Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

imam ja 270-ce asusove doduse dc2t, al generalno nece ti ni jedne 270 doci do 450-480 dok ne povecas clockove dramaticno znaci tipa 1050,1085,1090,1110,1125 i memorija na 1500, tek tad bi trebalo da ti dodje do povecanje kh/s.

Jedino drugo sto mozes da probas je da nadjes max tc ako nisi vec i da probas -w 512

za max tc evo kako mozda jos nekom bude korisno:

Izbrisi sve bin fajlove ili napravi novi blanko folder cgminer-a

samo pokreni da se nakaci na pool i samo intensity za settings : -I 13

pogledaj kako se zove bin fajl onda u folderu ovako nesto ce biti : scrypt130302Tahitiglg2tc22392w64l8.bin samo ti je vazno sta pise iza tc konkretno na primeru ovde 22392, to ti je maksimalni thread concurrency za tvoju kartu.

stavis taj thread concurency, -I 19/20 i ostalo sve sto stavljas, -shaders nepotrebno kad je definisan tc doduse, i probaj -w 512 jednom u normalnih 256 cisto reda radi da li ima neke razlike.

Poslednja izmena:
Drugaru se zapalio extender na ploci. masina je sa 4x 7950, radi od maja meseca, ima 2 napajanja. sve je sljakalo bez greske i onda odjednom... puf.

Ploca je dobila rupu "kroz slot" precnike 5-10mm, slot se ugljenisao, extender takodje.

U prilogu su slike ploce sa sve extenderima nakon gasenja plamena, zatim slika- ociscen extender (plocu nisam slikao ociscenu), zatim jos jedan extender sa skoro ostecenim pinom (odlepio se prilikom vadjenja iz slota), umalo i on da se zapali, bilo je pitanje dana, zatim jos 2 extendera, sa ostecenjem voda ka kontaktu koji su dobili tamniju boju. Svi extenderi su zamenjeni iz preventivnih razloga. Ploca je umrla, CPU takodje, a za divno cudo grafika je nakon ciscenja od garezi nastavila normalno da slajka u novoj ploci.

NARAVOUCENIJE: pregledajte vase extendera s vremena na vreme. Trazite znakove potamnjivanja vodova ka kontaktima. AKo imate BILO KAKVE PROMENE zamenite ih novim.

Poslednja izmena:
@goran,
cek jel ovo 12V kontakt ili ne, zar nije on na kraju? tebi je nagoreo neki drugi?

Drugaru se zapalio extender na ploci. masina je sa 4x 7950, radi od maja meseca, ima 2 napajanja. sve je sljakalo bez greske i onda odjednom... puf.

Ploca je dobila rupu "kroz slot" precnike 5-10mm, slot se ugljenisao, extender takodje.

U prilogu su slike ploce sa sve extenderima nakon gasenja plamena, zatim slika- ociscen extender (plocu nisam slikao ociscenu), zatim jos jedan extender sa skoro ostecenim pinom (odlepio se prilikom vadjenja iz slota), umalo i on da se zapali, bilo je pitanje dana, zatim jos 2 extendera, sa ostecenjem voda ka kontaktu koji su dobili tamniju boju. Svi extenderi su zamenjeni iz preventivnih razloga. Ploca je umrla, CPU takodje, a za divno cudo grafika je nakon ciscenja od garezi nastavila normalno da slajka u novoj ploci.

NARAVOUCENIJE: pregledajte vase extendera s vremena na vreme. Trazite znakove potamnjivanja vodova ka kontaktima. AKo imate BILO KAKVE PROMENE zamenite ih novim.

Kakva mi ****** od extendera kupujemo, uzas. Samo treba jos neko da se upali zbog mininga.....

Uh, nocna mora :S: Jel ste zakljucili sta je prethodilo ovom topljenju? Pretpostavljam da je mnogo struje vukla grafika i preko ploce... Da li su mozda zbog ovih situacija bolji ekstenderi sa moleksom od ovih obicnih, mada koliko sam primetio, vecina koristi ove obicne?

To se zapalilo onih 12V na pocetku slota, to je pogled na 1 pin na slici. http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express

Grafike su Sapphire 7950 dualX. Imaju 2 konektora za napajanje i svi extenderi su bili bez molexa. Moguce da je zbog toga. U svakom slucaju VELIKI oprez sa svim vrstama extendera, sve se to pravi u Kini. AKo nesto radi 7-8 meseci ne znaci da je sve OK, treba ga povremeno proveriti.

