Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

moze li mi neko od iskusnih rudara reci sta misli o ovoj konfiguraciji koju kupujem uskoro prednosti imane I koliki bi bio mesecni ucinak sa ovom konfiguracijom ?
hvala unapred!
ploca ASROCK H81 Pro BTC socet 1150
processor INTEL Core i3-4330 3.50GHz 1150 BOX
memorija HyperX 8GB DDR3 1866Mhz
hdd HyperX 120GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/120
napajanje 3x CORSAIR RMx Series 750W
kartica 6x R9280X-DC2T-3GD5-V2

Mane su sto ti ne treba toliko jak cpu i ssd vec obican hdd ostalo je manje vise ok mada bi ja pre isao na 5 kartica i jedno napajanje od 1000w RMx za 190e... Cpu moze i ovaj Intel® Celeron® Processor G1820
(2M Cache, 2.70 GHz)

Poslednja izmena:
Mozes uzeti i 2x850w napajanja pa ces imati za 6 kartica ili neko 1200w+. Javice se vec neko ko gura svih 6 karti na toj ploci pa ces znati tacniji info :)

ja guram 6X7950 na H61 sa CM M2 1000w, na njemu su 4 grafe i ploca a drugo je Cors CX750M ono tera jos 2. Imam utisak da bi ladno mogo na tom Corsu da poteram i 3. grafu samo kad bih imao jos jedan slot u ploci...

Moze npr na CM V1200 da tera 6 kartica ali zavrnutih na 950/1500 klokovima.

Iz nekog iskustva mogu da kazem da neiskusni rudari treba da prave konfiguracije sa 1 jakim napajanjem jer im se lako omakne pa naprave stetu...

ma ja sam i sada za sigurnu opciju jedno napajanje i guraj...radio sam sa dva, nema opasnosti ali je budzevina i gotovo!

Ima opasnosti i čudim se da nema spaljivanja u meri u kojoj to jeste opasno.

A šta može da se dogodi?

Čak i kada se izaberu ista napajanja (što bi moglo potencijalno da garantuje slične naponske nivoe) razlike se pojavljuju iz prostog razloga što se napajanja ne mogu opteretiti jednako.

Jedno gura ploču i kartice, a drugo samo kartice, pa se uvek javi asimetrija u potrošnji.

Dakle imate situaciju da jedno napajanje recimo daje 11.92V, pa toliko ima i na ploči (24pinskom konektoru) i na onim karticama koje su na tom napajanju.

Na karticama koje napaja drugo napajanje napon može da iznosi 12.04V.

Ta razlika je potencijalno jako opasna, iz barem dva razloga:

1. komponenta koristi oba napona (jedan preko PCIe konektora na ploči, druigi preko PCIe konektora na kartici)

2. u prelaznim režimima (uključenje/isključenje) razlika između napona može da bude izraženija što garantuje asimetrično opterećenje. Odnosno imate situaciju kao da ste gotovo sve vezali na jedno napajanje, srećna okolnost je da napajanje podnosi mnogo veće snage ako režimi ne traju dugo.

Zaštite koje napajanja poseduju u najvećem broju slučajeva će sprečiti katastrofu ali se ja na to ne bih oslanjao.

Dakle još jednom, to što u praksi nema puno paljevine, ne znači da je to bezbedno i da to treba raditi. Svi koji se u to upuste treba da znaju da igraju ruski rulet sa komponentama.

Poslednja izmena:
hvala svima na odgovoru I preporuci, ja jesam nov u tome I malo ste me zbunili nisam znao za tu razliku u naponu,
koje onda napajanje da uzmem za te 6 graficke I ostale komponente ?
jer jedno ne moze da tera sve ,zato sam I mislio 3x750w
ima li neko predlog?
hvala.

Poslednja izmena:
Ako baš insistiraš na setupu za 6 kartica onda ti treba napajanje od 1500W. Za oko 300€ imaš ENERMAX Platimax 1500W.

Ja sam uvek za setup sa ovim 270 karticama, mislim da su za ETH najbolja kupovina...

To kad ljudi potrose brdo para na grafike i drugu opremu i na kraju kad treba da kupe napajanje oni gledaju da tu zastetde to meni nikada nece da bude jasno, 5-6 i 10k din. je tu vec nebitna razlika...

280 u piku moze da povuce i 300w i onda od tog raidmaxa ne ostanu ni dugmici

Ja vucem 3x280x na 1200w raidmaxu...ne smem jos jednu da stavim...ovako dugorocno lepo radi

280 u piku moze da povuce i 300w i onda od tog raidmaxa ne ostanu ni dugmici

Pa onda za 5 ili 6 280x karti nije dovoljno ni napajanje od 1500w, jel da ?

