Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

^
A što se mlatiš sa tim Apple-ovim polovičnim rešenjem. Instaliraj lepo Smart Scroll i uživaj...

Ok, hvala ti za info... a evo baš maločas nađoh i ovaj članak...

Mac OS X may natively support "PC" Radeon graphics cards

zanimljivo,
...MacBooks, MacBook Airs, and Mac minis. These platforms are likely to rely on integrated Intel GPUs once updated to Sandy Bridge processors some time later this year. - a ovo znaci da ce i sa lapovima biti lakse obzirom da je kod njih malo stvar zeznuta

Naime, potrebna mi je pomoc oko ALC889 zvuka na bussiness makini.
Ubih se, do sada, pokusavajuci da nateram globu da radi sa 5.1 soundom ali bezuspesno.
Imam prekompajliran DSDT za doticnu plocu koji mi savrseno radi ali izgleda da je u njemu mozda i problem sto se zvuka tice.
Sve sto se DSDTa tice pokupljeno je sa tonymac sajta. Rade sve funkcije normalno ali nikako 5.1 :(:(:(:(:(.

Moze li mi neko pomoci da nateram Liona da radi sa 5.1 Geniusima please ('ce me otpuisti shef bre:().

thx please

P.S. mobo je GA-H67MA-UD2H-B3.

Možda bih ja mogao da probam da ti pomognem...

Skini ovaj moj paketić odavde: GA-Z68X-UD3H-B3 pack

Unutar paketa ubacio sam binary patch za ALC889. Znači, treba da vratiš originalni 10.7.3 kext u S/L/E i onda pokreneš instalaciju tj startuješ ovaj paketić i apliciraš binary patch odtale. Trebalo bi da ti radi, ali opet ne garantujem 100% jer nisam isprobao (nemam 5,1).

Možda bih ja mogao da probam da ti pomognem...

Skini ovaj moj paketić odavde: GA-Z68X-UD3H-B3 pack

Unutar paketa ubacio sam binary patch za ALC889. Znači, treba da vratiš originalni 10.7.3 kext u S/L/E i onda pokreneš instalaciju tj startuješ ovaj paketić i apliciraš binary patch odtale. Trebalo bi da ti radi, ali opet ne garantujem 100% jer nisam isprobao (nemam 5,1).

Na poslu mi je 10.7.2. Nisam još apdejtovao. Ali danas će pasti Update i odradiću ovo pa javljam ;).
Negoo, Vladoo, važi li još uvek tvojs ponuda da mi pomogneš da sastavim DSDT za ovu Sapphire ploču :D.

thx any way...

Na poslu mi je 10.7.2. Nisam još apdejtovao. Ali danas će pasti Update i odradiću ovo pa javljam ;).

OK, inače dobra strana binary patch-a je ta što ga možeš uvek apliciratni na bilo koju verziju appleHDA.kexta. Tj. hoću da kažem da ne moraš raditi namenski updejt samo zbog toga ako ne želiš naravno, ali ono što moraš to je da vratiš originalni AppleHDA.kext...

Negoo, Vladoo, važi li još uvek tvojs ponuda da mi pomogneš da sastavim DSDT za ovu Sapphire ploču :D.

thx any way...

Naravno da važi... premda je sada aktuelan Mass Effect 3, heh! :D

Nego... izvuci originalni DSDT.aml iz windowsa putem EvoDSDT simple editora ili ako nemaš windows onda iz recimo Ubuntua. Može i iz OS X-a ali samo ako si u stanju da ga butuješ tako ogoljenog. E onda kad to napraviš zakači ga negde i pošalji mi link na PM, pa ću ti to pogledati čim ugrabim malo vremena...

Jedno brzo pitanje. Hteo sam pre neki dan da instaliram os x ali drug mi rece da moram da imam poseban hard za njega,kao ne moze na particiju... Jel to istina?

Jedno brzo pitanje. Hteo sam pre neki dan da instaliram os x ali drug mi rece da moram da imam poseban hard za njega,kao ne moze na particiju... Jel to istina?

Može ali nije preporučljivo... Bolje je da imaš zaseban hard za mac os. Da bi instalirao oba na jedan, morao bi da isprazniš kompletan HDD, pokreneš instalaciju za OS X najpre i to samo da bi startovao odatle disk utility te preformatizovao kompletan HDD pod GUIDom. Zatim bi morao da instaliraš Windows na zasebnu particiju, pa onda Mac OS. Mnogo zezanja i manevrisanja to traži... jednostavnije je da uzmeš drugi HDD za Mac os, a i sigurnije...

