Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Zašto nestabilno, imam 3 riga sa h61 pro btc pločama sve je u full, na jednom rigu je 7Gpu-a jedna dual kartica 7990, na ostalim po 6gpu-a.... Za više kartica treba samo ram, kako dag raste treba više rama po gpu-u, trenutno za rig sa 6gpu-a (7950/280x kartice sa 3gb video ram) nebih razmatrao manje od 8gb ram, ko kopa sa 270/x može i sa 6gb ram da prođe ali je pitanje dal će da stane rig kada se menjaju dag-ovi....

Pisao sam o tome, nisam resio problem, jednostavno od 6 grafa 5 su ok na jednoj je ! i zut trougao.

Inace, pitanje za sve je sad, imam 50-tak zaostalih 5XXX kartica, sta kopati sa njima? Sta je najisplativije ili najzahvalnije za potrosnju?
Ploca viska trenutno sto imam je ovih 7 sto su na slikama, neuposlenih.
Napajanja su 735w raidmax, rama imam koliko god treba.

Pisao sam o tome, nisam resio problem, jednostavno od 6 grafa 5 su ok na jednoj je ! i zut trougao.

Inace, pitanje za sve je sad, imam 50-tak zaostalih 5XXX kartica, sta kopati sa njima? Sta je najisplativije ili najzahvalnije za potrosnju?
Ploca viska trenutno sto imam je ovih 7 sto su na slikama, neuposlenih.
Napajanja su 735w raidmax, rama imam koliko god treba.

Može dgb ali realno mislim da je najbolje da to rasprodaš i kupiš 280x reparirane biće ih u februaru, nevredi stare kartice, troše prilično struje jednostavno se neisplati, prodaj to na oglasima ko se igra biće zadovoljan. Nema serija 5 i 6 nikakvu budućnost sa dgb kopanjem bićeš u minusu za struju bar dok cena nedogura do 70-80 satošija....

Sve što ti treba za rig od 5,6,7... GPU-a jeste da normalno instaliraš win7 64bit, najnovije drajvere i posle toga samo 6 gpu mod i to je to, sve grafike mora da rade....

Jel znas cenu tih repariranih koja ce biti?, ili ce da pokupe celu kolicinu preprodavci pa na oglase po vecim cenama

@Arrowsat kakva je to karma kad imaš gomilu ploča predviđenih za rigove od 6 karata, a ne možeš to da iskoristiš? Bro, ti negde praviš faul, nema druge. Možda ti je ta Windows 7 instalacija felerična, možda ne apdejtuješ Windows posle instalacije... Probaj sa Win 8.1 kao kod mene, to mora da radi.

USB, široki, uski dugački, USB, uski kratki, uski dugački...

6 gpu mod novi link

Repariranih će biti sigurno e sad po kojoj ceni neznam sa sigurnošću da kažem, recimo oko 150e na veliko, time se bavi jedan moj poznanik i uvek je sve bilo OK.

USB dobijaju više struje od običnih, a nikad ne znaš koji će slot/karta tražiti više struje. Zato se i eksperimentiše dok ne dobiješ da radi.

USB dobijaju više struje od običnih, a nikad ne znaš koji će slot/karta tražiti više struje. Zato se i eksperimentiše dok ne dobiješ da radi.

Biolo koji extender radi u bilo kom slotu (osim ako nije neka specifična situacija), usb extenderi se napajaju spolja preko molex-a i nebitna je njihova pozivcija na rig a nebitno i običan/powered extender gde se nalazi, ako zabodeš molex-e od napajanja u preo btc ploču možeš da stavljaš kakve god extendere hoćeš u bilo kom slotu, bitno da imaš dovoljno jako napajanje da potera kartice to nema veze sa izborom ploče i extendera.....

USB extender uopste ne vuce struju preko PCI-E porta, zato i jeste dobar.
Kad tako eksperimentises, prakticno pravis setup obicnih extendera da prorade.

