Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ukoliko su postovi o neznanju/neupucenosti bili izreceni meni, upuceni su bez osnova.
Kao prvo, iskusni sam serviser, izmedju ostalog imam svoj servis/prodaju. Druga stvar, napisao sam koje je napajanje u pitanju, koja ploca, i koje kartice (2xr9 270, 6870 i 7850) i to sve undervoltovano i na konzervativnim klokovima. Znaci, greska sigurno nije do mene.

nisam mislio na tebe.

kod tebe je objashjnenje jedino u loshe krimpovanim kablovima, eventualno u tome da napajanje ima dve 12v grane pa da si opteretio samo jednu granu...npr, mozda...
ili pak da je druga grana neshto felerichna ili slaba....ili su na svim kablovima loshi kontakti pa da su preko ploche pokushavale grafe povuci shorbe.

Poslednja izmena:
nisam mislio na tebe.

kod tebe je objashjnenje jedino u loshe krimpovanim kablovima, eventualno u tome da napajanje ima dve 12v grane pa da si opteretio samo jednu granu...npr, mozda...
ili pak da je druga grana neshto felerichna ili slaba....ili su na svim kablovima loshi kontakti pa da su preko ploche pokushavale grafe povuci shorbe.

Ok. Imas moj novi post, pa baci pogled...
Btw, Nitro 950w, single rail u pitanju.

@cacanin

Vidim dve greske..
prva koristis win ;)
druga nisi vodio na vopi da sve to zalijemo :D

Sala na stranu, probaj sa drugom verzijom cgminera, i prekontrolisi svaku tacku/zarez u configu.. dovoljan je jedan previd u vidu zareza i cao ;)

A sto se tice grilovanog hardvera.. ja sam davno odlemio 12v vodove na extenderima.. i grafiku teram da svu struju vuce sa 8pin konektora i dodatnog molexa.. od tada nisam imao problem sa spaljenim vodovima na napajanju/extenderima i slotovima na maticnim plocama..

@splinter
Vrlo moguc razlog zagorelog slota i onog provodnika na napajanju je los krimp na samom konektoru..

Ja sam sve moje extendere tj molex konektore zalio kalajem i stavio tacku na potencijalni problem loseg krimpa.. jer imao sam vise puta priliku kod sebe i kod kolega da vidim nagoreo vod za dodatno napajanje..

Win mi je u krvi, znas to jos od malena ;)

Sto se tice Jecmenog napitka... pa zovem stalno... ;)

ono što ja vidim je da si u citatu stavio powertune -20, a na slici je +20 sa sve ovim "+", nisam nikad probao tako ali je svakako dovoljno da napišeš samo 20, bez + ispred, skini plusić pa probaj

Probacu i to pa javljam.

zeljko je objasnio u najkracem zasto se desava da se istopi 24pin.

...Inace vec je pricano da se nezna tacno koji GPU/karta koliko vuce sa maticne ploce i da se zato najbolje nije igrati sa extenderima bez +12v napjanja, neki GPU moze da vuce 0.2A sa ploce a neki moze povuci 6-7A nevezano za snagu GPU-a, pre zavisi od dizajna karte...

Ovo svi propustaju. Ako su graficke gladne struje iz pcie slota nastaje problem, ona dva malecna pina u 24pin konektoru nisu predvidjena da trpe toliku snagu, a to zavisi iskljucivo od nacina kako je dizajnirana graficka. Ako se koriste ekstenderi sa molexom koji imaju presecenu vezu izmedju napojnih 12V vodova ploce i gaficke, onda jaka struja nece ni teci kroz maticnu plocu i 24pin konektor, sve ce ici kroz taj jedan molex i 6pin/8pin pcie konektore.

Za ovakav problem nije presudno kako hladite graficku, kakvo je napajanje, kako je podesen softver, da li je undervolt ili nije. Jednostavno, traziti od maticne i napajanja da guraju veliku snagu kroz ta dva pina na 24pincu nije optimalno uopste, u principu to je pravo natezanje hardvera u randu sa opterecenjem napajanja od 95% i slicno.

I na kraju da li je obavezno koristiti ekstendere sa dodatnim napajanjem - odgovor je ne. Ako je model graficke takav da skoro nista od struje ne vuce iz slota, vec se po dizajnu napaja sa 6pin/8pin konektora, moze se staviti neograniceno grafickih na obicne ekstendere, a da 24pin bude hladan. Video sam rig sa 6 komada 7970 na obicnim ekstenderima, radi pola godine bez problema. A na isti taj rig da Splinter ubode svoje 4 graficke, 24pin bi se opet istopio kad-tad. Jedina stvar koja moze da izvadi situaciju tad je odlican kontakt - debela zica na 24pin konektoru, kvalitetan konektor, dobar krimp. Valjda je ovo jasno i onome ko nema pojma o elektro pojmovima...

