Šta je novo?

Half-Life 3 - Open world i stiže posle 2013.

Na stranu tehnicke karakteristike, Far Cry ima znatno bolju akcionu komponentu - rokanje je za klasu bolje od onog dosadnog napucavanja sa retardiranim Ai-em u HL2. Da je kojim slucajem Ai u HL2 kao onaj iz prvog dijela stvari bi sigurno izgledale drugacije. Mada, iskreno, samo napucavanje je nekako "mlako" nije onako socno i mocno kao u FC. U HL2 imam osjecaj kao da pucam iz vazdusnog oruzja...

ajd kad se prica o svemu, evo da ubacim i ja u trku Riddicka koji je po meni jedna od prvih ako ne i prva AAA igra sa pravim filmskim smekom storytellinga, vrhunskom grafikom, atmosferom i samim gameplayem. Pa deder da i nju sad uporedimo sa HL2. :D

Meni je Ridik ostavio jaci i bolji utisak nego HL2, a bolji mi je bio od FC-a jer ima dobru pricu, sjajnu atmosferu i naravno odlicno napucavanje - svako oruzje djeluje ubojito i mocno.

edit:
Sto se HL2 tice, meni najvise smeta to sto ogroman broj ljudi igru uzdize u nebesa, kao da je to nesto nevidjeno.

Ja se sjecam da sam igru cekao 4 godine i ocekivao sam ponovo neku vrstu revolucije, kao i HL1. Iskreno, zamisljao sam da ce igra biti open world, jos tada kada nije bilo ni jednog open world FPS-a. Ocekivao sam da ce Ai biti nesto nevidjeno, da ce Gordon progovoriti, da ce biti misija kao u nekom RPG-u i sta sve ne (razmazili su me Deus Ex i System Shock2).

E onda kada je izasao ja se nisam razocarao, nego sam bio u fazonu "..i to je to, isto kao i igra od prije 5 godina, samo sa boljom grafikom". Prica mi nije bila uopste intrigantna, niti zanimljiva toliko, niti sam imao osjecaj da me neko progoni, niti sam dozivio neku vrstu straha ili bilo kakvu vrstu emocije. Kul mi je bio uvod i onaj dolazak u City17 ali cim sam poceo da vozim onaj camac, igra je pocela da me smara. Sve do nivoa sa mostom. Od tada ono sto mi je ostalo upecatljivo jesu bube koje vodim, nivo u zatvoru i krljanje sa Strajderima. Sve ostalo je goli KLISE, iz aviona se znalo da ce zadnji nivo biti u onoj kuli. Mislim bas originalno, to niko nije mogao da pedpostavi.

Ako HL3 bude isto ovakav samo sa boljom grafikom... Jedno je sigurno, to ce biti najbolja tech demo prezentacija. ;)

Poslednja izmena:
glupo je prepucavati se o ukusima ali neke stvari su i objektivne bez obzira na ukus...problem ovde je sto gomila pubertetlija upada u teme iznoseci svoje subjektivno misljenje koje je i primereno njihovim godinama...a cini mi se i obrazovanju i kulturi jer da je obrnuto znali bi kada treba da cute...

@ r0nIn

To je jedan element. Jedan. Pritom je sve to diskutabilno i stvar ukusa, ali nije da se ne slazem. Ali, stoji ono sto sam rekao: ne mozes kompletan utisak koji igra ostavlja da donosis na osnovu pojedinacnih elemenata, nego je bitna samo celina. Kao sto filmove ne analiziras tako sto kazes da je dobra rezija, dobra gluma nekih glumaca, dobar scenario, dobri "efekti", pa je to onda dobar film - film moze da bude uzasan za gledanje bez obzira sto je sve ono sto sam nabrojao dobro.

Poslednja izmena:
meni je drugar tada imao igraonicu, i secam se da do podne, na matinejama, nisi mogao da nadjes slobodno mesto od Far Crya... sve zauzela ona najsitnija boranija... ne mozes ih rasterati :D

edit:
Sto se HL2 tice, meni najvise smeta to sto ogroman broj ljudi igru uzdize u nebesa, kao da je to nesto nevidjeno.

pa sta te briga sto je uzdizu do nebesa... sta sad, ti treba da mrzis igru zbog toga?
.. meni je HL2, pored Return to Castle Wolfenstein, Quacke II i onoog starog MoH-a iz '99, jedan od najboljih fps-ova.