Poslednja izmena:
Moze i pod mbr-om,Cak i retail ;)
Kod:
To install retail OS X on MBR: 
You will need:

preboot/bootable os x install media
a patched osinstall.mpkg somewhere accessible

Once past language selection, launch Disk Utility from the Utilities menu and format and name (I'll call it TestDrive) your partition, close Disk Utility.
open terminal (it may be a good idea to open a new tab so you have one spare), and copy the installation files to your new partition with:

CODE
cp -R /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ DVD/System/Installation/Packages /Volumes/TestDrive

then copy the patched osinstall.mpkg to the Packages folder with:

CODE
cp -R /Volumes/SomeWhere/OSInstall.mpkg /Volumes/TestDrive/Packages
then start a new installer with:

CODE
/System/Library/CoreServices/Installer.app/Contents/MacOS/Installer
And browse to /Volumes/TestDrive/Packages/OSInstall.mpkg 

alternatively:

CODE
/System/Library/CoreServices/Installer.app/Contents/MacOS/Installer  /Volumes/TestDrive/Packages/OSInstall.mpkg

does it all in one.

The install should run as usual.

OK, inače dobra strana binary patch-a je ta što ga možeš uvek apliciratni na bilo koju verziju appleHDA.kexta. Tj. hoću da kažem da ne moraš raditi namenski updejt samo zbog toga ako ne želiš naravno, ali ono što moraš to je da vratiš originalni AppleHDA.kext...

Naravno da važi... premda je sada aktuelan Mass Effect 3, heh! :D

Nego... izvuci originalni DSDT.aml iz windowsa putem EvoDSDT simple editora ili ako nemaš windows onda iz recimo Ubuntua. Može i iz OS X-a ali samo ako si u stanju da ga butuješ tako ogoljenog. E onda kad to napraviš zakači ga negde i pošalji mi link na PM, pa ću ti to pogledati čim ugrabim malo vremena...

Ok.
thx
:)

Moze i pod mbr-om,Cak i retail ;)
Kod:
To install retail OS X on MBR: 
You will need:

preboot/bootable os x install media
a patched osinstall.mpkg somewhere accessible

Once past language selection, launch Disk Utility from the Utilities menu and format and name (I'll call it TestDrive) your partition, close Disk Utility.
open terminal (it may be a good idea to open a new tab so you have one spare), and copy the installation files to your new partition with:

CODE
cp -R /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ DVD/System/Installation/Packages /Volumes/TestDrive

then copy the patched osinstall.mpkg to the Packages folder with:

CODE
cp -R /Volumes/SomeWhere/OSInstall.mpkg /Volumes/TestDrive/Packages
then start a new installer with:

CODE
/System/Library/CoreServices/Installer.app/Contents/MacOS/Installer
And browse to /Volumes/TestDrive/Packages/OSInstall.mpkg 

alternatively:

CODE
/System/Library/CoreServices/Installer.app/Contents/MacOS/Installer  /Volumes/TestDrive/Packages/OSInstall.mpkg

does it all in one.

The install should run as usual.

Heh, i ti misliš da će on ovo znati da napravi... Ovakve manevre može da izvede samo neko ko dobro poznaje kako OS X funkcioniše... Neko ko je početnik teško da može tu da se snađe, a naročitao teško ako mora preko terminala da završava posao...

hvala na odg,usrecio si me ortak ;) A jel moze neko da mi kaze koji je kompitabilan sa mojom masinom?

m.ploca-Gigabyte g31m-es2l
procesor-Pentium dual-core E5300 2.60Ghz
graficka-Gigabyte GF9800GT

Može ali nije preporučljivo... Bolje je da imaš zaseban hard za mac os. Da bi instalirao oba na jedan, morao bi da isprazniš kompletan HDD, pokreneš instalaciju za OS X najpre i to samo da bi startovao odatle disk utility te preformatizovao kompletan HDD pod GUIDom. Zatim bi morao da instaliraš Windows na zasebnu particiju, pa onda Mac OS. Mnogo zezanja i manevrisanja to traži... jednostavnije je da uzmeš drugi HDD za Mac os, a i sigurnije...

moracu onda da kupim jos jedan hdd,bolje nego da za****m nesto...

