Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Jeste GA pozeljan, ali moze dobar hackintosh da se napravi i sa non GA plocom. Kod mene Asus Maximus IV Gene-Z, grafika intel HD3000, pci-e firewire kartica. Sve radi sjajno. Naravno, morao je da se uradi patch biosa, i da se pogase neke stvari u biosu zbog kernel panic-a, doduse mislim da je to standardna procedura na svim plocama. Sto se tice usb 3.0, instaliran drajver iz multibeast-a i usb 3.0 uredjaji su vidljivi, dok se usb 2.0 ne vide na usb 3.0 portovima. Brzine upisa su slicne onim iz windows-a, dok su brzine citanja cini mi se duplo sporije nego na windows-u, no dobro, upis je bitniji. Ono sto znam da sigurno ne radi na hackintosh-u je RAID, tako da ako neko hoce mirror backup, nema nista od toga, jedino time machine. Grafike su posebna prica, poneke ATI kartice rade, ali dosta ne radi, dok je Nvidia solidno podrzana.

imam hackintosh jos od leoparda...pa snow, lion, pa ml, manje vise sam instalirao distro varijante osim ML. uvek sam imao triple boot na istom hdd (kao mbr). osx, win7 i xp zbog skenera. imam i dualboot laptop sa poptuno funkcionalnim snowleopard/win7. i na desktopu i laptopu (acer 5741g - i5-nv 320m) mi sve radi kao sat, vec duze vreme. jedino sto mi nikad nije radilo je ton na hdmi, i neka me neko ispravi mislim da to ne moze na hackintoshima, osim uz velike muke na par kartica. osx je prava uzivancija i ne bih mogao da zamislim lap i desktop bez oba sistema. u sustini je lako i svako moze uz interesovanje da ga instalira. samo treba strpljenja i puno trial and error, kao i dosta listanja foruma.

Poslednja izmena:
@lanmi86
Koliko vidim tvoja ploca takodje ima ASMedia USB 3.0 controlrer, a kao sto si naveo instalirao si kext iz multibeast-a. Zanima me da li si probao neki usb3 uredjaj na tim portovima i da li radi normalno. Da li sleep i wake rade normalno i da li se posle wake-a USB3 uredjaj pali t.j radi normalno ili je za njegovo ponovno pokretanje potreban restart? Kod mene je slucaj da kada odradim wake uredjaji se ne dizu, doduse USB2 uredjaji na tom portu :D

@ima-li-kog-tu
to za MBR se potpuno slazem

Inace ima li neko iskustva konkretno sa dualboot-om na 1om intel ssd-u(konkretno serija 520,240gb)? Koliko se secam postojao je problem sa intelom vezano za koriscenje programa Intel SSD ToolBox, gde bi se za vreme optimizacije istog zavrsavalo sa BSOD-om :D

@ otaku
Probao sam usb 3.0 flash od 32gb, radi normalno, read ~ 40MB/s write ~40MB/s, dok taj isti flash u win7 ima read ~80MB/s i write 45MB/s, znaci read je duplo sporiji dok je write slican, ali dobro, bar radi :) USB 2.0 uredjaji na ovom usb 3.0 portu ne rade. Sleep jos uvek nisam namestio niti sam imao vremena da namestam, posto sam u toku modovanja Apple G5 kucista, pa su mi sve komponente raskacene i pisem sa laptopa. Prelistacu ovih dana forume vezano za wake i budjenje uredjaja posle sleep-a, ali cini mi se da se dosta ljudi zali na taj problem.

Sleep ako namestis obavezno ostavi ovde kako i sta si radio i uradio...

Hocu naravno. E da, sad se setih, takodje mi je disejblovan u biosu kontroler za esata portove na ploci. Mislim da sam dobijao kernel panic zbog njih. Videcu mozda za vikend sta i kako sa njima, doduse nisu mi ni potrebni jer ne posedujem esata uredjaje, trenutno. Takodje, zvucna je kompletno disejblovana posto koristim eksternu firewire.

Pa to nisi pomenuo ali to su ipak malo bitnije stavke u odnosu na pomenuti USB3.0 problem. Flešovanje BIOS-a u principu nije bauk, medjutim kada sam govorio o hackintoshu sa minimum glavobolja, mislio sam iskljucivo na ploce gde nista od toga nije potrebno raditi niti je potreban DSDT.

