Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Neki ovde prisutni su nabeđivali ljude da kupuju ltc kad je bio i oko 10 i više dolara jer je to kako su rekli jeftino. A vidim da se ništa promenilo nije. E sad dal sebe teše da će ih neko iščupati ili ako su se zeznnuli oni da se još neko zezne to ne znam. Al prolistajte malo stare postove, čak i kad je ltc bio preko 30 bilo je nagovaranje na kupovinu. Daj bože da skoči i na 100$, samo nemojte druge uvlačiti u kocku ovako velikog rizika...

slabo ko ovde ima pojma šta priča.

to što neko kopa sa 150 grafičkih i ima zaradu nije razlog za radost i slavlje, i odlazak u nabavku 5 grafičkih kartica. naprotiv, taj što ima 150 grafičkih je tebi što imaš samo 1 ljuta konkurencija. to što on i dalje zarađuje sa 150 kartica vrlo verovatno znači da drugih 150 koji kopaju sa 1 grafičkom gube.

tako je i sa trgovanjem na berzi slučaj.

a to je pametnom zapravo vrlo dobar pokazatelj trenutne klime i stanja u ovome svetu, u kojem manjina sa dubokim džepovima i dalje zarađuje fino, dok ostali zarađuju slabo ili nikako. to je samo po sebi vrlo loš znak, jer to znači da obična raja nema prostora za zaradu.

ako obična raja ne zarađuje, to znači da će ih izgurati ili će sami izaći iz priče, a to automatski znači stagnacija ili depresija. nikako rast.

dakle, taj što se raduje što neko kopa sa 150 grafičkih - taj zapravo kopa samome sebi jamu.

i na njegovom mestu bih ja odmah prodao sve grafičke. jer kad bude dampovao onaj koji ih ima 150 - biće kuku lele.

Poslednja izmena:
Samo sto menjacnice zahtevaju mnogo vise vremena od kopanja. Ono moras da pratis, da gledas grafikone i stepenice. Mene to smara, pogotovu kad mi je sezona i kad radim jer onda imam malo vremena, ne postizem.
Mesecima vec nemam dodirne tacke s rudnikom. Jednom u par meseci ih prebacim na nesto drugo i vise ih ne gledam. Jednom kada podesis sve lepo i kada im znas limite ne moras ih ni gledati. Za celo leto jednom sam otisao da obidjem grafike, cisto da bacim uvo da cujem jel sve ok. Nije mining uopste tezak, naprotiv, kad udjes u semu izuzetno je lako.

Pa cekaj, zar i (veliki) rudar ne mora pored svih problema (a nije da problema nema, kod svakog novog coina neki problemcici povremeno + razni gremlini :)) da prati berzu da bi uvaljao svoje iskopane coine najbolje sto (misli) da moze :)?
Nije ni bitno na kraju krajeva, verujem da je nekom podesavanje i odrzavanje svih gomilu masina lakse, ali nije to za svakog, ja recimo bih morao dostra da se pomucim za tako nesto.
Uglavnom, po mom ukusu ovo je sve vec ionako otislo u pm :D, bilo je ok do kraja prosle godine kada je moglo nesto i sa 10-ak kartica, sada samo veliki zaradjuju, dzabe isplativ coin par dana kada ima 100puta vise GPU-ova nego prosle-pretprosle godine.

A ja se secam posta, mozda negde u decembru gde se racunalo cista zarada oko 12000 din/Mhs :)
to su bili dani :)

ne znam, znam samo ako ltc i btc padnu za jos 50% da smo ga svi najebali, i vi koji kopate i mi koji holdujemo :)
a ako skoci onda su u plusu ovi koji sad kupe VISE nego ovi koji kopaju itd, ima tu jasan racun a ja kucam brzo

Jesu bili dani, samo dosta kratko traju (i sve krace traju, jer ubrzo svi zajasu najisplativije coine naravno). I ta racunica je bila fantasticna, samo opet ona prica da li je sve ili bar vecinu covek zaista i prodao po tim cenama :)?