Sudarao sam se a svim i svačim, ali da neki bezbroj puta na isti način ponovljeni install sa istim Extra fold. radi mesecima besprekorno, a onda odjednom jednostavno neće i to bez bilo kakvih soft/hardverskih izmena, ili nekog updatea je stvarno do bola frustrirajuće. Već nedelju dana pokušavam da ukačim šta se desilo, menjam install usb, update bios - džaba! Podigne se lako, ali čim stavim dsdt zakuje na jabuci, ili vrti točkić u nedogled. A u pitanju je onaj isti dsdt u koji sam se nekad kleo (iskopan ko zna gde), jer mi je za zvuk na AD2000b bio dovoljan samo on i AppleHDA (ovako moram 4 različita keksta da stavim kada koristim dsdt patchovan automatskim alatom). Sa ovim z "iz alata" sada dignem sistem, ali onaj "dobri" ne funkcioniše više. Da li je moguće da dsdt može nekako da se shebe sam od sebe? Pomislio sam da nije neki hardware failure, pa očerupao celu mašinu do gola, povadio sve komponente, ali isto se ponaša. Da li je još neko imao ovakav "besprekorno radi - pa iz čista mira ne radi" rebus?

Ne, a i ja nešto ne verujem u to... pre će biti da si zamenio taj DSDT sa nekim drugim sličnim ili si (ako si ga modovao dalje), prosto rečeno sam zeznuo... A što se zvuka tiče, pa brate izvuci to parče koda iz tog DSDT za koji tvrdiš da je nekad radio a sada neće, pa lepo uglavi to u taj novi DSDT i dobićeš isti efekat koji si imao sa tim starim... Inače zvuk je zaveden kao device (HDEF) unutar koda i nalazi se pod PCI0 granom.

Poslednja izmena:
Našao sam posebno patch za ploču i zvuk, sklepao to DSDT Editorom i radi. Gremlina sam locirao u TV karti koja inače normalno radi u Windowsu i nije Macu smetala do sada, nije je primećivao. Sada čim stavim tu kartu u slot, zabode jabuka. Kako je izvadim, uđem u sistem. Stavio sam je probe radi u drugu mašinu sa Lionom - ne smeta mu uopšte. E, to je već nešto za šta objašnjenje nemam. Ako neko ima, svaka čast. Jedino kontam da ima neke veze sa DSDT i biosom, ali šta bi to moglo da bude, nemam ideju.

Jel' probao još neko ovaj novi oficijelni drajver paket za nVidiu, što rešava Fermi i ostalo? http://www.nvidia.com/object/macosx-270.00.00f01-driver.html . Bilo je krajnje vreme da izađu sa nečim. Ja sam jedino morao da editujem AppleGraphicsPowerManagement.kext (dodam svoj id) da bi mi radila GTX 580. U Cinebenchu skor 38fps (u Windowsu je to 51fps), a sa mojim "divljim" kextovima skinutim negde 42fps. Na sve pomenuto prastara 8800GTX daje 37fps na 10.7.3 i tu već prestaje moja logika. Inače, ovaj drajver odbija da se instalira na starije mašine, odnosno smbios plist mora da potpisuje nešto novije.

Jel ima neko ideju kako "snimiti" podesavanja Audio MIDI Setup-a iz Utilities ? Imam problem sa distorzijom na AL2000B i to se sredi kada format prebacim na 16bit umesto 24, ali posle svakog restarta to se vrati na default.

probao sam, ali ne dovoljno. koliko kapiram snow ili lion na ovu masinu nej da moze?
http://www.laptopcentar.rs/product/ASUS-X54HR-SX075-05201203

u biosu ne moze nazalost da se omoguci integrisana grafika koju ima i3 i sa kojom bi i moglo.
atheros je wlan - L1c i lan - ar8151
zvuk je - alc269

inace je samo bitno zvuk i grafa, (wifi i lan ne mora) ali koliko sam video grafa AMD Radeon HD 7470M nece moci. ili ce mozda moci isti kext kao za ove sto pise u atachmentu?