Recimo moja stara masina se ispostavilo da je idelana za hackintosh, a rec je o Foxconn P35A ploci koju je sada vec pregazilo vreme, medjutim kod nje je sve uz propisno skockan DSDT proradilo bez greske. Bez DSDT-a OS X je mogao jedva da se potera, ali sa DSDT-om sam imao idealan hack, tako da mi je poznata ta varijnata sa ne GA plocama. Ipak ova ploca je imala ALC888 za audio, i Realtek8168 za ethernet sto je bilo tipicno i za gomilu GA ploca iz tog perioda. Danas je teze skockati idelan hack jer danasnje ploce imaju mnogo vise razlicitih zezalica i kontrolera.

Poslednja izmena:
Jeste, slazem se sve, no Esata i Realtek zvuk mogu bez problema da prorade uz DSDT i par tweak-ova. Ne vidim kako je Esata port bitniji od USB 3.0 porta? Mnogo je veci broj USB 3.0 uredjaja nego Esata uredjaja. A sto se integrisane zvucne tice, ona mi je disejblovana jer imam eksterni audio interfejs vredniji od procesora i ploce zajedno, a ne zato sto ne radi. :) Elem, cim stignem, poigracu se sa drajverima. Najveci problem je, cini mi se, budjenje usb uredjaja iz sleep-a, ali ako me pamcenje dobro sluzi, naleteo sam na temu tonymacx86 na lika koji je i to uspeo da sredi.

Flesovanje biosa nije problem, barem nama tehnicki potkovanim ljudima. E sad, ko nije bas ekspert a hoce hackintosh uz minimum truda, naravno GA ploce su pravo resenje.

Pa ne nisam ni mislio na eSATA već pre svega na zvuk, ali generalno BIOS, Sleep, eSATA, USB i možda Firewire predstavlja već solidnu skupinu uz dobar DSDT što je naj stavka kada je hack u pitanju ... Parvo da ti kažem nisam pogledao koja je zvučna integrisana na toj ploči koju imaš, ali pamtim da sam video neke Asusove ploče koje nisu imale Realtekove zvučne kartice, što u načelu prestavlja ozbiljniji problem, pa sam automatski predpostavio da možda i to ne fercera na toj ploči. Jer sve dok zvuk, grafika i ethernet mogu da se nameste nije strašno, ali ako jedno od ovoga zataji onda je to već krupan problem. Sleep je jako lepa stvar ili stavka kada radi, ali ne neophodna i više iritira kada ne radi propisno nego što smeta.

[edit]

Sad vidim da je ta tvoja ploča baš u toj priči kada govorimo o Audio problematici: SupremeFX X-Fi 2 Audio. Ovo verovatno može da se potera samo preko Voodoo-a a to nije to i sigurno ima problema... Osim ako ne postoji neko bolje rešenje za koje ja ne znam... ispravi me ako grešim!

Poslednja izmena:
Naravno, pa ni ja se sigurno ne bih upustao u hack da se dooobro nisam informisao da li sve to moze na mojoj ploci ali posto sam na tonymacx86 video vise kongfiguracija jako slicnih kao moja, i da su sve uspeli da odrade, tek tada sam resio da probam i ja. Glavne stvari rade, e sad, sleep jeste lepa stvar ali ne i neophodna, pogotovo sto cesto seed-ujem neke torente jer nemam dedicated download masinu, pa mi je cesto nedeljama komp upaljen, jedino leti na +40 ga bacam u sleep cisto da ne izgori kuca :d E sad, da li ce sleep proraditi na mac-u, videcemo. Cak i da proradi uspesno, ako ne uspem da probudim usb uredjaje, dzabe sve.

USB anomalije imaju veze sa memorijama, to je barem moj zaključak nakon što sam promuljao nekoliko različitih GA ploča.