Poslednja izmena:
@ r0nIn

To je jedan element. Jedan. Pritom je sve to diskutabilno i stvar ukusa, ali nije da se ne slazem. Ali, stoji ono sto sam rekao: ne mozes kompletan utisak koji igra ostavlja da donosis na osnovu pojedinacnih elemenata, nego je bitna samo celina. Kao sto filmove ne analiziras tako sto kazes da je dobra rezija, dobra gluma nekih glumaca, dobar scenario, dobri "efekti", pa je to onda dobar film - film moze da bude uzasan za gledanje bez obzira sto je sve ono sto sam nabrojao dobro.

Jeste, ali jedan ako ne i najbitniji element u FPS igrama. HL2 bi sigurno bio mnogo bolja igra da je taj dio uradjen kao kod Ridika ili FC-a. Sve su to odlicne igre, samo sto je FC bio iznenadjenje, kao grom iz vedra neba, a od HL2 se ocekivalo nesto ponovo revolucionarno. D3 da i ne spominjem - klasicni tech demo. Tako je FC briljirao u samoj srzi igre, bio je najigriviji, osjecao sam se kao da ljetujem na rajskim ostrvima. A HL2 je... sta znam, nekako dosadnjikav, niti melanholican niti SF dovoljno, niti horor, ne znam kako da to objasnim - pa jedan Stalker ga je oduvao sto se atmosfere tice , pa cak i Ridik koji je djelovao skroz filmski sa izrazenim SF elementima.

Zato od HL3 sve i da hocu ne mogu da ocekujem neku revoluciju, kao sto sam mislio da ce HL2 biti.

pa sta te briga sto je uzdizu do nebesa... sta sad, ti treba da mrzis igru zbog toga?
.. meni je HL2, pored Return to Catsle Wolfenstein, Quacke II i onoog starog MoH iz '99 jedan od najboljig fps-ova.

Ne treba da je mrzim, zasto bih je mrzio?! Mrzim komentare u kojima se igra preuvelicava. Mozda zato sto je HL1 igra koja je ostavila najjaci utisak u mojoj igrackoj karijeri?! Valjda je logicno da sam i od HL2 to isto ocekivao - a realno nisam dobio. I sad kada procitam komentare "revolucionarna igra, najbolja igra svih vremena..." to mi bode oci, smetaju mi takvi komentari, jer to su nebuloze i prazne price za malu decu.
Jednostavno mi je krivo sto HL2 nije to sto pricaju fanboys-i, a vecina njih nije ni igrala prvi HL kada je izasao. Nego su sebi stvorili sliku, na osnovu hajpa, pa dovoljno je da cujes "nastavak najbolje igre svih vremena". Ko se na to nece naloziti. I onda odigraju tu igru i stvarno umisle da su igrali nesto revolucionarno. :S:

Poslednja izmena:
samo ono lomljenje kostiju gravity gunom sa kraja HL2 je na mene ostavilo jaci utisak nego ceo FC.... Animal planet, tropsko ostrvo... mozes misliti, vidjeno vec milion puta pre.

Mozda zato sto je HL1 igra koja je ostavila najjaci utisak u mojoj igrackoj karijeri?! Valjda je logicno da sam i od HL2 to isto ocekivao - a realno nisam dobio.

pa naravno da je do toga, ali opet ne mozes da ga spustas na nivo sarene igrice sa ribicama za boraniju kakav je FC :p...

Poslednja izmena:
Pa ono, FC nije bio toliko iznenadjenje jer je dosta bio odlagan, a pre njega je izasao Chrome, igra isto "velika" sto se tice mapa i predela, vozila i jos je imala i inventar uz star sheriff pricu. A da se ne navodi jos da FC vuce korene od pre mnogo godina, da je u sustini bio zamisljen vise kao duhovni rimejk Tresspassera, igre koja je dosta godina ranije bila pionir i grafike, fizike i zvuka, cak i mehanike interakcije, ali je bila krs u mnogim drugim stvarima. Ko je odigirao Chrome, pa onda FC,npr. ja, nije video neku veliku revoluciju, ali svejedno FC je bio odlican zbog svoje atmosfere ostrva, najamnika i celokupne prezentacije sa odlicnim tehnickim karakteristikama.

HL2 je igra koja puca u sasvim drugom smeru i stvarno ne vidim razloge da se ove dve igre porede (sem onih nostalgicnih prisecanja)... ni sto se tice nekih inovacija (koje su vec i ranije postojale), kao ni same atmosfere, a ni subjektivnog utiska koji ce uvek biti razlicit.

