Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

a jel tebi zvuči normalno da napajanje tera jednu i po kartu?

naravno da je i to sad previše jer te karte troše 300 i kusur wati po komadu. ne kapiram zašto se igraš sa kartama od hiljadu evra. bolje kopaj sa jednom kartom na jednom napajanju a drugu stavi u fioku dok ne nađeš neko kršteno napajanje od 800-850W, ako već ne možeš da spojiš jednu na jedno a drugu na drugo (što je isto štap-kanap varijanta)

ok hvala.
verovatno cu za pocetak koristiti dve kartice, svaka na svom napajanju, mislim da bi to bilo ok?

onda jedino mogu da trecu stavim u fioku pa da skupim pare za neko od 850 i kada kupim to onda na njega stavim 2 kartice a treca na ono od 620, a ovo visak napajanje prodam. islo bi?

Pokusao sam da namestim karticu da mi kopa a integrisanu da koristim za surfing i ostalo...nisam uspeo nikako, nece cgminer da radi normalno kad prebacim monitor na integrisanu...u biosu moze da se ukljuci neka opcija da koristi obe grafike, tj da ne iskljuci integrisanu kad se prikljuci druga na pci-e slot...ali to ipak kod mene ne radi. Ako neko zna o cemu govorim i ima resenje, bio bih mu veoma zahvalan :) cheers

@Jedite kod Dzoa
dignes komp sa dva rgb/dvi/hdmi kabla i na zivo iskopcas kabal iz kartica koje kopaju, tada pokrenes cgminer... pre toga nastelujes klokove i to je to

@Jedite kod Dzoa
dignes komp sa dva rgb/dvi/hdmi kabla i na zivo iskopcas kabal iz kartica koje kopaju, tada pokrenes cgminer... pre toga nastelujes klokove i to je to

problem je sto posle kada ostavim monitor ukljucen u integrisanu, na desktopu mi se zamrzne cgminer, a ne mogu ni temperaturu i klokove da ocitam ni sa trixom ni sa afterburnerom...a kada ustekam monitor u karticu sto kopa, mogu da ocitam klokove, temperature...ali cgminer ostaje zapucan, a neretko pukne i drajver, pa onda restart i tako u krug...

problem je sto posle kada ostavim monitor ukljucen u integrisanu, na desktopu mi se zamrzne cgminer, a ne mogu ni temperaturu i klokove da ocitam ni sa trixom ni sa afterburnerom...a kada ustekam monitor u karticu sto kopa, mogu da ocitam klokove, temperature...ali cgminer ostaje zapucan, a neretko pukne i drajver, pa onda restart i tako u krug...

pa pre cupanja monitora ugasi cgminer, naravno on nece nakon toga videt klokove, koje posle mozes izcitavat za aid-om na primer.... kompromis, nemoze i zabe i babe

Momci, da li je problem otkljucati MSI 7950 twin frozr ako ima zakljucan napon u AB? I kako? Da li preko bios editora, ili...?
I da li uopste valja za rudarenje, posto nemam ni jednu.

Poslednja izmena:
a jel tebi zvuči normalno da napajanje tera jednu i po kartu?

naravno da je i to sad previše jer te karte troše 300 i kusur wati po komadu. ne kapiram zašto se igraš sa kartama od hiljadu evra. bolje kopaj sa jednom kartom na jednom napajanju a drugu stavi u fioku dok ne nađeš neko kršteno napajanje od 800-850W, ako već ne možeš da spojiš jednu na jedno a drugu na drugo (što je isto štap-kanap varijanta)
Mnogi se igraju jer misle ako ih spalim imam garanciju pa ce mi daju drugu a kad se to desi bice im veliko razocarenje kad dobiju od prodavca sipak.

Ajde, molim te ako pokazu neku nestabilnost javi...da se ne zezam za dz...tako podesene su taman, moci ce da prezive i leto...

Eto od juče ona dva moja Asusa R9 270, za jedan dan non-stop rada na 1050/1450 na 1.1V nemaju ni jednu HW grešku, R/A je 0.6%, prosek je 436 KH/s.

