Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Hvala svima za rig visinu odgovore :)

a cekaj jedna bitna stavka... ta sto je bila u slotu, jel bila kopcana direktno iz napajanja na 6+2 ili preko molexa konvertovan na 6+2? jer ako sam dobro razumeo, ako je karta direkt u PCIe slotu moze da povuce preko 75w

To je kocka, jeste da slot dostavlja 75w teoretski, ali uglavnom ce manje vuci iz maticne (pre ce da povuce iz 6 ili 6+2 pin nego iz slota). svi pci-e slotovi dele struju sa procesorom i svemu ostalom nakacenom na maticnu i to dele preko 24 pin konektora.

Sta se desilo mnogim ljudima je da im se sprzio 24 pin konektor jer nije mogao da izdrzi silne graficke (jeftine maticne nisu predvidjene da stoji 3,4 graficke na njima i ne mogu da izdrze to). Recimo ako se tera 4 ili vise graficke na jeftinu maticnu, ako od trece pa nadalje ne koristis molex ekstendere, 24pin konektor ce se spaliti veoma brzo.

24 pin moze maksimalno da povuce 350w i to je to oduzmes idle procesor i ostale karabudze i ostane ti 300w za grafike mozda malo vise 4x75w=300w.

Posto teras 2x280x, ne bi trebalo da imas nikakvih problema sa 24pin niti sa nedovoljno struje sa maticne, samo da zice adaptera ne budu vrele i izdrze.

Poslednja izmena:
@Dogzilla nije bas da teram 2, teram 3 x 280x, jedna u PCIe slotu i dve preko ekstendera (ni nemam doduse vise slotova na maticnoj H61M-S1), tako da ova sto je u PCIe slotu moze da vuce preko 75w a ove dve sa "obicnih" ekstendera ne znam da li mogu uopste da povuku preko 75w. Kad bi neko bio kadar da te bitne detalje koje mnogo znace svima objasni bilo bi od velike koristi :wave:

3 na kojem napajanju ?

verovanto nebitno jel ti 2x280x koje pominjes odvojene verovatno kacis samo njih dve raidmax ili chieftec koji si narucio a treca sa kompom je na drugom napajanju, ako sam dobro razumeo kako ti je komp povezan :)

Poslednja izmena:
meni na 1070/1500 6pinac koji sam stavio na grafiku preko adaptera iz molex grane se grejao, na spoju, i grejala se molex grana, lepo ugrejano, sad na smanjenim klokovima kablovi su malo zagrejani, zato sam porucio konektore pa cu sam praviti, primetio sam da na molex na pcie adapter nema srednju zutu zicu, tj 12v granu, mozda se i zato greju

Mora da ti molex ima los kontakt jer meni se na tim klokovima jedino malo grijala grana na konektoru kod napajanja ali vec sam ti pisao sta je sve nakaceno na nju tako da je to ok. Cek jel' to sam pravis pci-e kabal pa direktno na napajanje :D

Nije mi jasno zasto ne stavljaju 2x8pin konektore za napajanja kod ovih jacih grafickih?

Pa covece gigabyte na r9 270 koja trosi ispod 150w ima 2x 6 pina, a na radeonima r9 290x koji vudu 2,5 puta vise struje (400w ko iz sale), stavljaju 8+6 pin? To meni ne ide u glavu u opste, na 7950 dc2t v2 su stavljali 2x8pina.

I jos nesto da napomenem, do sada svaki kupljeni extender sa molexom mi je izgoreo, imam na desetine bacenih. Prve koje sam kupio u novembru 2012 su izdrzali 3-4 meseca na 6770-kama, ostali nisu ni toliko. A evo recimo Uzeo sam 10 komada u Aprili '13-te bez molexa i dan danas rade perfektno, samo ih menjam za ove duze (20+cm) takodje bez molexa.

I eto, moje MSI H61M P23 izdrzase preko godinu dana 24/7 teskog rada i to sa 4 jake graficke i ekstenderima bez molexa.

Naravno opekao sam se par puta pri koriscenju onih molex to 6 pin produznih jer mi je svaki izgoreo na opterecenju od mozda 60-70w. Cak mi je i na proslim napajanjima istopio molex konektore ali sva sreca ta napajanja su pocrkala (raidmax, 2 komada). Kad se samo setim toga, soba smrdi na nagorelo, ne znam sta je, 2 mesine zakucane, ma haos...

3 na kojem napajanju ?

verovanto nebitno jel ti 2x280x koje pominjes odvojene verovatno kacis samo njih dve raidmax ili chieftec koji si narucio a treca sa kompom je na drugom napajanju, ako sam dobro razumeo kako ti je komp povezan :)

raidmax 535AP napaja: maticnu plocu, CPU i 280x
raidmax 635AP napaja: 2 x 280x

to je to :)

PS ko ce se u ovoj dzungli snaci, neko kaze bolji su ekstenderi sa molexom, neko kaze bolji bez molexa, ja pre 5 minuta narucio 10 komada sa molexom kad procitam sta kaze Prestige...

