Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Tako sam i ja mislio, i promenio sam misljenje. Uzmi bilo koji period iz istorije btc-a i razvuci na godinu dana. Izracunaj koliko si mogao kupiti koina pocetnog datuma i koliko bi nakopao za godinu dana sa ekvivalentom u hardwareu. Uzmi u obzir rast diff-a, pretpostavku da kopas ltc, ma bilo sta. I videces da sam u pravu. Kao sto asic ne moze da vrati ulozeno (govorimo o btc-u, ne o dolarima) ne mogu ni kartice. Ako Ltc zazivi, a svi se tome nadamo, diff ce mu skakati kao i btc-u, naci ce se pare za razvoj asica, i desice se iste stvari kao i sa btc-om. Ako ne zazivi, onda cemu uopste ulaganje u koko$injac?

Razmišljaj o hardveru kao o automobilima.

S vremenom im vrednost opada ali uvek možeš da izvučeš deo sredstava koje si uložio. Ako si za to vreme radio nešto s njima i zaradio nešto (recimo taksirao), onda se može reći da si novac dobro investirao.

S druge strane ulaganje u koine je kao ulaganje u bilo koju berzu. Znam mnogo ljudi, lično ih poznajem, koji su na istoj u debelom minusu. Maže da se isplati ali i ne mora, a u velikom broju slučajeva to ulaganje se ne isplati inače bi 75% ljudi na planeti bili milioneri. :)

Poslednja izmena:
Tako sam i ja mislio, i promenio sam misljenje. Uzmi bilo koji period iz istorije btc-a i razvuci na godinu dana. Izracunaj koliko si mogao kupiti koina pocetnog datuma i koliko bi nakopao za godinu dana sa ekvivalentom u hardwareu. Uzmi u obzir rast diff-a, pretpostavku da kopas ltc, ma bilo sta. I videces da sam u pravu. Kao sto asic ne moze da vrati ulozeno (govorimo o btc-u, ne o dolarima) ne mogu ni kartice. Ako Ltc zazivi, a svi se tome nadamo, diff ce mu skakati kao i btc-u, naci ce se pare za razvoj asica, i desice se iste stvari kao i sa btc-om. Ako ne zazivi, onda cemu uopste ulaganje u koko$injac?

Ja sam prodavao btc i svaki put sam pravio gresku. Trgovao sam i svaki put pravio gresku. Dok sa hardverom nisam jos ni jednu napravio. Vec mi je sve odplatio i sad imam platu mesecno ... platu masinovodje recimo :)

Poslednja izmena:
Ja sam prodavao btc i svaki put sam pravio gresku. Trgovao sam i svaki put pravio gresku. Dok sa hardverom nisam jos ni jednu napravio. Vec mi je sve odplatio i sad imam platu mesecno ... platu masinovodje recimo :)

Pa valjda si se sada opametio. Kupis danas i ne diras godinu dana, ili 50% rasta ili 100% ili kako god zacrtas. Ovako si stalno na ivici rentabilnosti, stalno ulazes pare u struju, ides u minus, gomilas LTC cija je vrednost 0 (jer ih ne prodajes) i opet imas mogucnost da prodas novcice i zeznes se. Dakle, rasce narednih 100 godina ili ce propasti. I to je to. Nema druge. Da li je BTC imao vertikalni skok, ili ce ga tek imati, videcemo. Isto vazi i za LTC. Mozda ce jednog dana i LTC uspeti, i dobaciti do 0.25 u odnosu na BTC, ali to moze da se desi za 5 dana ili za 100 godina. Pa sad kako nam se zalomi.

Ja sam zaradio veoma masno do sada, pola mi je u dolarima-sigurica, a pola u LTC-u - greska. Imam cilj da skupim preko 100 BTC-a u nartednih godinu-dve, ako uhvatim pad, ili se konvertujem u BTC na vreme, kada LTC bude u nekom peaku. Samo se bojim da LTC-ov peak necu doziveti, ipak imam preko 40 godina :)

A sta tek da kazu asic-s zaleoti :p

PS: tu se i ja racunam ali ja sam bar objektivan :d

Ltc mislim da ce skakati u par tura. Skok do 6$, pa onda preko 15$ (sve ce to ispratiti diff) i posle toga ocekujem ozbiljniji razvoj asic-a i ozbiljan skok diff-a a i cene. Taj period hocu da gadjam. U medjuvremenu ce se prepoloviti i blok. Sve ce to ozbiljno da pogura cenu i tek tada planiram da se istovaram.
HW ne diram, kopam s ovim sto imam i ni dinar ne ulazem vise. Eto, to je moj plan za sada. Mozda se nesto promeni u medjuvremenu ali sumnjam. Pre bih kupio novcice nego sto bi kopao s ovim diff-om.

Kupio sam XFX 7950 kartu i kad sam pokusao da je stavim u rig vidim da ima 8pin i 6 pin ulaz za napajanje. Mogu li 2x6 pinska da ubacim, hoce raditi tako?

