Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Tako sam i ja mislio, i promenio sam misljenje. Uzmi bilo koji period iz istorije btc-a i razvuci na godinu dana. Izracunaj koliko si mogao kupiti koina pocetnog datuma i koliko bi nakopao za godinu dana sa ekvivalentom u hardwareu. Uzmi u obzir rast diff-a, pretpostavku da kopas ltc, ma bilo sta. I videces da sam u pravu. Kao sto asic ne moze da vrati ulozeno (govorimo o btc-u, ne o dolarima) ne mogu ni kartice. Ako Ltc zazivi, a svi se tome nadamo, diff ce mu skakati kao i btc-u, naci ce se pare za razvoj asica, i desice se iste stvari kao i sa btc-om. Ako ne zazivi, onda cemu uopste ulaganje u koko$injac?

Razmišljaj o hardveru kao o automobilima.

S vremenom im vrednost opada ali uvek možeš da izvučeš deo sredstava koje si uložio. Ako si za to vreme radio nešto s njima i zaradio nešto (recimo taksirao), onda se može reći da si novac dobro investirao.

S druge strane ulaganje u koine je kao ulaganje u bilo koju berzu. Znam mnogo ljudi, lično ih poznajem, koji su na istoj u debelom minusu. Maže da se isplati ali i ne mora, a u velikom broju slučajeva to ulaganje se ne isplati inače bi 75% ljudi na planeti bili milioneri. :)

Poslednja izmena:
Tako sam i ja mislio, i promenio sam misljenje. Uzmi bilo koji period iz istorije btc-a i razvuci na godinu dana. Izracunaj koliko si mogao kupiti koina pocetnog datuma i koliko bi nakopao za godinu dana sa ekvivalentom u hardwareu. Uzmi u obzir rast diff-a, pretpostavku da kopas ltc, ma bilo sta. I videces da sam u pravu. Kao sto asic ne moze da vrati ulozeno (govorimo o btc-u, ne o dolarima) ne mogu ni kartice. Ako Ltc zazivi, a svi se tome nadamo, diff ce mu skakati kao i btc-u, naci ce se pare za razvoj asica, i desice se iste stvari kao i sa btc-om. Ako ne zazivi, onda cemu uopste ulaganje u koko$injac?

Ja sam prodavao btc i svaki put sam pravio gresku. Trgovao sam i svaki put pravio gresku. Dok sa hardverom nisam jos ni jednu napravio. Vec mi je sve odplatio i sad imam platu mesecno ... platu masinovodje recimo :)

Poslednja izmena:
Ja sam prodavao btc i svaki put sam pravio gresku. Trgovao sam i svaki put pravio gresku. Dok sa hardverom nisam jos ni jednu napravio. Vec mi je sve odplatio i sad imam platu mesecno ... platu masinovodje recimo :)

Pa valjda si se sada opametio. Kupis danas i ne diras godinu dana, ili 50% rasta ili 100% ili kako god zacrtas. Ovako si stalno na ivici rentabilnosti, stalno ulazes pare u struju, ides u minus, gomilas LTC cija je vrednost 0 (jer ih ne prodajes) i opet imas mogucnost da prodas novcice i zeznes se. Dakle, rasce narednih 100 godina ili ce propasti. I to je to. Nema druge. Da li je BTC imao vertikalni skok, ili ce ga tek imati, videcemo. Isto vazi i za LTC. Mozda ce jednog dana i LTC uspeti, i dobaciti do 0.25 u odnosu na BTC, ali to moze da se desi za 5 dana ili za 100 godina. Pa sad kako nam se zalomi.

Ja sam zaradio veoma masno do sada, pola mi je u dolarima-sigurica, a pola u LTC-u - greska. Imam cilj da skupim preko 100 BTC-a u nartednih godinu-dve, ako uhvatim pad, ili se konvertujem u BTC na vreme, kada LTC bude u nekom peaku. Samo se bojim da LTC-ov peak necu doziveti, ipak imam preko 40 godina :)

A sta tek da kazu asic-s zaleoti :p

PS: tu se i ja racunam ali ja sam bar objektivan :d

Ltc mislim da ce skakati u par tura. Skok do 6$, pa onda preko 15$ (sve ce to ispratiti diff) i posle toga ocekujem ozbiljniji razvoj asic-a i ozbiljan skok diff-a a i cene. Taj period hocu da gadjam. U medjuvremenu ce se prepoloviti i blok. Sve ce to ozbiljno da pogura cenu i tek tada planiram da se istovaram.
HW ne diram, kopam s ovim sto imam i ni dinar ne ulazem vise. Eto, to je moj plan za sada. Mozda se nesto promeni u medjuvremenu ali sumnjam. Pre bih kupio novcice nego sto bi kopao s ovim diff-om.

Kupio sam XFX 7950 kartu i kad sam pokusao da je stavim u rig vidim da ima 8pin i 6 pin ulaz za napajanje. Mogu li 2x6 pinska da ubacim, hoce raditi tako?

