Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Meni rig sa 6 komada r9 270 na H61 Pro BTC ploc radi jako lepo vec mesecima. Bitno je samo da imas produzeni rig kako bi imao bar 12cm izmedju grafika i extendere sa molexima.

...to je super, a reci , koliko napajanja imas po " prosirenom rigu " , I koji OS koristis...

Svih 6 kartica mi napaja jedno napajanje Seasonix X850 KM3, kopam X11 algoritam, ako ces da kopas scrypt treba ti napajanje od 1kw, da ne razmisljas. Koristim smos 1.3. Nema nikakvih dodatnih podesavanja za 6 kartica, radi kao sat.

Kopao sam scrypt na Cleverminningu ali od kako je porasla težina i kako je došlo leto, više mi se ne isplati. Prestao sam već par nedelja da kopam. Nisam siguran da li da prodajem ove 2x280x i uzmem za igranje nvidiu neku jednu jaku ili ima još neke nade za kopanje? Neki savet šta činiti? Ovo je davalo oko 1350kh/s u proseku na scryptu i troši oko 585w struje, ali i klima još 1000w, a cena struje mi je oko 4 din kw/h ono što ja plaćam zapravo.

Trenutno je neisplativo kopati skrypt, mada ni da kopas X11 ili neke druge algoritme, zarada je smesna. Ja sam pre par dana ugasio jedan rig, jer sam na granici da udjem u crvenu zonu...
A na tvoje pitanje da li se pojacati ili rasprodati sve,niko ne zna odgovor. Da znam da ce ostati ovakva situacija jos godinu dana, sav hardver bih rasprodao, a coine bih cuvao...

Kopao sam scrypt na Cleverminningu ali od kako je porasla težina i kako je došlo leto, više mi se ne isplati. Prestao sam već par nedelja da kopam. Nisam siguran da li da prodajem ove 2x280x i uzmem za igranje nvidiu neku jednu jaku ili ima još neke nade za kopanje? Neki savet šta činiti? Ovo je davalo oko 1350kh/s u proseku na scryptu i troši oko 585w struje, ali i klima još 1000w, a cena struje mi je oko 4 din kw/h ono što ja plaćam zapravo.

ako mozes da izdrzis placanje izdrzi, ne prodaj. sta je bilo krajem prosle godine? ogromna isplativost i nestasica hardvera. evo sad je isplativost pala i oglasi puni, i ponovo kad bude skocila isplativost bice prazni oglasi (mada to malo teze, prosle godine je na 3k diff cena bila 45 usd a sada i diff da stane na 14k cena mora da bude 225 dolara po coinu da bi bila ista razmera kao i prosli put, to malo teze.
sada kopaj nesto sto nije scrypt a ima istu/vecu isplativost, takvih valuta ima. pa ili stekaj ili menjaj u ltc sad dok je cena niska. sa tim algoritmima probaj da odrzavas temperaturu samo extra ventilatorom da ti klima ne bude dodatni trosak. pa sta ce biti dalje videcemo :p

PS: ako ti nisu pare hitne ne prodaj te grafe nego kupi jos dok su jeftine, ne moras kopati ltc, mozes nesto cak i isplatljivije pa menjas u ltc, nove valute svaki dan izlaze, novi algoritmi svaki dan izlaze, nije kopanju ni blizu kraj.
to bih ja uradio na tvom mestu, neka me ispravi nego ako sam pogresio u proceni :)

netacno, jer cim se poveca cena coin 2-3 puta opet ce sve biti isto, nece biti hardwera nigde, a i ovo poredjenje cene i diff-a ti je smesno po toj logici BTC bi danas trebao da vredi minimum jedno 2-3 miliona dolara

netacno, jer cim se poveca cena coin 2-3 puta opet ce sve biti isto, nece biti hardwera nigde, a i ovo poredjenje cene i diff-a ti je smesno po toj logici BTC bi danas trebao da vredi minimum jedno 2-3 miliona dolara

pa verovatno je i tako :p
nego nisam u prici nekoliko godina pa da znam od ranije. no ovako je i bolje za njegovu situaciju

Danas sam napokon dobio fury gaw miners,ako moze pomoc kako da ga startam,tacnije gdje uopste ovo treba da prikljucim ?
http://www.gawminers.com/products/3ft-power-cord/

Predpostavljam da je nob pitanje i izvinjavam se unaprijed.