Ako je Z68ca u pitanju obavezno je da memorija stoji na 1333Mhz i eventualno da front USB koji najčešće ume da pravi probleme ne bude vezan za prvi crveni USB port. Tako je barem kod mene... Na Z77ci se ovaj probelm isto javljao u nekoj od OC kombinacija ali te ploče generalno malo bolje stoje po ovom pitanju. Ovo je naravno sitaucija sa GA pločama gde se UEFI BIOS podrazumeva, a sa Asusovim zbilja ne znam kako izgledaju USB anomalije, premda predpostavljam da je to isto ili veoma slično.

Poslednja izmena:
@Vlada>>>
Planiram nabaviti neke cheap delove za hackintosh , imao sam iskustva sa hackintoshom jos od verzije Mac OS X 10.4.1 kada se pojavila cuvena leak verzija, jos tada sam uvideo svetlu buducnost i ukazivao mnogi nisu mi verovali :)) ,zadnju verziju sto sam instalirao je bila Mac OS X Lion 10.7.2,nisam imao vremena radio neke druge projekte, pa konacno nakon duzeg vremena planiram da napravim svoj Hackintosh :) , jurim da nadjem PowerMac G5 kuciste, i pravim listu delova zanima me misljenje za maticnu plocu jer je to po meni najvazniji deo hackintosh-a koji mora biti kompatibilan za ostale komponente mogu se naci lako, gledao sam na tonymac forumu listu maticnih ploca sa SATA3 a da nije stariji chipset ali su dosta njih skupe i tesko se nabavljaju kod nas:
maticna ploca kod nas koje bi trebalo da su kompatibilne sa ML:
MSI H67MA-E45
malo skuplje resenje:
ASRock B75M-GL, ako znas jos neko resenje za maticne ploce koje se mogu nabaviti kod nas a da nisu preskupe, bilo bi dobro napraviti poseban post na forumu za kompatibilne komponente koje se mogu kupiti kod nas
Hvala

Poslednja izmena:
Sve što ja znam u ovom momentu su određene stvari koje su vezane isključivo za GA ploče. Kako se kotiraju ostale firme po ovom pitanju zbilja pojma nemam. Mislim da Asus tu dosta dobro stoji i to naročito sa nekoliko ploča, s tim što je kod Asusa potrebno instalirati modovani BIOS da bi sve radilo baš onako kako treba.

Inače to su dosta jeftine ploče koje si nabacio, jer po meni sve što je ispod 100E spada u red jeftinijih ploča a ispod ili oko 50E su baš jeftine. Ne znam kakav ti je budžet ali idealno rešenje u ovom momentu za ljude sa plitkim džepom bi bila GA-Z77-DS3H ploča koja je kod nas oko 85-90E. Malo je skuplja od tih koje si ti naveo, ali pouzdno znam da sve možeš da namestiš na ovoj ploči ko od šale...

Pa sad koliko ti ovo igra ne znam...

Pitanje je naravno i dal neko želi da napravi Hack mini jer u toj varijanti bi morala da se potraži neka miniATX ploča ili neka još manja ITX ploča i neko malo ali fino kućište. Dakle ima tu nekoliko caka na koje cenim ipak treba posebno obratiti pažnju.

Ali od tih baš mini opet imaš ispod 100E recimo GA-H77N-WIFI i to može lepo da se upakuje u recimo neki Define Mini ili Arc Mini ili recimo CM Elite-100 ako baš hoćeš da uštediš na prostoru.

Inače od tih mini varijanti onako čini se lep izbor bi bio recimo sledeći, s tim što ovo ne bi spadalo u budžet već u fensi varinatu:

1. GA-Z77N-WIFI
2. Nexus PSILE 10A/B
ili recimo SILVER VIAKO ML-55 MINI-ITX CHASSIS ALUMINUM HTPC CASE
ili eventualno Silverstone FT03 mini
3. HP Pavilion 23xi 23-inch Diagonal IPS LED Backlit Monitor
4. core i5 3750k
5. NVIDIA GTX 550 Ti / 560 Ti / ili koja god sa liste kompatibilnih
6. Originalna Apple tastatura mada može recimo i Logitech Washable Keyboard K310, itd...

Ostale komponente neću ovde nabrajati jer bi sada morao da googlam malo za napajanje i ostale sitnice... Doduše nisam stavio na papir koliko bi sve ovo koštalo pa ne znam ni dal se isplati.