Temperature su se stabilizovale, spoljna kartica je 59C na 1600rpm , ona iza nje je 63C na 1900rpm, mada je ovoj prvoj ASIC bolji, probaću da ih zarotiram.

onda imam pitanje da li ce ovo moci? :
2 napajajna od 620 w seasonic + komp + 2xr9 290x. da ne moram da se brinem ipak je to 1200 wati a ovo ukupno trosi mozda 900

Eto od juče ona dva moja Asusa R9 270, za jedan dan non-stop rada na 1050/1450 na 1.1V nemaju ni jednu HW grešku, R/A je 0.6%, prosek je 436 KH/s.

Temperature su se stabilizovale, spoljna kartica je 59C na 1600rpm , ona iza nje je 63C na 1900rpm, mada je ovoj prvoj ASIC bolji, probaću da ih zarotiram.

Pratio sam baš tvoje poruke, jer sam takođe nabavio asus r9 270. Ispratio sam pokušajem i export biosa, menjanje vrednosti na 1100 i 1450 i upisivanje izmenjenog biosa, ali se posle kada pokrnem gpu-z amd driver zakuca i recoveruje. A i očitavanja u gpu-z što se tiče senzora su potpuno nepostojeća. Vratio sam na original bios.

Meni r9 270 od asusa daje samo 417 uz podešavanja
--failover-only --thread-concurrency=16384 --intensity=20

Šta mi predlažeš da radim? Glavni cilj mi je da iscedim više Kh/s. Hvala

Kolege.. problem ram memorije ne postoji pod bamtom (linuxom).. jednom podesis i to pegla pun gas.. 2gb rama je vise nego dovoljno za recimo 4x 280x grafe.. daju po 700+ khs i posle samo bacis pogled s vremena na vreme dal je sve kako treba ;) jednom u par meseci izduvas prasinu (ako koristite stock vazdusno hladjenje).. i vozi dalje :D

Sve skript valute rade pod klasicnim litecoin1.1 bamtom.. nvojie kartice (r9 series) rade pod verzijom 1.2

Pod starom verzijom bamta (1.1) 280x karte vidi kao 7900 series i rade savrseno

Cak sta vise i najbedniji single core celeron radi posao u fulu..

Већ дуже време размишљам о склапању другог рига. Треба ми савет који ЦПУ узети с' тим што би узео неки ЦПУ који је одличан за мајнинг а ако све ово пукне тај риг би оставио као рачунар. Где може да се види колико хаша даје ЦПУ ? Интел или Амд ?

Pratio sam baš tvoje poruke, jer sam takođe nabavio asus r9 270. Ispratio sam pokušajem i export biosa, menjanje vrednosti na 1100 i 1450 i upisivanje izmenjenog biosa, ali se posle kada pokrnem gpu-z amd driver zakuca i recoveruje. A i očitavanja u gpu-z što se tiče senzora su potpuno nepostojeća. Vratio sam na original bios.

Meni r9 270 od asusa daje samo 417 uz podešavanja

Šta mi predlažeš da radim? Glavni cilj mi je da iscedim više Kh/s. Hvala

Ja nisam u BIOS-u menjao klokove, samo napon za performance #0 i #4 sam stavio na 1.100. Klok sam ostavio na default 975/1400 u bios-u, a na 1050/1450 podešavam kroz cgminer.

Poslednji GPU-Z mi uredno iščitava senzore sa obe kartice.

Moguće da tvom primerku nije dovoljan 1.1V, probaj da staviš 1.15V pa probaj ponovo.

Meni nije bio cilj da iscedim poslednji KH/s, već da što više ohladim kartice i sačuvam ventilatore i rasteretim napajanje.

Iz nekog razloga prva grafička karta se prilično više greje od ostalih. 52C u leru, a ostale po ~30C. AIDA pokazuje da na VRM prve karte ide 10A, a na ostale po 3-4A.

Imam i integrisanu u procesoru, ona je aktivna i nju koristim za povezivanje na monitor (mada mi cgminer izbacuje grešku i neće da radi kada mi monitor nije povezan na prvu kartu).

Ima li neko ideju?

Edit: Kod prve karte takt memorije je na maximumu. Kod ostalih je nizak, koliko i treba.

Edit 2: Problem rešen gašenjem Intel grafičkog čipa.

Poslednja izmena:
Još jedno pitanje, pošto vidim da puno ljudi na internetu ima takav problem, ali nisam našao rešenje. Kako koristiti Intel iGPU za monitor, a karte za mining? Cgminer prosto odbija saradnju ukoliko je Intel primaran.