Prilozi

• 7470m.jpg
    7470m.jpg
    462.1 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
pozz.danas mi stigo hdd i treba da pocnem sa instalacijom. imam samo jedno pitanje,nije mi jasno.posto imam na starom hdd-u win xp,jel to menja proces instalacije ili samo da pratim uputstva koja mi je dao kolega @Vlada>>>??? Dakle hocu da mi ostane i xp pored ovog. dual boot

Ako ideš instalaciju na zasebnom disku, onda je potpuno nebitno šta imaš na nekom drugom. Jedino je bitno da prilikom instalacije formatizuješ propisno taj novi disk i izabereš njega a ne taj drugi na kome imaš XP. Ostale stvari radiš sve po koracima koje si našao u nekom upustvu... Na kraju je još bitno da insaliraš kameleona i postaviš iz BIOSA da se prvo butuje taj disk na koji si instalirao bootloader, pa ćeš dalje ti preko kameleona da biraš po potrebi šta hoćeš da ti se butuje; XP ili Mac OS ili nešto treće...

Poslednja izmena:
Hvala druze,to me brinulo jer sam trazio neka uputstva za dual boot i samo sam se zbunio bezveze.. pozdrav!

Bojim se da XP ne može da se pokrene Chameleonom ako Mac i XP nisu na istom fizičkom disku. Sedmica i Linux mogu da se startuju Chameleonom ako su na zasebnom disku, XP ne može. Videće ga, ali ga neće podići.

instalirao sam sistem ali kao sto rece @flysukhoi,nece da funkcionise preko chameleona. kad postavim da mi bootuje hdd gde je xp ne radi osx i obrnuto. jedino da svaki put ulazim u bios kad palim komp.to mi je malo smorno. dajte neko resenje?! :crash:

Pa zar ne treba namestiti XP da radi u AHCI modu, kakve veze ima na kom je hardu ?

Čak iako podigneš Mac OS X kao IDE, što je moguće ako primeniš IDE kext (imaš ga na Iatkosu) isto će biti. Postoji način i da se XP sa IDE prebaci u AHCI naknadno, da mu se dodaju AHCI drajveri i to bez flopija (opisao sam to jednom), ali glavni problem ostaje, jer nije skopčan sa tim. Način da rade oba sistema postoji, ali nije tako fancy kao sa Chameleonom. Koristi se XP-ov boot loader uz modifikaciju njegovog mbr-a (chain 0 metod). Ružno, ali radi.

Ja cenim da je jednostavnije da instalira Win7 i reši svoj problem... Kome još treba XP danas i zašto?

Alternativno rešenje bi bilo da prilikom svakog restarta pritiskom na F10, 11 ili 12 pozoveš BIOS meni iz koga ćeš mu reći koji HDD da krene prvi. Ovo radi ali je malo bezveze...

Poslednja izmena:
Verovatno voli čovek XP. Ja to razumem. Moj komšija se pali na neku ribu u prodavnici ovde što ima barem 120 kg. Samo moraće da napravi kompromis ako želi da koristi oba sistema na dva diska, drukčije neće ići. Ako insistira baš Chameleonom da diže sve to, onda je jedino rešenje da odvoji samo desetak GB za XP na istom diskui i da na njega stavi isključivo ono što mu je neophodno, a što ne radi pod Macom, mada bi u tom slučaju bolje stvar odradio virtualni XP na Lionu. Ako je u pitanju legalni XP, pa zato insistira na njemu, to gubi smisao, jer je već u prekršaju zbog Liona...

Xp koristim u studio,na sedmici mi ne rade neki pluginovi,zato sam ostao na xp-u. Pokusao sam sa chain0 metodom,ali ne radi,verovatno negde gresim... Stavio sam kao sto pise u uputstvu chain0 fajl na c particiji i u bot ini dodao c:\Chain0="OSX"...

Xp koristim u studio,na sedmici mi ne rade neki pluginovi,zato sam ostao na xp-u. Pokusao sam sa chain0 metodom,ali ne radi,verovatno negde gresim... Stavio sam kao sto pise u uputstvu chain0 fajl na c particiji i u bot ini dodao c:\Chain0="OSX"...
A zašto ti prijatelju ne bi dao šansu virtualnom XP-u na Lionu? Pa ako ti se ne svidja kako radi, a ti lepo nastavi sa eksperimentisanjem. Ako ti procesor podržava 64bit instrukcije, ne vidim razlog da bar ne probaš. To iznenađujuće dobro funkcioniše i sumnjam da bi i pokušavao više da instaliraš Windows posebno. Zamisli da imaš sve Macove i Windowsove programe (sa pomenutim pluginovima) u istom trenutku jedan pored drugog, bez potrebe da restartuješ mašinu... Ako ti ovo zvuči interesantno, onda za početak - VMWare Fusion.

Vrh Dno