Poslednja izmena:
sve je to ok i ne bas povoljno alio opet povoljnije u odnosu na real Mac hardware :) ali meni treba neko low cost resenje trenutno, posle duge pretrage naidjoh na ovu plocu:
GIGABYTE GA-B75M-D3V koja je bas povoljna
i ne planiram napraviti hack mini ali je dobra ideja za neki buduci projekat, trenutno jurim kuciste od PowerMac G5 koje bih modovao i upakovao ove jeftine komponente :) nesto slicno kao PovoMac na na tonymacx86 forumu samo sa novijim chipsetom i ne bas tako slabo

Poslednja izmena:
OK ti je ideja, premda imaćeš tu malo posla sa tim G5 kućištem.

Ova ploča koju si našao pije vodu i koliko vidim za nju ide UEFI BIOS. Znčai cenim da će na njoj sve raditi propisno i kako treba.

Potencijalni problem bi mogli da budu jedino USB3.0/2.0 priključci, ali su za to male šanse...

Inače kada bi se ja sada zezao s tim ponovo, išao bih pre na ovu mini varijantu. Uz malo sreće mislim da bi to moglo jako lepo da se skocka a i da bude unutra mašinica ko bog...

da, slazem se mini varijanta manje zauzima prostora manje se cuje i pogodna za pravljenje HTPC :)
naidjoh na povoljno kuciste za mini ITX:
Cooler Master Elite RC-120A-KKN1

Poslednja izmena:
Nexus i Silver Viako su odlicna kucista, nisam ni znao da postoje samo steta sto ih nema kod nas. Savrseni su za mini setup.

P.S. Hvala Vlado na pomoci. Sad sve funkcionise onako kako bi i trebalo :) Mislim da me Win nece videti do sledeceg semestra kad krecemo sa .NET-om

Poceo da mi se javlja kernel panic zbog google chrome-a. Privremeno sam presao na mozilu dok ne rese problem. Najverovatnije nesto u vezi integrisanog adobe flash player-a.

Moguce da je povezano sa ovim, ali koliko vidim ne tice se samo hackintosha vec i normalnih mac racunara, a tvoja grafika iz potpisa je slicna ovoj sto je pomenuta u clanku

Moja je HD 3000, citao sam to malopre, poceo kernel panic da mi se javlja i bez hroma, resetovao sam bios, mislim da je nesto zeznuto bilo posto sam vadio komponente iz kucista pa je nesto sam sebe izbagovao. Videcemo kako ce se ponasati danas i sutra pa javljam.

Sad sam morao kompletan sistem od pocetka da uradim. Sinoc lepo ostavim neki torent i shutdown after download complete. Jutros upalim komp i vrti bootscreen bez prestanka. U safe mode je usao normalno ali nisam znao sta dalje (samo sam reinstalirao kextove) pa sam ipak morao ceo sistem od pocetka. Ne znam zasto jer je radio najnormalnije kao sat a pre toga nisam nikakve promene imao u podesavanjima ili hardveru....

Kod mene je ipak bila hardverska greska zbog vadjenja komponenti bios pobrljavio, prost cmos reset je resio problem. Kod tebe ako si neke nove kextove ubacivao moguce da je pobrljavio zbog toga, i meni je jednom.

Pozdrav,

Ima li nekoga ko bi mogao da mi pomogne oko kreiranja bootabilnog usb-a za Mountain Lion 10.8.2? Teritorija Vracara ili bliza okolina bi bila odgovarajuca. Kontakt na private message.

unapred zahvalan Dragoslav

Sad sam morao kompletan sistem od pocetka da uradim. Sinoc lepo ostavim neki torent i shutdown after download complete. Jutros upalim komp i vrti bootscreen bez prestanka. U safe mode je usao normalno ali nisam znao sta dalje (samo sam reinstalirao kextove) pa sam ipak morao ceo sistem od pocetka. Ne znam zasto jer je radio najnormalnije kao sat a pre toga nisam nikakve promene imao u podesavanjima ili hardveru....

Nemoj nikada da kalemiš kextove napamet jer tako ćeš ga ubiti 100%. Prvo problem mogu da budu (i jesu najčešće) permisijie, drugo neke stvari tako ne mogu da se poprave.