Meni se u praksi i teoriji slaze stav sa korisnikom sasami.

nemam ni jedan usb extender.. sve grafe rade na pcie 1x extenderima (35cm) i ni jedna grafa ne vuce 12 v sa tih extendera.. jer sam im ukinuo tu opciju.. sve ide sa molexa..

i tako to radi godinama unazad..

pretezno na raidmax (850, 1000 i 1200) i t.take napajanjima..

na pro btc plocama bez problema radi po 6 gpu-a (install sys w7-64, driver i 6 gpu mod)

USB extender ima svoju struju preko onog četvoropinca. Ja samo kažem da ima tu gomila neobjašnjivih momenata, kao što je onaj da kad zameniš mesta dvema grafičkim kartama, sve odjednom proradi. Tako je i sa extenderima različitih tipova. Hoće ovako, neće onako. Zašto? Niko ne zna! Postoje ploče gde npr. u 16x mora široki extender i nikakva teorija ne pomaže. Sami extenderi su posebna priča. Kolega pominje molex. Mnogi smatraju da uski extender sa samo jednim pinom nema u praksi nikakvu prednost od onog bez ikakvog molexa i da će taj raditi isto (izuzetak je onaj sa dva pina). Drugi se, opet, ne slažu. A to sve zavisi od iskustva kakvo su imali. Često sam gubio mnogo sati u kombinacijama rasporeda extendera na ploči da bih uspeo da ubodem onu pravu, da radi. Da je tako jednostavno kako u teoriji zvuči, sve bi radilo odmah iz prve i fakat je da se mnogo ljudi ovde sretalo sa istim problem.

Ima toga i te kako Suhoju.

Meni se desilo npr da se maltene ceo rudnik kresuje u ludilo kad dodje zima. A preko leta radio ko svajcarac.
Desava mi se da riser sam od sebe vise ne radi. Pa ga zamenim i radi. Al ne bi to bilo cudno da slucajno ne uzmem taj neistravan pa skockam rig sa njim i radi.
Ili se desi da se pci-e port gadja sa mreznom karticom integrisanom na ploci, pa ne radi na nekim koinima, na nekima radi.
Gremlina ima mnogo. Previse.

Ali se u startu treba drzati teorije inace tek onda haos.

To za risere sa molexom si u pravu, ja ih nikada nisam voleo gotove, vec sam pravio. Iimao sam neke i radili su, ali se slazem da je prava stvar i + i - da vuces nezavisno.
Kad su se usb pojavili, to je bilo otrkovenje. Meni su se najbolje pokazali. Jesu bili oko 22 ili 24$ sad ne secam se , kupio sam u ono zlo vreme kad je sve bilo skupo zbog LTC, al ***. Kupio tad 200 kom i zavrsio posao na duuuugoooo.

Da bih minimalizovao zezanciju i izgubljeno vreme unificiro sam maksimalno masine. Mislim na iste vga iste ploce i tako XXX puta. Kad bi se jos sa raznim plocama zezao trebao bi mi jos jedan zivot.

Ima toga i te kako Suhoju.

Meni se desilo npr da se maltene ceo rudnik kresuje u ludilo kad dodje zima. A preko leta radio ko svajcarac.
Desava mi se da riser sam od sebe vise ne radi. Pa ga zamenim i radi. Al ne bi to bilo cudno da slucajno ne uzmem taj neistravan pa skockam rig sa njim i radi.
Ili se desi da se pci-e port gadja sa mreznom karticom integrisanom na ploci, pa ne radi na nekim koinima, na nekima radi.
Gremlina ima mnogo. Previse.

Ali se u startu treba drzati teorije inace tek onda haos.

To za risere sa molexom si u pravu, ja ih nikada nisam voleo gotove, vec sam pravio. Iimao sam neke i radili su, ali se slazem da je prava stvar i + i - da vuces nezavisno.
Kad su se usb pojavili, to je bilo otrkovenje. Meni su se najbolje pokazali. Jesu bili oko 22 ili 24$ sad ne secam se , kupio sam u ono zlo vreme kad je sve bilo skupo zbog LTC, al ***. Kupio tad 200 kom i zavrsio posao na duuuugoooo.