Pa ono, FC nije bio toliko iznenadjenje jer je dosta bio odlagan, a pre njega je izasao Chrome, igra isto "velika" sto se tice mapa i predela, vozila i jos je imala i inventar uz star sheriff pricu. A da se ne navodi jos da FC vuce korene od pre mnogo godina, da je u sustini bio zamisljen vise kao duhovni rimejk Tresspassera, igre koja je dosta godina ranije bila pionir i grafike, fizike i zvuka, cak i mehanike interakcije, ali je bila krs u mnogim drugim stvarima. Ko je odigirao Chrome, pa onda FC,npr. ja, nije video neku veliku revoluciju, ali svejedno FC je bio odlican zbog svoje atmosfere ostrva, najamnika i celokupne prezentacije sa odlicnim tehnickim karakteristikama.

Igrao sam Chrome prije FC-a, i iskren da budem vise me je Stalker podsjetio na Chrome nego FC. Nekako je imao te RPG elemente, inventar, pa loot, ne znam da li je bilo nekih skilova za nadogradjivanje... Cak me ni vizuelno FC ne podsjeca na Chrome. Atmosfera je skroz drugacija, pravi SF.

HL2 je igra koja puca u sasvim drugom smeru i stvarno ne vidim razloge da se ove dve igre porede (sem onih nostalgicnih prisecanja)... ni sto se tice nekih inovacija (koje su vec i ranije postojale), kao ni same atmosfere, a ni subjektivnog utiska koji ce uvek biti razlicit.

Upravo zbog toga je pocela sva ova rasprava. Evo da te pitam, mozes li da uporedis Unreal sa Half Life 1? I ako ne mozes, u koju to kategoriju spada HL1 a u koju Unreal?

samo ono lomljenje kostiju gravity gunom sa kraja HL2 je na mene ostavilo jaci utisak nego ceo FC.... Animal planet, tropsko ostrvo... mozes misliti, vidjeno vec milion puta pre.

A invazija vanzemaljaca na planetu zemlju, toga se bas niko nikada nije sjetio. :D

^ ta invazija je u prenesenom znacenju... alegorija ili tako nesto. Tu se zapravo radi o totalitarnim sistemima i otporu ... zadnji trzaji civilizacije i nauke.

evo ako se nema vremena za igru dobro dodje i ovako:

[YOUTUBE]tjxOzkxbgGc[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Da, samo sto je prica klise... Ne bih sad da pominjem neke igre, iz istog i slicnog zanra, u kojima je prica 5 svjetlosnih godina ispred HL serijala, da ne pocne ponovo prepucavanje oko uporedjivanja. Posto vidim da su ovdje vecinom fanboys-i za koje je HL2 "neuporediv".

Poslednja izmena:
Igrao sam Chrome prije FC-a, i iskren da budem vise me je Stalker podsjetio na Chrome nego FC. Nekako je imao te RPG elemente, inventar, pa loot, ne znam da li je bilo nekih skilova za nadogradjivanje... Cak me ni vizuelno FC ne podsjeca na Chrome. Atmosfera je skroz drugacija, pravi SF.

Vise sam mislio u smislu otvorenotsti mape i pristupa gejmpleju, posto se to navodi kao osnovna osobina zasto je FC "inovativan". Doduse, kad vec spominjes Stalkera, secam se da je i on debelo bio ocekivan tih godina sa sve vozilima, a na kraju se mnogo toga stesalo i ostalo suplje. A bio je "dream fps" za svoje vreme...

Upravo zbog toga je pocela sva ova rasprava. Evo da te pitam, mozes li da uporedis Unreal sa Half Life 1? I ako ne mozes, u koju to kategoriju spada HL1 a u koju Unreal?

Ne razumem kako bi mogao da podelis u neke kategorije? Obe igre su linearne pucacine, samo oruzja i flow igre sa sve pricom nisu isti. Obe igre bi spadale mozda u neku sci fi fps kategoriju ako bas gledamo...

Vise sam mislio u smislu otvorenotsti mape i pristupa gejmpleju, posto se to navodi kao osnovna osobina zasto je FC "inovativan".

Nije FC inovativan uopste sto se gameplaya tice, nego je BOLJI u tom segmentu od konkurencije. Treba samo malo pazljivije da citas, da se ne bih ponavljao svaki put. :)

Ne razumem kako bi mogao da podelis u neke kategorije? Obe igre su linearne pucacine, samo oruzja i flow igre sa sve pricom nisu isti. Obe igre bi spadale mozda u neku sci fi fps kategoriju ako bas gledamo...