Druga resenja su odabir maticne ploce koja ima dodatni konektor za napajanje ili koriscenje onog nakaznog EVGA pcie x1 adaptera koji "upumpava" struju u plocu kroz x1 konektor.

Vec sam kacio link, evo opet:
http://www.reddit.com/r/litecoinmin...he_powered_riser_problem_is_there_a_hardware/

Ja sam sve moje extendere tj molex konektore zalio kalajem i stavio tacku na potencijalni problem loseg krimpa.. jer imao sam vise puta priliku kod sebe i kod kolega da vidim nagoreo vod za dodatno napajanje..

Ko zna ovo da uradi, odlicno je resenje. Uradio sam bas zato sto si negde u temi napisao da "nije problem da se uradi", malo guglao, odradio i sad ne brinem o ovakvim problemima :)

Poslednja izmena od urednika:
mozda nije za ovu temu,aj ajd da pitam...istopio mi se kabl koji vodi iz napajanja u graficku,na ulazu u napajanje (735W Raidmax RX-735AP)...temperatura graf. je bilo 75C,napon na 1200..jel imao jos neko ovakav problem?imate ideju zbog cega je doslo do toga?sreca bio sam kuci i osetio sprad i pogasio sve,inace...napajanje je staro 20 dana,tako da danas ide sve u servis...

ovi iz altija ne prihvataju garanciju,kazu da je doslo do jace struje...ima neko neku ideju sta bih mogao da uradim?napajanje je staro mesec dana, kupljeno u nova computers

@mitarus
upravo to.

@n01n09
preterao si sa naponom, plus krsh napajanje...naravno da ti nece uvaziti garanciju.

tek ce da se tope kablovi letos, vazno je da se odvodi topao vazduh iz rigova jer i on dogreva kablove

ovi iz altija ne prihvataju garanciju,kazu da je doslo do jace struje...ima neko neku ideju sta bih mogao da uradim?napajanje je staro mesec dana, kupljeno u nova computers

Sta rade to je cist kriminal. Kazes im da je nemoguce da se napon povecao samo na tom jednom uredjaju u kuci van dozvoljenih zakonskih normi koje su cini mi se +-10% jer ti nista drugo nije pregorelo od tehnickih uredjaja a na kraju krajeva ni to napajanje nije crklo vec su se istopili kablovi zbog losih kontakata za koje je odgovoran proizvodjac a ne ti ili elektrodistribucija.. I da ako ti ne izvrse zamenu ces biti prinudjen da sudskim putem trazis svoja prava.

stigo raidmax 850, dobra mu ova kutija, kao torba za alat :d
samo sto je ova razvaljena na jednom cosetu kao da su drobili kamen,

da se malo adaptira na uslove pa da ga pustimo u pogon
grin.gif

Raidmax na tim kablovima ima jako loše konektore i ja molim boga da ne crknu. Znači ne može biti do napona, on je samo većom strujom ubrzao havariju. Pisao sam već o tome i upozoravao baš za raidmaxa i tu kontakt grešku. Ja čim dođem do još jednog v1000 raidmaxa ide za rezervu :)
Umalo da zaboravim. Nisi uopšte kriv i reklamaciju MORAJU uvažiti. Kakve ti veze imaš što oni prave loše konektore. A za veliku struju postoji zaštita tako da budi malo odlučniji sa njima.
E i kaži da su ti lošim kvalitetom ugrozili život jer je mogao izbiti požar i neko da strada.

Poslednja izmena:
Iskoristio sam Thermaltake Litepower 400W koji sam imao od ranije kao privremeno resenje za 2x7850 i za divno cudo radi sve kao sat vec mesec dana.

Ako se koriste ekstenderi sa molexom koji imaju presecenu vezu izmedju napojnih 12V vodova ploce i gaficke, onda jaka struja nece ni teci kroz maticnu plocu i 24pin konektor, sve ce ici kroz taj jedan molex i 6pin/8pin pcie konektore.

Da li mislis na ovo ?
http://forum.feathercoin.com/index.php?topic=2193.0

Inace za one koji nisu probali osim Vojkana :D evo jedna fina stvarcica za obavestenje o cenama svih novcica na najpopularnijim menjacnicama (naravno ko vec ne koristi).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobnetic.coinguardian

Odlicna stvar da se podesi da pali alarm kada novcic dostigne ili predje odredjenu cenu uz glasovno obavestenje(znacilo mi je mnogo u prethodnih nekoliko dana), ili prosto postavljanja da na svakih, recimo, 10 minuta telefon sam kaze kolika je cena da ne morate svaki cas da gledate u ekran kada ste na poslu ili tome slicno :)

Auuuuu, pa ti bi 3 grafike zatvorio u kućište?! Batali ti to dok nisi zapalio i kompjuter i stan. Iskreno ti kažem, tebi će sav HW pocrkati tako u zatvorenom kućištu. 3 grafike u otvorenom kućištu je zlo, u zatvorenom je čista šizofrenija!