To ti je USA plug... proveri da li ti adapter podrzava 110-220v! prvo ako da, nakaci na standardan naponski kabal od kompa, ako je samo 110V onda ces morat drugi strujni adapter da nabavis, mada ja verujem da je univerzalan i da podrzava 220V ali proveri na strujnom adapteru!

To ti je USA plug... proveri da li ti adapter podrzava 110-220v! prvo ako da, nakaci na standardan naponski kabal od kompa, ako je samo 110V onda ces morat drugi strujni adapter da nabavis, mada ja verujem da je univerzalan i da podrzava 220V ali proveri na strujnom adapteru!

Hvala Zeljko,pise mi:
input:100-240V - 1.6A 50/60Hz
output:12V ---5A

Moze li ili moram novi adapter ?

Moze samo ga prikljuci na klasican strujni kabal od kompa...

Za sada sam samo izvadio jednu grafu da smanjim grejanje i oslobodim prostor za drugu da ventilira bolje dok se igram. Prema ovome sto sam procitao, trenutno mi se ne isplati pa mozda cak ni sa ventilatorom umesto klime. Da cekam neko bolje sutra, mozda i mogu sa grafom u kutiji. Ta grafa se po oglasima sada nalazi i za 200eur pa mi je prodaja nekako definitivni gubitak po ovim cenama. Moram jos da razmotrim. Posebno sa obzirom da ni da obe prodam ne mogu neku zverku od nvidije da uzmem bez dodavanja

Imam jedan problem, dok sam imao rig sa 2X7970 sve je delovalo uredu, imam driver 13.12. Danas sam uzeo "Radeon R9 280x Sapphire VAPOR-X OC3G" i stavio u rig. Pokrenem miner i desava se nesto sto ne znam kako da resim, najbolje se vidi na slici sta je tacno u pitanju Pogledajte prilog 144909

da ne zna neko gde ima da se nađe "produžni" za pci express napajanje?

ovo:

pci-express-8-pin-power-adapter-from-single-6-pin~151781.jpg

Ja ih pravio - koristio iz Asus 280x pakovanja 2x6pin na 8pin, a iz Sapphire pakovanja molex na 6pin. Na ovaj nacin dobijes produzni 6pin na 6pin duzine ~15cm, odlicnog kvaliteta.
Takodje, uz dosta kartica dolazi 6pin na 8pin, njih isto koristis samo modifikujes 8pin da ulazi u 6pin.
Kineski adapteri znaju biti jako losi - skloni topljenju.

uh bre nije valjda da nema nigde da se kupi kod nas?

koja napajanja koristite za rigove tipe 4x 270? uglavnom viđam varijante sa 2 kabla po 2 konektora razmaknuta 10ak cm plafon

Imam jedan problem, dok sam imao rig sa 2X7970 sve je delovalo uredu, imam driver 13.12. Danas sam uzeo "Radeon R9 280x Sapphire VAPOR-X OC3G" i stavio u rig. Pokrenem miner i desava se nesto sto ne znam kako da resim, najbolje se vidi na slici sta je tacno u pitanju Pogledajte prilog 144909

Pa kao što vidiš pregreva se kartica pa mora da trotluje tj gasi. Jel ovo u kućištu? Šta ti to kopaš scrypt?

Nije u kucistu, napolju su sve tri. Stavio sam da se kopa LTC, zbog temperatura jer po tome mogu da vidim karte kako funkcionisu. Posle sam prebacio na Monero i sad kada sam se probudio vidim da normalno rade 7970, a ova 280x je stala. Vrte joj se fenovi, temperatura 39C i vidi je racunar. Iskljucim miner i pokrenem ga ponovo bez restarta, rade sve tri, stim da su tem 65C i 72C na 7970 i 82C na 280x.

