@Vlada>>>
Ipak se predomislio u vezi ploce,naisao slucajno u oglasima na plocu GA-Z77-DS3H povoljno
i skinuo package koji si radio nema izgleda DSDT u njemu, ali to je samo zboh HDMI audio to mi ne treba,i dobro sto je UEFI bios i mogu da koristim i Clover, mnogi ljudi kazu da kada je UEFI mnogo bolje radi i stabilnije kao na real Mac-u cak i bolje

tako da kada stigne ploca nadam se da ce sve to lepo raditi
Kamelon od pojave tih UEFI poča ima postavljenu novu funkciju za HDMI koja glasi:
Enable HDMI
U paketu koji sam koncipirao nema DSDTa iz prostog razloga što on uopšte nije neophodan na UEFI pločama. Mislim da ga nema ni na tonymac sajtu iz istoimenih razloga... Na mojoj ploči UEFI je nabačen znatno kasnije kada je Gigabyte izbacio ove još uvek beta BIOS-e, ali kada sam je kupio bio je postavljen na njoj klasičan awardov BIOS tako da mi je tu trebao DSDT. Zato sam ja morao da ga imam i koristim, ali koristim ga i sada iako mi u principu ni ne treba. Ipak umesto kameleona ja lično više volim da sve što mogu popalim direktno putem DSDT-a tj BIOS-a, a onda ostavim ovom da odradi samo ono najosnovnije a što mu treba. U realnosti nema tu neke specijalno velike razlike jer ionako sada većina stvari ide direktno preko kamelona a ne dodatnih kextova kako je nekada bilo, ali na ovaj način opet štedim sebe da i to malo dodatnih kextova koje bi eventualno morao da nabacim, zapravo ne treba da diram i modujem u buduće...
Sad pošto si našao GA-Z77-DS3H ploču, a nameravaš da koristiš ovaj moj post instalacioni paket u kome nema DSDT-a, možeš da probaš Clover pošto ti za njega ionako ne igra nikakav specijalni DSDT jer on to sve zapravo ima uglavljeno u sebi.
Ne znam zasto,ali meni kada stavim UEFI nece da digne sistem. Probao sam 2-3 zadnje verzije clovera i nista.
Clover drugačije radi. Sporije se učitava u startu jer učitava set EFI instrukcija na početku, ali se kasnije sa njime sistem diže nešto brže. Da bi radio baš pod UEFI modom koliko se sećam potrebno je nešto dodatno odraditi jer se Mekov EFI i ovaj naš PC UEFI ipak razlikuju. Mekanov je neki hibridni i to Apple neće ni menjati po svemu sudeći jer im odgovara da se to razlikuje iako bi trebalo da ovaj UEFI koji ide zvanično na PC-u ima možda više mogućnosti jer je noviji. Sad sve to ionako nije bitno nama, ali bez obzira dal ti stavio UEFI ili ne, stičem utisak da Clover to ipak koristi (citat: using UEFI BIOS or own CloverEFI), s tim što je u ovoj da tako kažem standardnoj varijanti ili bolje rečeno kompatibilnoj varijanti možda malo sporiji nego što bi inače bio, ali opet brži od recimo kameleona. Druga stvar a i možda razlog je taj što si stavio Clover preko ili posle Kameleona i onda mu ovaj smeta jer je predhodno on već modifikovao neke stvari na disku. Šta se tu sve zapravo tačno dešava nemam pojma, i kod mene nije hteo u tom UEFI modu već samo klasično, ali sam ga ja stavio iza kameleona tako da nemam pravu sliku, a da formatizujem čitav disk samo zbog bootloadera, stvarno nemam nameru...
Uostalom, kameleon sasvim lepo radi i završava posao, tako da Clover nije uopšte neophodan, ali ako neko namerava da ga stavi u pogon neka to uradi odmah i svakako pre postavljenog Kameleona. Generlano smatram da je Clover jako zanimljiv i u nekim segmentima čak napredniji bootloader od kameleona, ali je u značajnoj meri i kompleksiniji pa mu nedostaje bolja podrška i nekakav malo opširniji help ili upustvo kako bi svako mogao u dva koraka da se s njim snađe.