Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

sklapao sam rigove i sa 4x 6850 i 6870 i nije bilo problema, pre svega mislim na 6850 zbog jednog konektora.
extenderi su ja mislim bili shareni, i sa i bez molexa i x1 i x16...e sad...ovo su bili u pitanju power colori i ja mislim safiri...
napajanja raid max 1000w, ploche ja mislim, jedna crosshair 4 formula, neki msi z68 gXX i ako me secanje ne vara asus p8p67.

Poslednja izmena:
Ovo ide na dva Raidmax od po 600W. Ne bi trebalo da bude problema, jer 6870 ima dva 6-pinska, pa ne bi trebao da vuče mnogo sa ploče. Ali nikada nisam radio nešto ovako sa ekstremnom potrošnjom, pa bih ipak da pitam iskusne. :)

Problem je naći ekstendere, trebaju mi 4 komada kako bih pustio svoju prvu mašinu u rad, pa da se oprobam u kopanju.

da, obzirom da imaju dva 6 pinca, ne bi trebalo da bude problema, ali malo obrati paznju jer su dva napajanja u pitanju.
pogotovo ako su multirejl 12v, kako cesh raspodeliti snagu.
ja rekoh kako je bilo kad sam drugaru sklapao low cost minere.

da, obzirom da imaju dva 6 pinca, ne bi trebalo da bude problema, ali malo obrati paznju jer su dva napajanja u pitanju.

zemo, ajde za "low cost miner-a" reci koliko W napajanje treba.
270 u slotu a preko extendera 5770+270X+270x.
Nekako mi bolja varijanta 2x270x PCS+ nego 290 PCS+

Nude mi to raidmax 1000W al' mi cijena bas nije po volji.
Moze li neko od 850W?

mislim da bi raidmax taj 1000w bio ok izbor i josh ako ne koshta vishe od 250KM.....

850w mozda neko ultra kvalitetno, sa 6 konektora za grafe, ako moze, ali ono ce ti biti verovatno skuplje od ovog raida.

mislim da bi raidmax taj 1000w bio ok izbor i josh ako ne koshta vishe od 250KM.....

850w mozda neko ultra kvalitetno, sa 6 konektora za grafe, ako moze, ali ono ce ti biti verovatno skuplje od ovog raida.

Zato kazem da mi cijena nije po volji (300KM) :/
A od kvalitetnih CM V850 je 400KM :wall:

Pošto RX-600AF ima 2x6-pin, a potrebno mi je 4 (za dve grafe po napajanju), mislio sam da ubodem direktno po jedan 6-pinac u grafičke, a drugi da napravim preko Molex-a (2xMolex na 1x6-pin). Kako je najbolje raspodeliti snagu na ovom napajanju kako ne bi došlo do pregrevanja i havarije?

Kacio sam u temi BIOS 039 sa kojim VRM temp silazi za ~20c..

1044/1500 727Kh/s ~60c, 58% vent. VRM ~70c.

Meni je 039 definitivno bolji, pise gore i sto. Sa fabrickim 041 sam imao 90-100+ temp na VRM...

Ma ja sam sad siguran da mi je jedan od vapora syeban s bilo kojim biosom i vraćam ga, neka ga prodaju nekom gejmeru a meni da daju drugi! sad s jednim, normalnim vaporom kopam 720-730 ali je to i dalje manje nego što mi duali kopaju (750-760) , najrađe bi oba vapora vratio i menjao za duale. tražim sad po temi tvoj bios al nikako ne nalazim. edit, našao sam, taj sam bios stavljao ali kartica definitivno ima problem sama sa sobom!

Poslednja izmena:
@corvus
neka ti jedno gura plochu, 270 i 5770 (ako je 270 sa jednim konektorom onda tu nema budzenja sa molexima).
drugo ventilatore, mozda i hdd i dve 270x (svakoj grafi daj po jedan 6 pinski konektor i jedan nabudzi preko molexa).

ja bih tako uradio
a da li ce da radi....ne znam...probaj i budi oprezan, pipaj sve konektore, kablove,
kreni od nekih ultra niskih klokova i napona, pa polako podizi, da ne dodje do neke havarije, ne daj boze.