Kakva mi ****** od extendera kupujemo, uzas. Samo treba jos neko da se upali zbog mininga.....

I onda za ta ****** koja su inace 3 eura bila pre ove "krize" sada traze 15 eur, a za one sa molexom 20eur. Cist bezobrazluk.

Uh, nocna mora :S: Jel ste zakljucili sta je prethodilo ovom topljenju? Pretpostavljam da je mnogo struje vukla grafika i preko ploce... Da li su mozda zbog ovih situacija bolji ekstenderi sa moleksom od ovih obicnih, mada koliko sam primetio, vecina koristi ove obicne?

Kaze mi drugar da se dan ranije osecao neki cudan miris ali nije mogao ni da nasluti da je do toga.

@goran,
cek jel ovo 12V kontakt ili ne, zar nije on na kraju? tebi je nagoreo neki drugi?

Da, 12V kontakt, na samom pocetku, a ostala 3 extendera rade ali im je potamneo taj kontakt. Ja hvala bogu nemam ni jedan extender, drugar tera sve na extenderima. Kad se ovo desilo redom je gasio sve masine i sve pregledao. Nigde nije bilo nista, samo ta masina koja rudari od maja meseca.

Poslednja izmena od urednika:
Uh ovo sa extenderom je užas, sa tim nikad nisi načisto ***. Sve se nadam da ako je dosada radilo da će i dalje, ali to nije nikakva garancija naravno :S:. Što je najgore najčešće nisam pored rigova...
I da dodam, naravno gigabyte ploča, taj gigabyte je najgori brend sad čini mi se, spaljene 7950/70, 280X verujem neće biti ništa bolji, spaljene ploče, bilo pre neki dan, sad opet. Nama isto crkle 2 ploče H61 GA...ipak previše kvarova od istog brenda..da li je slučajno ili ne hmm..

Ja sam uvek govorio do maximum 3 grafike na plocu i maximum 1 extender. Imao sam priliku da vidim bas, bas dosta masina koje imaj po 3 komada 7970, 2 u slotove (imaju razmak 3 ili 4 slota izmedju, kako koja ploca-tako su birane pri kupoini) i 1 karta u extender. Grafike su 90% referentne, niti im crkavaju ventilatori niti ima bilo kakvih problema po zestokim vrucinama. Jeste da brze vrte ventilatori, jeste da je veca buka ali i onako su u posebnoj prostoriji. Grafike nikada ne treba terati do krajnjih granica.

Tražite na Googlu sa site:forum.benchmark.rs na kraju

Meni se svidja varijanta referentnog hladjenja na karticama , jer uvlace s jedne strane svez ili ti hladan vazduh i izbacuju topli na drugu stranu ! Npr 4 komada u rigu sve vuku svez spoljni vazduh od ispod drvenog prozora koji ne dihtuje bas najbolje i saltaju na dr. stranu lepo podgrejan vazduh koji menja radijator :)
Dok ove karte sa referentnik hladjacima bacaju manje vise topao vazduh na sve strane . Ne znam zasto mi je ovo palo na pamet ali eto jeste :)

Meni se svidja varijanta referentnog hladjenja na karticama , jer uvlace s jedne strane svez ili ti hladan vazduh i izbacuju topli na drugu stranu ! Npr 4 komada u rigu sve vuku svez spoljni vazduh od ispod drvenog prozora koji ne dihtuje bas najbolje i saltaju na dr. stranu lepo podgrejan vazduh koji menja radijator :)
Dok ove karte sa referentnik hladjacima bacaju manje vise topao vazduh na sve strane . Ne znam zasto mi je ovo palo na pamet ali eto jeste :)

Upravo tako, bacaju na sve strane i onda jedna karta vuce taj topao vazduh od druge, pomesan sa nesto svezeg hladnog. Onda svi dodaju stone ventilatore da produvaju vazduh medju kartama bas da bi uklonili taj topao vazduh.

Po meni treba izbegavati ploce sa 4pin konektorom za napajanje CPU i graf, i tri extendera na jednoj ploci. Kombinacija 4pin konektor 3 ili vise extendera i jos bez molexa jednako paljevina 100%, da ne govorimo o losim kontaktima

Poslednja izmena:
A extenderi sa molexom? Da li oni resavaju problem moguceg topljenja/paljenja kad su 4/5 grafika na 2 napajanja?