A ja se secam posta, mozda negde u decembru gde se racunalo cista zarada oko 12000 din/Mhs :)
to su bili dani :)

ne znam, znam samo ako ltc i btc padnu za jos 50% da smo ga svi najebali, i vi koji kopate i mi koji holdujemo :)
a ako skoci onda su u plusu ovi koji sad kupe VISE nego ovi koji kopaju itd, ima tu jasan racun a ja kucam brzo

Zato je sad cijena tu gdje jeste jer su svi mislili da ce se obogatiti na cryptovalutama i da ce moci zivjeti od ovoga :)
Kupovale su se karte bez razmisljanja i i dumpovalo sve sto se iskopa jer su vjerovatno mislili da tamo negdje ima neki seik ****** koja ce da ubacuje svjez novac da bi se rudari mogli brzo obogatiti :D

Nema hljeba bez motike :)

Pa cekaj, zar i (veliki) rudar ne mora pored svih problema (a nije da problema nema, kod svakog novog coina neki problemcici povremeno + razni gremlini :)) da prati berzu da bi uvaljao svoje iskopane coine najbolje sto (misli) da moze :)?
Nije ni bitno na kraju krajeva, verujem da je nekom podesavanje i odrzavanje svih gomilu masina lakse, ali nije to za svakog, ja recimo bih morao dostra da se pomucim za tako nesto.
Uglavnom, po mom ukusu ovo je sve vec ionako otislo u pm :D, bilo je ok do kraja prosle godine kada je moglo nesto i sa 10-ak kartica, sada samo veliki zaradjuju, dzabe isplativ coin par dana kada ima 100puta vise GPU-ova nego prosle-pretprosle godine.
Jeste ali kao rudar gledas da prodas jednom. Kao trgovac morac da kupujes i prodajes, pratis informacije. Ne mozes napamet trgovati. Na to sam mislio. Ja za to nemam vremena nazalost.
Nije to ne ne znam kakav posao uopste ali neko moze na poslu na poslu da gleda menjacnice, ima vremena mozda za to, ja ne. Nekome je sklapanje rigova p. dim dok je nekome to maltretiranje jer nije u toj prici. Svi mi imamo drugacije organizovane zivote i snalazimo se najbolje sto umemo ;)
Da je lose, jeste lose. Da moze gore, sigurno da moze i to. Ali svi verujemo da ce i biti bolje i to cekamo.

Cena hostinga i potrosnja struje ce uskoro postati najbitniji parametri za isplativost kopanja BTC-a.
Pre godinu dana u modi je bio avalon i on je trosio 26kW struje za pravljenje jednog BTC-a.
Danas KNC ima najmanju potrosnju i za pravljenje 1BTC je potrebno sa njim 740kW struje a prekosutra vec 850kW
To je 85$ po 1 BTC po nekoj normalnoj ceni struje od 0.1$.
Mozda se kinezi mogu provuci sa 0.07 ili 0.08 ali jako tesko.

Kada cena struje predje 50% troskova vrednosti novcica eto prilike za domace minere sa "jeftinom" strujom da se vrate u biznis.
A zamislite tek da cena struje bude 80% cene novcica kakav bi to eldorado bio za domace minere sa "jeftinom" strujom :)
Kupis ASIC od 100$ koji za tri meseca pravi 1BTC a potrosi 400$ "jeftine" struje i eto ciste zarade.
Kao da si montirao bankomat na 220v :)

Zelena srbistanska zona je TANKA... mi neznamo cene u sveti, pogotovo dilove za biznis korisnike koji trose 10000x vise od nas, oni takodje imaju manju cenu struje, bilo to kina, USA ili rusija budi siguran da se farme prave gde je struja jeftinija nego nasa zelena zona !

PS: veliki potrosaci imaju posebne dilove sa elektro distribucijom i dosta povoljnije cene ako su na "pravim" lokacijama gde ima viska struje

Poslednja izmena:
Najjeftinija struja u kini je nesto poput nase zelene tarife i ona se daje farmerima u siromasnim delovima kine za 0.03$.

Samo nemojte svrstavati u isti koš ltc i btc. Btc je trenutno neprikosnoven i nezamenjiv, dok alt kao ltc lako može biti zamenjen nekim atraktivnijim rešenjem u bliskoj budućnosti.

Jel neko vukao za usi da se kupuje LTC za 30$? Svako je ovde individua za sebe i zna da razmislja i upravlja svojim novcem...

Ako neko zeli siguran profit, eto banke pa lepo orocis na 2% kamate i sve cetri uvis...