@cross
uzmi raida onda, ako su finasije problem.
ja lichno ne volim lowcost varijante, drugar je insistirao da bude tako i odradjeno je.
ali npr, da sam ja u pitanju, nema shtednje i ishao bih na V850 verovatno, bez mnogo razmishljanja.
jedino shto su cene krimi u majci bosni.

Poslednja izmena:
brzinsko pitanje, kad ste flešali vapora, jeste stavljali bios "sklopku" da svetli ono plavo? možda to igra kakvu ulogu?
edit: ma igra tuki, i sa 039 biosom krene super, 730 i onda samo bum, puca, kartica je u problemu, preumoran sam od nje.

Poslednja izmena:
Da i meni je ukljuceni UEFI Bios na 039 verziji, tj. svetli plavo ali izgleda da je tebi kartica otisla. Mozda kad bi je probao kod nekog drugog da li radi ok.

Dox, jel mogu ja taj bios da roknem na moju ili moram da gledam mem čipove i šta već beše...?
Snimis stock bios sa GPU-Z pa onda ga otvoris sa VBE7.0.0.7b programom za Edit BIOS-a i dole ce za Memory type da ti izbaci koja je u pitanju, na osnovu toga flesujes BIOS za Vapora iz one teme, tako sam ja.

Ne znam sta bi se desilo da probas Elpidin Bios na Hynix memoriji, moguce da bi dobio BSOD ili ne bi Boot-ovalo...

EDIT: A moje usputno pitanje je: Zasto ne preporucujete WiFi USB neku varijantu za hvatanje signala sa glavnog rutera za posebni rig u okviru kuce ? Samo zbog moguceg pucanja dometa ili ?

Poslednja izmena:
@corvus
neka ti jedno gura plochu, 270 i 5770 (ako je 270 sa jednim konektorom onda tu nema budzenja sa molexima).
drugo ventilatore, mozda i hdd i dve 270x (svakoj grafi daj po jedan 6 pinski konektor i jedan nabudzi preko molexa).

ja bih tako uradio
a da li ce da radi....ne znam...probaj i budi oprezan, pipaj sve konektore, kablove,
kreni od nekih ultra niskih klokova i napona, pa polako podizi, da ne dodje do neke havarije, ne daj boze.

Pomešao si mene i Cross-a. Ja idem na 4x6870 (grafe već kupljene). Ali verujem da isti princip važi (po jedan 6-pin na svaku kartu, a drugi preko molexa)?

Da, svakako ću biti oprezan. Samo da nekako nabavim ekstendere, bez njih ne mogu početi.

Ima li ko na prodaju/zajam ekstendere (4 komada), idealno sa molexom? Ovih dana poručujem iz Kine, pa se mogu i odužiti čim budu stigli.

A moje usputno pitanje je: Zasto ne preporucujete WiFi USB neku varijantu za hvatanje signala sa glavnog rutera za posebni rig u okviru kuce ? Samo zbog moguceg pucanja dometa ili ?

Ovo i mene zanima, pošto sam baš planirao da idem na bežičnu varijantu.

Poslednja izmena:
uh, da ..izvinjavam se, ovaj dosadni virus me malo dekocentrishe :D

ali poenta je tu shto je najbitnije :)

Jel reaguju Grafike na promenu napona u TRXX, u pitanju su saphire 280 rual x. Kad stavim u programu napon 1.1 grafika radi ok. 70-72 stepena 2000-2300 obrtaja i daju oko 680 Ksh, u zavisnosti kolika je temperatura u sobi. Kad je do 22 stepena sve je ok, vec na 23.5 pocinju da se bune. Otvoren prozor na ovu zimu i opet je u sobi pretoplo.

Jel si proverio da li su trazene kopmonente na stanju , vecina ih u poslednje vreme istakne da imaju odredjen proizvod, a kad nazoves druga prica...