Eto, sve neki pod zanrovi znarova, pod pod zanrovi zanrova... Zasto jednostavno kada moze komlikovano? Dobro je sto si to napisao "sci fi fps", cak i toga ima u prvom FC-u, ne mozete reci da nema naucne fantastike, mutacija, genetski inzinjering...

Kada bi tako dijelili igre, onda bi bilo neispravno porediti Medal of Honor AA sa Return to castle Wolfenstein. Samo zato sto te dvije igre, koje funkcionisu na isti nacin, imaju razlicitu pricu?! Ko sisa gameplay, pa jedan Starcraft 2 nema teorije da se uporedi sa Warcraft 3... Ma kavi, jedan Star Wars The old republic nema teorije da se uporedi sa WoW-om.:smoke:

Napustam skup, zdravo bili.:wave:

glupo je prepucavati se o ukusima ali neke stvari su i objektivne bez obzira na ukus...problem ovde je sto gomila pubertetlija upada u teme iznoseci svoje subjektivno misljenje koje je i primereno njihovim godinama...a cini mi se i obrazovanju i kulturi jer da je obrnuto znali bi kada treba da cute...
Epic! Sazeto stanje na forumu. My good sir, I salute you.

^ normalno... Half Life je nasa proslost, sadasnjost i buducnost... :D... kakav FC, neumesno porediti. :p

edit :
ali ipak se bojim da se ne ostvare ova predvidjanja:
Ma bice MMORPG i to Free 2 Play, sa puno Gordon Freemana koji trckaraju okolo skupljajuci G-man aktovke

Poslednja izmena:
Mene je uvod u HL2 oborio na prvu loptu...ona pocetna frka pa nigde pistolja ba bezi propadaj a onda se svet otvara...stvarno mi je bilo u to vreme wow a i sada mi se cini wow...Takodje zavrsetak epizoda nedvosmisleno ukazuje gde ce se igra nastaviti realno ocekujem stavrno dobru igru uzdam se i u Valve ako se na drugi deo cekalo toliko pa opet nije ispala neka druga igra vec dostojan nastavak nece ni HL3 razocarati...imaju obnrazac, prate forume, znaju ko je ciljna grupa a to sigurno nisu cod igraci jer i oni dobro znaju da ako HL bude licio na mderan shooter bice popljuvani do besvesti...zato mislim da ce biti dobra igra.

Poslednja izmena:
Ja HL 3 ili HL Episode 3 željno čekam. Nemam više živaca za singleplayer igre uopšte, krenem da igram i odustanem. HL 2 sa epizodama mi je najbolja igra koju sam igrao tako da se nadam da će skorije nešto da izbace, što se mene tiče neka nastave gde su stali i to je to

Ja koliko se secam FC je tada ima zahtevnost ravnu Crysis-u kada se pojavio, samo oni sa 6800GT su mogli u potpunosti da uzivaju u igri, na tadasnjim rezolucijama 1024/1280, 6600gt je tada solidno terala igru, i ako je to bila karta jakog srednjeg segmenta. Bila je graficki najbolje odradjena igra do tada i ako se ne varam prva je imala efekat dinamickog osvetljenje. Kasnije je igra koriscena kao glavni graficki benchmark test, isto kao i crysis.
Onima koji nisu igrali ove igre(o kojima raspravljamo) u vremenu njihovog izlaska bih licno zabranio bilo kakvo komentarisanje u ovoj temi. Secam se da sam posle prelaska FCa bio zaista pod utiskom igre, odusevljen, smatrao sam je jednom od najboljih igara ikada. Nedugo zatim pojavio se Half Life 2 sa predivnom grafikom, odlicnom optimizovanoscu i ja sam prosto toliko bio odusevljen igrom da sam zaboravio na FC.

Bokte,koliko je ova tema aktivna,ja pomislio da je Gabe ostavio hranu i najavio trojku konacno..

Hahaha, nismo mi te sreće :D

tumblr_mkt4bbRgU91rmiyaqo1_1280.jpg

Ahahah a na slici ako primetite pacman jede 3 kuglice, zasto bas 3? :D Sve upucuje na HL3 :p

Ko su ti dokoni ljudi sto se bave ovakvim nagadjanjima..

Vrh Dno