Kad ste nabeđivali ljude da je bolje po tim cenama da kupe ltc jer će biti 100$ i da je gpu lošiji, moj drug je kupio grafičke, lepo navatao razne koine i sve otplatio. Sad je u plusu i ceo hardwer otolaćen, polako kapa. A šta su dobili ovi kojima ste stručno savetovali ltc po 30? Kidanje živaca?
Najgore je što je priča ostala ista, "baš sad je najbolje kupiti coin" (moguće) a gpu je oped loš izbor :) Mene su isto odgovarali pre godinu ipo dana i hvala bogu pa nisam poslušao te "stručnjake" ;-)

Poslednja izmena:
Kakva god da je situacija sa grafika uvek možeš manje da izgubiš neko na berzi, ko je kupovao oko nove godine u najgorem slučaju hardware mu vredi odprilike upola cene a ko je kupovao novčiće (neračunamo BTC) cena je pala 5-100x....

Kad ste nabeđivali ljude da je bolje po tim cenama da kupe ltc jer će biti 100$ i da je gpu lošiji, moj drug je kupio grafičke, lepo navatao razne koine i sve otplatio. Sad je u plusu i ceo hardwer otolaćen, polako kapa. A šta su dobili ovi kojima ste stručno savetovali ltc po 30? Kidanje živaca?
Najgore je što je priča ostala ista, "baš sad je najbolje kupiti coin" (moguće) a gpu je oped loš izbor :) Mene su isto odgovarali pre godinu ipo dana i hvala bogu pa nisam poslušao te "stručnjake" ;-)

ovoga se i ja secam ... Sreca pa nisam posluisao te savete ...

U ovoj priči je svako bar jednom bio u pravu, i uglavnom dosta puta pogrešio u nekoj proceni. Dobro je ponekad poslušati neke savete, ali mora svako sam da donese odluku, ja imam isto loša iskustva od ranije, mada sam samo ja kriv što nisam sebe slušao više.
Interesantno je pročitati i neke savete od pre godinu-godinu i po, iz raznih tema :D, meni je zapala za oko jedna izjava iz 2011 koja kaže da je totalna glupost čuvati iskopane BTC, to je tad i izgledalo možda pametno no međutim :trust:.
(pa evo GPU kopanje propada već 2 godine :), al se još uvek koprca, a kad sam ja probao kopanje u okt 2012 su već neki govorili da je uskoro kraj..)

poenta cele priche (i u drugoj temi) je, ako se ne slazesh sa odredjenim likovima ovde, onda si glup i zlonameran, a niko ne zna shta ce biti, odnosno shta je pametno uraditi.

Da cim neko iznese svoje misljenje nadje se 10 likova kojima se to ne svidja ili ono sto covjek ovde na forumu napise pojedinci ili lose protumace ili i ne procitaju post do kraja samo krenu sa nekakvim svojim idejama/teorijama oni su najpamentiji itd itd.
Sada trenutno rudarenje sa grafama izgleda lose, ali niko ne moze znati sta se moze desiti pa da opet bude isplativo, recimo skok monera i da ljudi opet krenu uzimati grafe, mozda i nove maxwel karte pokrenu stvar na bolje.

Poenta cele price je da odluke donosis sam. Mozes cuti 100 razlicitih misljenja ovde i isplati se saslusati druge uvek ali konacna odluka mora biti samo tvoja. Znamo da niko nije vidovit i da je svaka prognoza manje vise cisto nagadjanje.
Neko gleda u grafikone, neko u toalet solju, rezultat je isti, nagadjamo sta ce biti i prema tome donosimo odluke. Nekada se isplati, nekada ne.

Dobro, mada pretpostavljam, da se svi slažu da je veoma mala šansa da opet dođe neko zlatno doba kopanja kartama (ili ASIC-om), kao pre recimo 2-3 godine kada je dosta malo ljudi kopalo BTC, sad već previše ljudi zna i nije to više ni blizu tako. Sad ko nema veliko ulaganje će dosta teže zaraditi velike pare, sve je mnogo brzo i haotično ;).

btw goldi, sećam se i tvoje izjave na dan kad je btc bio 260$ (ili dan-dva pre), onako si lupio, da ne treba prodati pre 1000$ što je tad bilo apsolutno nemoguće zamisliti, a samo 6 meseci posle je vredeo i više ;)..tako da, ovde sam video da nikada i sigurno imaju drugačiju težinu he he.... naravno treba prodati kad je peak ko uhvati al shvatate poentu..