Nije u kucistu, napolju su sve tri. Stavio sam da se kopa LTC, zbog temperatura jer po tome mogu da vidim karte kako funkcionisu. Posle sam prebacio na Monero i sad kada sam se probudio vidim da normalno rade 7970, a ova 280x je stala. Vrte joj se fenovi, temperatura 39C i vidi je racunar. Iskljucim miner i pokrenem ga ponovo bez restarta, rade sve tri, stim da su tem 65C i 72C na 7970 i 82C na 280x.

Moraš tu 280x samu da istestiraš, možda nije ispravna. Koja je temperatura u prostoriji, kolko pokazuje napon u gpuz? Nema teorije da na moneru vapor ide na tu temperaturu.

Vapor moze da vrti na toj temp samo ako nije potpuno isravna (gpu zeza ili vent zaribao) ili ako je pasta na gpu spremna za zamenu.. opet ima i do pozicije grafike na rigu, ako je recimo ta 280x blizu neke od grafika i za rashladjivanje usisava topao vazduh od susedne grafe

Poslednja izmena:
Napolju su i razmak izmedju njih je 15cm, probacu danas varijente sa drugacijim rasporedom, pojedinacno, pa cu da javim kako je proslo.

Promenio raspored grafika u ploci, sad radi sve kako treba. Hvala na savetima

UPS sa automatskom regulacijom napona kada napon skoci oko 241V regulise ga na 204V??! Zar ne bi logicnije bilo kad ga vec regulise da ga na 220V spusti?

^ Za tvoje namjene ti treba minimum Apc 1000VA, a pozeljno 1500VA, koji su u Bih 500+ eura, tako da ne vjerujem da si to kupio, vec nekog kineza - e onda je navedena pojava normalna...

Pa dobro sta to danas nije iz PRC. :) znam da je apc bez premca ali evo da napomenem da sam imao APC prenaponsku zastitu onaj produzni sa osam izlaza sto stiti i modem i mreznu u uticnicu pa je i pored toga crkao risiver i ulaz na tv. toliko o APC. A posto su preskupi njihovi UPS oslucio sam se za MUSTEK koji je (mislim) prvi iza APC. i ovaj komad nije nimalo naivan 2000VA snage napaja tv risivere zvucnike monitor i dva kompa bez problema. samo me je bunilo sto sto ,,prenapon,, od 241,5V umesto na 220V obara na 204.5V sto je ajde opet manje odstupanje ali ako vec moze da ga regulise zasto ne moze na onoliko koliko bi trebalo. samo sam se to pitao...

^ Za tvoje namjene ti treba minimum Apc 1000VA, a pozeljno 1500VA, koji su u Bih 500+ eura, tako da ne vjerujem da si to kupio, vec nekog kineza - e onda je navedena pojava normalna...

Pa dobro sta to danas nije iz PRC. :) znam da je apc bez premca ali evo da napomenem da sam imao APC prenaponsku zastitu onaj produzni sa osam izlaza sto stiti i modem i mreznu u uticnicu pa je i pored toga crkao risiver i ulaz na tv. toliko o APC. A posto su preskupi njihovi UPS oslucio sam se za MUSTEK koji je (mislim) prvi iza APC. i ovaj komad nije nimalo naivan 2000VA snage napaja tv risivere zvucnike monitor i dva kompa bez problema. samo me je bunilo sto sto ,,prenapon,, od 241,5V umesto na 220V obara na 204.5V sto je ajde opet manje odstupanje ali ako vec moze da ga regulise zasto ne moze na onoliko koliko bi trebalo. samo sam se to pitao...

Mustek je jedno neopevano jeftino raspalo djubre na koje ne bih stavio ni pregorelu sijalicu da mi cuva, a kamoli nesto skuplje! Na poslu su mi crkla par komada, ljudima je ovde iznenada i podmuklo spaljivao komponente za dobar dan (ostavljao je samo floppy u zivotu), net je pun 'pozitivnih' kritika...

Vrh Dno