Da bih minimalizovao zezanciju i izgubljeno vreme unificiro sam maksimalno masine. Mislim na iste vga iste ploce i tako XXX puta. Kad bi se jos sa raznim plocama zezao trebao bi mi jos jedan zivot.

uh,pa ti si ozbiljan kit,pa ti imas minimum 200 grafika,svaka cast :)

ako može mala pomoć od iskusnih rudara :) planiram da sklopim neke masine za rudarenje, a malo sam ispao iz fazona po pitanju hardware-a, pa me zanima sta je danas najbolje/najisplativije da se stavi u pogon? Da li je bolje npr da napravim 5 masina ili jednu masinu sa 5 grafickih? Koje komponente preporucujete (potrosnja struje nije toliko bitna, cena komponenti je bitna ali ne i presudna) znaci trebala bi mi neka dobra masina.

unapred hvala :)

5 masina sa po 5 kartica je najbolje. 5x280x najbolje ili 7950 ako nadjes polovne. Napajanje 1000 ili 1200w, jace je bolje. Ploca h81 btcpro i 8 gb rama. Procesor dual core ili celeron ako nadjes.

znam da je najbolje 5 masina po 5 kartica ali da li je bolje jedna masina sa 5 kartica ili 5 masina sa jednom karticom, gde je veci efekat? Znaci da trazim 280x ili 290x, bolje su od novih serija 380 390?

Ti malo podjebavas ovde narod ili sta?..ne vidim poentu tvog pitanja.

Vrati se na početak teme pa pročitaj prvo par stranica pa onda postavljaj pitanja...

a da izvinjavam se, procitao sam prvih par stranica i u moru postova da li je bolji msi ili vapor-x sto sam citao danas nasao sam post koji me je zanimao :)

@eddie
ne podjebavam nego prvi put moram da sklopim masinu,a da nisam informisan dovoljno o necemu pa hoću da naucim. Kako sklopiti kuciste, koje extendere koristiti, kako sve postaviti i to :)

@markoZ
nemoj da nas shvatiš pogrešno ali pun je youtube gde, šta i kako treba da izgledaju rigovi sa 5 karti (280x) a i kolega @toogood ti je rekao koje komponente su već dokazane kao najbolja kombinacija...Imaj u vidu da niko više ne kopa BTC/LTC grafikama nego se kopaju razni alternaativni novčići koji se na berzama prodaju za $ ili pretvaraju u BTC...

znam da je najbolje 5 masina po 5 kartica ali da li je bolje jedna masina sa 5 kartica ili 5 masina sa jednom karticom, gde je veci efekat? Znaci da trazim 280x ili 290x, bolje su od novih serija 380 390?
Uzmi 5 masina po 5 kartica i onda dokupi jos 20 kartica da imas 5 masina sa 5 kartica :D

Da li neko zna kojim materijalom bi bilo adekvatno fiksirati konekcije na extenderima, nesto kao plastika koja se stvrdne, epoxy ili slicno. Na onim mestima gde se spaja sa krajevima vremenom se desava "hladan lem" koji je najcesci uzrok gremlina sa masinom.

Storm, probaj je na drugoj masini. Tako je meni jednom bilo kad sam kupio Asus 7950. Vec sam imao gigu i cim stavim asusa u masinu ona poludi, nisam mogao ni driver da instaliram, masina mi sljakala kao da radi na 10MHz. Ja vratio grafu kad ono ispravna. Na kraju se ispostavi da mi je zaglupeo ssd. Nisam ni sistem mogao da dignem dok nisam uradio low level format.

Sad su mi javili, graficka je neispravna, i pitali me da li hocu GB ili Asus Strix R9 380 4GB, uzecu Asus. Stićiće za koji dan.

Nadam se da će biti ok :) zao mi je samo sto ne mogu da doplatim par crvenih za 380X verziju, nemaju niti će je skoro nabavljati. Šta je, tu je.

Nazad
Vrh Dno