujem rig da ocistim drajver , prikacim sav hardware i onda instaliram drajver po uobicajnom postupku...

mozda jedino dummy treba za havajce jer nekad nece da se makina probudi bez ukachenog monitora, a ako hoce, kad joj se pristupi preko timvjuera, slika je u 640x480, i ne moze da se promeni... pa je malko teze obavljati posao tako...i havajci samo digitalni izlaz imaju... pa vodite rachuna i o tome... nemere dvi na analog adapter

ja tek sad izvalio da MSI 380 ima 2x6pin konektore.... al ce biti *ebanja oko napajanja da se sve to iskombinuje, sto nastavaka....

jel ok samo naci 8 pin na 2x6pin adapter neki?

bolje da ima 2x6pin nego jedan 8pin...vecina single 12V napajanja od 1000w ima svu potrebnu opremu za 4 kartice sa 2x6pin

bolje da ima 2x6pin nego jedan 8pin...vecina single 12V napajanja od 1000w ima svu potrebnu opremu za 4 kartice sa 2x6pin

ja imam smart se 630 koje ce da sluzi samo za dve kartice. ima 2x 8 pin.
jel ok onda da uzmem za jednu molex na 6pin, a za drugu sata na 6pin... cisto da budu razliciti kablovi? A oni 8pin, za svaku kartu po jedan.

Ne mozes da ih rastavis tipa 2 pina da odvojis, tako da imas 6 pinova po kablu?

Nisam siguran sta je tu pametno, neka kaze neko ko se bolje razume oko tih egzibicija, ne bi smeo da ti predlozim nista da ne bi spalio nesto :)

Mogu da se rastavljaju naravno. Ali nisam to pitao uopste.

Napajanje ima 2 odvojena kabla sa 8pin, jedan kabl sa moleksima i jedan sa sata.

Graficka ima 2x6pin konektore.... U jedan konektor cu da ubodem 8pin iz napajanja (2pin ce da visi,naravno). U drugi "molex na 6pin" (Ili 2x molex na 6pin, ne vidim razliku jer ionako idu sa istog kabla)
Kod druge grafe isto iz napajanja ide jedan 8pin (2 visi, naravno),a u drugi "sata na 6pin"....

To mi je plan,valjda je ok.

Razumeo sam te za molex i SATA kabl, ne smem to da predlozim, ja molexe kacim na molex samo na ekstender...a direkt na kartu nisam bas siguran, iako to ne bi trebao da bude problem, neka neko ako to radi i predlozi kao pozitivno.

single rail napajanje, trebalo bi da bude svejedno na koju 12v zicu ide, samo da ne ide mnogo preko jedne zice...zato razdvajam jednu moleks, drugu sata... samo da mi neko potvrdi...

inace glupost ziva, planirao sam da karta ima 8pin i da lepo ukljucim kako je i predvidjeno...
mada, po nekoj logici kad pogledas, ovo moje resenje bi trebalo da bude bolje nego 1x8pin... jer ce da razdvoji sve na vise 12v zica, manje ce biti optereceni kablovi...

single rail napajanje, trebalo bi da bude svejedno na koju 12v zicu ide, samo da ne ide mnogo preko jedne zice...zato razdvajam jednu moleks, drugu sata... samo da mi neko potvrdi...

inace glupost ziva, planirao sam da karta ima 8pin i da lepo ukljucim kako je i predvidjeno...
mada, po nekoj logici kad pogledas, ovo moje resenje bi trebalo da bude bolje nego 1x8pin... jer ce da razdvoji sve na vise 12v zica, manje ce biti optereceni kablovi...

To je i poenta uopste da sve lepo raspodelis :) da se rastereti sve to lepo , tako da to mogu da potvrdim da sto manje ide na jednu zicu :) ali sacekaj jos misljenja

evo primera na mom corsair cs550m ima jedan kabl iz napajanja, na njemu 8pin,pa se tu do konektora deli na jos jedan 8pin... i 280x radi bez problema dugo dugo... cak sam kabl prepravljao, jer sam ih slivovao, pa sam na drugo mesto pravio racvu... evo opterecena grafika na max, pipam tu racvu,hladna skroz...

ako to radi, radice valjda jedan 6pin sa moleks kabla i jedan sa sata kabla :D

Vrh Dno