Takodje sklapam sebi desktop racunar i hteo sam da ubacim jedan asus 7950 da se igram i da kopam sa njom. Medjutim to je tolika mrcina od grafike da nisam mogao da je uglavim u cooler master scout kuciste, koje nije jeftino. Treba mi tenk od kucista da bi ovo cudo od grafike stalo.....

Asus zauzima tri slota, ogromna je...

Moj primerak xfx-a je imao 2x6pin. Bez obzira kaci sta imas radice.

Probaj na kant da je ubacis :-D ni kod mene ne moze komotno da se stavi nego moram egzibicije da radim :)

Ako staviš 2x6pin umesto 8pin karta neće da radi i ništa loše neće da se desi, imaš adaptere sa 6pin na 8pin (ja sam dobio uz moje MSI TF3 te adaptere).

Ako staviš 2x6pin umesto 8pin karta neće da radi i ništa loše neće da se desi, imaš adaptere sa 6pin na 8pin (ja sam dobio uz moje MSI TF3 te adaptere).

Dobro si me podsetio, imam i ja taj jedan adapter, upravo sam ga stavio....
Mislis da ne bi radila grafika da sam prikljucio 2x6 pin? Mislio sam da bi i tako radilo, kao kad na plocu koja zahteva 8 pin, utaknes 4 pin i sve radi.....

ja sam imao ranije neku 9600gt , mogla je da radi i bez dodatnog napajanja ali nize performanse ! tako da kontam da je isti slucaj sa ovom tvojm

netacno, ja sam imao 6870x2 karte i sve su radile najnormalnije na 6 pin konektore i davale max

Pa ok ,ako je tako bilo kod tebe. Ja nisam proveravao . Situacija je bila takva da sam zaboravio skroz na dodatno napajanje i nisam ga ubo . Dobio sam info kada se upalio komp da ce da performanse biti umanjene. Baj d vej u 9600 gt je isao samo jedan 6 pin . Tako da iz slota je sigurno dobijala malo struje. Zagasio sam kasnije komp ubo napajanje i nastavio redovno

Dobro si me podsetio, imam i ja taj jedan adapter, upravo sam ga stavio....
Mislis da ne bi radila grafika da sam prikljucio 2x6 pin? Mislio sam da bi i tako radilo, kao kad na plocu koja zahteva 8 pin, utaknes 4 pin i sve radi.....
Radiće, ali ne zaboravi da ako joj "zafali" struje povlačiće je iz slota (matične ploče) a to može da bude kobno po matičnu....

Poslednja izmena:
Sinoc sam instalirao na svoj desktop racunar poslednju verziju guiminer 20121203 sa namerom da kad ne koristim racunar kopam LTC. Ubacio sam XFX 7950 i daje mi oko 450khs, zatim sam probao sapphire 7950 takodje mi daje toliko. Primetio sam da u ovom novom guimineru, nemam da podesavam intensity, ima samo neki cpu affinity da se podesava na skali od 0-7 cini mi se (stoji na 0). Takodje trebam li nesto da unesem u polje extra flags?

Što moraš da koristiš novi CGminer, 3.3.1 lepo radi. Inače MSI 7950 TF3 neradi ako nema 8pin konektor :)

Što moraš da koristiš novi CGminer, 3.3.1 lepo radi. Inače MSI 7950 TF3 neradi ako nema 8pin konektor :)

Ok. Kopam preko linux-smosa, pa nisam znao da treba koristiti 3.3.1.

Inace ne znam kako uspevas da kopas sa MSI, ja sam imao 2 x msi 7970, izdrzao sam nedelju dana da kopam sa njima greju mi se 20C vise u poredjenju sa asus 7950, pa cak i sa sapphire 7950 dualX.Da ne govorim da mi je fan bio konstantno od 85-100%. Verovatno je situacija nesto bolja sa MSI 7950, ali opet sto se mene tice dosta MSI-ja :D...

Sve se može kada se hoće, lepo sam razmaknuo kartice min 10cm i između svake su po dva fana od 92mm.
evo temperatura i fanova od pre 5min, u pozadini su i 3x7850 i 4x5850, 7950 i 5850 su pod smos-om

Pogledajte prilog 128530

Sve se može kada se hoće, lepo sam razmaknuo kartice min 10cm i između svake su po dva fana od 92mm.
evo temperatura i fanova od pre 5min, u pozadini su i 3x7850 i 4x5850, 7950 i 5850 su pod smos-om

Pogledajte prilog 128530

Ove 7950 su ti pod smos-om? Kako ti daju 650khs? Meni asus 7950 pod smosom na 102/1250 daje 600khs, temperature su 60C, fan skoro i da ne vrti :D. Daj podesavanja za 7950.

to je neka MSI 7950 TF3 oc be verzija, kako me mozak služi default taktovi su 960/1250 na 1,18V mada sam ja moje stavio za kopanje na 1080/1250 1,08V

Vrh Dno