Pazi da ti kazem, prvo meni ova masina nije samo za rudarenje, vec je koristim za svakodnevni rad i igranje, nije mi druga, treca masina, koju mogu da otvorim i bacim u podrum da radi i "zaboravim" na nju...
ovo je nesto sto mi stoji do nogu, u maloj sobici i naravno da bi zeleo da kuciste ostane zatvoreno ako je to moguce...
drugo, ako postoji crossfire rezim rada 2 graficke, to znaci da je predvidjeno da one mogu da rade u zatvorenom kucistu...
ako postoje maticne koje cak i podrzavaju slotovima vise od 2 graficke, to takodje znaci da je moguce to drzati u zatvorenom kucistu... naravno bilo bi potrebno da kuciste bude full tower, da ima ulazni i izlazni ventil, da ima ventil na vrhu kucista, kao i pozeljno jedan veliki na boku, sredini kucista... dakle to je izvodljivo...

ja sam bio planirao da rudarim samo nocu, tako da verujem da bi dve mogle da rade u zatvorenom kucistu, kad bi se undervoltovale i kad bi imao takvo kuciste, kakvo sam opisao... za tri ne verujem, jer ni ne znam kako bi povezao trecu graficku, a da stane u kuciste... takodje ima i resenja u vidu vodenog hladjenja...

dakle nisam planirao sa takvim setup-om odma da rokam 24/7, vec samo nocu i vidim kako funkcionise, no dobro... samo kazem da je izvodljivo, iako je lakse samo otvoriti kuciste...

Poslednja izmena:
Dok sam ne probas ne znas sta te ceka... Najprostije receno. Tako sam ja uvideo da ne moze 3 kartice U Strykera i tu je bio kraj price...

Pazi da ti kazem, prvo meni ova masina nije samo za rudarenje, vec je koristim za svakodnevni rad i igranje, nije mi druga, treca masina, koju mogu da otvorim i bacim u podrum da radi i "zaboravim" na nju...
ovo je nesto sto mi stoji do nogu, u maloj sobici i naravno da bi zeleo da kuciste ostane zatvoreno ako je to moguce...
drugo, ako postoji crossfire rezim rada 2 graficke, to znaci da je predvidjeno da one mogu da rade u zatvorenom kucistu...
ako postoje maticne koje cak i podrzavaju slotovima vise od 2 graficke, to takodje znaci da je moguce to drzati u zatvorenom kucistu... naravno bilo bi potrebno da kuciste bude full tower, da ima ulazni i izlazni ventil, da ima ventil na vrhu kucista, kao i pozeljno jedan veliki na boku, sredini kucista... dakle to je izvodljivo...

ja sam bio planirao da rudarim samo nocu, tako da verujem da bi dve mogle da rade u zatvorenom kucistu, kad bi se undervoltovale i kad bi imao takvo kuciste, kakvo sam opisao... za tri ne verujem, jer ni ne znam kako bi povezao trecu graficku, a da stane u kuciste... takodje ima i resenja u vidu vodenog hladjenja...

dakle nisam planirao sa takvim setup-om odma da rokam 24/7, vec samo nocu i vidim kako funkcionise, no dobro... samo kazem da je izvodljivo, iako je lakse samo otvoriti kuciste...

Ja sam probao da ubacim 2 R9 280x karte u Cooler Master XM kuciste (sa 3x20cm ventovima i jos 4 12-ce) i ne ide. Jednostavno grafike se greju 10-15 stepeni nego sto bi se grejale na otvorenom, plus se fan okrece posle nekog vremena na oko 70% i preko,a to je prilicno bucno iako je zatvoreno kuciste. Ne mozes porediti zagrevanje grafika pri igranje u crossfire rezimu i kopanje sa 2 karte. U ostalom Sajber ti je lepo rekao, probaj pa ces brzo uvideti da za kopanje mozes max jednu kartu (tipa R9 280x) u kucistu da koristis....