Pozdrav za buduce kolege rudare :)

Citao sam forum kriptovalute neko vreme (nemoguce je procitati sve) i na kraju odlucio da udjem u celu tu pricu. Narucio sam sve delove osim napajanja jer ne mogu da izaberem "pravo" i nadam se da ce mi neko pomoci.

Ovo ce biti moj rig:
- Mobo: Asus H81M-PLUS
- CPU: Intel Pentium Dual-Core G3420
- GPU: 4 x Asus R9 280x DC2T
- RAM: DDR3 4GB 1600Mhz
- HD: SSD Kingston 60GB

Koji bi mi napajanje najvise odgovaralo za ovaj rig? Trenutno se nadam da mogu da nabavim neko od ova dva:
- CHIEFTEC BPS-1200C 1200W Nitro series Full
- Cooler Master Silent Pro Gold 1200W RSC-00-80GAD3-EU Modularno

Posto planiram da undervoltujem kartice da li bi mi neko od ovih napajanja zavrsilo posao ili je mozda bolja varijanta da se uzmu 2 napajanja tipa jedno 850W i drugo 750W (ili neka druga kombinacija)?

Na zalost, trziste mi je suzilo izbor na 2 napajanja od po ~850w i to na sledece modele:

- XILENCE SPS-XPXQ-850. R4 (195e)
- THORTECH Thunderbolt 850W (177e)
- THERMALTAKE Toughpower TPG-850M 850W (163e)
- CORSAIR AX860 (172e)

Moze li neki savet koja je napajanje od ovih marki/modela/cena najbolja opcija? Nisam u mogucnosti da istrazujem posto u sto kracem roku moram da javim prodavcu.

Da li je moguce da napajanje CM GX750W nece da radi na 2x7970 karte (asus i msi), a hoce da radi na 2xR9 290, posle nekog vremena koriscenja? Vec treci put mi se desava da napajanje ne moze da vuce moje dve karte, a moze jednu, ili dve karte vuce nekih 5 min pa se ugasi. Prvo napajanje radilo 4 meseca bez problema, drugo isto, a trece jedva mesec dana. Odnesem u servis, kazem da ne radi, oni radi sa 2xR9 290, ja je vratim, snimim kako se gasi, oni provere sa mojim kartama, kad i kod njih ne radi. Da li je imao neko slicnih problema?

Imam dva komada 7850 i kad se pokrene windows prepozna obe karte i kad se ucitaju drajveri druga kartica prestane da radi, kuler ne vrti klokovi na 0 a vidi je windows zna neko u cemu je problem?

Posto sam morao da se odlucim za neko na kraju sam izabrao CORSAIR AX860 ... Nadam se da nisam pogresio.

Imam problem da namestim napon na Sapphire 270 na 1,100mV. U Trixxu ga tako namestim, pokrenem cgminer, u GPU-Z pratim i vidim da se napon pri opterecenju kartice penje sa 0,900 na 1,163. Klok dosuse podigne na 1050,1500 kako sam i namestio u bat fajlu. Dakle od Trixxa nema vajde. Ostaje mi da probam sa flesovanjem modovanog biosa, ako imate neki link sa upustvom ali iz windowsa, ne preko bootabilne fleske i DOSa??

Još jedno pitanje, pošto vidim da puno ljudi na internetu ima takav problem, ali nisam našao rešenje. Kako koristiti Intel iGPU za monitor, a karte za mining? Cgminer prosto odbija saradnju ukoliko je Intel primaran.

Мораш да му кажеш коју платформу да користи. 99% ће бити да је Интел 0., а АМД 1. платформа. Само треба у .bat да додаш --gpu-platform 1.

^ Čini mi se da sam to isprobao i da mi je i dalje cgminer prikazivao grešku i odbio da kopa. Znam da i Afterburner ne dozvoljava da se menjaju parametri kada je Intel glavna. Probaću to kasnije.

^ Čini mi se da sam to isprobao i da mi je i dalje cgminer prikazivao grešku i odbio da kopa. Znam da i Afterburner ne dozvoljava da se menjaju parametri kada je Intel glavna. Probaću to kasnije.

Probaj pa javi rezultat. Meni ni to nije proslo. A Ab (betu ili zvanicnu) ne mogu da mijenjam napon nikako. Jedino trixx-om.

Nazad
Vrh Dno