Poslednja izmena:
Nije mi jasno zasto ne stavljaju 2x8pin konektore za napajanja kod ovih jacih grafickih?

Pa covece gigabyte na r9 270 koja trosi ispod 150w ima 2x 6 pina, a na radeonima r9 290x koji vudu 2,5 puta vise struje (400w ko iz sale), stavljaju 8+6 pin? To meni ne ide u glavu u opste, na 7950 dc2t v2 su stavljali 2x8pina.

I jos nesto da napomenem, do sada svaki kupljeni extender sa molexom mi je izgoreo, imam na desetine bacenih. Prve koje sam kupio u novembru 2012 su izdrzali 3-4 meseca na 6770-kama, ostali nisu ni toliko. A evo recimo Uzeo sam 10 komada u Aprili '13-te bez molexa i dan danas rade perfektno, samo ih menjam za ove duze (20+cm) takodje bez molexa.

I eto, moje MSI H61M P23 izdrzase preko godinu dana 24/7 teskog rada i to sa 4 jake graficke i ekstenderima bez molexa.

Naravno opekao sam se par puta pri koriscenju onih molex to 6 pin produznih jer mi je svaki izgoreo na opterecenju od mozda 60-70w. Cak mi je i na proslim napajanjima istopio molex konektore ali sva sreca ta napajanja su pocrkala (raidmax, 2 komada). Kad se samo setim toga, soba smrdi na nagorelo, ne znam sta je, 2 mesine zakucane, ma haos...

Toliko o tome da su extenderi sa moleksom "prava stvar". Sad me plasis jer ja koristim 2 x molex to 6 pin :D
Kod mene su za sada hladni al ipak odoh da provjerim :D

@shoma,
verovatno su mi losi kontakti, zato sam se smorio pa sam sam napravio pcie kabal, direktno iz napajanja u graficku :d

Poslednja izmena:
verovatno su mi losi kontakti, zato sam se smorio pa sam sam napravio pcie kabal, direktno iz napajanja u graficku :d

daj neki guide za to :Klanjanje

gubi li se garancija za napajanje pri tom eksperimentu?

jok bre, to verujem da rade i ostali, kad mi stignu kontakti ako me ne mrzi okacicu slike :p

meni je taj extender sa molexom zvucao retardirano jos kad sam cuo za njega... ne ide to tako... i nikad nisam nameravao ni da ga probam...

btw jel zna neko kolko bi me kostalo da uvedem vodeno hladjenje kompjutera, najeftinija opcija?

Kod kineza ima 2-3 bar proizvodjaca extendera ako ne i vise, kvalitet istih varira uveliko, ko zna sta tu zeza...

ovi zadnji sa ebay-a stizu u manjim kesicama, nekima su goreli 3.3v vodovi na stampanoj ploci ne na kablu... sa ali-a sam dobijao neke u vecoj kesici mislim da su ti bili bolji ali ih nisam zagledao pa sad neznam

Poslednja izmena:
u subotici npr nema ni molex=>8pin... jel ima to u ns ili bg negde?

PS. SATA ima mnogo manju amperazu nego molex, tako da...

Poslednja izmena:
Meni sljakaju 2 extendera sa molexom vec skoro 10 meseci, na ploci od 3500din, na kartama sa molex -> 6pin adapterima, nikakav problem do sada, bice da sam jednostavno imao srece :)

Na drugoj temi sam pitao:
Poceo sam danas da kopam sa R9 280X VTX3D ali imam problema sa podesavanjima...

w 256 --thread-concurrency 8192 --intensity 12 -g 2 --gpu-fan 50

Sa ovim podesavanjima bude oko 700 kH/s ali posle par minuta temeratura bude 75 i pukne mi cgminer..
Da naglasim da mi je nov komp i da je zatvoreno kuciste...citao sam ovde da treba i sa 1 grafickom biti
otvoreno,cisto da probam...Isto tako core voltaza mi je sa 1144 spustena na 1000...
.............
Dobio odgovor pa sam stavio voltazu na 1075 i obrtaje ventilatora na manuelno.
Posle 10 min kopanja kH/s oko 690 a temperatura kompa 72,73 stepena i isto tako obrtaji ventilatora 72,73%..

Dali je ovo ok i mozeli se sa podesavanjima spanjiti temperatura kompa i broj obrtaja ventilatora....hvala...

Mozes smanjiti temp tako sto ces smanjiti napon grafici. Mozda joj ne treba punih 1.075V, probaj s malo manje. Vent mozes i na auto.
Iskreno, to je poprilicno visok broj obrtaja i temp za ovo vreme. Sta ces na leto da radis?