Najsigurnije ti je da uradiš sledeće:

Kad se zaglupavi, izaberi iz kameleonovig menija single user mode. Pa zatim sačekaj da stane učitavanje.

Sve što tu treba da uradiš dalje je da ukucaš prvu liniju gore koja ti stoji...

Bešeeee nešto, ovako koliko se sećam... /sbin/fsck -fy
i opališ enter. Sistem će se izproveravati i opraviti ako postoji neki problem. Kad se opravka završi opet će da stane i tu možeš dve stvari da uradiš. Ako ukucaš reboot, odradiće restart ali ono što ja radim uvek je da samo ukucam exit nakon čega sistem krene dalje da se učitava najnormalnije.

I to je to...

Ako ti ovako ne proradi sistem ili uopšte ni nestigne da butuje u single user mode, onda je nešto ozbiljno riknulo i tada svakako moraš da reinstaliraš ceo sistem. Eto...

Poslednja izmena:
@Vlada>>>
Ipak se predomislio u vezi ploce,naisao slucajno u oglasima na plocu GA-Z77-DS3H povoljno
i skinuo package koji si radio nema izgleda DSDT u njemu, ali to je samo zboh HDMI audio to mi ne treba,i dobro sto je UEFI bios i mogu da koristim i Clover, mnogi ljudi kazu da kada je UEFI mnogo bolje radi i stabilnije kao na real Mac-u cak i bolje :) tako da kada stigne ploca nadam se da ce sve to lepo raditi

Poslednja izmena:
Ne znam zasto,ali meni kada stavim UEFI nece da digne sistem. Probao sam 2-3 zadnje verzije clovera i nista. :(

@Vlada>>>
Ipak se predomislio u vezi ploce,naisao slucajno u oglasima na plocu GA-Z77-DS3H povoljno
i skinuo package koji si radio nema izgleda DSDT u njemu, ali to je samo zboh HDMI audio to mi ne treba,i dobro sto je UEFI bios i mogu da koristim i Clover, mnogi ljudi kazu da kada je UEFI mnogo bolje radi i stabilnije kao na real Mac-u cak i bolje :) tako da kada stigne ploca nadam se da ce sve to lepo raditi
Kamelon od pojave tih UEFI poča ima postavljenu novu funkciju za HDMI koja glasi: Enable HDMI

U paketu koji sam koncipirao nema DSDTa iz prostog razloga što on uopšte nije neophodan na UEFI pločama. Mislim da ga nema ni na tonymac sajtu iz istoimenih razloga... Na mojoj ploči UEFI je nabačen znatno kasnije kada je Gigabyte izbacio ove još uvek beta BIOS-e, ali kada sam je kupio bio je postavljen na njoj klasičan awardov BIOS tako da mi je tu trebao DSDT. Zato sam ja morao da ga imam i koristim, ali koristim ga i sada iako mi u principu ni ne treba. Ipak umesto kameleona ja lično više volim da sve što mogu popalim direktno putem DSDT-a tj BIOS-a, a onda ostavim ovom da odradi samo ono najosnovnije a što mu treba. U realnosti nema tu neke specijalno velike razlike jer ionako sada većina stvari ide direktno preko kamelona a ne dodatnih kextova kako je nekada bilo, ali na ovaj način opet štedim sebe da i to malo dodatnih kextova koje bi eventualno morao da nabacim, zapravo ne treba da diram i modujem u buduće...

Sad pošto si našao GA-Z77-DS3H ploču, a nameravaš da koristiš ovaj moj post instalacioni paket u kome nema DSDT-a, možeš da probaš Clover pošto ti za njega ionako ne igra nikakav specijalni DSDT jer on to sve zapravo ima uglavljeno u sebi.