Ako se dobro sećam neko je pominjao da je na extenderima "presecao" žice da karta ne bi vukla struju sa ploče...Bilo bi dobro da postavi sliku ili šemu za nas ostale kako bi izbegli potencijalne probleme...A da, nek se javi sam da ga mi ne bi tražili :d

Svi extenderi sa molexom imaju presecen 12V vod iz ploce ka grafici ;)

O boze, koji je mozak stavio aftermarker kuler na rig i zbog toga 3 kartice sabio jednu do druge :D.

reeeecimo neki ko ima tu jednu masinu, kupio svojevremeno aftermarket, box bacio/izgubio/poklonio, boli ga uvo da se pati sa tim, a ima dovoljno veliki rig :)

Izmedju redova......ja :p

Na extenderima sa mulexom bih još i pogodio koja je to "žica" ali na ovim (mojim) bez mulexa nem pojma :S:

Poslednja izmena:
Rigovi su predobri, cvrsti, mogu se lako modifikovati, recimo zeznuo sam juce extender i usled nedostatka istog skinuo sam jednu stranicu riga i uglavio jednu grafiku u slot na ploci bez problema. Spustice ti znacajno temperature grafickih karti. 4 karte staju bez problema. Jako su prakticni....

Ala sam ih nahvalio, ko da ih ja prodajem :D.

Zaista su rigovi odlicni...kupio jos jedan (imate za jedno i dva napajanja)!

ovako imam jedno pitanje ...

kupujem za dva dana sapphire dual-x 280x

trenutna konfiguracija u kucistu

Seasonic 650W gold
AMD A6 llano
sapphire 6670
gygabyte a-75 UD2H

plan je da tu 280 graficku koristim za kopanje a ostatak konfiguracije za igranje/rad

Trenutno kada stavim sve na 100% opterecenje komp mi vuce 140-150W iz zida tako da napajanje nece biti problem.

sto se tice eventualnog pregrevanja:
Oko toga takodje ne brinem jel sam citao postove ranije i gledao primere .. Kuciste ima pristojan broj ventilatora samo, a jedna graficka ce kopati unutra.

ono sto me brine jeste koliko cu opteretiti struju koja mi dolazi iz ploce prema grafickim karticama ?!?!?!

Sapphire 6670 vuce sada do 60W iz maticne.

Ako mi ova "Dualka" bude vukla jos 75w da li ce mi trebati eventualno protivpozarni aparat ili ne ?

moj extender sa molexom nema presecen vod, slikacu ga, pocrnela mu je zica, drusi bez molexa ima dve zice obojene crvenom linijom, pretpostavljam da su one 12V

Ako se dobro sećam neko je pominjao da je na extenderima "presecao" žice da karta ne bi vukla struju sa ploče...Bilo bi dobro da postavi sliku ili šemu za nas ostale kako bi izbegli potencijalne probleme...A da, nek se javi sam da ga mi ne bi tražili :d

Evo jednog od tutorijala:
http://forum.feathercoin.com/index.php?topic=2193.0

Mislim da je vrlo koristan iako nisam odradio ovo :)

Inace..
Ovo:
http://www.aliexpress.com/item/With...X1-TO-X16-Riser-Card-Extender/1535503624.html

Ili ovo:
http://www.aliexpress.com/item/PCI-...Card-1M-USB-3-0-Extender-Cable/988441113.html

Jeste skuplja varijanta ali mislim da je sigurnija i dosta hvaljena po forumima.

Poslednja izmena:
moj extender sa molexom nema presecen vod, slikacu ga, pocrnela mu je zica, drusi bez molexa ima dve zice obojene crvenom linijom, pretpostavljam da su one 12V

Vala svega onda ovde kod nas ima na prodaju. To sto je zica pocrnela ili malo potamnila, a i dalje sve radi je siguran znak da je vreme za zamenu. Nemoj dugo cekati, nije vredno rizika.

ovaj extender je prvi koji sam kupio, placen oko 1500 din ako se dobro secam pre oko 10 meseci, pocrneo je posle mesec dana i poceo da mi zapucava grafiku, kad sam iskljucio molex (znaci koristio sam ga kao extender bez molexa) radio je normalno, i dan danas radi, cudno, gledao sam sam da ih pravim ali nisam nigde nasao delove pa sam odustao

Ne bi trebalo, ali ocigledno kao sto vidis prema iskustvima drugih clanova foruma mogu da povuku.

Nazad
Vrh Dno