@Deimos

Tera na test rigu na lc6650gp3 2x270 sa samo jednim 6-pin konektorom svaka. Zbog extendera i kad ih odvojim da ne smetaju jedna drugoj ne stize drugi 6-pin sa jednom pci-e kabla i onda sam uradio 2xmolex na 1x6-pin.
Rece da ne valja to, zato sto molexi ne mogu da izdrze ili ?

Kartice su underclockovane i blago underwaltovane i trose svaka oko 155w (mereno sa watt-metrom idle i load i onda oduzeh ostale komponente od ukupne wattaze)

Zice nisu vrele ili nesto, i proverio sam da molex moze maksimalno da isporuci 11a odnosno 132w, sto je 264w preko oba naravno u zavisnosti da li napajanje moze da posalje toliko preko molexa u zavisnosti na sta su nakaceni molexi.

Mada opet cu verovatno uzeti napajanje sa dva pci-e kabla samo da budem siguran kad budem pomerio ovaj rig.

Ja sam ovaj kupio,valjda ce da obavi posao:

dpzm7b.jpg

Jel si proverio da li su trazene kopmonente na stanju , vecina ih u poslednje vreme istakne da imaju odredjen proizvod, a kad nazoves druga prica...

racunam da nisu na stanju, narucio ih pa kada stigne, a mozda i preko ebaya, nzm
nego me zanima konfiguracija kao konfiguracija, jel ce moci te 4 grafe lepo da rade

I ja sam koristio dva komada ali sam odustao, nije mi signal bio bas najbolji pa sam kupio jos jedan ruter za 2000din koji sam stavio pored rigova i resio problem.

Zasto odustao ? Gubio share-ove zbog signala ili ?
Ja recimo ne mogu da provlacim 30m LAN kabla kroz kucu da bi prikacio ruter pored rig-a. A nemam odvojeno mesto gde mogu blize da prikacim ADSL tako da mi je ovo sa USB Wirelessom jedina opcija.. Eventualno Telenorov USB net onaj ali bih morao da uzimam karticu i megabajte da pratim i ostalo..

Gubio je signal povremeno. A bas da nebih razvlacio kablove kupio sam drugi ruter koji sam stavio pored rudara i povezao rutere u bridge. Sad taj drugi ruter prima signal preko wifi i kroz lan salje rudarima.

Gubio je signal povremeno. A bas da nebih razvlacio kablove kupio sam drugi ruter koji sam stavio pored rudara i povezao rutere u bridge. Sad taj drugi ruter prima signal preko wifi i kroz lan salje rudarima.

Gubi signal i u istoj prostoriji,ili kabal ili drugi ruter,AP wifi pa lan kablovima povezati rigove

Ne razumem odakle tokla skepsa da v1000 ne može da tera 4x 7970 ili 280x.
Jedan moj rig radi već više od 6 meseci sa 4x 7970 na 1000/1250 1.05v, a leti se po broju obrtaja videlo da je daleko od maximuma, a i merač iz zida pokazuje 860w. Ko se i malo razume šta govorim zna da je to zbirno sa gubitcima, pločom, procesorom i hdd, a samo na 12v za grafičke napajanje može da isporuči 996w. Znam još dosta rigova sa 4x 280x na većim klokovima i bez problema rade svi do jednog...

Ne razumem odakle tokla skepsa da v1000 ne može da tera 4x 7970 ili 280x.
Jedan moj rig radi već više od 6 meseci sa 4x 7970 na 1000/1250 1.05v, a leti se po broju obrtaja videlo da je daleko od maximuma, a i merač iz zida pokazuje 860w. Ko se i malo razume šta govorim zna da je to zbirno sa gubitcima, pločom, procesorom i hdd, a samo na 12v za grafičke napajanje može da isporuči 996w. Znam još dosta rigova sa 4x 280x na većim klokovima i bez problema rade svi do jednog...

Ma ja sam glavni skeptik jer nemam iskustva sa tim.
Hvala na pojasnjenju. :)

Inace, Haswell verzija kopachice :)

http://geizhals.at/de/asrock-h81-pro-btc-90-mxgsp0-a0uayz-a1046460.html

Vrh Dno