Poslednja izmena:
ma ja sam se tada salio nisam ni u snu mislio da btc moze dostici 1000$ a tada je i prebacio istina je samo da treba izaci na vrjeme bilo o kojem novcicu se radi, ali to i jeste poenta svega opet dolazimo do cinjenice "predvidjanja" neko dobro skonta izadje na vrjeme drugi ne izadju -jedni dobivaju drugi gube i tako u krug da nije ovi sto gube svi bi bili bogati :p

Ja znam da si se ti salio tada ali sam shvatio da si ti iz cistog nehata imao nazdraviju logiku i ti si meni posluzio kao inspiracija na dalje. Ja sam poceo tako isto, odvalim cifru koja je na granici zdravog razuma u tom trenutku i sacekam godinu dana ;)
Jedina gora stvar od toga da ne izadjes na vreme je da izadjes prerano ;)

Bitno je da se dođe do što više bitcoin-a pred sledeći bubble.
Cilj opravdava sredstvo a ovo drugo imamo različita mišljenja što je prirodno, normalna stvar.
Samo ne volim da čujem pametovanje onih koji nisu ništa ni probali. Ja lično i kupovao sam brdi grafika, i brdo novčića, igrao se na menjačnici, asic, cloud mining... sve sam lično iskusio.

Ali ne mora da znaci ni da taj sto pametuje nije upravu. Ja zato volim svaciji post da procitam i da razmislim malo o tome... Uvek je vise glava pametnije od jedne, nekada dobijem sjajne ideje na taj nacin. Nikad ne znas koji se genije krije s druge strane tastature.

Ne znam ni sam.
Pazi ovako presek stanja.
Da sam pre 70 dana prodao karte( sto su neki predlagali, gpu mining mrtav i ostalo...) i kupio ltc za 2500$ i danas prodao izgubio bi 1000$ ali ja sam kopao monero i zaradio 2500$ i imam karte koje i dalje zaradjuju dolare.
Pricam za 70 dana. E sad ako LTC skoci na 20-30-50$ to je druga prica.

Kako si uspeo sa hardverom trenutne vrednosti 2500$ da za 70 dana zaradis toliko? Jeste Monero jedno vreme bio lepo isplativ, ali nije to bas dugo trajalo.

Najprofitabilnija renta ASICa u ovom trenutku - Bitmain, datacentar u Kini:
https://www.hashnest.com/currency_markets/17/subscription

Struja ispadne nesto skuplja od nase ako se ne racuna hladjenje, sa tim troskom je verovatno ista cena. Racunao sam da ako diff skace 8% svakih 12-13 dana zarada dolazi na nulu. Ako bude skako 10% vraca se 80-90% ulozenog, ako bude skakako 15% vraca se oko 60%. Ako se zalomi da se rast diff-a uspori moze nesto i da se zaradi. U svakom slucaju cena je dosta niza nego da kupite opremu u Srbiji preko KupujemProdajem ili bilo koji drugi ASIC na trzistu ako se placa carina + PDV. Racunajte i da kod njih kopanje pocinje odmah. Ko voli nek izvoli.

Poslednja izmena:
Najprofitabilnija renta ASICa u ovom trenutku - Bitmain, datacentar u Kini:
https://www.hashnest.com/currency_markets/17/subscription

Struja ispadne nesto skuplja od nase ako se ne racuna hladjenje, sa tim troskom je verovatno ista cena. Racunao sam da ako diff skace 8% svakih 12-13 dana zarada dolazi na nulu. Ako bude skako 10% vraca se 80-90% ulozenog, ako bude skakako 15% vraca se oko 60%. Ako se zalomi da se rast diff-a uspori moze nesto i da se zaradi. U svakom slucaju cena je dosta niza nego da kupite opremu u Srbiji preko KupujemProdajem ili bilo koji drugi ASIC na trzistu ako se placa carina + PDV. Racunajte i da kod njih kopanje pocinje odmah. Ko voli nek izvoli.

Teško da će diff skakati samo 8% u narednom periodu.
28nm ASIC-i su se gotovo omasovili a činjenica je da svi veći proizvođači već imaju spremne ili će imati uskoro modele na 20nm... diff verujem da će skakati 12-20% sa svakim sledećim adjustment-om... moguće i više od toga.

Vrh Dno