Takodje sklapam sebi desktop racunar i hteo sam da ubacim jedan asus 7950 da se igram i da kopam sa njom. Medjutim to je tolika mrcina od grafike da nisam mogao da je uglavim u cooler master scout kuciste, koje nije jeftino. Treba mi tenk od kucista da bi ovo cudo od grafike stalo.....

Asus zauzima tri slota, ogromna je...

Moj primerak xfx-a je imao 2x6pin. Bez obzira kaci sta imas radice.

Probaj na kant da je ubacis :-D ni kod mene ne moze komotno da se stavi nego moram egzibicije da radim :)

Ako staviš 2x6pin umesto 8pin karta neće da radi i ništa loše neće da se desi, imaš adaptere sa 6pin na 8pin (ja sam dobio uz moje MSI TF3 te adaptere).

Ako staviš 2x6pin umesto 8pin karta neće da radi i ništa loše neće da se desi, imaš adaptere sa 6pin na 8pin (ja sam dobio uz moje MSI TF3 te adaptere).

Dobro si me podsetio, imam i ja taj jedan adapter, upravo sam ga stavio....
Mislis da ne bi radila grafika da sam prikljucio 2x6 pin? Mislio sam da bi i tako radilo, kao kad na plocu koja zahteva 8 pin, utaknes 4 pin i sve radi.....

ja sam imao ranije neku 9600gt , mogla je da radi i bez dodatnog napajanja ali nize performanse ! tako da kontam da je isti slucaj sa ovom tvojm

netacno, ja sam imao 6870x2 karte i sve su radile najnormalnije na 6 pin konektore i davale max

Pa ok ,ako je tako bilo kod tebe. Ja nisam proveravao . Situacija je bila takva da sam zaboravio skroz na dodatno napajanje i nisam ga ubo . Dobio sam info kada se upalio komp da ce da performanse biti umanjene. Baj d vej u 9600 gt je isao samo jedan 6 pin . Tako da iz slota je sigurno dobijala malo struje. Zagasio sam kasnije komp ubo napajanje i nastavio redovno

Dobro si me podsetio, imam i ja taj jedan adapter, upravo sam ga stavio....
Mislis da ne bi radila grafika da sam prikljucio 2x6 pin? Mislio sam da bi i tako radilo, kao kad na plocu koja zahteva 8 pin, utaknes 4 pin i sve radi.....
Radiće, ali ne zaboravi da ako joj "zafali" struje povlačiće je iz slota (matične ploče) a to može da bude kobno po matičnu....

Poslednja izmena:
Neke grafike nece da rade bez toga. Provereno.

Sinoc sam instalirao na svoj desktop racunar poslednju verziju guiminer 20121203 sa namerom da kad ne koristim racunar kopam LTC. Ubacio sam XFX 7950 i daje mi oko 450khs, zatim sam probao sapphire 7950 takodje mi daje toliko. Primetio sam da u ovom novom guimineru, nemam da podesavam intensity, ima samo neki cpu affinity da se podesava na skali od 0-7 cini mi se (stoji na 0). Takodje trebam li nesto da unesem u polje extra flags?

Što moraš da koristiš novi CGminer, 3.3.1 lepo radi. Inače MSI 7950 TF3 neradi ako nema 8pin konektor :)

Što moraš da koristiš novi CGminer, 3.3.1 lepo radi. Inače MSI 7950 TF3 neradi ako nema 8pin konektor :)

Ok. Kopam preko linux-smosa, pa nisam znao da treba koristiti 3.3.1.

Inace ne znam kako uspevas da kopas sa MSI, ja sam imao 2 x msi 7970, izdrzao sam nedelju dana da kopam sa njima greju mi se 20C vise u poredjenju sa asus 7950, pa cak i sa sapphire 7950 dualX.Da ne govorim da mi je fan bio konstantno od 85-100%. Verovatno je situacija nesto bolja sa MSI 7950, ali opet sto se mene tice dosta MSI-ja :D...

Sve se može kada se hoće, lepo sam razmaknuo kartice min 10cm i između svake su po dva fana od 92mm.
evo temperatura i fanova od pre 5min, u pozadini su i 3x7850 i 4x5850, 7950 i 5850 su pod smos-om

Pogledajte prilog 128530

Sve se može kada se hoće, lepo sam razmaknuo kartice min 10cm i između svake su po dva fana od 92mm.
evo temperatura i fanova od pre 5min, u pozadini su i 3x7850 i 4x5850, 7950 i 5850 su pod smos-om

Pogledajte prilog 128530

Ove 7950 su ti pod smos-om? Kako ti daju 650khs? Meni asus 7950 pod smosom na 102/1250 daje 600khs, temperature su 60C, fan skoro i da ne vrti :D. Daj podesavanja za 7950.

to je neka MSI 7950 TF3 oc be verzija, kako me mozak služi default taktovi su 960/1250 na 1,18V mada sam ja moje stavio za kopanje na 1080/1250 1,08V

Nazad
Vrh Dno