Da li mislis na ovo ?
http://forum.feathercoin.com/index.php?topic=2193.0

Inace za one koji nisu probali osim Vojkana :D evo jedna fina stvarcica za obavestenje o cenama svih novcica na najpopularnijim menjacnicama (naravno ko vec ne koristi).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobnetic.coinguardian

Odlicna stvar da se podesi da pali alarm kada novcic dostigne ili predje odredjenu cenu uz glasovno obavestenje(znacilo mi je mnogo u prethodnih nekoliko dana), ili prosto postavljanja da na svakih, recimo, 10 minuta telefon sam kaze kolika je cena da ne morate svaki cas da gledate u ekran kada ste na poslu ili tome slicno :)
:) potvrđujem da je odlična app za android, em lepo izgleda em dosta korisnih funkcija

Ja sam probao da ubacim 2 R9 280x karte u Cooler Master XM kuciste (sa 3x20cm ventovima i jos 4 12-ce) i ne ide. Jednostavno grafike se greju 10-15 stepeni nego sto bi se grejale na otvorenom, plus se fan okrece posle nekog vremena na oko 70% i preko,a to je prilicno bucno iako je zatvoreno kuciste. Ne mozes porediti zagrevanje grafika pri igranje u crossfire rezimu i kopanje sa 2 karte. U ostalom Sajber ti je lepo rekao, probaj pa ces brzo uvideti da za kopanje mozes max jednu kartu (tipa R9 280x) u kucistu da koristis....

ok, ako ne moze, ne moze, nisam probao... kure je reko da ne moze ni samo jedna graficka u kucistu, par stranica nazad...
ja sam vec rekao da nisam ni planirao non stop rudarenje, vec samo nocno, kad su nize temperature, ali ako ne moze ni tako, i to samo ova jedna moja graficka [trenutno] cak i ako je undervoltujem... onda cu otvoriti kuciste, sta mi drugo preostaje...

Zna li neko gde mogu kupiti samo ove crne plasticne dzekove koji idu u grafu i napajanje, i buksne koje idu unutar njih?
isto primetih da na molex->pcie adapterima nema jedna zuta zica tj 12V grana, nju da dovedem od druge grane?
kako ste vi radili za ove sto sami prave pcie grane, napravih jednu 6pin i hladna je kao spricer u odnosu na ostale

Poslednja izmena:

Tako sam i ja isto planirao, prvo sa 3 gpu-a, onda sa 2 gpu-a i kada sam video da je neizvodljivo, batalio sam i uzeo namerno Nvidia SLI jer dokle god je AMD u kompjuteru, dusa me boli da ih ne pustim da rudare.

A imam Cosmos II kuciste sa odlicnim protokom vazduha, zatim sam imao 2x Asus R9 280X matrix platinum koji ne moze da se poredi ni sa jednom R9 280X kod nas na trzistu, i po pitanju buke, temperature i svega ostalog.

To vazi i danju i nocu jer posle 2 sata rudarenja, temperature tako skoce da ventilatori moraju povecati broj obrtaja. Ok, ako si gluv, onda neces nista cuti, ali ovako nema teorije spavati nocu. Napajanje ce isto povecati broj obrtaja, a to je vec dovoljno da stvori poprilicnu buku.

Pomaze otvaranje kucista ali ne puno, jer graficke traze otvoren prostor sa svih strana a ne samo sa gornje koja je ionako najmanje vazna. Ako ides na vodeno hladnjenje (ne znam koliko je to uopste isplativo), onda je to ok i nece ti smetati buka a ni njima temperature.

damire, odavno si na forumu, pa se možda sećaš šta je FOP32... E pa slično se čuju ove r280x a kućište mora da bude otvoreno :d
Nema te igre koja može da optereti kao ova kalkulisanja...

Zna li neko gde mogu kupiti samo ove crne plasticne dzekove koji idu u grafu i napajanje, i buksne koje idu unutar njih?
isto primetih da na molex->pcie adapterima nema jedna zuta zica tj 12V grana, nju da dovedem od druge grane?
kako ste vi radili za ove sto sami prave pcie grane, napravih jednu 6pin i hladna je kao spricer u odnosu na ostale

Probaj ovde

Ljudi vise nema "jel ovo dobro ili nije?" ili "da li da kupim?" :)
Doslo vreme da ako ga ima kupuj pa posle se snalazi. Dok ti ljudi odgovore i ti razmislis to je vec neko uzeo.

Par pitanja posto prvi put sklapam rig od nule:

1. Najjednostavniji prekidac i reset taster su dovoljni za spajanje na ploču (za paljenje, reset kompa...)? Nemam apsolutno nikakvo staro kuciste da izvucem pa cu morati da kupujem sve i stoga neke preporuke ako imate me zanimaju.

2. Početna instalacija os-a i drajvera (bice win za pocetak, za sad ne mogu sa smosom da se igram). Da li je izvodljiva mrezna instalacija win-a (na usb-u) i kasnije drajvera ili da pravim butabilni usb pa sa njega da instaliram sve?
Koji win 7 radi najbolje ovaj posao?

3.Cime resavate nadzor sistema posto nemam monitor koji bi sluzio tome konstantno?
Remote connection iz win-a ili neka app (vnc..)?

Zahvaljujem na pomoci :)

Nazad
Vrh Dno