Na ethereum algoritmu 280x karte troše manje od 200w, na 1-1,05-1,075v, na default taktovima 960/1500, 270-270x karte troše oko 100w 1-1,05v i 900-945/1400 taktovima.
Tako da mislim da neće biti problema, obavestiću vas, u svakom slučaju

ako se vodi rachuna, nece potroshnja preci po karti ni 170w (tahiti).

nije dovoljno samo o naponu da se pricha, mora se voditi i rachuna i o ASIC-u karte.
tahiti karta @1075mv sa ASIC-om preko 75-80% ima da troshi ~250+w kopajuci eth, dok isti taj napon na karti ispod 60% asica, nece vuci vishe od 180w npr.

bitno je zavrnuti karte maximalno za dati klok i dati asic kvalitet, i voditi rachuna da, ako se menjaju mesta kartama ili dodaju u rig, podese ponovo setovanja u afterburneru,
naravno, ukoliko karta ima kontrolu napona, jer ce, u tom sluchaju premeshtanja (razlichite karte ili pak iste ali razl. biosi), AB staviti default setovanja, pa tada moze povuci dosta vishe.

ni ja nisam za dual psu reshenja, nekome radi, neko je imao losha iskustva, nekome radi ali ima gremline....
ali ako hoce da se izbegne dual psu kao i molex na pcie adapteri, onda moraju da budu napajanja sa 12 konektora za grafe (naravno za grafe sa dva konektora).
a to su CM V1200, CM 1500W M2 pro, Corsair AX1500W i slichna.

ako neko ide na r9 380 karte sa jednim 8 pincem, onda moze i neko drugo napajanje sa manje konektora, ali bi bilo pozeljno da u tom sluchaju svaki kabl zasebno ide iz napajanja.

naravno, cela pricha je za 6gpu rigove.

Poslednja izmena:
ja sam juce namestio 6 grafika na sa taktom 925/1250 i naponom od 1v i potrosnja mi je 910w

ako se vodi rachuna, nece potroshnja preci po karti ni 170w (tahiti).

nije dovoljno samo o naponu da se pricha, mora se voditi i rachuna i o ASIC-u karte.
tahiti karta @1075mv sa ASIC-om preko 75-80% ima da troshi ~250+w kopajuci eth, dok isti taj napon na karti ispod 60% asica, nece vuci vishe od 180w npr.

bitno je zavrnuti karte maximalno za dati klok i dati asic kvalitet, i voditi rachuna da, ako se menjaju mesta kartama ili dodaju u rig, podese ponovo setovanja u afterburneru,
naravno, ukoliko karta ima kontrolu napona, jer ce, u tom sluchaju premeshtanja (razlichite karte ili pak iste ali razl. biosi), AB staviti default setovanja, pa tada moze povuci dosta vishe.

ni ja nisam za dual psu reshenja, nekome radi, neko je imao losha iskustva, nekome radi ali ima gremline....
ali ako hoce da se izbegne dual psu kao i molex na pcie adapteri, onda moraju da budu napajanja sa 12 konektora za grafe (naravno za grafe sa dva konektora).
a to su CM V1200, CM 1500W M2 pro, Corsair AX1500W i slichna.

ako neko ide na r9 380 karte sa jednim 8 pincem, onda moze i neko drugo napajanje sa manje konektora, ali bi bilo pozeljno da u tom sluchaju svaki kabl zasebno ide iz napajanja.

naravno, cela pricha je za 6gpu rigove.

+1

prvi put malo ozbiljnija analiza. Jos da dodam kod 270 da perfomanse ne rastu linearno sa povecanjem napona to bi se trebalo predstaviti na grafiku sa testovima da bi ljudima bilo jasnije. Da ponovim 6x270 1V 420W a na 1.025V 920/1220 450W iz zida na corsairu dok rig 3x380+1x270X -100mV za 380ke i 1.0V za 270X isto oko 450W na raidmaxu 1.2kw. Ovde narocito treba voditi racuna o 380 kartama jer napon seta i u piku moze da povuce mnogo vise. Demios je objasnio kako asic utice i zasto ljudi imaju razlicite potrosnje sa istim kartama i podesavanjima. Ako neko ima resenje kako da 5x380 radi na windowsu 7 neka dojavi.

Poslednja izmena:
ma nije problem u 30w po rigu, nego je Phoenix257 pomenuo 100w veću potrošnju po karti, da je stvarno tako, to bi mogao da bude problem

takodjer, nemamo svi iste merache potroshnje, ista napajanja, iste klokove....nekome 6 zavrnutih tahitija troshi 910, nekome 1200w itd

@shaolin

a ne radi 6 gpu mod sa 380-icama?

Poslednja izmena:
Ja sam sa 4x280x dualx oko 900w sa masinom...stock sve i radi na napajanju od 1200w bez opterecenja. Jos jedna stvar je da kada su kartice na slabijim napajanjima potrosnja skoci za 10% komotno.

Poslednja izmena:
takodjer, nemamo svi iste merache potroshnje, ista napajanja, iste klokove....nekome 6 zavrnutih tahitija troshi 910, nekome 1200w itd

@shaolin

a ne radi 6 gpu mod sa 380-icama?

ne radi problem je sto 380 nece da radi na drajveru manjem od 15.7.1. Moze da se uklopi i sa starijim kartama da rade zajedno i tamo se stavi modovani drajver ali dzabe onda prebaci ! na neku od 380 karti. Jedino ako ne treba modovani drajver za win 8.1 za 5 ili 6 karti da probam sa njim. Ako moze da radi sigurno bez modovanja npr. ovaj 15.7.1, 15.12 ili 16.1 svejedno koji od ova tri drajvera neka neko pusti link za proverenu verziju win 8.1 da probam sa njim...

Nazad
Vrh Dno