Ne znam zasto,ali meni kada stavim UEFI nece da digne sistem. Probao sam 2-3 zadnje verzije clovera i nista. :(

Clover drugačije radi. Sporije se učitava u startu jer učitava set EFI instrukcija na početku, ali se kasnije sa njime sistem diže nešto brže. Da bi radio baš pod UEFI modom koliko se sećam potrebno je nešto dodatno odraditi jer se Mekov EFI i ovaj naš PC UEFI ipak razlikuju. Mekanov je neki hibridni i to Apple neće ni menjati po svemu sudeći jer im odgovara da se to razlikuje iako bi trebalo da ovaj UEFI koji ide zvanično na PC-u ima možda više mogućnosti jer je noviji. Sad sve to ionako nije bitno nama, ali bez obzira dal ti stavio UEFI ili ne, stičem utisak da Clover to ipak koristi (citat: using UEFI BIOS or own CloverEFI), s tim što je u ovoj da tako kažem standardnoj varijanti ili bolje rečeno kompatibilnoj varijanti možda malo sporiji nego što bi inače bio, ali opet brži od recimo kameleona. Druga stvar a i možda razlog je taj što si stavio Clover preko ili posle Kameleona i onda mu ovaj smeta jer je predhodno on već modifikovao neke stvari na disku. Šta se tu sve zapravo tačno dešava nemam pojma, i kod mene nije hteo u tom UEFI modu već samo klasično, ali sam ga ja stavio iza kameleona tako da nemam pravu sliku, a da formatizujem čitav disk samo zbog bootloadera, stvarno nemam nameru...

Uostalom, kameleon sasvim lepo radi i završava posao, tako da Clover nije uopšte neophodan, ali ako neko namerava da ga stavi u pogon neka to uradi odmah i svakako pre postavljenog Kameleona. Generlano smatram da je Clover jako zanimljiv i u nekim segmentima čak napredniji bootloader od kameleona, ali je u značajnoj meri i kompleksiniji pa mu nedostaje bolja podrška i nekakav malo opširniji help ili upustvo kako bi svako mogao u dva koraka da se s njim snađe.

Poslednja izmena:
@Vlada,

Postoji li mogucnost da mi pomognes oko kreiranja usb boot dongle-a kako bih mogao da instaliram Mountain Lion 10.8.2? Kupio sam GA-Z77-DS3H i i5 3570K kako bih imao kompatibilnu plocu, ali nikako nisam uspeo da kreiram USB boot posto nemam original verziju Mountain Lion kupljenu preko app store-a, nego sam skinuo neku sa torrent-a. Samim tim Unibeast odbija da zavrsi sa kreiranjem, prijavljuje error.

Hvala unapred!

Pitanje je šta si ti to zapravo svukao sa neta. Početnicima uvek preporučujem da idu na neku distro varijantu tipa iAtkos jer je to jednostavnije.

Inače što se tiče metode koju ja korsitim ona podrazumeva da imaš OS X pod virtualnom mašinom, iPC X-DL live cd ili već podignuti OS X ali neku stariju verziju. Pored ovoga ti treba još i koncipiran Extra folder sve zajedno sa DSDT-om i zasebna instalacija kemelona. Ovo drugo nije problem da se nađe, ali Extra folder je posebna priča i za to bi mi trebalo dosta prostora ovde da ti objasnim sve skupa šta i kako...

Dakle ostaju ti dve mogućnosti. Prva je da nađeš neki drugi imidž 10.8ce koji će da radi u kombinaciji sa unibeastom, druga varijanta je da svučeš poslednji iAtkos, koji treba još da napržiš na disk i to je to.

Treća varijanta evenutalno bi bila ova moja metoda, ali to pošto traži izvesnu pripremu gledaću da ostavim negde možda u nekoj posebnoj temi kako ne bih morao da svako malo objašnjavam ovde nekome kako se to sve skupa radi.

Poslednja izmena:
Skini stariji unibeast ;) http://runamux.net/search/view/file/p8wb3rre/UniBeast_140.html
Izguglah ovaj,probaj,trebalo bi da radi..

Vlado,clover sam stavio na USB,i probao preko njega,uefi verzija nece da radi,dok EFI hoce. Citao sam par nekih tema,probao dosta stvari sto u biosu,sto konfigurisanjem clovera i na kraju digao ruke..
Btw,kako napraviti mute keyboard dugme da radi? :D Nigde na netu ne mogu da nadjem... Od 10.8 vise ne radi. Pretpostavljam da je nesto do applehda kexta?

Nazad
Vrh Dno