Toliko o tome da su extenderi sa moleksom "prava stvar". Sad me plasis jer ja koristim 2 x molex to 6 pin :D
Kod mene su za sada hladni al ipak odoh da provjerim :D

Ne zelim nikoga da plasim, nego samo da skrenem paznju da postoji rizik. Ali eto vidis, nekima su gorele ploce sa extenderima bez molexa.. jbm li ga.

I jos nesto, veoma sam vodio racuna o konfiguracijama, svaki kabl sam pipao i svi su bili jedva mlaki, pa cak i ti molex to 6 pin. Ali samo jednom nagoreo i kraj. Znaci nikakvih simptoma prethodno, a nadao se da je bar sposoban za 70w.

Uglavnom, treba zaobilaziti one gigabyte h61m ds2h jer su katastrofa odradjene. Provereno dobre su MSI H61M P21/P23, ASUS P8 H61 LX3, Asrock H61/81 Pro BTC. To je sto se tice ploca, a sto se tice grafickih, r9 280x treba gledati sa 2x8 pina, znaci asus dc2t v2, sapphire vapor-x, asus matrix, sapphire dual-x ali ona (dvoiposlotna sto ima hladjenje od 7970) a mozete probati i toxic koja se meni nije svidela.

Sa tom kombinacijom tesko sta moze krenuti po zlu jer u granicama normalno overkloka, graficke nece uzimati struju sa ploce nego ce imati i vise nego dovoljno direktno iz slotova. Tako da mozete staviti 4 graficke bez razmisljanja i upaliti na primer procesor da rudari, a da pritom 24 pina bude hladan kao magarac.

Bilo ih je dosta sa 7970 PCB-om, ja sam mislio i ti da ih imas.

Btw, ja sam imao 2x sa 8+8 i 1x sa 8+6 pina, nisam ni vidjao te sa 6+2.

Jesi 100% siguran da su to Asusi bili a ne TF3 ili Vapor-X? DC2 nisam ni cuo da postoje ikakve druge osim sa 2x6pin. Moje su sve sa 6pin i svi ljudi koje znam imaju DC2 sa 6pin konektorima a kupovali smo ih stvarno u razlicitim periodima (garantujem licno za 21 komad).
Iskreno, mislim da si pomesao nesto.

@ La.Prestige

Da li su ti x1-x16 ekstenderi sa moleksom imali kondenzator mali i da li su ti izgorele zice od molexa do pinova na ekstenderu,i ili generalno sam ekstender ?

Na drugoj temi sam pitao:
Poceo sam danas da kopam sa R9 280X VTX3D ali imam problema sa podesavanjima...

w 256 --thread-concurrency 8192 --intensity 12 -g 2 --gpu-fan 50

Sa ovim podesavanjima bude oko 700 kH/s ali posle par minuta temeratura bude 75 i pukne mi cgminer..
Da naglasim da mi je nov komp i da je zatvoreno kuciste...citao sam ovde da treba i sa 1 grafickom biti
otvoreno,cisto da probam...Isto tako core voltaza mi je sa 1144 spustena na 1000...
.............
Dobio odgovor pa sam stavio voltazu na 1075 i obrtaje ventilatora na manuelno.
Posle 10 min kopanja kH/s oko 690 a temperatura kompa 72,73 stepena i isto tako obrtaji ventilatora 72,73%..

Dali je ovo ok i mozeli se sa podesavanjima spanjiti temperatura kompa i broj obrtaja ventilatora....hvala...

Za tebe su taktovi 1020 GPU, 1465 memorija, napon na 1,043V. Podesavanja w 256 --thread-concurrency 8192 --intensity 13 -g 2 davace oko 710kh/s. nemoj dati da ti GPU ide preko 75C. Ne bi smelo ovako podeseno da ti puca. Ugasi screen saver i sve ostale power opcije, sleep i slicna cuda na kompu.

meni je taj extender sa molexom zvucao retardirano jos kad sam cuo za njega... ne ide to tako... i nikad nisam nameravao ni da ga probam...

btw jel zna neko kolko bi me kostalo da uvedem vodeno hladjenje kompjutera, najeftinija opcija?

najjeftinija varijanta je da ceo rig potopish u ulje :)

Moj ASUS 280x DC2T ima 1x8pin i 1x6pin konektore za napajanje

Za tebe su taktovi 1020 GPU, 1465 memorija, napon na 1,043V. Podesavanja w 256 --thread-concurrency 8192 --intensity 13 -g 2 davace oko 710kh/s. nemoj dati da ti GPU ide preko 75C. Ne bi smelo ovako podeseno da ti puca. Ugasi screen saver i sve ostale power opcije, sleep i slicna cuda na kompu.

Po ovim postavkama radi vec 20-30 min...630kh/s temperatura 69C i obrtaji 69%...

Hvala ;)

Nazad
Vrh Dno